1-2 viikon matka new yorkiin

Markus

Hei.

Itse olen juuri nyt 17 vuotias ja täytän 2007 toukokuussa 18wee ja suunitelmissa olisi lähteä kaverin kanssa nyc:iin kesä-heinäkuussa.

Mitä tarvitsen että pääsen Usahan? Passin kyllä tarvitsen mutta miten viisumia jne? Onko jotain erityisiä lappuja ostettava? Itsellä ei ole biopassia. Miten vakuutusasiat?

Miten New Yorkissa rikollisuus? Itse olen asunut venäjällä 5 vuotta (moskovassa) ja oloni tunsin aina turvalliseksi vaikka mentiin pimeillä kaduilla. Auttaako poliisi hädässä? Mitä pitää varoa. Onko meininki samanlainen kuin elokuvissa että heti tapetaan? itsellöä sinänsä pelottaa amerikka kiitos leffojen jotka vääristävät käsityksiä.

Miten hotellit? Sielähän on kahdenlaisia hotelleita. Reppumatkaajille ja turisteille. Ensimmäinen maksaa about 20€ yö ja hotelli sitten yli 50€ yö. Tekemistä on? Onko hintataso minkälainen?

Jos joku viitsisi kertoa mihin varautua ja kokemuksiaan jne?

11

2923

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Markus

      Käykö visa electron. Kannattaako hankkia joku muu pankkikortti? Ja miten kameroiden kanssa toimia. Uskaltaako paikkoja kuvata?

    • Markus

      Miten kännykän lataus ja tekstailu suomeen. itsellä nokia 6630. Voiko amerikassa ladata omalla laturilla ilman mitään adaptereitä. Miten hotellien tallelokerot? Luotettavia? Miten yleiset kulkuneuvot. Uskaltaako käyttää?

      • netz

        Tarviit USA:an vähintään adapterin koska siellä on erilaiset pistorasiat, mieluiten myös muuntajan. Uusimmat kännykän ja kameran laturit pitäisi toimia pelkällä adapterilla. Adapterit ei oo kalliita, muutaman euron. Kolmitaajuuskännykät toimii USA:ssa. Yleiset kulkuneuvot ovat kuulemma turvallisia NY:ssa, paitsi tietty öiseen aikaan ei ehkä kannata mennä yksin mihinkään metrovaunuun vaan pysytellä isomman porukan peesissä.


    • kuka nyt viitsii

      noita kysymyksiä mutta totuus on ettet edes pääse jenkkeihin ku olet 17 v. siis ilman vanhempia. Olipa helppo homma!Minusta tuntuu että koko homma onp provo sillä osaat kysyä juuri ne asiat mitkä ovat tärkeät mutta mukan et tiedä vastauksia ja osaat käyttää nettiä? lopeta

      • markus

        Tiedän paljon asioita koska olen nyt pari päivää lukenut näitä palstoja. Mutta laitoin kysymykset yhteen nippuun KOSKA jokaisessa keskustelussa saa eri vastauksen että anteeksi vain. Ja paljon on kysymymistä mitä en muistanut ekaan viestiin laittaa. Pitää näköjään tehdä uusi keskustelu yhdellä viestillä niin apua alkaa tulemaan


    • Original Roope

      Onneksi olkoon hyvästä matkavalinnasta. Mielestäni New York City on yksi maailman upeimmista kaupungeista, jossa riittää nähtävää ja koettavaa jokaiselle.

      Tässä tulee joitakin vastauksia: USAhan tarvitset tietenkin voimassaolevan passin (sulla ilmeisesti ei ole vielä omaa passia(?), joten saat hankkia sen biopassin. EU-maan kansalainen saa 90 päivän viisumin helposti; saat hakulomakkeen lentokoneessa menomatkalla - jätät sen sitten passintarkastuksessa maahantulovirkailijalle. Helppo homma (tietenkään Sinulla ei saa olla tuomioita huume- tai muista vakavista rikoksista, et saa olla etsitty natsirikollinen jne.) noita kyselevät siinä hakulomakkessa.

