Monta tapaa nauttia konjakkia

Konjakki on ehkä maailman tunnetuimpia juomia ja sitä tarjoillaan hyvin monissa tilaisuuksissa. Mutta mikä on sen oikea nauttimistapa. Ryystetäänkö se suoraan alas vai annetaanko pikkuhiljaa maun imeytyä hampaiden ja huulien valissä vai kuinka.

Kerrotaan, Mannerheim suurena konjakin ystävänä osasi nauttia konjakkinsa oikein. Tarina kertoo jos joku hörppäsi konjakin suuhunsa ja heti kahvia sen perään, hän katsoi sen etiketin vastaiseksi. Hän ei voinut sitä sietää, vaan pyysi tarjoilijoita keräämään konjakit pois ja tilasi uudet. Kahvi kun peittää kaikki maut ja tuhoaa digestiivin välittömästi.

Italialaiseen tapaan konjakki nautitaan digestiivinä kivennäisveden kanssa, joka on aika raikas yhdistelmä. Siitä jää hyvä täyteläinen maku suuhun.

Ilmeisesti brandyt ajavat samaa asiaa. Kuuluuko Calvados tähän sarjaan?

Miltä konjakki maistuu sekoitettuna sokeripohjaiseen suomalaiseen kahviin=norri, tuoko terästystä?

Italialaiset tilaavat jos väsymys yllättää Cafe Corretto´n, joka on espresso kahvi sokerilla ja lusikallinen konjakkia. Hyvin suosittu juoma, hitaasti nauttiessa noin 1/2dl annos, huomaa kummasti piristävän vaikutuksen. Vain yksi annos!

79

10547

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Magdolna

      Ei ihan joka ilta, mutta silloin tällöin. Ja teatterissa näytelmän väliajalla, niin tylsäkin näytelmä loppuaan kohti kummasti paranee! Mutta, hyvät tapakonsultit, kertokaapa, kumpi kuuluu ottaa ensin, kahvi vai konjakki vai kumpaakin vuorotellen, hitaasti, nautiskellen?
      Vai päteekö tässäkin, että paras tapa on se, mikä itsestä tuntuu parhalta?

      • uzma-m

        ja sitten viilea kojakki hitaasti nauttien.
        En ole erikoisemmin kojakin ystava mutta taalla raivo raittiissa maassa juodaan sita mita on saatavilla.
        Mina pidan Irish Creamista ja valko viineista.


    • Harmaa-pantteri

      "Hauska tappa vanha tuttu". En ole konjakkien suuri ystävä joten en siis niiden erikoisasiantuntijakaan.

      Mutta kahvin kanssa nautittaessa ensin pitäisi "ryypätä" kahvia ja vasta sen päälle konjakkia. Tästä on se hauska juttu, johon viittaat:

      Sodan aikaan Mikkelin päämajassa oli marskin pöytään päässyt muutama siellä käymässä ollut eversti. Ruoan päälle juotiin kahvit ja konjakit. Lasillisista oli vasta maistettu, kun marski käsiään taputtaen kutsui tarjoilijaa ja pyysi viemään konjakit pois ja tuomaan toista merkkiä tilalle. Sama toistui hetken kuluttua. Ja hetken kuluttua marski sanoi: "Ilta voidaan päättää tähän, sillä talossa ei ole parempaa konjakkia, joka ei näy olevan kyllin hyvää everstille, joka huuhtelee sen aina kahvilla alas".

      Tuo "omenakonjakki" eli omenaviineistä tislattu Calvados on joidenkin mielestä konjakkien aatelia, mutta minusta se on liian kuivaa. Ranskalaiset itse siitä kyllä pitävät, ja sen kanssa kuuluu "tyyliin", että lopputipat lasista kaadetaan kahvin joukkoon ja nautitaan siten.

      Joidenkin mielestä mm. espanjalaisen Fundatorin tai kreikkalaisen Metaxasin parhaat brandyt ovat parempia kuin monet konjakit. Konjakki-nimitystähän ei saa käyttää muista kuin Ranskan sen nimisen maakunnan tuotteista. Amerikkalaiset kyllä kutsivat niitäkin brandyiksi.

      Italialaisten Cafe Correttoa vastaa espanjalaistebn Cafe Cortado (leikattu kahvi).

      Ja joku suomalainen on luokitellut cafe normal (kahvi ja konjakki) ja cafe brutal (kahvi ilman konjakkia).

      Olen enemmän viski ja gin-miehiä; jommasta kummasta niistä teen iltadrinkkini. Tai sitten otan lasin pari viiniä, ja enemmän suosin valkkaria kuin punkkua, vaikka punaviini olisi kai suositeltavampaa terveysmielessä, kun siinä lienee niitä flavonoideja. Edesmennyt vaimoni oli rosé-viinien ystävä, ja niitä hän aina iltadrinkkinäänkin nautti. Kyllä minäkin opin niistä pitämään, mutta vähän niitä olen ostellut ja nautiskellut yksin jäätyäni.

