Voiko normaalipainoinen nauttia suunnistuksesta

BMI 24,9

Suunnistusta ei liene tarkoitettu "normaalipainoisille" lue BMI 24-25 ihmisille. Tuntuu, että täytyy olla todella "riuku" päästäkseen metsässä etenemään juosten. Kuntopolulla minäkin juoksen tunnissa 10-12 km. ½-maratonkin taittuu alle 1 tunti 40 min, vaikka ilman systemaattista treenausta.
- jos haluaa juosta metsässä kuntorasteilla tunnin (noin 5-6 km rata) tasaisella vauhdilla, loppuu kunto heti ekalla rastivälillä.
Mistähän moinen johtuu? En pidä itseäni lihavana, vaan normaalipainoisena 81 kg miehenä

23

5763

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • suunnaton

      päinvastoin ainakin mulla. Metässä juokseminen on huomattavasti helpompaa. Vaikka metsässä juokseminen tuntuu siltä että ei pitkää matkaa jaksa, mutta kuitenkin huomaamatta voi juosta useita kilometrejä. Ja suunnistuksessa kukaan ei juokse juuri sitä rastien välistä matkaa. Aina sitä jostain väärää kautta kiertää ja tulee satoja metrejä matkaa taas lisää. Ja sitten myös se että vaikka näet itsesi juoksevan alamäkeä voit kuitenkin juosta ylämäkeä sillä maastao voi harhauttaa.

    • Valtteri II

      Jos kertomasi asiat pitävät paikkansa, niin ei muuta kuin enemmän suunnistamista. Harjoittelua tarvitaan tässäkin. Harjoittelulla oppii tekemään maastoon sopivat reittivalinnat ja kartan lukemisen kehittyessä rastit löytyvät nopeasti. Ei tarvitse kaikkia paukkuja ekarastille käyttää.

      Tämän kauden osalta kuntorastit ovat loppumassa. Ensi keväänä heti alusta lähtien mukaan.

      • pihkaniska

        Oot oikeessa, mutta kannattaa toki mennä metsään vielä senkin jälkeen lenkille vaikka ledi päässään. Siellä kun on tullut lihaksiin voimia, niin niitä pitää yllä siellä liikkuminen ja sitten keväällä on pienempi aika ollut väliä.

        tavataan kuntorasteilla karttamerkkejä


    • 69kg

      sullahan onkin ylipainoa noin 10 kg. painoindeksistä päätellen olet noin 179-180cm. tämän kokoiset huippusuunnistajat painavat enintään 70 kg

      nuo bmi taulukot on tehty mattimeikäläiselle, ei vakavasti kuntoiluun/urheiluun paneutuneille.

      metsässä kilot moninkertaistuvat. tiellä tai hiihdossa niistä on vähemmän haittaa. tosin ½-maratonkin taittuisi 10min kovempaa jos olisit vähän kevyempi. yli 80kg on läski jos haluaa liikkua kepeästi.
      hailegebreselassie painaa noin 56 kg--ja kulkee kovaa!

      • iltarastit

        Pituutta mulla 178 cm, painoa 82-84 kg, yhtään ei hävetä. Metsä ottaa vastaan lihavat ja laihat, siihen ei homma saa kaatua.

        Jos juoksu ei kulje, niin käyttöön on otettava muita konsteja. Kun rastit löytyvät säntillisesti, tulosluettelossa sijoituu yleensä puolan välin kahta puolta.

        Kärki omassa ikäluokassa m50 juoksee niin lujaa jotta, vaikka juoksisi repitettyä linjaa pitkin kansallisista ei voittoa heltiäisi, vaan mitä sitten?

        Jos omaan suoritukseen on tyytyväinen, se antaa jo paljon itseluottamusta ja voimia seuraavaan koitokseen.

        Sinne vaan sekaan, kyllä se vauhtikin sieltä viimein löytyy, samoin kilot alkavat pikkuhiljaa pudota.










        s


      • vähäraskaampi

        Terve vaa

        Vähän taidat liiotella tuon painon suhteen. Olen 74 kiloa ja melko lähellä huippua ja 178 cm enkä saa varmaan sellaista pikkupainoa itteeni kun ehdotat. Riippuu kovasti lihaksista ja ruumiinrakenteesta.

        moikka


      • begre

        Paljonkos luulet Gebreselassien olevan pitkä
        moi


      • suunnastaja
        vähäraskaampi kirjoitti:

        Terve vaa

        Vähän taidat liiotella tuon painon suhteen. Olen 74 kiloa ja melko lähellä huippua ja 178 cm enkä saa varmaan sellaista pikkupainoa itteeni kun ehdotat. Riippuu kovasti lihaksista ja ruumiinrakenteesta.

