Huopakatto

Huolestunut72

Meillä on vanha ok talo joka on muutettu tasakatosta aumakattoiseksi joskus 20 v sitten. itse asunut 2 v. Onko normaalia että huopakatto laskee kosteutta aluspuihin? huomasin yksi päivä kovan sateen jälkeen että jotkut aluspuut on kosteita, ei paljon mutta kumminkin silleen että kädellä tuntee. Siis ei kattotuolit vaan se laudoitus jonka päällä on huopa. Tuuletus välikatossa on kunnossa. ja huopakatto ulkopuolelta tarkasteltuna näyttää ainakin ihan hyväkuntoiselta.

Onko aihetta jatkotoimenpiteisiin?

11

4398

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • linkki:

      https://www.mainio.net/article.asp?path=1;1132;1133;5255;5255;87726

      Aumakaton alla yläpohja sen sijaan tuulettuu huonosti.
      - Koska katolta puuttuu harja, siellä pitäisi olla alipaineventtiilit, joilla tila tuuletettaisiin.
      ..

      Kun tasakattoja on muutettu harjakatoksi, on saatu aikaan ongelma uuteen kattorakenteeseen.
      - Vanha huopakate olisi pitänyt ehdottomasti purkaa pois tai vähintään rei'ittää. Olemme löytäneet pahoja ongelmia näistä yläpohjista, joihin vanha kate on jätetty. Bitumihuovan alla olevan tilan tuuletus on katkennut remontin yhteydessä, ja huopakatteen aluslaudat ovat vaurioituneet.

    • Huolestunut72

      "välikaton tuuletuksessa ei havaittu puutteita" Näin lukee tuossa kuntoarviossa....
      Tuon edellisen linkin jutun kun lukee niin talossamme pitäisi siis olla alipaineventtiili katon korkeimmassa kohdassa????
      Alan epäillä että välikkatto ei tuuletu kunnolla. Talossa on vanha taskatto paikallaan huopineen kaikkineen, jostain kohden on kyllä tehty semmosia vajaan metrin aukkoja vanhaan kattoon.
      Samalla on asennettu koneellinen ilmanvaihto taloon ja ne putket kulkee tuolla välikatossa, vanhan katon päällä.
      Katto on kyllä sen verran leveämpi kun talo että luulisi tuon tuuletuksen hoituvan tuolta räystäiden kautta kun joka sivulta taloa kumminkin näkee laudoituksen väleistä kunnolla ulos.
      Onko tuo laudoituksen "kostuminen kumminkin merkki jostain vakavammasta vai normaali ilmiö?

    • Kassinen..

      Mihinaikaan vuodesta havainto aluslautojen kostumisesta on tehty? On ihan normaalia, että aluslaudat kostuu talvella, kun katolla on paksusti lunta ja tulee lämmin suojasää ja on paljon plus-asteita ulkona. Kylmä lumi pitää laudat kylminä ja vettä tiivistyy lautoihin, mutta ei aiheuta haittaa niille kun katon tuuletus on hyvä. Näin ainakin meidän huopakatto toimii ja on toiminut jo kolmekymmentä vuotta vaurioitumatta ja homehtumatta.

      • Mitähh

        Tuskin se lumi niitä lautoja kylmänä pitää jos ulkona on plusasteita? Taitaa ullakolla tulla vain kastepiste. Kovalta pakkaselta siirryttäessä yhden päivän aikana plussaan ei tuuletuskaan aina auta, vaan vesihöyry tiivistyy. Siitä ei tuskin haittaa ole, paikat kuivuu kuitenkin melko nopeasti jos tuuletus on kohdallaan..vrt. auton lasitkin jäätyvät talvella ulkona vaikka tuuletus pelaa..