      • Nii-in, näin ne vanhat muistot tulevat joskus mieleen. Mietin pitkään miten se Marskin konjakki-juttu oikein meni ja niinhän siinä kävi,osittain pieleen. Taisipa tarina kulkea paremmin miesten seurassa iltasitseillä.

        Olen omaksunut tavan juoda kahvi kahvina ja sitten konjakki ikäänkuin maistellen kivennäisveden kanssa jolloin säilyy konjakin digestiivi vaikutus.


      • ja tärkeä:

        - Ja joku suomalainen on luokitellut cafe normal (kahvi ja konjakki) ja cafe brutal (kahvi ilman konjakkia).-

        On vielä cafe luxus. Se on konjakki ilman kahvia.


      • näin se menee

        >>Ja joku suomalainen on luokitellut cafe normal (kahvi ja konjakki) ja cafe brutal (kahvi ilman konjakkia).


      • Seiskyt
        ja tärkeä: kirjoitti:

        - Ja joku suomalainen on luokitellut cafe normal (kahvi ja konjakki) ja cafe brutal (kahvi ilman konjakkia).-

        On vielä cafe luxus. Se on konjakki ilman kahvia.

        on tuo cafe luxus silloin tällöin, jos on onnistunut löytämään hyvän konjakin tai brandyn. Antakaa viisaammat esimerkkejä!


      • Espanjassa on selvää maitokahvia, mutta maito on katkaistu kesken kaadon - vastannee suomalaista baarikahvia maidolla.

        Carajillo (pikkupiru) sensijaan pitää sisällään sen brandytilkan.

        Ohitse menee aiheesta: Talvikylmään on hyvä kuuma kaakao, jossa kahvilikööriä


      • Juuri noin se meni, olen kuullut kertomuksen Mikkelin Päämajalla.


      • Suuren etsimisen jälkeen löysin Espanjasta Calvadosia (olin ostanut siellä vuosia sitten pullollisen), siellähän löytää paljon helpommin laadukkaita brandyjä.

        Sitä sitten maisteltuamme tulin siihen tulokseen, että paremmalta maistuu laadukas brandy. Makuasioita, joista ei voi kiistellä.

        Ja hyvä brandy nautitaan isosta, kuperasta lasista, hyvässä seurassa, ilman kahveja, aterian päätteeksi, tai ihan muuten vaan.


    • Kalle-Aaretti

      Minkään viinan kanssa. En tosin ole ollut marskin kekkereissä, mutta monissa ns. fiinien ihmisten syömingeissä ja juomingeissa.

      Eipä ole kukaan kieroon katsonut, vaikka olen ensin kumonnut moukun ja ryystänyt päälle kahvia. Ja jos on ollut hyvät juhlat, on kavikupillisen jälkeenkin saanut täytetty lasinsa.

      ps. muistan jostain kuulleeni, että armenialaiset saivat ranskalaisilta aikoinaan luvan käyttää Araratin tisleestä konjakin nimeä.

      • Hintriika

        Jokin aika sitten yhdessä telkkariohjelmassa kerrottiin (muistaakseni näin), että armenialaista Araratia myydään Venäjällä konjakin nimellä, mutta vientituotteen etiketissä täytyy lukea "brandy". Taisi olla joku kompromissi ranskalaisten kanssa.


    • monamerinen

      Monameriset tissuttelevat hiukan muuallakin kuin sumppikuppilassa. Ei lusikalla vaan kunnon kuppia tehden.

    • ii-li

      Minusta Calvados ei kuulu tähän sarjaan sanokoot normandialaiset ja bretagnelaiset mitä tahansa. Se on minusta reilusti pahaa. Sen tarjoilusta on kyllä tehty monin paikoin näyttävä seremonia.

      Calvados on omenaviinaa. Kuulemma sitä annettiin aikoinaan lapsille kylminä päivinä, kun se muka lämmittää. Todellisuudessa lämmin tunne syntyy ruokatorven pintasolujen tuhoutumisesta.

      Konjakkien makuerot ovat valtavan suuret. Sama koskee viskejä. En oikeastaan juo kumpaakaan kuin aniharvoin, mutta minulle on kyllä paljon tärkeämpää maku kuin määrä.

      Yleensä en ota kahvin kanssa konjakkia. Silloin, kun otan niin juon kahvin ensin ja vasta sitten konjakin. Sillä pelillä voi nauttia kummankin mausta. Loppujen lopuksi ne maut eivät sovi kovin hyvin yhteen. Minulle ei kelpaa mikä tahansa konjakki. Jos ei se ole hyvää, niin jätän sen juomatta. Valitettavasti hyvät konjakit ovat kovin kalliita. (Samoin hyvät viskit. Pidän ainoastaan Lagavulin-viskistä, jota juon samoin kuin konjakkia, erilaisesta lasista vain.)

      • Anonyymi

        koskenkorva on parasta. heitä nyt helvettiin nuo häpinät.


      • Espanjassa Carlos- nimiset brandyt pärjäävät oikein hyvin konjakkien kanssa.


      • AnnaSophia kirjoitti:

        Espanjassa Carlos- nimiset brandyt pärjäävät oikein hyvin konjakkien kanssa.

