Onko kokemusta?

Tulikivi

MOi

Tiedustelisin millaisia käyttökokemuksia teillä on Tulikiven leivintakka uunista, missä on 180 astetta käännetyt pesät, painoa on pohjalaatan kanssa 3000kg. Sitten vieressä jököttää sillä siidelin valmispiippu, pituus 4.66m.
Sitten on koneellinen poisto-ilmanvaihto, joka kytketään aina lämmitettäessä uunia, pois päältä.

Omat kokemukset:
Takan puolen saa syttymään ja palamaan kohtuullisen helpolla jos ei ole pakkasta, mutta kun pakkanen rupee olemaan lähelle 20 astetta niin meinaa savut tulla sisälle aivan väkisin, eli takka piippu yhdistelmä toimii väärin päin. Tähän yhtenä apuna on ollut että availee ikkunan tai ulko-oven ennekuin avaa piipun pellin.

Leivinuunin puolella onkelma tulee esille oli pakkasta tai ei, oli uuni lämmin tai kylmä. Silloin onnistuu jos ensin poltaa takanpuolella kokonaisen pesällisen puita ennekuin yrittää saada leivinuunia tulille. Esim. jos takan lämmityksestä on kaksi päivää ja uuni on vielä selvästi lämmin, niin onnistumisprosentti siinä että savut ei tule sisälle on n.50%, vaikka käyttää kaikkia oven aukaisuja ym. temppuja.
Tässä on mielenkiinoinen piirre se että uuni näyttää ensin syttyvän ihan hyvin, mutta n.1-2 minuutin kuluttua alkaa savua työntymään sisälle eli takka piippu yhdistelmä toimiikin väärin päin ja tämän muuttaminen niin että savu menisi piipusta ulos on todella kovan työn takana. Hiusten kuivaaja huutamaan piipun tuhkaluukkuun on yksi mahdollista apukeinoista.

Tässä kyselisinkin että onko muilla vastaavan uunin omistajilla samankaltaisia onkelmia, vai onko tämä ainoastaan tämä minun hallussa olevan uunin ominaisuuksia?

Kuriositeettina mainittakoon että aikaisempi puulämmitin oli lähes samankokoinen tiilestä tehty takka, jonka kanssa ei ollut mitään onkelmia.

7

2121

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tiilerillä

      Älä koskaan yritä laittaa tulta leivinuuniin, jos se on viileä. Takkaa/uunia on lämmitettävä vähintään edellisenä päivänä.

      Tämän opimme viikonloppuna, kun Tiilerin leivinuuni alkoi toimia väärin päin. Mikään normaali vedonlisäyskikka ei toiminut. Poskikanavatkin olivat sankassa savussa, että sytytetyn paperitollot sammuivat välittömästi. sama kävi kun yritti saada poltettua paperia.
      Samoin kävi takan puolella. Lopulta ei auttanut kuin sammuttaa tuli myrkkyruiskulla ja kantaa puut pihalle.

      Taitaapi olla ongelma sama näissä takan päälle tehdyissä leivinuuneissa. Piipun vedossa vikaa ei pitäisi olle Schiedelin piippu vetää takan puolelta tuhkat pesästä.

      Niin meillä homma toimii pakkasilla, mutta ei syksyn matalapaineilla.

      • Tulikivi

        Joo se on todella paha saada kääntymään uudestaan piippuun tuo savu. Yhden konstin olen tässä löytännyt, mitä olen menestyksellisesti käyttänyt kun uuni alkaa savuttaan sisälle.
        Eli laitan pellin kiinni ja luukut kiinni, odotan hetken ja laitan sitten piipun juuressa olevaan tuhkaluukkuun isohkon paperitollon, jonka sytytän ennen sinne laittoa, samalla avaan uudestaan pellin. Näin olen saanut vedon käännettyä uudestaan piipun suuntaan.

        Kyllä tuo sillä siideli sitten vie vaikka puutkin katolle, kunhan pesän saa kunnolla syttymään. Esittivät kylläkin sitä piippu on minulla liian lyhyt, kun asiaa tiedutelin Tulikiveltä, mutta tuntuu hieman haetulta jos lupaavat että 5m piipulla pitäsi toimia moitteetta ja mulla on 4.66m eli 34cm liian lyhyt!(eli yksi pätkä sillä siideliä).

