Härkätaistelu

Vanha Nestori

HÄRKÄTAISTELU.
Neljä rituaalimurhaa.
Olen Meksikon Acapulcossa, maaliskuisen auringon polttava kehrä alkaa laskeutua lähelle taivaan rantaa. Otan lennosta taksin ja ilmoitan hänelle ´Caletilla´, viesti meni perille. Auto vie minut suuren näyttämön portille, jossa seuraavana on lippuluukku. Luukulla minulta kysytään haluanko lippuni aurinkoiselle puolelle, vai varjoisalle sivulle. Pyydän aurinkoista puolta, koska liput ovat halvempia, ja aurinkokin laskee jo varttitunnin päästä. Halvat liput ovat kuulemma loppu, joten ostan lippuni sinne varjoisalle sivulle. (200 pesoa = n. 20 € )
Kun paikan näyttäjä sai asiaan kuuluvan tippinsä, huomasin istuvani katsomossa joka oli täydellinen kopio menneen ajan amfiteatterista.
Paikka on härkätaisteluareena, ja niinpä yleisöä ensin hieman ´viritellään´ odotettavissa olevaan, esittämällä pari kukkotappelua. Nämä ottelijat kuitenkin erotetaan toisistaan ennen kuin mitään pahempaa ehtii tapahtua.
Tulee härän vuoro. Vanha tietosanakirja kertoo härkätaistelusta, että ensin härkä ärsytetään äärimmäiseen raivoon, jonka jälkeen Matadori antaa härälle kuolinpiston.
Jopa on kauniisti sanottu siitä kidutustoimenpiteestä millaisesta todellisuudessa on kysymys. Raivoon ärsyttäminen on aloitettu jo ennen eläimen areenalle laskua. Merkkinä tästä hulmuaa eläimen niskassa muutama muovinauha, joiden kiinnittämiseen ei taatusti ole käytetty sinitarraa.
Päästyään areenalle härkä ajaa ensin lankkuaidan taa turvaan neljä Toreadoria (esityksessä avustavia miehiä) kaikkine punaisine rätteineen. Sitten härkä joutuukin ensimmäiseen käsittelyyn. Areenalle ilmestyy kaksi ratsumiestä, joiden hevoset on suojattu panssarein, niin ettei härän sarvet voi niitä vahingoittaa.
Ratsastajan aseena on kaksimetrinen keihäs, jonka terävä kärki on suojattu rajoittimella niin, ettei se uppoa kymmentä senttiä enempää härän niskaan. Tämä keihäskäsittely aiheuttaa härälle voimakkaan verenvuodon. Tämän jälkeen astuu areenalle varsinainen Matadori ja härän ´´raivoon ärsyttäminen´ jatkuu mitä erilaisempien piikkien ja pistimien avulla.
Punainen vaate tietysti muodostaa hyvin tärkeän osan tätä ´huvia´. Noin puolen tunnin kuluttua härkä on siinä kunnossa, että putoaa polvilleen, todennäköisesti keihäsmiehen aiheuttaman runsaan veren vuodon heikentämänä. Jäljellä on enää se kuolinpisto joka sekin vaatii useamman yrittämisen.
Esitys toistuu neljä kertaa, ja aikaa kuluu noin kaksi tuntia. Katsellessa tulee auttamattomasti mieleen ajatus, että meidän kettutytöillä sekä Purmosen porukalla olisi maailmalla kunnollistakin tekemistä.
Asian mielettömyyttä kuvaa, että hevosetkin kieltäytyivät yhteistyöstä. Järjestäjien tarkoitus oli vetää härkävainajat areenalta pois komeasti kahdella hevosella. Kahdella ensimmäisellä kerralla se onnistuikin, tosin runsaan hevosten ruoskinnan jälkeen. Kolmatta härkää hevoset kieltäytyivät lähestymästä. Järjestäjien häpeäksi homma hoidettiin autolla vetäen.
En tunne härkätaistelujen historiaa kovin tarkkaan. Tämä edellä kertomani kaltainen espanjalainen ´kulttuurin kukkanen´ levisi väli-Amerikan maihin ja täältä muutamiin etelä-Amerikan valtioihin.
Portugalilaisilla on hieman poikkeava menettely. Siinä härkää ei tapeta, ainakaan yleisön edessä, mitä sitten takapihalla tapahtuu sitä en tiedä.
Intialainen härkätaistelu oli kahden eläimen keskinäinen välien selvittely, johon liittyi myös vedon lyönti. Voittajaeläimen isäntä korjasi potin. Ennen ottelun alkua isäntä viilasi suojattinsa sarvet neulan teräviksi, joten verinen leikki oli sekin.
Intiassa tämä kansan huvi kiellettiin muutama vuosi sitten, joten siitä voi kirjoittaa vain menneen ajan muodossa.
Vanha Nestori

2

814

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • wj3

      hmm.. tuntuu vähän siltä että vanhan nestorin matkat tapahtuvat lähinnä mielikuvitusmaassa;)

    • Härkä

      Minusta härkätaistelut ovat moreelittomia...
      Siksi ne ovatkin usein kielletty joitain poikkeuksia lukuunottamatta)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      57
      3719
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      168
      2322
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      212
      2029
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      139
      1914
    5. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      399
      1328
    6. 79
      1221
    7. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      235
      1135
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      135
      1114
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      55
      1040
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      74
      990
    Aihe