        Samoin Alma de Magna on laadukasta, kelpaa meikäläiselle.


    • Reino

      ...pikemminkin kahvin ja pontikan sekoitukselta. En tosin ole raaskinut kaataa konjakkia kahviin, niin en voi tietää miltä se todistettavasti maistuu.

      • Makutestissä ( muistan lukeneeni jostain ) Jallu*** arvostettiin parhaimmaksi konjakiksi.

        Minulle konjakki ja whisky kuuluvat juhlajuomiin, lähinnä joulun aikaan.

        Skottilaiset whiskit ovat makuuni Irish-Coffeessa. Brandyissa olen "kansainvälinen". Kahvi ja konjakki kuuluvat itsenäisyyspäivän viettooni. Miksi? En tiedä. Näin vain on:)


      • ILmeisesti olet saanut Cafe corretto annoksen italialaisten bravuuri juomalla Grappa (mustikoista valmistettu tuhti aine)terästettynä.
        Se on hirveän makuista, lisäksi sillä on vielä salakavala vaikutus jos sitä runsaita annoksia ottaa. Matkaoppaatkin joskus varoittavat sen nauttimisesta.


    • ja kokemukset kertovat, mikä tapa missäkin paras.Yksi sopii yhdelle ja toinen toiselle, kaikessa muussakin tässä elämästäselviämisleikissä.
      Kivaa, kun on väki virkistynyt alkavan syksyn myötä!Brandy-skoolaus sen kunniaksi!

    • En tiedä, voinko sanoa itseäni konjakin ystäväksi kun hävitän sitä juomalla niin paljon.

      Kyllä Sinä, reetta 5, mielestäni oikein määrittelit oikean juomatavan. kahvin ja konjakin mukana tarjotaan usein ravintoloissa lasi vettäkin.

      Lempimaassani Espanjassa, oli vuosia sitten niin pahanmakuista brandyä, että sitä kutsuttiinkin petrooliksi. Ensimmäinen puoli litraa oli varsin karvaan makuista, loppu meni jo sujuvasti.

      Nykyään espnjalaiset brandyt ovat halpoja ja hyviä, olen testannut paljon.

      Naantalin kypylässä tilasin kerran Gordon Bleu konjakkia. Lienee ainakin suunnilleen paras. Ihmeekseni "aine" ei kuulunut Suomen hienoimman kylpylän valikoimiin.

      Mitähän sanovat suuret johtajat, joilla on paljon rahaa käytettävissä ja juovat vain parasta, ehkä vielä toisten rahoilla.

    • Olin Puerto de la Cruzissa, kantabaarissani, katukäytävän reunassa. Baarin omistaja, jo vuosien takaa tuttu, tuli tarjoilemaan.

      Tavanomaisen brandyn sijasta lienen pyytänyt konjakkia (oli aamu ja selvin päin).

      Omistaja ilmesty hetken kuluttua eteeni, valkoinen liina käsivarrellaan ja kolme pulloa parhaita ranskalaisia konjakkeja käsivarrellaan.

      Valitsin konjakkini ja omistaja häipyi syvään kumartaen ja kiittäen.

      Hetken kuluttua hän ilmestyi takaisin. Lautasella oli kuuma konjakkilasi ylösalaisin. Lasi käännettiin oikeaan asentoon, konjakki kaadettiin lasiin ja lautanen asetettiin sen päälle.

      Hetken kuluttua otin lautasen pois ja hyvinhän aromikkaat brandyhöyryt nenään nousivat.

      Olettekohan kokeneet vastaavaa tai muuta erikoista? Minulle tuo on ainoa.

      • Illalla olin eräässä iltajuhlassa, jossa oli tarjoilun päätteeksi kahvi ja konjakki. Nyt sitä sitten nautittiin ohjeiden mukaan, mutta muitakin malleja näytti olevan.

        Kohteliasuussyistä poistuimme "hyvään aikaan" kumpikin nauroimme itserakkautta pursuavina, paras häipyä, koska olemme ns vaarallisia naisia näissä kuvioissa. Elämä opettaa varovaisuuteen.

        Eipä vahinkoa, jatkositsit olivat sitäkin hauskemmat vaikkakin kuivana, sataman värikkäitä valoja ihaillessa, lihapiirakasta ja teestä nauttiessa.


    • Vinosuunnikas

      konjakki sopii erinomaisesti, oletteko kokeilleet?

      Meillä ollaan "makeanpersoja" ja nautitaan usein iltaisin useasta eri jäätelöstä kasattu lautasellinen. Vaimolle se on herkkua sellaisenaan, mutta minä tirautan mausteeksi pienen määrän konjakkia. Liikaa sitä ei saa olla, ehkä puoli annosta lautaselle, jolloin makuyhdistelmä on paras.

      Konjakki on kahvin hyvä seuralainen. Kotioloissa sitä ei tule nautittua kovin usein. Eikä ravintoloissa tule käytyä kuin joskus hyvin harvoin vieraiden kanssa.