      Vakuutusasiat kannattaa kysellä jo Suomessa esim. matkatoimistoissa. Rikollisuus New Yorkissa. Mielestäni New York on turvallinen nykyisin: omalla toiminnallaan voi vaikuttaa paljon joutuuko rikoksen uhriksi. Joitakin alueita kannattaa välttää (ainakin öisin). Ehkä ensimmäisellä kerrallasi New Yorkiin sinun kannattaa pysyä Manhattanilla ja Brooklynissä. Sitten kun olet kokeneempi New Yorkin kävijä, kannattaa tutustua myös muihin borougheihin. Itse en ole joutunut NYC:ssä koskaan rikoksen uhriksi, muuten kuin maksamalla sikakalliita hintoja hotellista, ravintolassa jne. Mutta sehän taitaakin olla laillista ryöväämistä. Olen kyllä liikkunut kaupungissa öisinkin.

      Mutta meininki ei todellakaan ole samanlainen kuin elokuvissa, että heti tapetaan. Ei tapeta, Helsingissäkin saa nakkikioskilla varmennin turpiinsa kuin NYCissä. Tilastojen(kin) mukaan edellisen kaupunginjohtaja Rudy Guillianin ns. nollatoleranssilinja on purrut rikollisuuteen. Poliiseista en sinällään osaa sanoa mitään, kun en ole joutunut heidän kanssaan koskaan tekemisiin. Vaikuttavat ammatti-ihmisiltä, mene ja tiedä.

      Hotellin valintaan vaikuttaa varmasti se, kuinka paljon sinulla on mahdollisuus maksaa majoituksesta. Hinnat ovat korkeita, etenkin Manhattinilla, mutta toisaalta sitten voitat sijainnissa.

      • Markus

        Kiitoksia erittäin paljon tiedoista. Toivottavasti saisi vielä ihmisiltä täydennyksiä kysymyksiin ja kokemuksia.

        Itse olen tosissani asunut suurkaupunkissa 5 vuotta eli moskovassa joka isompi kuin New York joten enköhän osaa varautua sitten vaaroihin ja pitää varani. Itsellä on jo normaali passi ollut jo 7 vuotiaasta lähtien mutta uusi passi tuli kuvioihin 3 vuotta sitten joten 7 jäljellä eli pääsen sillä usa:han.

        Pitää enään vain suunitella matkaa ja tehdä töitä. Enemmin laitan rahat matkaan kuin autoon.


      • vain tietoa
        Markus kirjoitti:

        Kiitoksia erittäin paljon tiedoista. Toivottavasti saisi vielä ihmisiltä täydennyksiä kysymyksiin ja kokemuksia.

        Itse olen tosissani asunut suurkaupunkissa 5 vuotta eli moskovassa joka isompi kuin New York joten enköhän osaa varautua sitten vaaroihin ja pitää varani. Itsellä on jo normaali passi ollut jo 7 vuotiaasta lähtien mutta uusi passi tuli kuvioihin 3 vuotta sitten joten 7 jäljellä eli pääsen sillä usa:han.

        Pitää enään vain suunitella matkaa ja tehdä töitä. Enemmin laitan rahat matkaan kuin autoon.

        New Yorkin metropolialueella asuu n. 21 miljoonaa ihmistä, joten kyllä se NYC on isompi kaupunki kuin Moskova. itse New Yorkin kaupungissa asuu n. 8 miljoonaa ihmistä, mutta väkiluku esikaupunkien (joista suurin osa New Jerseyssä ja New Yorkissa (siis osavaltiossa)) kanssa kuvaa paremmin kaupungin todellista kokoa.


    • martsu13

      Moi,

      rohkeesti vaan reissuun, New York on kerrassaan upea paikka!
      Ja jos aikaa on, sieltä on suht edullista tehdä reissu vaikka johonkin toiseenkin kaupunkiin (lentämällä, et varmaan saa ikäsi takia vuokrattua autoa?)..

      Pari juttua näin suht vähän matkustelleen kannalta;
      New Yorkissa (ja siis varmaan joka puolella usaa) hinnat ilmoitetaan ilman veroja, joten kun olet vaikkapa mäkkärissä, näytettyjen hintojen päälle lisätään verot! En nyt mene varmaksi vannomaan, onko tämä käytäntö jokaikisessä puljussa, mutta mielestäni aika vakio käytäntö!

      Ja ne tipit! Ei tarvi olla fiinikään ravintola, kun esim jo vessassa törmäät "paperinantajiin" sun muihin, he myös odottavat tippiä (dollari)! Ja tietysti tarjoilijat ja hotellin ovimiehet sun muut.