        moikka

        Lihaksilla tosiaan on painoon vaikutusta. Huippusuunnistajat ovat aika kuivia ja lihakset ovat pitkiä, ei massiivisia. Poikkeuksiakin toki löytyy (Mats Haldin)


    • normaalipainoinen

      tere
      Olen suunnistanut parikymmentä vuotta ja alussa joka kevät on hidasta, mutta sitten loppukesästä jo meneepi paremmin. Suunnistuksessa saapi kävelläkin. Vauhti ei ole mielestäni ihan tärkein vaan tyytyväisyys suoritukseen. 5 km tunnissa vaativalla radalla on jo kovaa tasoa. Lisäksi jos ei ole kovin hyvä rutiini kartan kanssa kääntely, rastinotto, sieltä lähtö jne. pienet pysähtelyt vievät rutosti aikaa. Jos puolimaratoni menee tuota vauhtia, olet kohta aika kova kaveri suunnistuksessa, jos rutiini paranee?

    • ex-juniori

      Kyllä vähintään pitää olla 30kg ylipainoa, että todella voi nauttia suunnistuksesta. Vornia rauhallista omaa tahtia suoraan lipulle ja katsoa kun hintelät kaverit säntäilee vauhkona sinne sun tänne.

    • Puumahaukka

      Arvelisinpa että se on vaan niin eri juttu juosta metsässä kuin tiellä/kuntopolulla. Jaksaakseen juosta metsässä pitää myös harjoitella metsässäjuoksua, metsässä tarvii enemmän voimaa, tasapainoa, polven on noustava korkeammalle jne. Kyllähän se aika järkyttävän raskasta on aina keväällä kun ekan kerran metsään lähtee, mutta yllättävän nopeasti siihen sitten taas tottuu. Ja tavoitteesi suunnistaa alle 10 min/km vauhtia, edellyttää jo melko virheetöntä suunnistussuoritusta, kunnollasi pitäisi kyllä onnistua. Matkahan tosiaan mitataan linnuntietä, todellisuudessa matkaa voi kertyä reilustikin enemmän.

    • sarja m50

      Lopettilin oman kilpaurani 80-luvun lopulla,alkaakseni uudestaan -05 iltarasteilta. Huomasin jotta rasteja on tullut runsaasti lisää, 5-6km radalle 11-15 kpl, 20 v sitten niitä oli 6-8. Kartat ovat tulleet entistä tarkemmiksi, mittakaava pudonnut 1:20 000 --> 1:10 000.

      Aikaa kuluu enemmän kuin rastien etsimiseen tärvääntyy sitä runsaammin. Joka rastiväli pitää ottaa tarkasti, yhtään ei saa hutiloida.

      Juoksukunto pudonnut roimasti maastossa, kiloja tullut 5-8kg lisää

      • Anonyymi

        Leimaus on ehkä nopeutunut tai ainakin helpottunut, kun enää ei ole pihtejä vaan emit.

        Hyvällä radalla pitäisi olla pitkiäkin rastivälejä, että olisi mahdollisuus tehdä reitinvalintaa ja toteuttaa sitä.

        Olet oikeassa, että rastinotossa pitää olla tarkkana ja vauhtiakin täytyy usein pudottaa. Toisaalta tämä on se hetki mikä pakottaa lukemaan karttaa ja maastoa tarkasti.


    • Anonyymi

      VÄÄRIN! Suunnistus on tarkoitettu kaikille, jotka omin avuin pystyvät kävelemään. Ei "Normaalipainoisille"??? Monenlaista sitä kuulee, kun vanhaksi elää!

    • Anonyymi

      Ei suunnistaessa tarvitse juosta vaan mennä sitä omaa vauhtia ja nauttia. Suunnistustaito kehittyy kävellessäkin ja aluksi kannattaakin vain kävellä, koska muuten suunnistus voi "jäädä jalkoihin." Tästä syystä kuntorasteilla on lyhyempiäkin ratoja - kävellen ei mene tolkuttoman paljon aikaa.

      Reitinvalintoja tehdessä pitää muistaa, että ei ole sitä yhtä ainoaa oikeaa reitinvalintaa vaan paras reitti riippuu suunnistajasta. Kokenut metsätykki voi ryskätä suorempaan, mutta nuoremman tai veteraanin kannattaa hakea selvää polkukiertoa. Harjoituksissa toki voi jättää sen selvän polkukierron tekemättä ja nostaa rimaa vetäisemällä suorempaa.

      Metsässä juokseminen vaatii ihan eri tavalla kykyä kuin polulla juokseminen - itsekin olen sen huomannut harrastuksen alussa. Jaksan kyllä juosta vaikka 14-kilometrisen suunnistusradan, kunhan on juottopisteitä matkalla.