    • Konjakki valmistetaan viinirypäleistä, joten sen mausta voivat myös Keliakiaa potevat nauttia. Jäätelö - mansikat -konjakki yhdistelmä on yllättävä makuelämys. Harvoin kun siitä nautin pidän konjakki on veden kanssa parhaimmillaan.

      Brandy taitaa olla konjakin sukulainen, eri alueella vain valmistettu. Itserakkaat ranskalaiset ovat omineet konjakin omaksi tuotteekseen.

      Viskit ja ginit taas ovat paremminkin englantilaisten ohrasta valmistamia. Viski jäillä ei ole hassumpi juoma pidän sitä paremmminkin miehille sopivana juomana. Sophia Loren oli aikoinaan huomioitu viskin ystävänä.

      • kylässä konjakkia tai muuta väkevämpää tulee ensiksi mieleen että tuotakin vielä ja pitäisi juoda kohteliaisuudesta.


      • Samaa ainettahan nuo ovat. Oleellisin ero lienee iässä. Brandy on nuorta verrattuna konjakkiin.


      • varastointi
        Ruuneperi kirjoitti:

        Samaa ainettahan nuo ovat. Oleellisin ero lienee iässä. Brandy on nuorta verrattuna konjakkiin.

        Brandyissäkin on eri mittaisen varastoinnin läpikäyneitä tuotteita kuten espanjalaisiin brandyihin hyvin perehtyneenä tiedät.
        Esimerkiksi Torresilla 5 ja 10 vuotta.

        Kypsytysajan mukaan luokittelu ei ole ainakaan niin systemaattista kuin konjakeilla.


      • Harmaa-pantteri
        Ruuneperi kirjoitti:

        Samaa ainettahan nuo ovat. Oleellisin ero lienee iässä. Brandy on nuorta verrattuna konjakkiin.

        Olen jo kerran tuolla omassa puheenvuorossani todennut, että konjakilla ja brandylla ei ole muuta eroa kuin että konjakki-nimeä saadaan käyttää ainoastaan ns. konjakkialueella Ranskassa kasvatetuista rypäleistä tislatuista tuottesta. Konjakkialue on Charenten ja Charente-Maritimen departementissa Lounais-Ranskassa, ja sen keskellä sijaitsee Cognacin kaupunki, josta tuote on alun perin saanut nimentä.

        Kaikkialla muualla Ranskassa ja muussa maailmassa valmistetut vastaavat tuotteet ovat brandyja. Amerikkalaiset kyllä kutsuvat konjakkejakin brandyiksi.

        Tuotteen ikä ei siis vaikuta luokitukseen siten kuin huippuviskeissä, esim. Chivas, Laphroaig, The Glenlivet) tapahtuu.

        Monet ovat sitä mieltä, että esim. espanjalaisen Fundatorin ja kreikkalaisen Metaxasin parhaat brabdyt (ainakin Metaxasissa luokitusta riittää kahdeksaan tähteen asti) ovat parempia kuin eräät konjakit.


      • Harmaa-pantteri kirjoitti:

        Olen jo kerran tuolla omassa puheenvuorossani todennut, että konjakilla ja brandylla ei ole muuta eroa kuin että konjakki-nimeä saadaan käyttää ainoastaan ns. konjakkialueella Ranskassa kasvatetuista rypäleistä tislatuista tuottesta. Konjakkialue on Charenten ja Charente-Maritimen departementissa Lounais-Ranskassa, ja sen keskellä sijaitsee Cognacin kaupunki, josta tuote on alun perin saanut nimentä.

        Kaikkialla muualla Ranskassa ja muussa maailmassa valmistetut vastaavat tuotteet ovat brandyja. Amerikkalaiset kyllä kutsuvat konjakkejakin brandyiksi.

        Tuotteen ikä ei siis vaikuta luokitukseen siten kuin huippuviskeissä, esim. Chivas, Laphroaig, The Glenlivet) tapahtuu.

        Monet ovat sitä mieltä, että esim. espanjalaisen Fundatorin ja kreikkalaisen Metaxasin parhaat brabdyt (ainakin Metaxasissa luokitusta riittää kahdeksaan tähteen asti) ovat parempia kuin eräät konjakit.

        ovat kumpikin enkä erota mausta jos ne ovat konjakkia.Ihan pienen ryypyn otan muka terveydeksi.Onko olemassa miehisiä juomia silloin se on konjakkija viski.Naislle ei oikeasti sovi mikään,alkavat iha reppanoiksi kun jouvat väkeviä.