      Mielestäni varsinkin Manhattan (muista alueista ei kokemuksia) on varsin ystävällinen ja turvallinen. Ei kannata arastella esim metron käyttöä (no iltaisin saattaa tosiaan olla turvattomampi), mutta ei se taksikaan varsinkaan kimpassa mikään kallis ole jos liikut Manhattanilla). Siellä muuten on äärimmäisen helppo liikkua jalankin, on niin systemaattinen tuo kaupunkikaavoitus.. Näkemistä riittää ihan varmasti. Itse olin siellä 5 päivän reissulla ja nälkä jäi....

    • martsu13

      Ja tuli vielä mieleen, että ainakin nykyään kun menet usaan, joudut täyttämään parikin lappua jo koneessa, eli sinulla täytyy olla siellä tiedossa esim majoituskohteen osoite!

    • ..................

      Moi,
      tassa muutamia neuvoja - sori skandinaavisten aakkosten puuttuminen tekstistani, olen just itsekin Yhdysvalloissa...

      Biopassia et tarvitse, vanhalla elektronisesti luettavallakin parjaa. Tahan asti Yhdysvaltoihin eivat ole suomalaiset tarvinneet viisumia alle 90 vrk matkoihin, en tieda muuttuuko se joskus lahiaikoina - siis etta vain biopassin kanssa ei tarvitse viisumia ja muut tarvitsevat. Tarkista asia ajoissa. Lentokoneessa jaetaan tullilomake ja maahantulolomake, jotka pitaa tayttaa ja antaa sitten maahantullessa. Sulta otetaan myos sormenjaljet sellasella skannerilla seka valokuva samassa yhteydessa, kysytaan matkan tarkoitus jne. Hanki kattava matkavakuutus, yhdysvalloissa sairaanhoito on superkallista joten hoida siihen katetta reilusti, jos jotain sattuu.

      Manhattan on turvallista aluetta, ja siella todennakoisesti tulette eniten pyorimaan. Alkaa menko, jos ei ole ihan pakko, Harlemiin tai East Villageen tms laitakaupungille iltaisin, eika Central Parkiin myoskaan myohaan illlalla. Muuten on ihan turvallista kavella kadulla, myos iltaisin, seka kayttaa metroa jne. Jos menette metrolla n. 22 jalkeen, kayttakaa vain niita vaunuja, joissa on konduktoori. Jokaisella asemalaiturilla niiden paikka on merkitty kyltilla (during off-hours train stops here). Jos jaatte joskus kahdestaan johonkin muuhun metrovaunuun, vaihtakaa vaunuun jossa on joko konnari.
      Muutamia turvallisuusvinkkeja kumminkin: kayttakaa rahavyota vaatteiden alla. Lompsaan parikymppia kaytttovaraa, muuta enemmat kateiset rahavyohon. Jos pidatte kateista taskussa, niin farkkujen etutaskussa tai jossain napilla suljettavassa taskussa. Alkaa pitako lompakkoa takataskussa, se katoaa sielta metron tungoksessa. Alkaa kayttako liian kalliin nakoisia kelloja tms., tai vilautelko kateisrahoja julkisilla paikoilla. Jos on olkalaukku tms reppu, pitakaa metrossa ne sylissa tai vartalon edessa.

      Julkisilla matkustaminen on halpaa ja katevaa - esim. viikon MetroCard on 24 dollaria, ja silla voi matkustaa rajattomasti metrolla ja bussilla. MetroCardeja saa metroasemien automaateista. Kavellen paasee myos nopeasti, nopeammin kuin esim. taksilla ruuhka-aikaan. Manhattan on kumminkin aika pieni saari, ja nopeasti siella kulkee paikasta toiseen. Keskikaupungilla kun on ruutukaava ja kadut numeroitu, eksyminen on mahdotonta.

      Nahtavyyksia siella on tietty niin paljon ettei viikossa ehdi kaikkea tietty nakemaan, mutta tassa pari mun vinkkia. Empire State Buildingiin on yleensa hirveat jonot ja tungos. Kannattaakin menna Top of the Rockiin, Rockefeller centeriin. Maksaa enemman, mutta jonoja ei ole ja lasikattohissi on aika hauska elamys. Nakoalaterassi on siella mun mielesta parempi kuin Empire State Buildingissa, ja sielta nakee ESB:n ulkopuolelta. Vapaudenpatsas on katevinta katsastaa ilmaiselta Staten Island Ferrylta, joka lahtee Battery Parkin vieresta puolen tunnin valein. Matka yhteen suuntaa kestaa puoli tuntia, sitten pitaa menna ulos laivasta Staten Islandilla ja tulla uudestaan sisalle. Itse patsaalle on hirveat jonot, turvatarkastukset ja en tieda onko sen arvoista... SoHo ja Greenwich Village ovat kivoja alueita, kannattaa kayda siellakin. Ja jos ette ole kayneet Kiinassa, niin Chinatown on ihan hyva korvike.

