Moikka! Ite oun umpi karjalainen nuor ämmä, vuan miun tyttäreni on isänsä puolelt tuas kainuulainen. Koska mie itse oun niin juuriani kunnioittava ja vualiva, nii halluisin vuallii myös niit miun tyttäreni juurrii. Ja mikkään tuo liennee parempi aloitus ko opetella tekemmään kainnuulaissii sapuskoit.
Mutta muuta mie en tiijjä ko leipäjuuston ja rönttöset, enkä rönttösistäkkään tiijjä, jot miten niit tehään.
Kertokkees miulle jottain kainuulaisest ruokakulttuurist ja minnuu myöskkii kiinnostais tiettee jottain tuos Hossast, ko sielt on tyttäreni juuret lähtöjjään. (Itse kun olen vähän alan opiskelija, niin pähkäilin tuon "Hossa" paikan nimeä. Karjalan kielellä Hos(-boti) on jumala ja eikös Hossassa ole hienoja kalliomaalauksia? Joten onko Hossa nimi tullut siitä, että silla on ollut joskus kauan kauan sitten jokin uskonnollinen merkitys esim. muinaisuskojen piirissä?)
A hauskoa syksyä teille kaikil :)
Kainuulaisia perinneruokia
10
6161
Vastaukset
- Maalimanrannan Hessu
Meillä teällä Tuluppijon konesavotalla töihejäläkee illansuussa otetaa käristyskauhat ja siihe vuollaa pornlihasta ohutta siivua paestettaa se sitte paljossa rasvassa, senkun pisteleiksee eäntäkohe ni voip sannoa että näläkästä soap hoastatella tovin.
Leipäjankki on toene joka jätkän tiellä pittää ja vielä mukilline huituva kaulankostukkeeks. - ei leipäjuusto
Aloittele opettelu otsikon mukaisesti.
Sitten voisitkin siirtyä kainuulaiseen kalakeitoon;
ahvenia
perunoita
vettä
suolaa
voita
ruisjauhoja
Keitä pottuja jonkin aikaa, melkein kypsäksi. Lisäile suolaa tottumuksesi mukaan. Laita ahventa sekaan isohkoina palasina nahkoineen, ettei muussiksi mene. Voita nokare jos toinenkin ja lopuksi tärkein, ruisjauho, tilkkaan vettä valmiiksi sekotettuna. Suurusta keitto, ei kastikkeen paksuiseksi. Anna hautua jonkin aikaa.
Jotkut laittaa vielä sipulia, mutta minä en. Jotkut käyttää muikkua, minä en. - daa daa
tie ämmä pottumaetoa tae pottukukkoa
- kaenuun aenut
Tuppipottu ja vettä peälle, muuta ei peräkylillä ole tarjolla, mikäli ei lasketa hirvenlihoa mukkaan.
- ennenvanhoaan
kaenuun aenut kirjoitti:
Tuppipottu ja vettä peälle, muuta ei peräkylillä ole tarjolla, mikäli ei lasketa hirvenlihoa mukkaan.
ku muuta mahantäötettä ei ollu ni hääty syyvä voan lohta ja jäläkiruuvaks lakkoja
- penkkivelli
ei nyt taida aiwan Kaenuulaenen perinneruoka olla, mutta helppo tehdä. Siinä kaurahiutaleitten sekaan lisätään maitoa ja sokeria sitten vaan syömään.
- PulloPallo
Sitä tuo minun oma kotikainnuulainen vetelee naamaansa aina aamuisin. Tykkää enemmän kuin muroista.
- Kalle in
PulloPallo kirjoitti:
Sitä tuo minun oma kotikainnuulainen vetelee naamaansa aina aamuisin. Tykkää enemmän kuin muroista.
Muutama ruoka tulee heti mieleen
- pottupuuro
- talkkunapuuro, erilainen kuin hämäläisten talkkuna
- kapakeitto, kuivatut hauenpäät höystönä
- suolapottu, uudet perunat voin ja maidon kanssa
- juustoleipä ei leipäjuustp
- selkäkeitto, vasta tapetun sian lihasta
- läskikukko
- kalakukko, parempi kuin kuopiolainen
- lanttukukko
- perunakukko
- marjsvelli,imelletty, puolukoista
- käristys, sianlihasta, ei jauhoja
- pottumaito
- läskikastike
- mannaryynivelli
Näillä pärjäilet ensalkuun.
- löytyy
rönttösten ohjetta voit haeskella netistä. teet 2-3 kertaa niin alkaa onnistua, ja suussakin maistuvat hyviltä.vei aikansa oppia tekemään ja tottua makuun,mutta hyviä ovat, nyt.
- Anonyymi
Piimäjuusto
On maitokeitto, ei juusto.
Täysmaito ja kermaviili aineksina.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Minulla heräsi huoli sinusta ajatteluni kohteesta!
Toivottavasti sinulla on siellä jossain kaikki hyvin. Välitän sinusta edelleen vaikka olet varattu, etkä tykkää minusta.947106- 1723722
- 533259
Missä Sanna nyt suvaitsevaisuus?
Tekijä on nyt kuitenkin jotain muuta kuin suomalainen niin eikös nyt pitäisi suvaita kulttuuri eroja ja rakastaa tekijä2332384- 482125
- 411978
- 471869
Mieleenpainuvin hetki kaivattusi kanssa.
Mieleenpainuvin hetki kaivattusi kanssa. Millainen se oli?241818- 601768
- 191753