      • pääsky kirjoitti:

        ovat kumpikin enkä erota mausta jos ne ovat konjakkia.Ihan pienen ryypyn otan muka terveydeksi.Onko olemassa miehisiä juomia silloin se on konjakkija viski.Naislle ei oikeasti sovi mikään,alkavat iha reppanoiksi kun jouvat väkeviä.

        olen sitä mieltä ---ei se liika käyttö sovi kenellekkään, alkoholin teho on voimakkaampaa naisilla ,koska heillä on enemmän
        rasvaa ,sanottiin aamuteeveessä laakärinkin suusta .
        Mutta konjakkiahan ei otetakkaan sillälailla että se tekis"reppanaksi". Sitä pyöritellään kädessä, että sen "tuoksu"voimistuu lämmössä ,sitten maistellaan ja taas voi ottaa toisenkerran jos tuntuu sopivalta suussa - ainakin se lämmittää rinnassa mukavasti.
        minä en välttämättä kaipaa kahvia --vaikka sitä tarjotaan usein konjakin kanssa --vai oliko se että niin ettäkonjakkia tarjotaan kahvin kanssa:=)


      • ikä vaikuttaa
        Harmaa-pantteri kirjoitti:

        Olen jo kerran tuolla omassa puheenvuorossani todennut, että konjakilla ja brandylla ei ole muuta eroa kuin että konjakki-nimeä saadaan käyttää ainoastaan ns. konjakkialueella Ranskassa kasvatetuista rypäleistä tislatuista tuottesta. Konjakkialue on Charenten ja Charente-Maritimen departementissa Lounais-Ranskassa, ja sen keskellä sijaitsee Cognacin kaupunki, josta tuote on alun perin saanut nimentä.

        Kaikkialla muualla Ranskassa ja muussa maailmassa valmistetut vastaavat tuotteet ovat brandyja. Amerikkalaiset kyllä kutsuvat konjakkejakin brandyiksi.

        Tuotteen ikä ei siis vaikuta luokitukseen siten kuin huippuviskeissä, esim. Chivas, Laphroaig, The Glenlivet) tapahtuu.

        Monet ovat sitä mieltä, että esim. espanjalaisen Fundatorin ja kreikkalaisen Metaxasin parhaat brabdyt (ainakin Metaxasissa luokitusta riittää kahdeksaan tähteen asti) ovat parempia kuin eräät konjakit.

        konjakeissa aivan samoin eli

        VS (Very Special) tai *** (kolme tähteä), nuorinta elämänvesierää kypsytetty vähintään kaksi vuotta.
        VSOP (Very Superior Old Pale), Réserve, nuorin elämänvesierä vähintään neljä vuotta.
        XO (Extra Old), Napoléon, Hors d'Age, nuorin elämänvesierä vähintään seitsemän vuotta.
        Elämänvesierät saattavat olla paljon vanhempia arvostetuimmissa erikoiskonjakeissa, kuten:

        Louis XIII, Rémy Martin. Kypsytetty yli 1200 laadukkaasta elämänvesierästä iältään 40 ja sadan vuoden väliltä, hyvin vanhoissa tammitynnyreissä.
        Richard Hennessy, Hennessy. Yli 100 elämänvesierän sekoitus, vanhimmat 200 vuotta vanhoja. Myydään kristallipulloissa.
        L'Esprit de Courvoisier - Courvoisierin pääkonjakki, myydään käsintehdyissä karahveissa. Vanhimmat elämänvesierät 200-vuotiaita.

        Siinä olet oikeassa, että ero konjakin ja brandyn välillä ei ole ikäero.


      • Anonyymi
        Ruuneperi kirjoitti:

        Samaa ainettahan nuo ovat. Oleellisin ero lienee iässä. Brandy on nuorta verrattuna konjakkiin.

        Brandyjä on nuoria ja vanhoja, ihan kuten konjakkejakin.
        Brandy ei siis tarkoita tuotteen ikää vaan vain sitä että ko. ainetta ei ole valmistettu Ranskan Cocnakin maakunnassa...


    • varastointi

      Hyvin erilaisista raaka-aineista tehtyjä tisleitä "aromisoidaan" erilaisilla varastointi- ja kypsytysmenetelmillä.
      Löytyy grappaa, tequilaa ym.
      Tunnetuimpia ovat tietenkin Whiskyt, Calvadokset (reetalle tiedoksi=omppuviinaa)
      brandyt ja konjakit.

      Konjakkihan on suojattu tuotemerkki jota saavat käyttää rajattujen alueiden tuottajat.
      Rajan yli mentäessä tulee konjakista brandyä.

      Weinbrandeistä ja fransujen brändeistä löytyy minun suusuussani hyvin maistuvia tuotteita.
      Mutta myös "petrooleja".
      Krekujen brändeissä on oma ominaissävynsä, samoin kaukaasialaisissa.
      Italialaisia olen maistellut vähemmän.

      Espanjalaisissakin on tiettyä "maaominaisuutta" mutta erojakin on. Itse suosin, mielikuvituksettomasti, Torresin 10v-varastoitua.

      Gordon Bleu edustaa alkon myynnissä olevista mielestäni yläluokkaa mutta laatua ja hintaa etsivät löytävät sitä helpoimmin Seutulan myymälöistä tarvitsematta mennä mihinkään Monacon erikoisputiikkiin.

      Entisenä ravintolatyöntekijänä uskon, myös kokeilujen jälkeen, että parin, kolmen VSOP-paukun jälkeen voi huoletta vaihtaa VOP:n ja sen jälkeen jaloviinaan. Aistit turtuvat.