      Yleinen hintataso ei ole ollenkaan niin kallis kuin luulisi. Monet vaatteet ja tavarat ovat selvasti halvempia kuin Suomessa. Tietyn dollarirajan alittaville tuotteille ei hintaan lisata sita myyntiveroa, en muista sita rajaa. Macy's tavaratalon visitors centerista saa passia nayttamalla 11 prosentin alennuskupongin, kannattaa kayttaa jos sinne menee. Century 21 myy halpoja merkkituotteita siina Ground Zeron vieressa.
      Ruokailu varsinkin on edullista ja ruoka on hyvaa. Joka nurkalla on hodarikojua, burgeripaikkaa tms. ja on deleja joista saa bagelia, voileipaa jne. Itse soin napani turvoksiin Nykissa kun hyvaa ruokaa oli liikaa tarjolla! :)

      Hotellit ovat viela alkukesasta kalliita, nykissa on silloin ns. high season viela meneillaan. Alle 150 dollarin per yo per huone on aika turha yrittaa loytaa kelvollista majapaikkaa, jos haluaa oman vessan jne. Katso www. tripadvisor.com arvioita eri hotelleista, ja tee varaus jonkin internet-palvelun kautta, voit saada hyvia tarjouksia. Kannattaa tehda huonevaraus hyvissa ajoin ettet jaa ilman. Hotellivarausta varten tarvitset sitten luottokortin, ja sita pitaa nayttaa myos hotellilla eli se pitaa olla sun oma - et voi siis maksaa vanhempien kortilla tms. Hotellia valitessa kulkuyhteydet ovat olennaisempia kuin sijainti, ts. jos metroasema on lahella niin itse hotelli voi olla kauempanakin midtownista. Monet turistit menevat Times Squaren hotelleihin, mutta siella on hirvea meteli myohaan yohon ja taysi sirkus paalla. Suosittelisin itse jotain rauhallisempaa asuinaluetta esim. Murray Hill, Upper East tai Upper West Side, jos haluaa rauhalliset younet.

      Luottokortti kannattaa olla mukana, niin ei tarvitse kateista raahata niin paljon. Kateista tarvitset tietty takseihin, juomarahoihin jne. Eli kun vaihdat matkavaluuttaa, pyyda myos viiden dollarin ja dollarin seteleita.

      Sahkolaitteisiin tarvitset pistokeadapterin ja muuntajan, tosin laturien muuntajat kayvat yleensa jenkeissakin.
      Itse tykkasin New Yorkista tosi paljon, ja menen uudelleen heti kun mahdollista. Toivottavasti tasta oli vahan apua, hauskaa matkaa.
      ps. ai niin, Yhdysvalloissa et ole viela taysi-ikainen 18-vuotiaana, eli baarissa et saa drinkkeja tilattua, ja joillakin hotelleilla voi olla rajoituksia etteivat majoita alle 21-vuotiaita ilman huoltajaa. tarkista hotellista tama asia ennen varausta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      182
      1971
    2. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      274
      1489
    3. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1295
    4. Mä todella toivon että

      Sulla on nyt kaikki hyvin sun elämässä, olet sisukas nainen sen näki jo ensimmäisestä hetkestä.
      Ikävä
      36
      1097
    5. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      72
      1072
    6. Naiselle kysymys

      Oletko rakastunut minuun?
      Ikävä
      76
      1011
    7. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      172
      997
    8. Katselimme pitkään ja se merkitsi minulle paljon

      Sinulle se ei merkannut näköjään mitään.
      Ikävä
      40
      838
    9. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      3
      838
    10. Sun pitää mies unohtaa

      Minut jo. Tiedän että se on sulle tosi hankalaa. Mut sun pitää unohtaa mut jo. Älä kirjoita mulle tänne viestejä enää.
      Ikävä
      63
      825
    Aihe