Cushingin-tauti

Hanna+Aku

Heippa kaikille!

Koirani sairastaa tätä kyseistä tautia ja haluaisin nyt vähän kysellä muiden kokemuksia tästä taudista.

Eli siis koirani on sekarotuinen (dobermanni/sakemanni) leikattu uros. Ikää tälle jätkälle tulee tammikuusssa 10-vuotta.

Tässä pari viikkoa sitten eläinlääkärimme totesi koiramme sairastavan cushingin tautia. Pidimme sitten kokousta eläinlääkärin kanssa, että miten jatketaan.

Akulla tämän taudin oireet ovat: runsas juominen/virtsaaminen, iho-ongelmat/runsas karvanlähtö, ruokahalun kasvu ja ilmeisesti myös lihasheikkous.

Nyt jäimme sitten miettimään koiran ns.kohtaloa. "Vaihtoehdot", jotka lääkäri antoi, ei kovin mukavat olleet.
Joko aloittaa loppuiän kestävä rankka lääkekuuri ja kontrollikäynnit. Lääkkeiden sivuvaikutuksia ripuli ja oksentelu. Lisäksi koira on isokokoinen (paino n.45 kg) ja lääkärillä ei ollut kokemusta/tietoa näin isojen koirien kanssa, siis miten lääkkeet vaikuttaa. Tällä menetelmällä luvattiin vuosia...

Tai sitten annetaan olla ja mahdollisesti jatketaan antibioottia. Tällöin elinaika kuukausia. Tosin olen sitä mieltä että lääkärin on myös pakko sanoa näin. Ei tietenkään voi luvata ilman hoitoa koiran elävän vuosia.

Koira on muuten hyvin pirteä, ei sillä tavalla ulkoisesti näytä sairaalta. Lukuunottamatta karvanlähtöä ja iho-ongelmia. Juominen ja virtsaaminen ei meillä ole ongelma, koska koira saa liikkua vapaasti (avaa siis itse ovet). Ruokailuakin pystymme säännöstelemään, koska meillä on aina joku kotona. Eli voimme antaa ruokaa useammin, tällöin koiralla ei tule sitä näläntunnetta niin voimakkaana, kuin mitä se olisi jos koira joutuisi olemaan yksin kotona.

Nyt sitten joudumme miettimään, kannattaako näin vanhalle koiralle mitään rankkaa lääkekuuria aloittaa? Luulisin, että Akulla on elinaikaa muutenkin vain muutama vuosi. Tietenkin ne hoidot auttaisivat, mutta jos sivuvaikutukset ovat nuo mitkä aikasemmin luettelin apaattisuus.

Tässä tarinani! Toivottavasti selitin tuossa kaiken oleennaisen. Nyt haluaisin kuulla muiden kokemuksia/mielipiteitä tästä taudista ja muutenkin tämän taudin hoidosta.

Kiitos ja Hyvää illan jatkoa!

91

34789

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Teille !

   paljon

   (päätitpä miten tahansa)

  • Cushingin tauti

   Hei!
   Koirallamme,11-v. oli Cushingin tauti,joka johti koiran kuolemaan hoidosta huolimatta.Koira ehti sairastaa vajaan vuoden.Koiran sairaus pääsi pitkälle ennen kuin se huomattiin,hoito ei enää tehonnut siihen.Halusimme kuitenkin yrittää.

   En tiedä minkä nimistä lääkettä koirille nyt on tarjolla kyseisen taudin hoitoon,tiedän vain,että eläinlääketiede on mennyt tämänkin sairauden hoidossa harppauksen eteenpäin reilun neljän vuoden aikana,joka aika on kulunut oman koiramme sairauden toteamisesta.Koiramme sai silloin solunsalpaajaa,Lysodren nimeltään ja tarvittaessa,silloin kun Cushingin tauti meni päinvastaiseen ääripäähän,eli muuttui Addisonin taudiksi Prednisol`ia,lisäksi kipulääkettä.Syötin koiralle sen ruokahalun kadottua(silloin kun Addisonin tauti voitolla)A/D:tä(kaikki vitamiinit ja hivenaineet hyvin imeytyvässä muodossa) veteen sekoitettuna ruiskun avulla.
   Tietääkseni nyt on todellakin uusi lääke koirille tämänkin taudin hoitoon ja tauti pysyy sen avulla paremmin hallinnassa.Cushihingin taudin koirallemme aiheuttanut kasvain sijaitsi munuaisissa.
   Silloin kun hoito aloitetaan hyvissä ajoin vaste lääkkeelle pitäisi olla hyvä.
   Ainoa,jonka koin hankalaksi koiran taudissa oli kun Cushin meni Addisonin puolelle,jota pystyy hyvin seuraamaan koiran ruokahalusta-ruokahaluttomuudesta.
   Mielestäni kannattaa ainakin kokeilla taudin hoitoa näillä uusilla lääkkeillä.Tsemppiä teille!

   • Mäyristyttö

    Hei! Vetoryl niminen lääke on uusi ja ainakin minun koiralle se on sopinut hyvin .Ei mitään sivuvaikutuksia.


   • leo-nal

    oma menehty juuri tähän ikävä jäi


   • Nimimin

    Hei, meillä 10 vuotias kääpiösnautseri,jollatodettiin Cushingin tauti kuukausi sitten. Koiralla on huomattavan suuri kasvain kurkulla, aivan kuin struuma, joka jo nyt muutaman viikon huomaamisen jälkeen tuntuu kasvaneen ja muuttaneen muotoakin. Lisäksi molemmissa kainaloissa pienempiä, ehkä rasvapatteja useampikin. Päätimme olla ottamatta lääkettä, suurimmaksi syyksi tuo jatkuva kontrolli ja lääkkeen mahdolliset sivuvaikutukset, mutta toisaalta eläinlääkäri ei kertonut miten lääke vaikuttaisi; häviäisikö kurkkutorven kasvain, helpottaisiko läähätys, loputon ruokahalu? Ainoa mitä sanoi oli, että koiramme elinajanodote ilman lääkitystä ja terveenäkin olisi noin kolme vuotta, sama minkä lääkehoito antaisi.


   • Anonyymi

    Saanko kysyä miten taudin oireet ilmenivät?


  • mpkt

   Moips,
   mun kaksrotuinen setteri jouduttiin lopettaa vain 1.5v kyseisen oireyhtymän takia neljä vuotta sitten Ilmeni tosi ärhäkkänä ja koira laihtu silmisä vaikka söi hyvin ja energiapitoistakin.Muutoin oli aktiivinen ja ok ja lopetus tosi kova paikka!
   Nyt mun paperisetterillä on sama mutta erittäin lievänä,vain iho-oireita ja juominen.Iho-oireet pysyy kurissa rasvaisella kalalla.Mainittakoon että sen vanhemmat oli kyl testattu,negatiiviset.Vaan tautia silti
   Ei muuta ku tsemppiä mitä sitten teetkin tai joudutkin tekeen....

  • näin~

   Minä olen sitä mieltä, että ei kannata vanhalle koiralle aloittaa kamalan rankkaa lääkkeensyöttöä. Isokokoiseksi koiraksi 10-vuotias on jo vanha ja mun mielestä kannattaa katsoa sen ajan, minkä koira elää kärsimättä ja sitten lopettaa. Nyrkkisääntö, että mieluummin lopetus vähän liian aikaisin, kuin vähän liian myöhään. Niin että koira lopetetaan ennen kuin menee huonoksi.
   Kyseinen tauti ei ole minulle tuttu (tosin oireet ovat aivan samanlaiset kuin aikoinaan cockerspanielillamme!!), mutta koiranne tuntuu olevan hyväkuntoinen. Ehkä teillä on vielä useita kuukausia hyvää aikaa - jopa vuosi... ken tietää.

   Oma vanha koiramme lopetettiin keväällä. Aluksi tuntui "hölmöltä", että niin varhain kun koira ei tuntunut kivuliaalta (kasvain), mutta jälkikäteen tajusin, miten viisaasti teimme. Koira ei joutunut kärsimään, mikä olisi voinut olla edessä minä hyvänä päivänä. Pelkäsin jopa, että eläinlääkäri kieltäytyy lopettamasta muka "tervettä" koiraa - nehän saavat rahaa sairaasta koirasta. Mutta eläinlääkäri olikin ihan samaa mieltä, että mieluummin lopetetaan kuin odotetaan kasvaimen alkavan vuotaa pahemmin.

  • koirallamme

   Meillä myös vastaava tilanne 11v. terrierin kanssa. On paksussa kunnossa ja ruoka maittaa,nyt juominen vähentyny huomattavasti jostain syystä... Vatsa pullottaa ja jalat ohuet. Karva on hyvässä kunnossa muuten mutta välillä kutiaa tolkuttomasti etenkin takapäästä. Kipuja ei ole,mutta nukkuu paljon ja ähisee . Jaksaa käydä pieniä lenkkejä ja on tosi iloinen niistä. Tautia ei ole tutkittu mutta lääkärin mielestä oireet ja käyttäytyminen ovat cushingiin sopivat ja tyypilliset. Talvella söi yhden purkillisen Selegilin lääkettä mutta uutta ei sitte hankittu koska siitä ei sanottavaa apua ollut.

  • meilläkin

   10-vuotiaalla tytöllämme todettiin tauti reilu kuukausi sitten, joskin eläinlääkäri oli sitä jo aiemmin epäillyt. Meillä oireina alussa huono iho ja runsas juominen, vähitellen alkanut olla merkkejä myös siitä että koira rasittuu entistä nopeammin.

   Meillä ainakin sekä me itse että eläinlääkäri olivat sitä mieltä, ettei vanhalle koiralle kannata rankkaa lääkitystä aloittaa, vaan antaa mieluummin jatkaa normaalia elämää niin kauan kuin pystyy. Ainakin tuttujen kokemuksista olen kuullut että lääkitys on joskus todella rankka, vanhalle koiralle tietysti entistä raskaampi.

   Tytöllä on myös ollut pitkään hännänpäässä haava, joka ei umpeudu ohentuneen ihon takia. Tätä on yritetty hoitaa jo pitkän aikaa, mutta ei vain parane. Kipulääkitystäkin kokeiltiin, mutta itse en juuri huomannut eroa muuten kuin että oli paljon rauhallisempi toisien koirien kanssa, ei rähissyt niinkuin normaalisti.

   Pari päivää sitten taas eläinlääkärille, joka nyt läähätyksestä ja muusta epäili että koiralla voi olla kipuja. Ja kun häntäkään ei parane, niin oli sitä mieltä, että kannattaisi harkita lopettamista. Nyt on ensi viikoksi varattu aika, niin hirveältä kuin se tuntuukin.

   Epäilyttää tietysti onko lopettamispäätös oikea, koska tyttö on kuitenkin ihan reipas, lähtee mielellään lenkille, syö normaalisti ja on iloinen. Kaikinpuolin terveeoloinen siis, tuota häntää lukuunottamatta. Todettiin kuitenkin että jos on pienikin mahdollisuus, että koira kärsii kivuista, on parempi päästää se pois nyt ennen kuin tila pahenee.

   Eikä se tällainen elämä taida mitään herkkua olla muutenkaan, kun hännän takia täytyy pitää kauluria päässä 24 tuntia päivässä, korvat kutisevat sen takia eikä kukaan pysty nukkumaan.

   Toivon teille onnea, mitä sitten päätätkin tehdä. Meille ei diagnoosin jälkeen valitettavasti jäänyt paljonkaan yhteistä aikaa, toivottavasti te saatte vielä monta kuukautta yhdessä.

   • kutina

    meidän koiralla myös hännässä kutiava karstainen läiskä,ei kuitenkaan varsinainen haava. Samanlaisia kutiavia kohtia takamuksessa ja niskassa yksi. Kivesten ympärillä välillä verestävää ohutta ihoa,jota nuolee lutsuttaa tosi kovasti. Justiinsa tupsuttelin Betadinella kyseisiä paikkoja, siitä ehkä jotain helpotusta kutinaan... nyt ainakin on aivan rauhallinen.


   • Elli 04
    kutina kirjoitti:

    meidän koiralla myös hännässä kutiava karstainen läiskä,ei kuitenkaan varsinainen haava. Samanlaisia kutiavia kohtia takamuksessa ja niskassa yksi. Kivesten ympärillä välillä verestävää ohutta ihoa,jota nuolee lutsuttaa tosi kovasti. Justiinsa tupsuttelin Betadinella kyseisiä paikkoja, siitä ehkä jotain helpotusta kutinaan... nyt ainakin on aivan rauhallinen.