    • kunnolla,

      ettei varmasti ole yhtään vuotokohtaa,missään saumassa?Koska pien vähäinen halkeama/rako laskee vettä aluslaudoitukseen.Josta vesi voi "juosta" pidemmänkin matkan,ennen kuin tulee "läpi"aluslaudoitukseen.Toisekseen,ellei vettä ole satanut "päiväkaupalla",niin kyseessä ei todennäköisesti ole ilmanvaihto-ongelma.Jos kosteus aluslaudoitukseen on tullut yhden sadepäivän jälkeen.Voidaan tämän perusteella olettaa,että kyseessä on rehellinen vuotokohta jossain.Ilmanvaihto-ongelman kyllä huomaa Syksyisin/keväisin,kun käyt Tunnustelemassa rakenteita.Huomaat kyllä mahdollisen kosteuden tunnustelemalla/aistimalla,sekä onko rakenteiden värissä oleellisia muutoksia mormaaliin(valo)muutoksiin verrattuna.

      • huolestunut72

        Itse asiassa viime kesänä kävin katon läpi, mutta en ehkä tarpeeksi tarkasti. Joissain kohdissa huopa on naulattu liian pitkillä nauloilla, naulan päät näkyvät välikaton puolella. En kyllä usko että vuoto voisi tulla naulanreijistä koska nauloja ei näy ulkopuolella. Pitää tarkastaa katto vielä uudestaan.


      • ins
        huolestunut72 kirjoitti:

        Itse asiassa viime kesänä kävin katon läpi, mutta en ehkä tarpeeksi tarkasti. Joissain kohdissa huopa on naulattu liian pitkillä nauloilla, naulan päät näkyvät välikaton puolella. En kyllä usko että vuoto voisi tulla naulanreijistä koska nauloja ei näy ulkopuolella. Pitää tarkastaa katto vielä uudestaan.

        Aluskatteella ei tätäkään murhetta olisi.. sen lisäämistä kannattaa jossakin vaiheessa harkita, vaikka työnä onkin melko suuri.


      • huolestunut72

        Joo olen sitä mieltä että vuoto on jossain.. tarkemmin tutkittua asiaa "märkä kohta" on yhdessä paikassa vaikkakin aika laaja noin 1m pitkä ja puoli metriä leveä, lähellä kattoikkunaa.....

        Mikä olisi paras keino löytää reikä? Kesällä kävin katon läpi ja levitin bitumia vähänkin epäilyttävän näköiseen paikkaan, reikiä ei kyllä ole silmillä havaittavissa....


      • stadilainen_mökillä
        huolestunut72 kirjoitti:

        Itse asiassa viime kesänä kävin katon läpi, mutta en ehkä tarpeeksi tarkasti. Joissain kohdissa huopa on naulattu liian pitkillä nauloilla, naulan päät näkyvät välikaton puolella. En kyllä usko että vuoto voisi tulla naulanreijistä koska nauloja ei näy ulkopuolella. Pitää tarkastaa katto vielä uudestaan.

        Vanha ketju, mutta ehkä joku vielä lukee.
        Rakentamiseni rajoittuu vajojen yms tekemiseen. Kun huopakattonauloja kerran olin ostamassa ja valitsin aika lyhyitä myyjä kysyi meneekö nuo varmasti läpi. Vastasin , että pitäiskö? Myyjä sanoi, että pitää !! Jos naula ei tule läpi se lämmetessään vähän pitenee ja ponnistaa kannan ulospäin , muutamassa kannat on irti huovasta ... ja vuotavat.
        Liekö totta, mutta uskoin .
        Nykyisiin liimapintahuopiin ei juuri yhtään naulaa jää näkyviin.


      • Osa-aikaeläkeläinen

        Se läpi tullut osa jäähdyttää naulaa. Melkoinen mutu-teoria. Todellinen syy on se, että kun naula tulee läpi, se ei ainakaan ole liian lyhyt.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      110
      1947
    2. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      9
      1669
    3. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      15
      1618
    4. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1517
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      151
      1475
    6. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      107
      1390
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      23
      1357
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      650
      1271
    9. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      17
      1203
    10. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      10
      1158
    Aihe