        Tuo syttymis onkelma on siinä juuri sytytys vaiheessa ja n.1 minuuttin sen jälkeen, jos savu vielä tämän jälkeen menee piipuun se yleensä silloin myös rupee palamaan. Eli ilmeisesti sen aikaa ilmaa riittää uunin sisällä palamiseen.

        Olisiko niin että tämän mallin uunien kanavat ovat niin monimutkaisesti rakennettu (ja mahdollisesti ahtaita), että se sotii niin paljon luonnonlakeja vastaa että toiminta on epävarmaa. Olen joskus miettinut että aiheuttaako uuni jonkinlaita imua tuohon piippuun, kun uuni on hailea tai kylmä, siksi kovalla voimalla savu tunkee sisälle päin.

        Toisaaltaan sellainen vanhan ajan leivinuuni on kanssa monimutkainen ilmiö, mutta en sellaisessa ole tavannut tämän kaltaisia onkelmia. Saataa ensimmäistä kertaa syksyllä lämmitettäessä olla jotain onkelmia, mutta ei sitten koko muuna lämmitus kautena.


    • kylmillä

      Oliskahan kyseessä se että savupelli on heti takan päällä.
      Tässä kohtaa on kylmän ja lämpimän raja joka tekee savulukon, varsinkin pakkasilla oire pahenee myös silloin kun takkaa ei ole käytetty hetkeen ja torni on kylmä.
      Lukon saa poistettua ajamalla pakolla lämmintä ilmaa horminläpi.

      • tähän

        Matalapaine tekee myös saman oireen.
        Palaminen sytytys hetkellä on niinheikkoa että lämmin ilma ei jaksa työntää kylmää edellään vaan kylmä alkaa painaa itseään alaspäin.
        Koita polttaa paperi tolloa ensin savukanava luukun kautta hormissa.


      • Tulikivi
        tähän kirjoitti:

        Matalapaine tekee myös saman oireen.
        Palaminen sytytys hetkellä on niinheikkoa että lämmin ilma ei jaksa työntää kylmää edellään vaan kylmä alkaa painaa itseään alaspäin.
        Koita polttaa paperi tolloa ensin savukanava luukun kautta hormissa.

        Niitä paperi tolloja on poltettu tuolla piipun savukanavassa. Mutta kun ei sitä viitsiisi/jaksaisi joka kerta tehdä kun uunia sytyttää.

        Kyllä mun mielestä uunin pitäsi syttyä kun raapaiset tikun ja laitat valkeen pesää!!.

        Eli tarkoitan sitä että lämmituskauden aikana joudut tuon homman tekemään kymmeniä kertoja, niin kyllä se alkaa syömään miestä tai naista.

        Sillä tämä kyselyn laitoin tulille että saisin selville onko muilla vastaavia onkelmia samanlaisen takka/leivinuuni kopleksin kanssa.

        Jos ei niin puhelin alkaa soimaan Tulikiven toimistolla!

        että näin


    • remontti-riitta

      ''Kuriositeettina mainittakoon että aikaisempi puulämmitin oli lähes samankokoinen tiilestä tehty takka, jonka kanssa ei ollut mitään onkelmia''

      Ihan samat kokemukset.
      Nykyään huippumuurarin tekemä tiili takka-lu eikä mitään ongelmia.
      Savupelti laitettiin mahdollisimman ylös ja piippu on yks horminen tiilipiippu Kikka piipunhattu.
      Syttyy säällä ku säällä ilman mitään vippaskonsteja.

      • veijohubgibgu

        Pitkien lämmitystaukojen jälkeen (ja joskus kun en jaksa kosteita puita sytytellä) käytän nestekaasupulloa ja "kosan tohoa" sytytykseen, ei ole sen koommin savua sisällä näkynyt.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 180
      1965
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1888
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1578
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      140
      1445
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1184
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1175
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1143
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1118
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    Aihe