      Itse maisteluun en ota kantaa. Kukin nauttii tavallaan. Jenkki soodaveteen laimennettuna (ainakin jotkut).

      Nuhakuumeessa ollessani terästän kuumaa hunajavettä jollain rypäletisleellä.
      Ei se paranna mutta on miellyttävämpi potea.

      • Lokari1

        niin minäkin haluaisin kysyä, sitä että mistä arakkipunssi on tehty?
        Suomen aklo sanoo hinastosaan, että hienosta arakki hedelmästä.
        Mutta minä en ole osanut hakee mikä se on, minun cookletamisenikaan ei ole tuonut minkään laista vastausta.
        Nyt kertokaapas minullekin mikä on arakki hedelmä.

        No olkoon mikä vaan, minusta hienon makuinen pienissä anoksissa otetuna.
        Terv:Lokari1.


      • Puuttuu
        Lokari1 kirjoitti:

        niin minäkin haluaisin kysyä, sitä että mistä arakkipunssi on tehty?
        Suomen aklo sanoo hinastosaan, että hienosta arakki hedelmästä.
        Mutta minä en ole osanut hakee mikä se on, minun cookletamisenikaan ei ole tuonut minkään laista vastausta.
        Nyt kertokaapas minullekin mikä on arakki hedelmä.

        No olkoon mikä vaan, minusta hienon makuinen pienissä anoksissa otetuna.
        Terv:Lokari1.

        Arrakki on tropiikissa tuotettua viinaa. Sen raaka-aineina ovat kookos, riisi ja sokeri. Lisäksi käytetään sitruunaa ja mausteita peittämään paloviinan makua. Goa ja Jaava ovat kuuluisia arrakintuotantoaluetta. Suomessa myydään arrakkipunssia, joka on arrakilla, rommilla ja sokerilla maustettua viljaviinaa.


      • hernekeitto!?
        Lokari1 kirjoitti:

        niin minäkin haluaisin kysyä, sitä että mistä arakkipunssi on tehty?
        Suomen aklo sanoo hinastosaan, että hienosta arakki hedelmästä.
        Mutta minä en ole osanut hakee mikä se on, minun cookletamisenikaan ei ole tuonut minkään laista vastausta.
        Nyt kertokaapas minullekin mikä on arakki hedelmä.

        No olkoon mikä vaan, minusta hienon makuinen pienissä anoksissa otetuna.
        Terv:Lokari1.

        En tiedä miten ylein tapa näiden ravintoaineiden samanaikainen nauttiminen svedujen parissa on mutta muutamankaan kokeilukerran jälkeen en ole tavoittanut yhdistelmästä mitään makuhurmiota!

        Hernekeitosta pidän ja punssikin menee kuten joku mainitsi, pieninä annoksina.


      • hernekeitto!? kirjoitti:

        En tiedä miten ylein tapa näiden ravintoaineiden samanaikainen nauttiminen svedujen parissa on mutta muutamankaan kokeilukerran jälkeen en ole tavoittanut yhdistelmästä mitään makuhurmiota!

        Hernekeitosta pidän ja punssikin menee kuten joku mainitsi, pieninä annoksina.

        saanut elämäni ensimmäisenkerran maistaa Arrakkipunssia sisarellani täällä Ruotsissa ,missä se tapa on ollut . En ainakaan ole Suomessa koskaan syönyt Hernekeittoa ja punssia,
        Mutta joka Torstai on saatava hernekeittoa ja pannukakkua ,
        Pannukakkuakin täälä sain ensi kerran läskin kanssa .


      • Lokari1
        Puuttuu kirjoitti:

        Arrakki on tropiikissa tuotettua viinaa. Sen raaka-aineina ovat kookos, riisi ja sokeri. Lisäksi käytetään sitruunaa ja mausteita peittämään paloviinan makua. Goa ja Jaava ovat kuuluisia arrakintuotantoaluetta. Suomessa myydään arrakkipunssia, joka on arrakilla, rommilla ja sokerilla maustettua viljaviinaa.

        Hyvä kun se oikeekin nimi tuli.
        Niin mitenkäs se alko on pistänyt vääriä tietoka soottä arrakki "likööristä".
        En kylläkään on vuosiin alkon hinnastoa kattonut , joten en voi sanoo onko vielä se väärä tieto siittä arrakki hedelmästä siellä hinastossa.

        Ihme juttu kun noinkin suuri yhtiö antaa vääriä tietoja tuoteistaa.

        Terv: Lokari1


      • ullamirjami kirjoitti:

        saanut elämäni ensimmäisenkerran maistaa Arrakkipunssia sisarellani täällä Ruotsissa ,missä se tapa on ollut . En ainakaan ole Suomessa koskaan syönyt Hernekeittoa ja punssia,
        Mutta joka Torstai on saatava hernekeittoa ja pannukakkua ,
        Pannukakkuakin täälä sain ensi kerran läskin kanssa .

        konjakin ystävä . Ennen ,mieheni eläissä en ollut maistanut alkoholia,mutta yksinäisyys varmaankin sai siihenkin tutustumaan , ystävänä.
        En ole saanut onneksi riippuvuuttaa siihen .