      Mitään hurjaa kestävyyttä ei kannata hakea vaan tehdä tehoharjoituksia. Intervallia ja mäkivetoja. Ja painoakin kannattaa pudottaa, jos sitä on liikaa.

      Ja suunnitusta varten kannatta hankkia suunnistusjalkineet.

    • Anonyymi

      Kyllähän tiellä ja poluilla kulkee, mutta ihan eri kuntoa tarvitaan metsän puolella. Tosiaan painoa pois, toki se lähtee treenatessakin aika helposti.

      60-vuotiaatkin menee metsässä julmetun lujaa ja jotkut vielä 70-vuotiaanakin. Useimmat polkujuoksijat eivät millään pysy perässä.

      Itse tällaisena kuntosuunnistajana (182 cm 75 kg) tiedostan elämän realiteetit tai siis haluan tietyn balanssin muun elämän ja suunnistuksen välillä. Mulla on sen verran pituutta, että painoa ei saa kovin alas.

    • Anonyymi

      Tarkkuussuunnistusta voi joissakin tapahtumissa harrastaa vaikka pyörätuolissa istuen.

    • Anonyymi

      "Edetä juosten"?? Ensin itsetunto kuntoon!! Minulla on ollut "munaa" viimeiset kuusi vuotta edetä kuntorasteilla kävellen ja vieläpä kumisaappailla. Vaativan radan tuloksissa olen silti kuulemma ollut aina hieman puolenvälin paremmalla puolella.
      Juoksukunto??
      Laitetaampas kivikkoiseen ja risukkoiseen umpimetsään viiden kilometrin rata ilman rasteja. Sitten herrat Jakob Ingebritsen ja Emil Svensk sinne kilpasille. Olisiko herra Ingebritsenillä edes teoreettisia mahdollisuuksia pysyä "kyydissä"???

      Metsä on aina metsä. Jos et siellä jaksa juosta, niin olet aivan normaali ihminen!!!

      • Anonyymi

        Ratajuoksijan ja suunnistajan juoksemisen ero on vähän niinkuin hevosen ja hirven ero, toinen pärjää tasaisella, toinen metsässä.


    • Anonyymi

      Vauhdin nostamisessa pitää huomioida sekin, että suunnistus muuttuu sitä haastavammaksi mitä kovempaa vauhtia pitää. Vähemmän aikaa lukea karttaa ja maastoa. Toisaalta se pakottaa lukemaan eri tavalla.

      Toisaalta se on hieno fiilis, kun pystyy vetämään risukoistakin kompastumatta vauhdilla läpi ja samalla suunnistaa.

      Paino on kyllä vauhdin vihollinen eli sitä pois. Toisaalta jos muutenkin pyrkii metsäjuoksuvauhtia parantamaan, se vaatii niin paljon treeniä että kilot lähtevät varmasti.

    • Anonyymi

      Juokse lapsesta lähtien umpimetsässä, niin lihaksisto ja koordinaatio kehittyy siiten, että maastoaskel on luontevan taloudellista. Vanhemmalla iällä sitä on enää vaikeaa kehittää.

      Kannattaa suosiolla pysyä rennonpien juoksulajien parissa. Suunnistus on katkerien käppänöiden kuoleva laji, jossa pärjäävät sen lapsena aloittaneet. Muille ei siinä ole tilaa ja erilaisuus tukahdutetaan. Joitakin vuosia sitten tehtiin häirintätutkimus ja yllättävän paljon sitä vaikutti esiintyvän, vaikka lajin luonne on suurelta osin yksin metsässä suoritettavaa. Hämmästyttävän toksinen yhteisö lajin parissa tuntuisi olevan. Paskanpuhujia ja puskista huutelijoita tuntuu löytyvän junioreista vaareihin.

    • Anonyymi

      Maantie/polkujuoksu ei anna oikeaa kuvaa todellisesta kunnosta. Minäkin sain kunnon kohdalleen, kun aloin harrastamaan myös suunnistusta. Eron huomaa siinä, että pehmeä alusta ei enää haittaa menoa niin kuin ennen.

    • Anonyymi

      Mulla on painoindeksi joku 32 ja juossut koko ikäni. Kyllä massiivisempi ja voimakkaampi voi olla kuin joku tuulennussima pulkannaru. Kun suunnistajia yleensä katsoo niin eihän heillä voimaa ole yhtään sen enempää jaloissa kuin muuallakaan. Kuntosalilla käyntikin onnetonta räpeltämistä ja "miehet" punnertavat polvet maassa.

      Aika säälittävää...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      55
      1806
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      43
      1593
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      51
      1542
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1485
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1468
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      5
      1384
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      7
      1298
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      11
      1263
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      3
      1142
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      3
      1113
    Aihe