    KOKEILKAAPA IHMISTEN BEBANTHENIA KUTISEVIIN LÄIKKIIN.


  • Hanna+Aku

   Eli siis kiitos kaikille vastauksista!

   Olemme nyt tulleet siihen tulokseen, että tätä solumyrkky hoitoa ei aloiteta.

   Toivottavasti minulla ja rakkaalla koiralla on vielä yhteistä aikaa useampikin kuukausi, mutta niinkuin sanottu, päätös lopettamisesta täytyy kuitenkin tehdä "hyvissä ajoin". Jos tuommoista päätöstä nyt voi hyvissä ajoin tehdä, ymmärrette varmaan mitä tarkoitan!? Mutta näillä mennään...

   Kiitos kaikille ja myös voimia niille, joiden koira tätä sairautta sairastaa.

   Terkuin: Hanna ja edelleen hyvissä voimissa oleva Aku :)

  • anujadonna

   omalla koirallanikin todettiin cushingin tauti viime viikolla ja lääkekuuri aloitettiin heti. vaikka lääkkeet ovatkin vahvoja ja ripulia ja oksentelua SAATTAA ilmaantua, ei kävisi edes mielessä ettei lääkistystä aloitettu. kaverin koiralla on sama tauti ja lääkitys on auttanut. aloittaisin sinuna lääkityksen, toisaalta tilannetta hankaloittaa se että kysessä on iso koira (cushingin tauti on yleensä pienten rotujen sairaus). mielummin pari vuotta lisää kuin pari kuukautta!!

   • cavan omistaja

    Lysodren (solusalpaaja joka tuhoaa valikoivasti lisämunuaisen kuorikerrosta, joka tuottaa liikaa kortisonia) lääkkeen sijasta olen lukenut muiden kokemuksia Vetoryl nimisestä lääkkeestä jolla on myös saatu tuloksia cushingin taudissa. Omakohtaista kokemusta ei siitä lääkkeestä ole, omaa koiraani hoidettiin tuolla Lysodrenillä (vajaa 6v. uros) joka auttoi alussa, mutta ylläpitolääkitykseen siirryttäessä oireet palasivat ja lääkitystiheyttä nostettiin, kuitenkin oireet tulivat takaisin.

    Tuossa oli nyt kaikista oleellisin mitä halusin tässä kertoa, eli jos Lysodren lääkitys arveluttaa, niin kai kannattaa edes kokeilla tuota Vetoryliä..en tosin tiedä millä tavalla se vaikuttaa, mutta omalla kohdallani jäi vaivaamaan kun en osannut tai ehtinyt sitä itse eläinlääkärille ehdottaa/kysyä.


   • mäyräkoiran omistaja
    cavan omistaja kirjoitti:

    Lysodren (solusalpaaja joka tuhoaa valikoivasti lisämunuaisen kuorikerrosta, joka tuottaa liikaa kortisonia) lääkkeen sijasta olen lukenut muiden kokemuksia Vetoryl nimisestä lääkkeestä jolla on myös saatu tuloksia cushingin taudissa. Omakohtaista kokemusta ei siitä lääkkeestä ole, omaa koiraani hoidettiin tuolla Lysodrenillä (vajaa 6v. uros) joka auttoi alussa, mutta ylläpitolääkitykseen siirryttäessä oireet palasivat ja lääkitystiheyttä nostettiin, kuitenkin oireet tulivat takaisin.

    Tuossa oli nyt kaikista oleellisin mitä halusin tässä kertoa, eli jos Lysodren lääkitys arveluttaa, niin kai kannattaa edes kokeilla tuota Vetoryliä..en tosin tiedä millä tavalla se vaikuttaa, mutta omalla kohdallani jäi vaivaamaan kun en osannut tai ehtinyt sitä itse eläinlääkärille ehdottaa/kysyä.

    Miedän 5-vuotiaalla karkeakarvaisella mäyräkoiralla todettiin cushingin tauti vajaat vuosi sitten. Hänellä oli monia tyypillisiä oireita: karvan lähtö, juominen/pissaaminen sisälle, väsymys, lenkillä perässä vedettävä, erittäin suuri ruokahalu, erilaiset ihotulehdukset jne. Aloitimme heti Vetoryl-lääkityksen ja kohdallamme se on toiminut erinomaisesti! Kaikki oireet on taltutettu ja karvatkin kasvoivat takasisin. Ei tosin yhtä tuuheaksi ja karkeaksi kuin ennen tautia, mutta karvapeite on kaikkialla.

    Muutaman kerran olemme käyneet verikokeissa tarkistamassa onko lääkemäärä kohdillaan ja kesällä tuli korvaan hiivatulehdus, minkä eläinlääkäri arvioi oireeksi lääkitykseen, mutta muuten on kaikki mennyt hyvin.

    Koiramme on ollut taas oma itsensä, joten mielelläni voin suositella lääkettä myös muille.


  • M.Olenius

   Hei
   Minulla on 13 vuotias cocersspanieli jolla on juuri samoja oireita kuin Akulla.
   Käytimme sitä verikokeissa ja lääkärin mukaan kyseistä tautia ei voida sulkea pois verikokeiden perusteella.
   Topi on myös aika levoton. Seurailee minua koko ajan ja kerjää ruokaa jatkuvasti. Olen yrittänyt jakaa päivittäistä ruoka annosta mahdollisuuksien mukaan jopa neljään osaan, mutta silti se haluaisi enemmän ruokaa. Topi juo myös enemmän kuin ennen. Ulkona se pissaa nykyisin vaan yhdet tosi pitkät pissat, ku ennen se ruikki useaan eri otteeseen. Jos joku on kotona sen kanssa se pyrkii useammin ulos kuin ennen.Ulkona se ei suostu 10 metriä kauemmas ovelta. Liekkö syy näön ja kuulon huonoudesta? Ruokien jälkeen se tekee normaalisti kakat, joka haisee kyllä tavallista pahemmalle. ilmavaivat ovat myös pahentuneet ja suu haisee aivan karmealle, vaikka hammaskiviä on poistettu säännöllisesti.
   Topi on siis myös kuuro ja näkökin on ollut tosi huono pidemmän ajan. Kotona ja maalla se pärjää hyvin vielä hajuaistinsa ansiosta. Olemme luulleet, että se on dementoitunut, eikä muista syöneensä ja ettei se tuntisi enää kylläisyyden tunnetta. Niin kuin dementoituneille vanhuksillekin käy useasti. Sillä on ollut iho ongelmia aika nuoresta ja tosi runsasta karvan lähtöä myös mielestäni koko ajan. Sillä on myös selvästi kipuja, ainakin kun se yrittää käydä makaamaan. Vinkuu , ja makaamaan käynti näyttää tosi vaivalloiselta. Varmaankin kivut ovat lihaksissa tai nivelissä. En tiedä... Annan sille iltaisin lääkärin määräämää Retafyllin särkylääkettä, joka kyllä rauhoittaa sitä. Se nukkuu aika hyvin yöt. Käy kyllä juomassa aika ajoin Muuten Topikin on pirteä ja häntä heiluu koko ajan. Odotan huomena vielä lääkärin soittoa verikokeiden tuloksista. Nyt mekin joudumme varmasti tekemään sen rankan päätöksen jota olemme pelänneet. Missään tapauksessa emme lähde lääkekierteeseen, koska Topi on jo 13 vuotias. Se on saaanut elää onnellisen elämän, kesät vapaana maalla juosten ja talvet kaupunkikodissa mahtavien ulkoilupolkujen varrella. Täytyy olla onnellinen näistä hienoista yhteisistä vuosista mahtavien uskollisten ystäviemme kanssa.
   Kiitos tarinastasi, se auttoi meitä tajuamaan monta asiaa.
   Hyvää talven odotusta.

  • veijo43

   Lääkintä auttaa ja elintaso kohenee koiralla minkä huomaa heti ihon kunnosta ja juominen vähenee eli siinä mielessä kannattaa ..antaa lisäaikaa ja eläkeikää koirallesi.

   mutta ikää on jo koirallasi eli pitkälle ei mene mutta koiran iässä laskettuna vuosikin eteenpäin hyväkuntoisena ok.

   Oma koirani terrieri sairastaa epilepsiaa kuusi vuotiaasta asti ja kymmenvuotiaana sai lääkkeet no nyt koira on 14,5v ja sai lääkeruuan n.puoli vuotta sitten munuaisvaivan takia..arvot ei korkeat mutta iho märki koko ajan joi paljon ja antibioottia kului ja elämänlaatu huono nyt ok.
   tiedän että on vain lisäaikaa mutta parempi tasokas loppu ja vasta sitten päätös muuten koira nauttii elämästään kuten ennen. lenkkeilee tunnin lenkin ja tapailee muita koiria haistelee paljon ja innostuu ja syö hyvin..mutta kärsiä en koiran anna eli jokainen tapaus on yksilöllinen oma el.lääkäri sanoi heti suutahtaenkin ettei ole syytä koiraa tämän takia vielä lopettaa koska muuten hyvässä kunnossa. mutta el lääk. mielipiteet vaihtelee paljon. Ja veriarvot ratkaisee.

   • M. Olenius

    13 vuotias Topi cocceri sai verikokeiden tulokset ja lääkärin mukaan Cushingia ei voi sulkea pois, koska arvot olivat sen suuntaisia ja koiran oireet viittaavat vahvasti siihen.
    Keskustelupalstaa luettuani ymmärsin Topilla olevan todellakin kaikki oireet ja joitain lisääkin.
    Lääkärin mukaan elivuosia lääkityksellä saataisiin enintään pari lisää ja hän kertoi myös kuinka paljon lääkärissä käyntejä tulisi. Lääke ei kuitenkaan poistaisi dementian oireita, eikä auttaisi huonoon näköön tai kuuloon yms. Hyväkuntoista Topista ei varmasti enää saa millään konstilla.
    Tätä kirjoittaessanikin Topi vinkuu/ ynisee hiljaa ajoittain. Uskon sillä olevan kipuja lihaksissa/nivelissä tai ehkä jopa jossain sisäelimissä?!? Se kakoo/ yskii myös tosi paljon. Nielee suuhuh tulleen "tavaran", joten en ole päässyt näkemään, mitä sieltä tulee. Aiemmin kirjoittamani Retafyllin lääke määrättiinkin syksyllä sille keuhkoputkia laajentamaan, mutta en ole huomannut mitään auttavaa vaikutusta. Särkyyn olen antanut iltaisin Metacam nimistä särkylääkettä.
    Olemme perheen kanssa pohtineet ja pähkäilleet ja tulleet siihen tulokseen ettei lääkitystä enää aloiteta.Lopullinen päätös tuntuu olevan vaan niin ylitsepääsemättömän vaikeaa...

    Mukavia hetkiä sinulle ja terrierillesi.


   • pianistikoira
    M. Olenius kirjoitti:

    13 vuotias Topi cocceri sai verikokeiden tulokset ja lääkärin mukaan Cushingia ei voi sulkea pois, koska arvot olivat sen suuntaisia ja koiran oireet viittaavat vahvasti siihen.
    Keskustelupalstaa luettuani ymmärsin Topilla olevan todellakin kaikki oireet ja joitain lisääkin.
    Lääkärin mukaan elivuosia lääkityksellä saataisiin enintään pari lisää ja hän kertoi myös kuinka paljon lääkärissä käyntejä tulisi. Lääke ei kuitenkaan poistaisi dementian oireita, eikä auttaisi huonoon näköön tai kuuloon yms. Hyväkuntoista Topista ei varmasti enää saa millään konstilla.
    Tätä kirjoittaessanikin Topi vinkuu/ ynisee hiljaa ajoittain. Uskon sillä olevan kipuja lihaksissa/nivelissä tai ehkä jopa jossain sisäelimissä?!? Se kakoo/ yskii myös tosi paljon. Nielee suuhuh tulleen "tavaran", joten en ole päässyt näkemään, mitä sieltä tulee. Aiemmin kirjoittamani Retafyllin lääke määrättiinkin syksyllä sille keuhkoputkia laajentamaan, mutta en ole huomannut mitään auttavaa vaikutusta. Särkyyn olen antanut iltaisin Metacam nimistä särkylääkettä.
    Olemme perheen kanssa pohtineet ja pähkäilleet ja tulleet siihen tulokseen ettei lääkitystä enää aloiteta.Lopullinen päätös tuntuu olevan vaan niin ylitsepääsemättömän vaikeaa...

    Mukavia hetkiä sinulle ja terrierillesi.

    Vaihtoehtoja lienee sen vaikeimmalta tuntuvan lisäksi vain toinen: hoitaa koiravanhustanne asianmukaisesti lääkitystä ja tarjolla olevia keinoja käyttäen - ruokavalio kuntoon jne.
    Kovien lääkkeiden sijaan on tarjolla luonnonmukaisempiakin keinoja:
    http://www.herbal-treatments.com.au/treatment_dog_cushings_disease_raw_diet.html
    Itsekin tässä etsiskelen Vetorylille vaihtoehtoja. Kyseisellä lääkkeellä on kuitenkin koirani pärjännyt tähän saakka hyvin, eikä sivuvaikutuksia ole ollut. Kokeita oli aluksi enemmän, kunnes sopiva annostus löydettiin.

    Voimia.


   • M. Olenius
    pianistikoira kirjoitti:

    Vaihtoehtoja lienee sen vaikeimmalta tuntuvan lisäksi vain toinen: hoitaa koiravanhustanne asianmukaisesti lääkitystä ja tarjolla olevia keinoja käyttäen - ruokavalio kuntoon jne.
    Kovien lääkkeiden sijaan on tarjolla luonnonmukaisempiakin keinoja:
    http://www.herbal-treatments.com.au/treatment_dog_cushings_disease_raw_diet.html
    Itsekin tässä etsiskelen Vetorylille vaihtoehtoja. Kyseisellä lääkkeellä on kuitenkin koirani pärjännyt tähän saakka hyvin, eikä sivuvaikutuksia ole ollut. Kokeita oli aluksi enemmän, kunnes sopiva annostus löydettiin.

    Voimia.

    Topi cockerimme pääsi lopullisesti maalle, rakastamaansa ympäristöön 2.12 2009.
    Päätös oli lopulta tehtävä, kun Topin olo kävi jo niin tuskaiseksi. Vaikeaa on ollut ja ulkona tulee pysähdyttyä rapsuttelemaan ja juttelemaan jokaiselle vastaan tulevalle koiralle.
    Kiitos kaikille tuesta ja oikein hyvää joulun aikaa karvaisten kavereidenne kanssa.

    Manno


   • Anonyymi
    M. Olenius kirjoitti:

    13 vuotias Topi cocceri sai verikokeiden tulokset ja lääkärin mukaan Cushingia ei voi sulkea pois, koska arvot olivat sen suuntaisia ja koiran oireet viittaavat vahvasti siihen.
    Keskustelupalstaa luettuani ymmärsin Topilla olevan todellakin kaikki oireet ja joitain lisääkin.
    Lääkärin mukaan elivuosia lääkityksellä saataisiin enintään pari lisää ja hän kertoi myös kuinka paljon lääkärissä käyntejä tulisi. Lääke ei kuitenkaan poistaisi dementian oireita, eikä auttaisi huonoon näköön tai kuuloon yms. Hyväkuntoista Topista ei varmasti enää saa millään konstilla.
    Tätä kirjoittaessanikin Topi vinkuu/ ynisee hiljaa ajoittain. Uskon sillä olevan kipuja lihaksissa/nivelissä tai ehkä jopa jossain sisäelimissä?!? Se kakoo/ yskii myös tosi paljon. Nielee suuhuh tulleen "tavaran", joten en ole päässyt näkemään, mitä sieltä tulee. Aiemmin kirjoittamani Retafyllin lääke määrättiinkin syksyllä sille keuhkoputkia laajentamaan, mutta en ole huomannut mitään auttavaa vaikutusta. Särkyyn olen antanut iltaisin Metacam nimistä särkylääkettä.
    Olemme perheen kanssa pohtineet ja pähkäilleet ja tulleet siihen tulokseen ettei lääkitystä enää aloiteta.Lopullinen päätös tuntuu olevan vaan niin ylitsepääsemättömän vaikeaa...

    Mukavia hetkiä sinulle ja terrierillesi.

    Juuri tänään sain tietää että kortisoliarvot ovat reilusti koholla, yli 60. Alma on 14 v ja 1kk vanha, eli ikää on. Ensi viikolla vien Alman uudelleen veri-ja virtsakokeisiin, vahvistetaan diagnoosi, onko se Cushingtonin tauti. Laajasti otettu verikokeita, kaikki muut arvot hyvät.


  • tuo suru jonka sain

   Minun rakas kettuterrieri sairasti ko tautia, Nestorin sairautta ei lääkäri diagnosoinut ajoissa, joten se sai rehottaa todella pitkään, ennen kuin sain asiallisen hoidon. Nyt keskiviikkona 3.8. kello 14.20 Nestori kuoli kotiin rauhallisesti, ikävä on mahdoton. Nestorilla oli lääkityksenä Vetoryl 60 mg, jota kerkesin käyttää 7 kuukautta, ei sivuvaikutuksia, koiran olemus, paino putosi, kun liika neste poistui, iloisuus ja poikamaisuus tuli esille, karva muuttui tummemmaksi, musta oli mustaa ja päänlaen ruskea läntti muuttui todella ruskeaksi. Ilo jota koin, oli suunnaton. Mietit , otatko koirallesi hoidon, minun koirani oli 11,5 vuotta, kun hoito aloitettiin. Nyt on mahdollista, että saat minulta aloitukseen Vetoryl 60 mg, 70 kapselia, oletan, että lähtöhoito tämän kokoisella annoksella. Lääkkeet jäi, kun kuolema tuli väliin, olin ottanut taas sen 3 x 30 kpl annoksen. Lääkkeet on kalliita, joten olisin todella iloinen, jos saisin ne sairaan koiran hoitoon. Lääkkeellä ei ollut ko sivuvaikutuksia, joita kuvasit. Odottelen viestiä. PS eläinlääkäri kertoi, että toinen ko tautia sairastanut koira eli lääkityksellä 1,5 vuotta, Nestori 7 kuukautta. Hoida koirasi. Ilmoittele, jos haluat alkulääkityksen minulta. Kokeile ja koe ilo koiran muuttumisesta iloiseksi. Salme

   • Cavalier King

    Vajaa viisivuotias Cavalier King-tyttöni ilmeisesti sairastaa ko. tautia. Eilen sain tietää, että kortisoli arvo oli reippaasti koholla. Huomenna menemme ACHT-kokeeseen ja varman tuloksen saamme maanantaina.
    Tyttö on aina ollut hidas lenkitettävä ja viime keväänä aloitettiin sydämen vajaatoimintaan lääkitys. Olo koheni jonkin verran, mutta vain väliaikaisesti. Lääkäri totesi tytön sairastavan myös munuaisten vajaatoimintaa, joten aloitimme erikoisruokavalion. Samalla kerralla oli myös hemoglobiini matalalla. Lääkärikäyntejä on kertynyt, kun terveyttä on seurattu. Veriarvot nousevat ja laskevat ja Hb on tällä hetkellä vain 92. Kesäkuun puolivälissä oli vielä 121. Myös tulehdusrvo oli koholla ja aloitettiin antibiootit. Tyttö piristyi kyllä heti taas antibioottia saatuaan. Jos huomiset testitulokset varmistavat Cushingin taudin, niin lääkärin kertoman mukaan tuolla Vetoryl-lääkkeellä on saatu hyviä tuloksia. Hirvittää vain kun nyt jo on kaksi sydänlääkettä ja ruokavalio (ruoka josta on poistettu kaikki ns. hyvälle maistuvat osuudet). Kaiken tämän lisäksi tytöllä on kovin ahtaat alahengitystiet elikäs hengitys rohisee jatkuvasti. Nielurisatkin leikkautin noin kaksi vuotta sitten, mutta eipä tuosta paljon apua tainnut olla. Tyttöni on aivan ihana ja hellyttävä ja kaikkeni yritän auttaakseni hänen oloaan. Toivottavasti meillä on vielä monta onnellista vuotta yhdessä.


   • Juusopoika
    Cavalier King kirjoitti:

    Vajaa viisivuotias Cavalier King-tyttöni ilmeisesti sairastaa ko. tautia. Eilen sain tietää, että kortisoli arvo oli reippaasti koholla. Huomenna menemme ACHT-kokeeseen ja varman tuloksen saamme maanantaina.
    Tyttö on aina ollut hidas lenkitettävä ja viime keväänä aloitettiin sydämen vajaatoimintaan lääkitys. Olo koheni jonkin verran, mutta vain väliaikaisesti. Lääkäri totesi tytön sairastavan myös munuaisten vajaatoimintaa, joten aloitimme erikoisruokavalion. Samalla kerralla oli myös hemoglobiini matalalla. Lääkärikäyntejä on kertynyt, kun terveyttä on seurattu. Veriarvot nousevat ja laskevat ja Hb on tällä hetkellä vain 92. Kesäkuun puolivälissä oli vielä 121. Myös tulehdusrvo oli koholla ja aloitettiin antibiootit. Tyttö piristyi kyllä heti taas antibioottia saatuaan. Jos huomiset testitulokset varmistavat Cushingin taudin, niin lääkärin kertoman mukaan tuolla Vetoryl-lääkkeellä on saatu hyviä tuloksia. Hirvittää vain kun nyt jo on kaksi sydänlääkettä ja ruokavalio (ruoka josta on poistettu kaikki ns. hyvälle maistuvat osuudet). Kaiken tämän lisäksi tytöllä on kovin ahtaat alahengitystiet elikäs hengitys rohisee jatkuvasti. Nielurisatkin leikkautin noin kaksi vuotta sitten, mutta eipä tuosta paljon apua tainnut olla. Tyttöni on aivan ihana ja hellyttävä ja kaikkeni yritän auttaakseni hänen oloaan. Toivottavasti meillä on vielä monta onnellista vuotta yhdessä.

    Minulla on Aussiterrieri joka on sairastanut Cushingintautia jo ainakin viisi vuotta. Juuso oli 7-v sairastuttuaan, nyt 12-v. ja suht hyvinvoiva poika vieläkin.Vetoryl-lääke oli onneksemme juuri tullut uutuutena markkinoille. Se on ollut erittäin sopiva,ilman sivuvaikutuksia.Lihakset ovat Juusolla heikentyneet viimeisenä vuotena,mutta saa keploteltua itsensä vielä sohvalle,lempipaikalleen. Lämpötilan vaihtelut ovat yksi näkyvimmistä oireista. Eli ei ole mitään asiaa pakkasella tai kovalla helteellä lenkille ulos. Toki pikaisesti omalla pihalla käy tarpeensa hoitamassa. Kotonakin usen tärisee vilusta,mutta hetken aikaa oltuaan peitonalla ja vaiva hellittää!!

    Me on ainakin saatu viisi ihanaa normaalia,iloista vuotta Vetoryl 60 mg-lääkkeen avulla.

    Aina kannattaa yrittää...

    Tsemppiä kaikille tv. Marja ja Juusopoika.


  • villiksen tarina

   Meidän tarinaa sairaudesta: Kääpiövillakoirani sairastui cushingiin noin 8- vuotiaana. Vetoryl oli silloin tosiaan melko uusi lääke jota sai ainoastaan ns erikoisluvalla. 30 mg kyseessä meidän kohdalla. Oireina oli huonontunut karva, pullottava vatsa ja aivan pohjaton ruokahalu. Reppana syötyään jäi keittiöön odottamaan seuraavaa ruokailua ja vietti suurimman osan päivästä siellä istuen =( Kun diagnoosi saatiin ja lääkitys aloitettiin, kolemssa vuorokaudessa koira muuttui ihan silminnähden. Malttoi taas lähteä ulos ja oli kiinnostunut muustakin kuin ruokakupistaan. Se oli aivan mielettömän ihanaa saada seurata miten hyvin pikkuinen pääsi eroon taudin oireista. Nyt tässä vieressä kuorsaa sama tyttö 14 vuotiaana ja se mikä tässä on todellinen ihme, viimeinen puoli vuotta on menty ILMAN LÄÄKITYSTÄ!
   Tuli muuttuneen elämäntilanteen mukana odottamaton rahapula joka oli meille tässä tapauksessa "onni". Aluksi vähensin lääkitystä joka tosiaan on kallista, ja koska oireita ei ilmaantunut, kokeilin jättää ne kokonaan pois. Koira piristyi entisestään ja kun ennen nukkui suurimman osan päivästä, nyt saadaan "hepuleita" kuten nuorena tyttönä ja ulkona jaksaa lenkillä vaikka miten pitkään. Enään en aijo lääkitystä aloittaa, vaan tällä mennään niin kauan kuin ihana villikseni vain ilman kipuja ja oireita jaksaa ilonamme olla. Yksikään oire ei vielä tosiaan nyt puolen vuoden jälkeen ole palannut. Olemme onnekkaita! Ja suosittelen kyllä kyseistä lääkettä kokeilemaan.

   • Jasmin ja Neputti

    Hei, minulla olisi Vetoryl lääkkeitä 60mg 8 kapselia, 30mg melkein täysi paketti ja 10mb kapseleitab puolitoista pakettia (30 tablettia paketti) ja sydänlääkettä Vetmedin vet 1,25 mg 49 tablettia. Voin lahjoittaa ne tarvitseville, koska oma pikku Jasmini 15v 10kk kuoli elokuun lopussa. Vetoryl lääke toimi hyvin.
    Laittakaa viestiä, jos koirallenne on määrätty näitä, niin laitan postissa tulemaan, niin ovat jollekin koiraystävälle avuksi. s.nordlund@hotmail.com.
    Onnellisia päiviä teille ja koirallenne.


   • Berza
    Jasmin ja Neputti kirjoitti:

    Hei, minulla olisi Vetoryl lääkkeitä 60mg 8 kapselia, 30mg melkein täysi paketti ja 10mb kapseleitab puolitoista pakettia (30 tablettia paketti) ja sydänlääkettä Vetmedin vet 1,25 mg 49 tablettia. Voin lahjoittaa ne tarvitseville, koska oma pikku Jasmini 15v 10kk kuoli elokuun lopussa. Vetoryl lääke toimi hyvin.
    Laittakaa viestiä, jos koirallenne on määrätty näitä, niin laitan postissa tulemaan, niin ovat jollekin koiraystävälle avuksi. s.nordlund@hotmail.com.
    Onnellisia päiviä teille ja koirallenne.

    Sama juttu täällä , Vetoryliä jäi 30mg 14 kpl ja 10 mg vajaa 30 kpl.
    Muut sairaudet veivät Hessu käppänän.
    Postikulut ja kahvirahat kun saan , se riitää
    Vastaukset murtsi55@gmail.com


   • tellu
    Berza kirjoitti:

    Sama juttu täällä , Vetoryliä jäi 30mg 14 kpl ja 10 mg vajaa 30 kpl.
    Muut sairaudet veivät Hessu käppänän.
    Postikulut ja kahvirahat kun saan , se riitää
    Vastaukset murtsi55@gmail.com

    Tervehdys Kotkasta!
    Olemme menossa 10v. käppänä-tyttömme kanssa huomenna eläinlääkäriin kovan juomisen ja pissaamisen vuoksi. Osaatko sanoa, että onko sairaus käppänöillä perinnöllinen tms? Epäilen "netissä-seikkaluni" myötä, että meilläkin on tuo tauti:(.

    yt th


  • Gupla

   Tässä itse pitäisi nyt tehdä päätöstä, että mitä tehdä 11v Borderterrierille, joka on 2v ollut Vetoryl-lääkityksellä ja jolla todettiin juuri kohtutulehdus. Eli mennäänkö pelkällä antibioottikuurilla toivottavasti joitakin kuukausia vai leikataanko ja toivotaan joitakin vuosia.
   Tämä 2v Cushingin-taudin toteamisen jälkeen ovat muuten menneet ilman mitään suurempia ongelmia, koira on ollut hyvinvoiva ja iloinen. Mutta kun lääkärin antama ennuste Cushingin tautiin on 1-3v josta jo kaksi on mennyt...
   Eli jos tänne saa edelleen lisää kokemuksia tuosta, että kauanko ollaan lääkityksen voimalla menty eteenpäin. Sinälläänhän Bortsut ovat aika pitkäikäisiä eli ilman tuota Cushingia lienee leikkaus olisi ilman muuta ykkösvaihtoehto.

  • vompatti

   Meillä todettiin 5 vuotiaalla koiralla cushing. Nyt on syönyt kuukauden vetoryliä ja viime viikon kontrollikokeessa todettiin että lääkitys on oikealla tasolla.
   Kuinka nopeasti teillä on lääke alkanut vaikuttamaan? Meillä koira edelleen juo ja pissaa normaalia enemmän. Samoin on ulkona viluisa ja nukkuu sisällä paljon.

  • luopumisen tuska

   Meillä pienrotuinen narttu alkoi oireilemaan 8 vuoden iässä ja oma eläinlääkäri päätteli oireista (liika juominen/pissaaminen, turvonneisuus, turkin hilseily...), että kyseessä oli munuaisen vajaatoiminta. Sitten syötettiin 4 kuukautta munuaispotilaan ruokaa ja todettiin, että tilanne ei muutu. Vein toiselle eläinlääkärille, joka heti epäili Cushingin tautia! Ei kun testaukseen ja testi tulos näytti yli 100 (muistakseni mitta ei edes riittänyt), kun arvo normaalilla koiralla on 20 (?). Saman tien saatiin 10mg Vetoryl -lääkitys ja oireet helpotti! Mitään sivuoireita ei ole ollut, välillä on kokeiltu, josko pysyisi kunnossa ilman lääkitystä, mutta viikon-parin jälkeen alkaa liika juominen ja pissiminen.

   Koira on elänyt nyt melkein 3,5 vuotta lääkityksellä. En uskalla edes laskea, mitkä on lääkekulut olleet tänä aikana, kun kuukauden pakkaus maksaa sen 45 €... Koira on tietenkin rakas eikä sitä voi rahassa mitata. Nyt yksi nisäkasvain on jo kasvanut todella suureksi ja lopetusaikaa on harkittu jo vuoden verran, vaikka kuinka pahalta tuntuu... Koira kuitenkin on iloinen ja leikkisä eikä muuten ole koskaan sairastellut. Luopuminen on vaan niin vaikeaa... Koiralla tulisi joulukuussa 12 vuotta täyteen, mutta sitä päivää ei taideta nähdä.

   • leo-nalle

    jouduin luopuu juuri omastani sama tauti tsemppii koville ottaa viekin


  • russeli tyttö

   minun koira on 5-vuotias russeli narttu.sairastaacushing tautia,jos jollakin on jäänyt vetorliä.meille voi lähettää.meidän säpö .pinkot@suomi24.fi

   • iinuska

    onko toi sähköpostiosoite voimassa vielä, löytyis lääkettä 30 tabl 30 mg


  • LeonidB

   No miksi ette leikkauta niitä nisäkasvaimia pois?

  • untukerä

   Hei. Villakoirani sairastui 12 vuotiaana tuohon tautiin. Samat oireet kuin teidän koiralla. Aloitettiin Vetoryl lääkitys, joka aamu kapseli suuhun. Kaikki oireet korjantuivat, ei sivuoireita tullut. Pari kolme kertaa verikokeet on otettu ja kaikki ollut hyviä. Nyt koirani sai kesällä aivoinfarktin ja nukkui pois, oli jo 17,5 vuotias.Tauti ei haitannut koiraa, oli iloinen ja pirteä loppuun asti, joten alkakaa lääkitys ja iloitkaa koirastanne. Mukavia vuosia lisää teille vetoryl lääkkeen ansiosta!

  • Vetoryl

   Meillä kamppailtiin cushingin kanssa koko tämä vuosi. Vihdoin loppukesästä lääkitys saatiin kohdilleen ja rakas koira sai viimeiset hyvät kuukaudet. Reilu viikko ennen loppua eläinlääkärin tarkastuksessa eläinlääkäri oli todella tyytyväinen tuloksiin. Labrat, ultrat ja lääkitys kaikki kohdillaan, vanha mummo voi kuin nuori hupakko. Muutama päivä käynnin jälkeen sairasti lievän oksennustaudin, joka ilmeisesti laukaisi agressiivisen imusolmukesyövän. Rakas koira meni muutamassa päivässä todella huonoon kuntoon ja päästettiin paremmille metsästymaille. Ikävä on hirveä.

   Meillä jäi Vetoryl 10 ja 30, noin yksi paketti kumpaakin. Lisäksi sappirakkovaivaan melkein täysi purkki Adursal lääkettä ja melkein täysi purkku Zentonil Advanced 400mg ravintolisää (maksa/sappirakkovaivoihin). Lääkkeet voin lähettää jollekin jolla jo resepti ko lääkkeistä. Zentonil ei ole reseptilääke, joten siihen ei reseptiä tarvitse (http://vetinfo.fi/d42/zentonil-advanced-s-adenosylmetioniini).
   Laita viestiä, toivottavasti kalliit lääkkeet voisivat auttaa vielä jotakin muuta koiraa ... delhorses@gmail.com

   • Shih tzu

    Hei nimimerkki Vetoryl.Olen lähettänyt sähköpostia...Jos tämä ilmoitus ei ole vanhentunut..?


  • Pikku sammako

   Onkos kellään tietoja noista ACTH-stimulaatio kokeiden tuloksista. Meidän koira on "rajatapaus" ja pidempi tutkimus olisi tarpeen . Arvomme olivat nollanäyte 163 ja ykkösnäyte 684.
   Koirani on kohta 11 vuotias terrieri ja päätimme ettemme lähde hoitamaan elinikäisellä lääkkeellä vaan etenemme päivä kerrallaan. Tämänhetkiset oireet ovat lähinnä kova juominen ja pissaaminen. Vatsa hivenen pömpöttää ja selässä on jonkin verran rupista ihottumaa. Muuten koira syö, lenkkeilee ja on perus reipas itsensä. Verikokeet/ultrat ok.
   Onko kellään kokemusta hoitamattomasta Cushingista? Tuliko muita "pahempia" oireita / kauan koira sairasti tautia ennenkuin se jouduttiin lopettamaan.

   • Takamus aukee

    Vetoryl 10 mg hinta? Pitää aloittaa kuuri, mutta olin lentää persiilleni kun apteekissa väitti hinnaksi 120€ 30kpl, tilasin kumminkin. Täytyy kysellä vastaisuudessa Tallinnasta löytyykö ja mihin hintaan. Onko hinta tosiaan noin kova, kun tuossa edellisissä artikkeleissa joku mainitsi hinnaksi 45€ 30 kpl.


  • rbliv

   Ostin eläinlääkäriltäni eilen ja maksoi 44,20 / 30 kpl 30mg ja 95,37 eur / 30 kpl 120 mg. Minun koirani on syönyt tätä Vetoryliä nyt 2½ vuotta. Se täyttää pian 13 v. ja lääke on auttanut melko hyvin. Tosin jouduin lisäämään annosta viime kesänä tuon 30 mg. Ja lisäksi annan ½ tabletia Prednisolonia, joka pitää ihottumat kurissa.
   Tässä taudissa pitää välillä tasapainotella näillä lääkkeillä. Koirani reipastui ja "nuortui" heti viikon sisällä lääkityksen aloituksesta ja siis suurimman osan aikaa on voinut oikein hyvin.

   • Terrieri14

    Kertookaahan miulle että onko lääkityksellä saatu tuo pissiminen kuriin? Sain juuri tänään mahdollisen Cushing-diagnoosin, varmistus tulee viikon päästä kun kortisolirasitus on tehty. Itseä lähinnä mietityttää se, että meillä neiti pissaa ulos... parin tunnin välein, pissaa tulee tuollakin välillä myös sisälle, herättää öisin pissalle ja silti sisällä yön jälkeen myös lätäköitä. Ja siis kyseessä ei ole pentu, ei mielenosoitusta tms. lähes kaikki muu (kasvain tai syöpä jota ei oltaisi jostain syystä huomattu on ainoa) on pois suljettu, röntgenein ja labroin. Koira on todella pirteä ja leikkisä, ei ole muuttunut millään tavalla, ei luonne eikä mikää muukaan käytöksessä eli ainoat "oireet" mitä on kova jano ja pissiminen. Lääkäri sanoi, että pissiminen saadaan kyllä lääkityksellä kuriin, mutta kuinka hyvin?


  • tosi Jack-Pot

   Kertoisitteko, onko koirillanne iho-oireissa sitä 'Furunkuloosi'-nimistä tassujen iho-oireilua ? Kertoisiko varsinkin kääpiöpinserin omistajat (=käppänä) millaiset oireet oivat cushing-taudissa.

   Minun käppänä, 11 v, oireet: on pulleavatsa, ei juo liikaa, aina ollut ruoan ahmija, ei turkin iho-oireita, mutta furunkuloosi etutassun keskivälissä 2 vuotta.

   Verikoe otettiin joulukuussa 2012: tulos: on rajatapaus, mutta lääkäri sanoi, että hän aloittais Vetoryl-lääkityksen. Olen saanut lääkkeet - en uskalla aloittaa, kun
   pelkään sivuoireita, sillä ko lääke ns solumyrkky.Apuanne,
   Neuvoja odotan kaikilta, varsinkin kääpiöpinseriväeltä. Tämä koira on lisäksi harvinaisuus:
   Saksasta tuotu ja lonkat E ja D luokkaa ja lonkkaleikattu Espoon el sairaalassa.
   Olen omistanut pinsereitä ja käppänöitä yli 30 vuotta - Olemme lapseton pariskunta, ja meille koira on 'se kaikkein tärkein asia' maailmassa.

   • minelan

    nm. tosi Jack Pot

    Minullein koirat ovat tärkein asia maailmassa. Olen omistanut koiria, useinpia kerallaan, yli 63 vuotta ja mieheni ja misystäväni ovat kuolleet, aikoja sitten.
    Jäljellä minulla o tälä hetkellä on yksi koira, Chiuaha. Hän saa kaiken pyyteettömän rakkauteni osakseen.


  • Neuvojen tarpeessa!

   Hei kaikki!

   Meilläkin eläinlääkäri sanoi, että tämä tauti olisi hyvä testata, mutta ihmetteli että se voisi olla niin nuorella! Koirani on 2,5 -vuotias.. Onko kenellekään kokemuksia nuorella koiralla esiintyvästä cushingista? Koirani on puoliksi dalmatialainen ja puoliksi rottweiler, noin 30 kg. Ruokahalua riittää (on kyllä aina riittänyt) ja viime aikoina on lisääntynyt vedenjuonti ja virtsaamistarve. Leikattu koira, jolla on leikkauksen jälkeen esiintynyt virtsankarkailua, arvatkaa vaan onko helppoa nyt kun se juo enemmän, jatkuvasti lirahtelee sisälle... Eläinlääkäri otti virtsa- ja verinäytteet, kaikki kunnossa ja viitearvojen sisällä.

   Tarvitsen kiperästi kokeneempien neuvoa, en saa tätä mielestäni. Kiitos!

   • Aamu 7

    hei, minun bichonilla 7,5v ,Aamu-haukku, on cushing, oireet jo n 4v alkaneet, vatsa pömppö, nyt alkoi runs juominen, syöminenkin ja väsy, ei jaksanut lenkkeillä , myös iho-oireita lähes koko iän ja ko. oireet mielestäni paheni märkäkohtu leikkauksen jälkeen, joka jo 3v tehtiin. Aamun maksa-arvot reippaasti koholla, tärkeä arvo on myös veren kolesteroli, joka myös korkea. Aloitin vetoryl 30mg , juominen heti loppuu ja siten virtsaaminen, jotenkin ehkä pirteämpi, mutta 6 pv jälkeen kunto taas huonoksi, keuhkoissa nestettä ja sai furesista viikon, vähän helpotti. nyt on tosi väsy, ja mennään taiteillen lääkkeen ja mahdollisten sivuoireiden (sydän ja munuaiset) kanssa. läähättää heti liikkuessaan ja hengitys korisee , vatsassa joka edelleen pinkeä ja iso, varmaan kipujakin, hakee paikkaa, metacam kipulääke , mutta ei oikein maksa siedä sitäkään. olen ajatellut , että pikku aamun taivasmatka voi olla myös nyt ajankohtainen, vaan niin raskas päätös, mutta olen sitä mieltä että hoito ei saa olla tautia pahempi. voimia teille ja haukulle paljon haleja. t. satu ja Aamu


   • huolestunut4
    Aamu 7 kirjoitti:

    hei, minun bichonilla 7,5v ,Aamu-haukku, on cushing, oireet jo n 4v alkaneet, vatsa pömppö, nyt alkoi runs juominen, syöminenkin ja väsy, ei jaksanut lenkkeillä , myös iho-oireita lähes koko iän ja ko. oireet mielestäni paheni märkäkohtu leikkauksen jälkeen, joka jo 3v tehtiin. Aamun maksa-arvot reippaasti koholla, tärkeä arvo on myös veren kolesteroli, joka myös korkea. Aloitin vetoryl 30mg , juominen heti loppuu ja siten virtsaaminen, jotenkin ehkä pirteämpi, mutta 6 pv jälkeen kunto taas huonoksi, keuhkoissa nestettä ja sai furesista viikon, vähän helpotti. nyt on tosi väsy, ja mennään taiteillen lääkkeen ja mahdollisten sivuoireiden (sydän ja munuaiset) kanssa. läähättää heti liikkuessaan ja hengitys korisee , vatsassa joka edelleen pinkeä ja iso, varmaan kipujakin, hakee paikkaa, metacam kipulääke , mutta ei oikein maksa siedä sitäkään. olen ajatellut , että pikku aamun taivasmatka voi olla myös nyt ajankohtainen, vaan niin raskas päätös, mutta olen sitä mieltä että hoito ei saa olla tautia pahempi. voimia teille ja haukulle paljon haleja. t. satu ja Aamu

    Hei, paljonko maksaa se testi suunnilleen että tiedetään onko toi tauti koiralla? Koira juo tosi paljon,pissaa paljon ja karva-ajolla kokoajan ja söisi jatkuvasti. Laajat labrat katottiin,röntgen ja ultra niin ei mitään syytä löytynyt. Ei voitu nyt ottaa tuota testiä kun pitää olla syömättä se 12h. Sen otatan kyllä että saa varmuuden siitäkin.


   • Dalmis

    Minulla 10-vuotias dallunarttu, jolla on ollut pissan lirahtelua leikkauksen seurauksena jo 7 vuotta. Rinexin-lääkkeellä on saatu pissailu hallintaan.


   • Anonyymi

    Aloituksesta jo kauan aikaa mutta kokeilen onneani.. sinä jolla 2.5 vuotiaalla epäiltiin cushingia, oliko tämä tauti? Mulla 3v uroksella epäillään tällä hetkellä ja ihmettelevät myös niin nuorta ikää.. :(


  • tosi Jack-Pot

   Kääpiöpinseripoika (11 v) : aloitettiin Vetoryl-lääkitys 29.1.2013. Verikokeet otettiin joulukuussa cushing-taudin varmistamiseksi. Tämä on myös 'rajatapaus'. Verikoe maksoi 31 eur, lääke 30 päiväksi 49 eur ja poiimaksu 22 eur ja toimenpitemaksu 20 eur, tarvikemaksu 5 eur ... eli ko käynti: yht 120 eur.

   Lisäksi otatin omasta pyynnästäni lisäverikokeet 28.1.2013: sokerikoe, maksakoe, munuaiskoe ja kilpurauhaskoe. Kaikki ok, paitsi maksa-arvo (Afos) hieman koholla ja se Alat huomasti koholla. Olen ymmärtänyt että tärkein olis tuo Afos-arvo. Lisäksi katsottiin ultralla vatsaontelo ja havaittiin maksan laajentuneen . Tuo lääkärissäkäyntilasku oli 166 eur

   Tämä kääpiöinseripoika ei 'juo paljoa' ,' ei pissaa paljon'. Vatsa on 'pömppö' ja tuo pömppövatsa ja tassujen furunkuloosi iho-oireena on ilmennyt saman aikaisesti eli n. 2 vuoden aikana. Koira on aina ollut ahne syömään ja ruokahalu suuri. Onkohan koirana vain 'syömä-lihava' .. vai onko tämä rajatapaus lainkaan cushing-tautia tai ainakin se on rajatapaus verikokeen perusteella. Lääkäri sanoi että lääkitys olisi syytä aloittaa ajoissa.

   NYT siis kääpiöpinseri on saanut 7 päivää Vetoryliä (30 mg) ja mennään verikokeisiin to 7,2,2013 ja kerron sit lisää kuulumiset.

  • tosi Jack-Pot

   Kääpiöpinseri (11 v) sai siis VETORYL- lääkevalmistetta 7 päivän ajan. Sen jälkeen alkoi oksentaminen, ripulointi. Koira ei ottanut mitään ruokaa. Sitten mentiin verikokeisiin eli 10. päivä lääkityksestä.. UCTH-testin tulos: S-korsol 0 : tulosarvo: 43 (viitearvo: min 10, max 100) ja S-korsol 1: tulosarvo: 356 (viitearvo; > 50) . Koira ei siis ollut kolmena päivä saanut lääkettä ja tulos oli 'aivan normaali'.

   Nyt lääkäri käski syödä vielä Vetoryliä (?)... ja edelleen tabletin jälkeen koira jälleen oksensi ja paksoi ripulia pihan täyteen. . NYT talonpoikaisjärki: Koiralle si syötetä Vetoryliä. Se on myrkkyä sille.

  • LtnEllenRipley

   Tuolla aiemmin kysyttiin kääpiöpinserin oireista Cushingin oireyhtymässä. Minulla on huhtikuussa 8 vuotta täyttävä leikattu black@tan kääkkänarttu, jonka oireet olivat niin epämääräisiä ja kunto vaihteleva etten varmasti vienyt koiraa niin aikaisin eläinlääkärille kuin olisi ehkä pitänyt.
   Oireita: Hirveä nälkä, jano ja pissahätä. Ulos lähteminen muodostui vastenmieliseksi entiselle vauhtihirmulle, kannoin koiran puolen kilometrin päähän niin kotiin päin se suostui kävelemään ja tekemään isommatkin asiat. Rasituksen kestävyys erittäin huono, ei jaksanut kuin pienen pieniä lenkkejä. Pysähteli kesken lenkkiä ja nousi takajaloilleen ihan kuin olisi jotenkin helpottanut oloa, ylipainoa ja pömppömaha.
   Eläinlääkärillä ensimmäisessä verikokeessa alkaalinen fosfataasi kymmenkertainen ylärajaan verrattuna. Seuraavana päivänä ACTH -testi, jossa ensin paastoverinäyte ja sitten 1,5 päästä stimulaatiopiikin jälkeen uusi verikoe. Verikokeen tulos ja pissanäytteen tutkiminen (on kuulemma ryyppääjä) vahvistivat diagnoosin. Kaikkinensa eläinlääkäriin meni 130€ 30kpl 10mg Vetyrol paketti 30€.
   Minun koirani on ollut 10 päivää Vetyrol 10mg/päivä kuurilla ja silmissä on sen olo kohentunut! Ei mitään sivuvaikutuksia ja tehdään jo pidempää lenkkiä ja koira on iloinen ja leikkisä. Verikokeisiin mennään vasta lääkkeiden loppuessa jotta oikea annostus saadaan passattua. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan jos varma diagnoosi on saatu!

  • koira vanhus

   meillä aloitettiin vetoryli lääkitys viimeheinäkuussa keskikokoiselle koiralle ei sivuvaikutuksia. koiran vointi parantu nyt on kuin pentu jälleen vaikka ikää on jo juhannuksena 12-v. meillä oli käytössä ensiksi 120 millinen lääke nyt alku oireet kokeissa huomattu tulleen takaisin nyt kokeillaan 60millistä aamulla ja illalla uudestaan. lääkärissä juoksut ja lääkeet on todella kalliita mutta kannattaa ostaa lääkärin kautta on vähän halvempaa.

   • Leevi-bastardi

    Koiramme sairastui n.2,5kk sitten oireillen juuri siten, miten edelliset ovat kuvanneet. Kyllähän lääke kallis on, kun hinta on 120e/ 30kpl. Tehonnut on kyllä hyvin, juominen ja syöminen vähentynyt.
    Koira on ollut ennen diagnoosia täysin terve, rokotukset ainoa asia, miksi on tarvittu eläinlääkäriä, ikää hänellä on jo kunnioitettavat 13v.
    Nyt tässä kiinnostaa, että voiko lääkkeitä siis saada eläinlääkärin kautta halvemmalla ja edellä joku mainitsi, että Virosta vois saada kanssa vastaavaa?
    Kirjoitelkaa, jos vaihtoehtoja tietäisitte.


  • Minea64

   Hei

   Omalla koirallani 13-v. diagnosoitiin juuri Cushingin oireyhtymä.
   Onko kenelläkään ylimääräisiä Vetoryl-lääkkeitä?

   Ottaisin kiitollisuudella vastaan :)

   warsir@jamk.fi

  • Pulla6

   Onko Vetoryl lääke Virossa halvempaa kuin Suomessa? Minun koiran Vetoryl lääkkeisiin menee täällä n. 150e/kk. Koira jo melkein 12v. Lääkitys tepsinyt hyvin ja koira muuten hyväkuntoinen. Tosin nämä helteet ovat tietty uuvuttaneet kaveria.

   • i.v

    Hei,
    vieläkö on tarvetta Vetoryl-lääkeelle? Minulla olisi 120 mg jäljellä 23 kpl.
    Haluatko ne?
    Vastaa i.v@elisanet.fi


  • Inkeri Vitsa

   Meillä Kleinpitz sairastui 11 v (uros), on selästä ja kupeiltaan karvaton, lisäksi aiheutti sokeritaudin. Eli kaksi kertaa päivässä insuliinia piikillä ja Vetoryl 10 mg 2 tablettia päivässä. Pissiminen ei ole hirveästi helpottunut, pahimmillaan yöllä 7 x pissillä, normisti 3 x . Eli on aika väsyttävä omistajalleen, odotan , että lääkkeet alkaisivat vaikuttaa...odottelen juuri verikokoiden tuloksia. Vein vähän myöhään, olisi pitänyt viedä aikaisemmin...nyt korkea verensokeri heikentää näkökykyä...mutta taistelemme ja hoidan niin kauan kuin koira on pirteä. Tauti ilmeisesti aiheutuu aivo tai munuaiskasvaimesta (hyvä tai pahalaatuisesta), ihmisillä kasvain poistetaan ja tautui asettuu... Olen ollut huomaavinani ärhäköitynyttä käytöstä, on usein kiukkuisella päällä toisia koiria kohtaan ja ärisee ihmisellekin...Että sellaista...

  • urp2

   Olen ymmärtänyt että itse Cushingintautiin ei koira menehtyisi. Mutta kuinka tauti sitten loppuvaiheessa vaikeuttaa koiranelämää? Onko kipuja tms.

  • Kaikkeni teen

   Meillä on eletty gushingin kanssa jo kolme vuotta. Lääkitys tietysti aloitettiin heti kun sairaus ilmeni. Säännöllinen lääkitys kontrollien kanssa on toiminut todella hyvin.
   Ei sivuvaikutuksia. Toki rahaa menee paljon, Vetoryl on kallista. En kuitenkaan voi jättää koiraa hoitoa vaille, teen kaikkeni Roosan hyvinvoinnin eteen !
   Roosa täytti juuri 13v ja vauhtia riittää ! : )

   • maisku72

    Vetoryliä
    Verikokeista varmistui, että koirallamme ei ollutkaan cushingin syndroomaa, aiempi testi otettiin pissanäytteestä, jonka perusteella saimme reseptilääkkeenä Vetoryliä, jonka ehdimme jo hakea apteekista.
    Minulla olisi avaamaton paketti 30 mg Vetoryl-lääkkeitä 30 kpl (ostettu joulukuussa 2013, 59e).
    Laittakaa viestiä, jos koirallenne on määrätty näitä, ovat reseptilääkkeitä cushingin syndroomaan. Myyn ne hintaan 40e tai tarjoa.
    flathead@wippies.fi


  • Tiinatus

   Meidän 12v sekarotuiselle 40kg mummo-koiralla todettiin pari viikkoa sitten Cushingin-tauti.
   Oireita on ollut näkyvillä jo vuosia, huomasin ensimmäiset oireet koiran ollessa noin 8v. Unetti ja koira nukkui todella paljon aiempaan verrattuna. Koira kävi täydellisessä terveystutkimuksessa noin vuosi sitten. Kaikki arvot olivat kohdallaan, epäilin silloin diabetestä (ikinä mistään cushingin taudista kuulleenakaan..)
   Röntgenen, ultran ja lukuisten testien jälkeen ell sanoi koiralla olevan suurentunut virtsarakko mutta ei osannut sanoa syytä. Lisäksi röntgenissä selkärangan nikamiin oli tullut luupiikkejä joista osa oli jo muuttunut "silloiksi". No koiran kunto vain tuntui heikkenevän ja syksyn aikana näytin koiraa monesti eläinlääkärille ilman minkäänlaista diagnoosia.
   Nyt sitten syksyn mittaan juominen kasvoi noin kolminkertaiseksi. Koira olisi juonut enemmän kuin hevoseni jos se olisi sille sallittu. 10l ämpäri tyhjeni hetkessä ja heti perään piti päästä ulos syömään lunta. Yöllä herättiin useita kertoja päästämään koiraa ulos. Koira oli lihava vaikka annokset oli vähennetty ihan minimiin ja nukkui 95% päivästä. Urahteli makuulle mennessään.
   Nyt lääkitys aloitettu kahdessa viikossa ei juurikaan muutosta ole näkynyt. Ruokahalu on lähes kadonnut ja alkuun vaikutti huonovointiselta, ei kuitenkaan oksennellut. Edelleen juo eli annostusta pitää varmaan nostaa.
   Raukka on laihtunut, kylkiluut ja selkäranka tuntuu selkeästi silittäessä, tuntuu että koira voi huonommin nyt kuin ennen lääkitystä. Maksa-arvot olivat kolminkertaiset ennen lääkitystä.
   Nyt en enää tiedä mitä teen, lääkkeet maksavat noin 160e/kk tämän kokoiselle koiralle eikä niistä näytä olevan apua.
   En haluaisi joutua tilanteeseen jossa koira joudutaan lopettamaan mutta tuntuu pahalta katsoa sen kärsimystäkään. Joka kerta kun tyttö tulee ovelle vastaan häntä heiluen (silloin harvoin kun jaksaa, useimmiten ei enää jaksa) mietin kuinka ikinä pystyisin sen hänelle tekemään???
   Järki sanoo muuta, pakko kokeilla tämä kk kuuri loppuun ja katsoa onko siitä ollut apua. Päiväannostus ollut nyt Vetoryl 120mg 60mg. Onko muita isojen koirien omistajia, millainen annostus teillä ollut?

   • poikkeustapausterrieri

    Hieman alle 6v kastroitu borderterrieripoikani sai cushing-diagnoosin muutama päivä sitten. Kovin selkeitä oireita ei ollut, ja kolmen eri ell mielestä tarvetta cushing-testeille ei sitten myöskään ollut. Ell toki totesivat että voihan sen testin nyt halutessaan ottaa mutta tuskin se sitä on... Aiemmin oli otettu verikokeet joissa kaikki kunnossa sekä vatsan ultra - niin ikään kaikki mallikelpoisessa kunnossa.

    Aluksi siis ainoa näkyvä oire oli symmetrinen kaljuuntuminen. Ensin putosi hännästä muutaman cm matkalta karvat. Samoihin aikoihin ilmestyi euron kolikon kokoinen harvakarvainen laikku toisen korvan tyveen. Näillä eväillä menin ensimmäisen kerran lääkäriin jossa ihosta otettiin raapenäyte (puhdas) ja katsottiin kilpirauhasarvot. (Nämä ok.) Sain putkilon rasvaa mukaan iholle siveltäväksi. Iho ei kutissut eikä hilseillyt. Jo tässä kohtaa epäilin että nyt on kysymys jostain "sisäsyntyisestä".

    Minun koirallani siis tämän symmetrisen karvojen lähdön lisäksi ei mitään äkkinäistä ilmaantunutta oireistoa ollut. Kirjasin kuitenkin lääkäriä varten ylös kaikki mieltäni jo pitemmän aikaa vaivanneet "pikkuoireet":
    -Todella epäjohdonmukainen käytös. Koira on aivan yli-virittyneessä tilassa ulkona erityisesti iltapäivän ja illan aikana. Todella ärhäkkä ja reaktioherkkä sekä hyvin kiihtynyt. Aamuisin taas silloin tällöin taas käy "hitaalla".
    - Liikkuu takaosastaan jäykästi. (peitsaa) Ranka oli kuitenkin tarkastettu fyssalla ja lihakset hierojalla joiden mukaan nämä hyvässä kunnossa. Silti koira liikkuu epäpuhtaasti.
    - Koira on välillä apean näköinen vaikka sitä rakastetaan ja kohdellaan hyvin sekä huolehditaan lajityypillisistä käyttäytymistarpeista.
    - Keskivartalo hieman pömpöllään, tämän huomasi vain minä, kaikkien muiden mielestä sutjakka ja hyväkuntoisen näköinen.
    - Maiskuttaa joskus suutaan, mahdollinen närästys?
    - Joinain öinä unirytmi sekaisin.

    Nämä siis ainoat oireet vähäkarvaisten häntä- ja korvaläiskien lisäksi. Toisen korvan tyvi kaljuuntui siis muutamia päiviä tuon ensimmäisen jälkeen.

    Kun ihovoide ei odotetusti parantanut kaljuja kohtia, otettiin koiralta lyhyesti siis ihobiopsia, verenkuva ja vatsan ultra jotka kaikki olivat ok. Itse nettiä ja kirjallisuutta selatessani olin alkanut vahvasti epäillä Cushingin tautia ja soitin ell ajan rasituskokeeseen. Tuloksena oli selkeä Cushing. Tässä vaiheessa lääkäri kertoi että olivat kollegoidensa kanssa keskustelleet kuinka tämä koira taisi olla säännön vahvistava poikkeus. Niin epätyypillinen cushing-koira ulkonäöltään.

    Pari päivää ennen tätä rasituskoetta koira oli kahtena yönä pissannut alleen pienet läntit. Juominen ei ole kuitenkaan missään vaiheessa lisääntynyt ja nämä olivat ainoat "kummallisuudet" pissa-hommissa. Helposti olisi jäänyt huomaamatta mutta onneksi koira nukkui sängyssä vaaleilla lakanoilla.

    Nyt on aloitettu Vetoryl ja ensi viikolla kontrolli. Muutama päivä lääkityksen aloittamisesta on nyt mennyt, ja koiruli on selkeästi rennompi ulkona ja leikkisämpi sisällä. Noin tunti lääkkeen antamisesta on selkeästi väsynyt mutta tirsojen jälkeen taas meno jatkuu. :)

    Koko vuodatukseni tarkoitus on muistuttaa että jokainen koira on yksilö. Omistajan on hyvä luottaa omiin tuntemuksiinsa omasta koirastaan. On myös tärkeää tarkkailla koiraa, eikä ole pahasta vaikka hieman kirjata outoja asioita ylös. Lääkäri - niin pätevä kuin onkin, näkee koiraa ja omistajaa vain pienen hetken.

    Ehkäpä jonkun toisenkin koira on säännön vahvistava poikkeus?

    Lämmin kiitos vielä Espoon eläinsairaalan pätevälle ja ihanalle henkilökunnalle.


   • koiraton
    poikkeustapausterrieri kirjoitti:

    Hieman alle 6v kastroitu borderterrieripoikani sai cushing-diagnoosin muutama päivä sitten. Kovin selkeitä oireita ei ollut, ja kolmen eri ell mielestä tarvetta cushing-testeille ei sitten myöskään ollut. Ell toki totesivat että voihan sen testin nyt halutessaan ottaa mutta tuskin se sitä on... Aiemmin oli otettu verikokeet joissa kaikki kunnossa sekä vatsan ultra - niin ikään kaikki mallikelpoisessa kunnossa.

    Aluksi siis ainoa näkyvä oire oli symmetrinen kaljuuntuminen. Ensin putosi hännästä muutaman cm matkalta karvat. Samoihin aikoihin ilmestyi euron kolikon kokoinen harvakarvainen laikku toisen korvan tyveen. Näillä eväillä menin ensimmäisen kerran lääkäriin jossa ihosta otettiin raapenäyte (puhdas) ja katsottiin kilpirauhasarvot. (Nämä ok.) Sain putkilon rasvaa mukaan iholle siveltäväksi. Iho ei kutissut eikä hilseillyt. Jo tässä kohtaa epäilin että nyt on kysymys jostain "sisäsyntyisestä".

    Minun koirallani siis tämän symmetrisen karvojen lähdön lisäksi ei mitään äkkinäistä ilmaantunutta oireistoa ollut. Kirjasin kuitenkin lääkäriä varten ylös kaikki mieltäni jo pitemmän aikaa vaivanneet "pikkuoireet":
    -Todella epäjohdonmukainen käytös. Koira on aivan yli-virittyneessä tilassa ulkona erityisesti iltapäivän ja illan aikana. Todella ärhäkkä ja reaktioherkkä sekä hyvin kiihtynyt. Aamuisin taas silloin tällöin taas käy "hitaalla".
    - Liikkuu takaosastaan jäykästi. (peitsaa) Ranka oli kuitenkin tarkastettu fyssalla ja lihakset hierojalla joiden mukaan nämä hyvässä kunnossa. Silti koira liikkuu epäpuhtaasti.
    - Koira on välillä apean näköinen vaikka sitä rakastetaan ja kohdellaan hyvin sekä huolehditaan lajityypillisistä käyttäytymistarpeista.
    - Keskivartalo hieman pömpöllään, tämän huomasi vain minä, kaikkien muiden mielestä sutjakka ja hyväkuntoisen näköinen.
    - Maiskuttaa joskus suutaan, mahdollinen närästys?
    - Joinain öinä unirytmi sekaisin.

    Nämä siis ainoat oireet vähäkarvaisten häntä- ja korvaläiskien lisäksi. Toisen korvan tyvi kaljuuntui siis muutamia päiviä tuon ensimmäisen jälkeen.

    Kun ihovoide ei odotetusti parantanut kaljuja kohtia, otettiin koiralta lyhyesti siis ihobiopsia, verenkuva ja vatsan ultra jotka kaikki olivat ok. Itse nettiä ja kirjallisuutta selatessani olin alkanut vahvasti epäillä Cushingin tautia ja soitin ell ajan rasituskokeeseen. Tuloksena oli selkeä Cushing. Tässä vaiheessa lääkäri kertoi että olivat kollegoidensa kanssa keskustelleet kuinka tämä koira taisi olla säännön vahvistava poikkeus. Niin epätyypillinen cushing-koira ulkonäöltään.

    Pari päivää ennen tätä rasituskoetta koira oli kahtena yönä pissannut alleen pienet läntit. Juominen ei ole kuitenkaan missään vaiheessa lisääntynyt ja nämä olivat ainoat "kummallisuudet" pissa-hommissa. Helposti olisi jäänyt huomaamatta mutta onneksi koira nukkui sängyssä vaaleilla lakanoilla.

    Nyt on aloitettu Vetoryl ja ensi viikolla kontrolli. Muutama päivä lääkityksen aloittamisesta on nyt mennyt, ja koiruli on selkeästi rennompi ulkona ja leikkisämpi sisällä. Noin tunti lääkkeen antamisesta on selkeästi väsynyt mutta tirsojen jälkeen taas meno jatkuu. :)

    Koko vuodatukseni tarkoitus on muistuttaa että jokainen koira on yksilö. Omistajan on hyvä luottaa omiin tuntemuksiinsa omasta koirastaan. On myös tärkeää tarkkailla koiraa, eikä ole pahasta vaikka hieman kirjata outoja asioita ylös. Lääkäri - niin pätevä kuin onkin, näkee koiraa ja omistajaa vain pienen hetken.

    Ehkäpä jonkun toisenkin koira on säännön vahvistava poikkeus?

    Lämmin kiitos vielä Espoon eläinsairaalan pätevälle ja ihanalle henkilökunnalle.

    Tarvitseeko joku vielä vetoryl lääkettä (60mg)?Mulla olisi kaapin pohjalle jäänyt kun valitettavasti ikiuneen oli koiruus päästettävä:(Löytyy myös pepcid 10mg mahansuojalääkettä.Jos jollakin tarvetta niin mielelläni pientä korvausta vastaan postittelen.

    Yhteydenotot hooon@jippii.fi


  • lenkkilaveri

   Hei. Meillä on eilen saatu vastaukset cushingin tautiin Howavartilla. Tänään tehdään joku vatsahappo testi ja aloitetaan lääkitys. Koira on 5v. Alku syksystä alkoi juomaan hirveitä määriä ja nyt viim kuukauden pissaillut lattialle. On selvästi paksumpi kun ennen ja lääkäri sanoi nesteen kertyneen mahaan. Kauhulla luen teidän juttuja ne ja mietin kauanko vielä saadaan yhteistä aikaa. Onneksi löytyy lääkitys,mitä alamme kokeilemaan! Ja olen siinä onnellisessa asemassa että meillä on Remulle vakuutus mikä korvaa yksityisen el lääkärin ja testien kulut sekä lääkkeet

  • ThePutsku

   Hei!
   Mua kiinnostaisi kuulla lisää kokemuksia siitä miten pian lääkitys on alkanut vaikuttaa koiran olemukseen? Muutama tuossa yllä on todennut, että lääkitys auttoi jo muutamassa päivässä, mutta joistain viesteistä voisi saada sen käsityksen, että toipumiseen on mennyt pidempäänkin. Nimenomaan käytöksen ja luonteen "korjautumisesta" haluaisin tietää.
   Ticolla (kääpiöpinseri, 12,5v.) todettiin Cushingin tauti 16.11.2015 ja viimeisimmässä kontrollissa 14.12.2015 oli arvot laskeneet alkuperäisestä 1364:sta jo 240:een. Lääkitys siis selkeästi auttaa noihin arvoihin, ja pissaaminen ja juominenkin on vähentynyt normaaliksi, mutta mitään piristymistä ei hirveästi ole tämän kuukauden aikana tapahtunut. Koira ei itseasiassa haluaisi nykyään lenkkeillä juuri ollenkaan eikä todellakaan ole oma vilkas itsensä. Kestää toki aikansa ennen kuin kroppa ja elimistö tokenee, mutta mietin aiheuttaisiko tuo lääkitys kuitenkin sen verran huonoa oloa koiralle, ettei se jaksa oikein innostua enää mistään. Paitsi ruoasta... Oksentelua tms. ei ole ollut, mutta apeus ei ole juurikaan vähentynyt. Katselen tässä joka tapauksessa seuraavaan kontrolliin (helmikuuhun 2016) asti, että alkaako se vanha kunnon Tico tulla luonteenkin puolesta esiin. Jos ei, niin sitten täytyy harkita sitä viimeistä vaihtoehtoa. :'( En halua pitää Ticoa lääkityksellä "vain elämisen vuoksi". Kyllä sen soisi elämästä nauttivankin. :/

   • ThePutsku

    Vastaan itse itselleni, jos joku muukin vastaavaa joskus miettii. :) Nyt joulun aikaan koira vaikutti olevan huomattavasti pirteämpi ja otti ulkona jopa muutaman juoksuaskeleen, mitä ei ole pitkään aikaan tehnyt. Sohvallekin pääsee jo hyppäämään omin avuin, joten parannusta on tapahtunut. :) Noin kuukauden päivät siis meni meillä siihen, että koira alkoi olemaan taas oma itsensä.


  • paputheterrier

   Kiva että Tico voi paremmin!

   Olisiko kellään myydä 30 mg Vetoryliä?

   En muuten usko, että lääkettä saa muistakaan maista halvemmalla. Näin olen kuullut ulkomaisilta ystäviltäni :(

  • maijunelli

   Minun kesällä 10 vuotta täyttävällä kessulla, Nelli-neidillä todetiin Cushing, karvanlähtö, läähätys, runsas juominen, nivelkivut,jaksamattomuus ym...Ensi viikolla aloitetaan Vetoryl 120 mg lääkitys, jonka hinnaksi tulee eläinlääkärin kautta 100 ekeä kk.

  • Teemuska

   Mulla 9-v kk-mäyräkoira Saku. Sakulla todettiin cushingin-tauti helmikuussa 2016.
   Karva ei kasvanut, laihtuminen, juominen, lattioille pissaaminen. Kauhea ruokahalu, paino putosi 1,5 kuukaudessa 1,5kg. Nyt Vetoryl-lääkitys ollut kuukauden. Karva kasvaa hyvin. Juominen on tasoittunut. Paino tullut kivasti lisää. Nyt seuraava kontrolli kesäkuussa 2016. Toivon Sakulle paljon vuosia lisää. Elämä on palannut taloomme :)

  • Satska84

   Mulla on nyt heinäkuussa 2016 13-vuotta täyttävä kiinanharjakoira uros arski. Lähdin häntä käyttämään eläinlääkärissä lähinnä kilpirauhas kokeissa kun on ollut kovin iloton ja masentunut. Ei liika juomista tai pissaamista. Mutta karva huomattavasti ohentunut,hännänpää kalju,ensimmäinen silmätulehdus ja suupielet auki/ruvella ja vaaleita näppylöitä on ajan kuluessa ilmestynyt useampia. Ei kilpirauhasen vajaatoimintaa,t4 tosin alle viitearvojen. Maksa-arvot olivatkin sitten koholla, alat sekä afos arvot. Lääkäri meinasi että voipi olla maksasairaus ja lopun alkua. Sanoin haluavani selvittää vielä kuitenkin cushingin mahdollisuuden. No virtsa testeissä kortisoli arvot olivatkin 1000 luokkaa ja kortisoli/krea huiteli pitkälti yli viitearvojen. Sain heti seuraavana päivänä apteekkiin 10mg vetyrolit haettavaksi (62e 30tabl.)(jos joku on hinnasta kiinnostunut). 5 päivää ollaan niitä syötetty,sen olen huomannut ettei arski ainakaan enää vain makaa makkarissa,on meidän muiden seurassa,häntäkin jopa jo heilahtelee

  • Satska84

   Jatkoa edelliseen...
   En siis odota mitään nuoruuden villiä koiraa lääkityksellä kun ikää on jo kertynyt,mutta se elämän ilo kun hiljalleen palaa ❤
   lisäystä vielä oireisiin,loputon ruokahalu ja tynnyriksi pyöristyminen,ohut ryppyinen nahka mahan alueella ja lenkillä laahusti lopulta jopa läähätti laahustellessaan. Ihania vuosia kaikille kanssa matkustajille

  • Bembroke

   Lyhyt kysymys:
   Onko kenenkään koira parantunut taudista?
   Tuntuu, että 10-vuotias Welsh corgini voi huonommin, kun saa läkettä.

  • 1618

   Taudista ei voi parantua. Se on elinikäinen.

  • koiallinenllinen

   Taudista ei voi parantua, mutta lääkityksellä parani koiran olo ja olemus.
   Mutta ainakin aluksi piti usein käydä kontrollissa tarkistamassa, että lääkitys on kohdallaan.
   Vanhalla koiralla voi olla myös muutakin sairautta.

  • lammaskoira

   Vetoryl 30 mg 48 tablettia myytävänä. Tiedustelut vaittis66@gmail.com
   Myyn vain jos saan kopion reseptistä, koska ei noita voi itse ruveta kokeilemaan.

  • Ikävä_jäi

   Meidän sekarotuisella, 12 kg, 9 vuotta vanhalla koiralla todettiin viime marraskuussa ko. tauti. Noin elokuussa olimme jo huomanneet, että puhti alkoi tytöllä olemaan pois, mutta silloin ajattelimme että se johtuu iästä. Noin lokakuussa alkoi kova juominen, pissaaminen ja läähätys, turkki alkoi myös menemään huonoon kuntoon. Koko olemus oli jotenkin vaisu. Melko nopeasti saatiin sitten diagnoosi ja Vetoryl -lääkitys alkoi. Suht nopeasti lääkitys jouduttiin puolittamaan oksentelun ja muutenkin huonon olon vuoksi. Ei se lääkitys meidän tyttöä kovinkaan paljon auttanut... pikku hiljaa olo vain huononi, sisälle pissaaminen oli melkein viikottaista (ostimme 2 kpl juoksuhousuja + TENAn Lady yövaippoja). Lyhyesti sanottuna olo vain tuntui huononevan. Eilen jouduimme lopettamaan tytön. Jotenkin tuntuu ettei olisi kannattanut koko rymbaan lähteä, mutta kait sitä toivoi että lääkkeet auttaisivat, mutta en tiedä oliko loppuelämä enää elämisen arvoista. Pikku tyttöä ei enää ole, nyt ovat kivut, ainainen jano ja väsymys ohi. Hyvästi pikku kulta ja kiitos kaikesta !

   • Ikävä_jäi2

    Lisään vain että meidän tytöllä oli taudin harvinaisempi ja vakavampi muoto, johon lääkitys ei juurikaan auttanut. Tämä oli mielessäni kun kirjoitin oliko viisasta ollenkaan lähteä kontrolli -ja lääkitysrumbaan :/ Jos taudin syy olisi ollut se yleisempi, niin silloin voi tietysti olla, että lääkityskin olisi auttanut. Ja lopuksi tiedoksi myös se, että Vetoryl on kallis lääke; meillä maksoi n 100 e / kuukausi. Lisäksi jokainen kontrollikäynti maksoi noin 200 euroa - tämä hyvä tietää jokaisen. Voimia kaikille, joiden kulta tähän tautiin sairastuu!


  • Hoffi

   Meillä tänä vuonna 12 vuotta täyttävä hovawart sairastui kyseiseen tautiin. Oireet alkoivat viime kesänä, mutta väsymys meni alkuun iän piikkiin. Syksyllä juominen alkoi lisääntyä, ruokaa olisi mennyt 24/7, turkki meni huonoon kuntoon, lihakset sekä voimat katosivat täysin ja selkään tuli paha ihottuma. Lopulta saimme cushing-diagnoosin ja aloitimme lääkityksen (120mg vetoryl), joka tiputettiin seuraavan kontrollin yhteydessä 60mg/päivä. Sillä annostuksella olemme nyt menneet ja tällä hetkellä näyttää ihan hyvältä. Ruokahalu on palannut normaaliksi, samoin juominen on vähentynyt ja ihottuma on kadonnut. Lihakset eivät vieläkään ole kunnossa, mutta energiaa olisi vaikka muille jakaa ja pentumainen luonne on palannut. Tuntuu taas, että vuosia on vielä edessä ja ehkä nuo lihaksetkin vielä palautuvat pikkuhiljaa, sillä intoa leikkimiseen ja liikkumiseen olisi.

  • Tuiskukka

   Hei!, olisi tarjolla Vetoryl 60mg 30kpl ja 10mg 22kpl. Jos on tarvetta laita viesti laura.linkosalo@fimnet.fi, sijainti Tampereella.

  • ciok

   Nämä viestit ovat vanhoja ja elävät täällä ikuisesti. Cushingin hoidossa ei käytetä enää mitään solumyrkkyä. Vetoryl lääke toimii ainakin omalla koirallani (7v) hyvin, on syöty vajaa vuosi ja koira on ihan terveen oloinen. Oikeastaan reippaampi kuin koskaan. Aina ollut hyvin laiska liikumaan, nyt kävelisi vaikka kuinka pitkälle.

   Oireita sillä oli paljon: joi paljon, söi paljon, virtsaongelmia, oksenteli, närästeli, vatsa pömpötti, lihoi, oli hyvin agressiivinen loppuvaiheessa juuri ennen lääkkeen aloittamista (puri useita kertoja, sillä ilmeisesti sattui peräpäähän niin), läähätti, ei jaksanut ulkoilla, ei kestänyt lämpöä, epämääräisiä tulehduksia, maksa-arvot heilahteli. Lihakset heikkenivät ilmeisesti pikku hiljaa ja rasituksesta sitten jämähtivät kivuksi asti. Ensimmäinen eläinlääkäri vain käväisi paikalla (harjoittelijan tutkiessa koiraa) ja mainitsi lisämunuaiset. Toiselta eläinlääkäriltä sitten pyysin suoraan ACTH-testin, kun huomasin googlesta, että oireet täsmää. Tämä toinen eläinlääkäri oli sitä mieltä, että sillä on vain lihakset jumissa, mutta otti kuitenkin testin ja Cushing löytyi.

   Olen ymmärtänyt, että Cushingin testaus (ACTH-testi) vaatii jonkin erikoisluvallisen lääkkeen ja on kai hyvin kallistakin. Jos eläinlääkäri ei ole halukas ottamaan testiä, se voi johtua siitä, ettei sillä ole testissä tarvittavaa lääkkettä, eikä viitsi yhden koiran takia hankkia. Jos oireet täsmää, vaihtakaa lääkäriä, kyllä joku sen testin ottaa. Oman koirani olisi jo lopetettu, jos ei tätä tautia olisi löytynyt ja lääkitys auttanut. Koira oli niin huonossa kunnossa ennenkuin lääke pelasti elämän.

  • sarkku2

   Jatkan tässä vanhaa ketjua koska sairaus alkaa olla enemmän tunnettu ja diagnooseja saa varmasti entistä useampi.
   Meillä sekarotuinen 10 kg, 9v. narttu. Juomisessa/pissaamisessa ei ongelmaa.
   Mutta. Pahinta on läähätys. Sitä on normaaleissa kotioloissa ja pahenee yleensä iltaa kohden. Iho on ohut, karvattomia kohtia kyljissä, ohentunut karva. Nuolee myös tassujaan. Kokeiltu ell neuvosta viikon kipulääkekuuria josko auttaisi nuolemiseeen eli mahdolliseen kipuun. Vaikutusta en huomannut. Vatsa erittäin suuri ja turvonnut. Maallikkona tulee mieleen että kroppa/keuhkot niin täynnä nestettä että läähättää sen vuoksi.
   Olen varaamassa aikaa verikokeisiin .
   Mielellään taas kuulisin mielipiteitä ja uusia näkökulmia.
   Tuo läähätys tuntuu niin pahalta!

  • monteri

   Meillä 9 v reilu 30 kg monirotuinen Nipa oireillut tautiin sopivilla oireilla (mm vatsan turvotus, ohut iho, karvojen lähtö kyljistä, mieletön juominen ja ruokaa pyytää aina lisää). Käytin lääkärissä ja kovan työn ja tuskan jälkeen saatiin kun saatiinkin veri- ja virtsakokeet otettua. Tulokset viittaavat Cushingin tautiin tai kasvaimeen vatsasa. Lisätutkimuksiin ollaan menossa. Hyvä, jos lääkityksestä olisi apua ja elämänlaatu paranisi, mutta kontrollikäynnit vähän "hirvittää". Nipa kun on ns. pihakoira, eikä mihinkään sisätiloihin mene vapaaehtoisesti (kotonakin vain yöksi tulee sisälle, harvemmin päivällä). Eläinlääkäriin meno vaatii kahden ihmisen ponnistelun ja koira panikoi. Ei ole lahjottavissa nameillakaan. Verikokeiden otto on äärimmäisen vaikeaa ilman "humautusta". On ollut aina muuten terve, ei ole tarvinut käyttää lääkärillä kuin rokotuksissa. Kovasti mietityttää tää tilanne...

   • Anonyymi

    Hei,

    minulla 11 vuotias amstaffi uros, kesällä 2018 alkoi juominen läähätti kovin ...pistin kaiken hlteen piikkiin. Sitten pikku hiljaa hiipien alkoi tulla lisäoireita kuten vatsa turvotus, ihossa pilkkuja ja iho ohentunut varsinkin vatsan seudulta. Mielellään ulkoilee, vauhti kyllä hidastunut. Ja kun juo paljon , niin tuntuu , ettei koskaan nää pissaamisen loppuvan. Kävimme maaliskuussa lääkärillä ...yli suurentunut rakko. Otettiin kuvat ja ultra, sekä verikokeet. Cushingin tauti epäily vahvasti. Pitäisi ottaa uudet verikokeet joissa kahdeksan tuntia väliä ja sitten lääke ja kontrollit...ym. Koiraa jännittää kovin lääkärissä ja kun yksin tällä hetkellä olen vastuussa koirasta., niin kovasti mietityttää minuakin tilanne


  • Anonyymi

   Meidän 8-vuotias Viljo-koira, leikattu uros, sairastui Cushingin tautiin ja kuoli vajaassa vuodessa Vetoryl-lääkkeestä huolimatta.
   Muistelen häntä, traagisen, iki-ihanan Fredin laulaman laulun "Katsohan on tuolla puu" muunneluin sanoin: "Katsohan on tuolla puu/Se kukkii joka kesäkuu/
   mun pihallain.
   Puun juureen pissas aikoinaan,/jo pissavaiva vaivoinaan.
   muistan sen.
   Ol hyvää koiran elämää, /ei ollut huolen häivääkään.
   luulin niin.
   Mut stressi-tauti Cushingin,/tappoi hänet kuitenkin/
   sen totesin.
   Se oli aamu toukokuun. /ja päivä oli mustan kuun/
   muistan sen.
   Kun yli vuosi siitä on./sai puukin silloin kukinnon
   hän kuihtui pois.
   Ja niin kuin tyhjän näyttämön. /hän taa tän jätti yksiön
   nyt hiljaisen.
   Hän oli myötätuntoinen ja varsin hyväkuntoinen.
   mut kuoli pois.
   MIKSI. Minulla on vahvat, vahvat epäilyt, että koira aisti minun pitkäaikaisen stressihormooni kortisoolin liikatuotannon. Onkohan muillakin vastaavanlaisia epäilyjä?

   Lisa

  • Anonyymi

   "Meidän 8-vuotias Viljo-koira"
   "Muistelen häntä"

   Koira ei ole henkilö!

  • Anonyymi

   Hei tiedättekö saako Virosta halvemmalla vetoryl lääkettä?

  • Anonyymi

   Tai onkohan jollain myydä vetoryl lääkettä 60 ja 30 Mg?

  • Anonyymi

   Mun 9-v koira on alkanut kaljuntua lähiaikoina, olemaan jotenki outo ja tärisemään lämpimissä sisätiloissa. Ja paljon rauhallisempi kukin ennen.
   Myös laihtumista olen huomannut. Tietäisikö joku mistä on kyse?

   • Anonyymi

    Meidän eurasier alkoi joulukuussa laitumaan ja turkki lähti ja hännässä ja päässä oli vielä karvat .Ulos kun lähdettiin niiin eka pissatauko kesti tosi kauan kun sitä pissaa tuli niin paljon . Veden juomista lisäsi ja ruokaa myös.Helmikuussa loppupuolella iltalenkille vielä lähdettiin ja se oli viimeinen lenkki. Yö valitti ja lopuksi toinen puoli vatsasta turposi .Aamulla kuoli kotiin makuuhuoneeseen .Verikoe otettiin syyskuun lopulla jolloi kävimme hammaskiven poistossa jonka yhteydessä 4 hammasta otettiin pois .Anemia silloin todettiin mutta lisäsin vain vitamiini annoksia ja öljyä kun tein kaikki ruat itse .Eurasier olisi tullut pian 13 vuotta .Ikävä jäi enkä koskaan saa tietää oliko kysymyksessä tämä Cushing sairaus.


  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Some pillastui! Martina Aitolehti ja ero Hannu-rakkaasta kuohuttaa: "Salaavat suhdetta" "Surullista"

   Seiskan uutinen Aitolehden ja Pikkaraisen erosta kuohuttaa. Spekulointia pukkaa ja jotkut jopa epäilevät, ettei pariskunta olisikaan oikeasti eronnut
   Kotimaiset julkkisjuorut
   96
   20453
  2. Niko Saarinen paljastaa julkisuuden rumat kasvot: "Koko ajan avointa riistaa ihmisten edessä..."

   Reality-tähti Saarinen saa elantonsa julkisuudesta, mutta aina elämä ei ole ruusuista. Kärkkäistä kommenteistaan tuttu mies haluaa nyt kertoa haasteis
   Kotimaiset julkkisjuorut
   48
   4280
  3. SHOKKIERO!!! Hannu antoi kenkää Martinalle

   Martina Aitolehti, 39, ja Hannu ”Hank” Pikkarainen, 37, ovat eronneet. Kohuttu salamasuhde ei kestänyt vuottakaan. Seiskan lähipiiristä saamien tieto
   Kotimaiset julkkisjuorut
   110
   3605
  4. Raiskaussyytteessä oleva Hannu jäi kuin nalli kalliolle!

   Martina Aitolehti, 39, ja Hannu ”Hank” Pikkarainen, 37, ovat eronneet. Kohuttu salamasuhde ei kestänyt vuottakaan. Seiskan lähipiiristä saamien tieto
   Julkkikset
   31
   3386
  5. Halla-ahon pää petti

   Halla-aho toistaiseksi sairauslomalla. Taisi pää pettää lopullisesti.
   Maailman menoa
   275
   2478
  6. Mikä on kaivattusi etunimen alkukirjain?

   Jos ei tule kirjaintani, aion poistua palstalta vähin äänin. Siksi en voi sanoa omaani.
   Ikävä
   155
   1566
  7. Hannu asuu Martinan sijoitusasunossa ja ajelee myös hänen autollaan.

   Seiskalehti oli ottanut selvää asunosta ja on sama asunto jonka Martina on ostanut.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   128
   1504
  8. Martina avautuu

   Gekkoselle. Tosi hyvin sanottu: https://gekkonen.net/martina-aitolehti-hannu-pikkarainen-18921/ Näen nyt ekaa kertaa videolla. Aika paljon muistutt
   Kotimaiset julkkisjuorut
   171
   1307
  9. Kysymys miehelle

   Onko täysin poissuljettu tai ajatuksenakin mahdottomuus että nähtäisiin vielä? Vastaa niin kuin vastaisit naiselle, jota ehkä vielä joskus ajattelet.
   Tunteet
   72
   1234
  Aihe