    • Anonyymi

      Konjakki on vallan mainio lääke. Vaikutus tosin edellyttää, että ei ole alkoholin väärinkäyttäjä. - Nm. Ruokalusikallinen auttoi

    • Kokemus Mikkelin seudulta, eräästä kartanosta. Isäntä kertoi yhden tavan nauttia konjakkia: "Ensin teelusikallinen hienoa sokeria suuhun sulamaan, sitten siemaus konjakkia. Ei saa nielaista, sitten vain hiljaa ja sivistyneesti purskutellaan suussa. Vasta sitten saa nielaista" Ja niinpä siinä sitten kävi, että parin purskuttelun jälkeen tunsin olevani ihan huppelissa. Alla tietenkin monen ruokalajin illallinen viineineen.

      Kokeilkaa, mutta vain hyvässä ja turvallisessa seurassa.

      • Anonyymi

        Entä sitten, kun ei syö sokeria? - Nm. Syövän elatusaine


    • Hups heijaa! Vasta nyt huomasin, miten vanhasta aloituksesta oli kyse. Ilmeisesti aihe on yhä aktuelli.

      • Anonyymi

        Konjakki on hyvä yskänlääke.


    • Anonyymi

      Aloitin kauan sitten tämän ketjun Reetta5 nimmarilla.
      Nyt kyselen C2H5OH:n säilyvyyttä. Hankin puteluksen Napoleon konjakkia Ranskan matkalta noin v. 2001.
      Löysin pullon keittiön kuivauskaapin alimman laatikon alta, avaamattomana. Nyt on jo vuosi 2019, mietin vieläkö konjakki on käyttökelpoista?
      Näin sitä säästävälle kävi. Enää en muista miksi Napoleonin piilotin näin varmaan piiloon-----ehkä pahan päivän varalle---tiedä häntä sen hetkisiä aivoituksiani!

      Hyvää Juhannusta, kirjoittajille tasapuolisesti!
      t. L

    • Anonyymi

      Lasillinen kylmää vettä toisessa lasissa ja toisessa pohjallinen konjakkia. Pieni siemaus kielen päälle ja perään vettä, jolla huuhdotaan konjakki alas.

    • Anonyymi

      Herrojen herkkuja tuollaiset. Kerran ottanut kännin konjakilla, hirveä krapula seurauksena.

      Saavat herra juoda herkkunsa.

      • Anonyymi

        Sorry baby, hyvästä konjakista ei tule krapulaa. - Nm. Yhden kerran vain


    • Anonyymi

      Jallu on parasta.

      • Anonyymi

        Näin on, jallu joko colalla tahi ilman! Mainio juoma.


    • Anonyymi

      Aihe on yhä digestiivimäisen aktuelli.

    • Anonyymi

      Konjakki kaadetaan aromilasiin ja lasi pannaan kahden käden maljaan, joka lämmittää lasin sisältöä ja konjakin aromit nousevat myös nenällä aistittavaksi. Tämä onkin miltei paras tapa nauttia konjakista, sen aromit ovat hajuaistia hiveleviä. - Nm. Ulkomaan serkku opetti isälleni

    • Anonyymi

      Palatessani -60 luvun alkupuolella Ruotsista Suomeen opiskelemaan sain erään ammattikoulun tyttöluokalta alkoholin ostokuponkeja. Silloin tupakat ja viinakset myytiin kioskeissa ja yhtä kuponkia vastaan sai ostaa kaksi pientä, tai yhden ison viinapullon.
      Ostin 0,3 litran lituskaisia, eri merkkisiä ja laatuisia, VOP > VSOP puteleja kaikilla saamillani kupongeilla.
      Kun olin opiskelun ohessa tanssiravintolan portsarina viikonloppuisin niin päästyäni asunnolle klo 2:n tienoissa menin kesäöisin parvekkeelle ja maistelin eri laatuja aromilasista.
      Sen huomasin heti, että makuaisti turtuu. Pieninä tilkkoina voi tehdä vertailua kahden, kolmen merkin ja laadun välillä.
      Ennen konjakkien loppumista olin oppinut jo hieman erottamaan laatuja ja jopa joitakin merkkejä.

      Maistelusta. Yksi annos VSOP laatua nopeasti holautettuna ja toinen siihen päälle niin sen jälkeen saa lasiin kaataa Monet tasoa ja yhden Monetin jälkeen xxx jallua.

      Espanjassa maistelen niiden brandyjä. Joukossa on myös todella hyviä.
      Kotona pidän mammoja varten valmiina puolet halpaa brandyä ja puolet amarettoa. Maistuu mammoille hyvin.

      • Anonyymi

        Jos päätyisit sokkotestiin niin iloisestipa siinä menisivät "hyvät" ja "huonot" laadut sekaisin. Ihan samaa rojua kaikki kun ei näe mistä pullosta kaadetaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos päätyisit sokkotestiin niin iloisestipa siinä menisivät "hyvät" ja "huonot" laadut sekaisin. Ihan samaa rojua kaikki kun ei näe mistä pullosta kaadetaan.

        Ei pirä paikkaansa, vaikka en mikään asiantuntija olekaan. - Nm. Sulla ei toimi hajuaisti


    • Anonyymi

      Ihan sama,ei sitä kukaan maun takia juo.

      • Anonyymi

        Juurikin justiinsa sen. - Nm. Nautintoaine


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juurikin justiinsa sen. - Nm. Nautintoaine

        Nm. ei se noin ole


      • Anonyymi

        Useita alkoholeja nautitaan nimenomaan makunsa vuoksi hitaasti nautiskellen. Teinien homma on humalahakuinen alkoholilla läträäminen. Sellaiseen käy sitten vaikka kilju, koska siinä hommassa maulla ei ole niinkään väliä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Useita alkoholeja nautitaan nimenomaan makunsa vuoksi hitaasti nautiskellen. Teinien homma on humalahakuinen alkoholilla läträäminen. Sellaiseen käy sitten vaikka kilju, koska siinä hommassa maulla ei ole niinkään väliä.

        Jännää kylläkin on se, että aika usein se fiinisti alkanut hienostunut hidas maistelu johtaa varmimmin känniin...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jännää kylläkin on se, että aika usein se fiinisti alkanut hienostunut hidas maistelu johtaa varmimmin känniin...

        "Hienostunut hidas maistelu" ei johda känniin. Känniläisten juomatavat ovat erilaiset. - Nm. Mitä muuta jäänyt väliin


    • Anonyymi

      Aloittaja 20 vuotta sitten kahvi on italiaksi caffe
      A loittaja kuvaa viinakahvia corretto jossa on pontikkaa (grappa) tai anisviinaa (sambuca) en käytä viinaa

      Espanjassa pyydetään carajillo

      Ruotsissa pyydetään karsk
      Ruoka ruotsiksi on köttbullar

      • Anonyymi

        Ruotsi on myöntänyt, että sen arkinen kansallisruoka lihapullat ei olekaan ruotsalainen, vaan turkkilainen ruoka.


      • Anonyymi

        Lihapullat on se köttbullar, sana "ruoka" on jotain muuta...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lihapullat on se köttbullar, sana "ruoka" on jotain muuta...

        älä yritä
        sehän on suomalaisen ruka


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ruotsi on myöntänyt, että sen arkinen kansallisruoka lihapullat ei olekaan ruotsalainen, vaan turkkilainen ruoka.

        jos ruotsissa pyytää jäätelöä saa lasin
        ja kaljaa saa öljyä


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        älä yritä
        sehän on suomalaisen ruka

        Totta, Ruka on tuolla pohjoisessa.


    • Anonyymi

      Kokista ja konua laseihin niitä ryystetään vuoroon.
      Monopoli konu ajaa hyvin asiansa.

    • Anonyymi

      Tiedän vanhemman pariskunna jotka ottavat konjakin joka ilta ....noin ruokalusikallisen---
      mimmimum-..mi

    • Anonyymi

      Golden Swallow, brandy.
      Calvados.
      "Oikeat konjakit".
      Mutta. Johtuuko refluksista, etten voi näkäräistäkään ottaa, koska polttaa rintalastan kohdalla.
      Minusta kahvi pehmentää poltetta, mutta ei tarpeeksi.
      En voi.
      Beng
      Pelkkää caffe bruttoa.

      • Anonyymi

        Rennie kyytipojaksi , niin ei polttele.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Rennie kyytipojaksi , niin ei polttele.

        Vähän sama juttu kuin se, että järjen jaossa vähemmälle jääneet ottavat hengitysteitä avaavia lääkkeitä ja lähtevät sen jälkeen tupakille. - Nm. Käsityskyky Kankkulan kaivosta


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vähän sama juttu kuin se, että järjen jaossa vähemmälle jääneet ottavat hengitysteitä avaavia lääkkeitä ja lähtevät sen jälkeen tupakille. - Nm. Käsityskyky Kankkulan kaivosta

        Näin se on.

        Nim. nam nam


    • Anonyymi

      9.9.22. Mutta kun mummoikäisenä en käytä alkoholia lainkaan.Siksi en saa ystäviä uusia.Vanhat ystävät kuolleet. Kun kaikki ukottomat akat, jos tutustuu eläkeläisiä ovat ;Vouhottaa viinin juonti ja kuin kivaa olisi tavat tulla kotiiini juotaisiin viiniä.Miksi kotiini? Miksi eivät kutsu oma kotinsa?(Alkoton akka.Itä-Helsink)

    • Anonyymi

      Minulla on vain yksi tapa nauttia se ja se on suun kautta.

      • Anonyymi

        Ts. sulla ei siis ole nenää eli hajuaistia. - Nm. Makuaistiko ainoa aistisi


    • Anonyymi

      Ennen konjakilla oli tällainen määritelmä: Konjakki on rypälejuoma, jota kansa nauttii valittujen edustajien välityksellä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      164
      2783
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2011
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2006
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      88
      1816
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      68
      1557
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1212
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe