Liharuokaa

keskoselle

Eli meillä nyt 4 kk vanha keskostyttö (s. rv 34 2) ja aloitellaan kiinteitä. Lastenlääkäri sanoi, että liharuokia pitäisi siirtyä antamaan nopeasti - ja sitä lihaa saa sitten ollakin siten, että seassa on vaan vähän esim. perunaa. No, nyt ollaan annettu muutama päivä juuressosetta. Neuvolan täti sanoi, että liha otettaisiin ruokavalioon vasta kuukauden päästä! Itse jäin hiukan ihmettelemään tuota, koska käsitin lääkärin puheesta, että lihaan pitäisi siirtyä niin nopeasti kuin mahdollista.

Millaisia neuvoja te olette saaneet? Ja miten olette menetelleet käytännössä?

11

1806

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vain 3 äiti

      Meillä on keskostyttö (rv 29 4) ja hänelle liharuoka aloitettiin jo 3 kuukauden ikäisenä. Tämän ohjeen antoi teho-osaston lääkäri ja sitä noudatettiin, jotta tytön kasvu nopeutuisi. Mutta hidasta se on ollut vaikka tyttö on ollut aina hyvä syömään. Nyt ikää melkein 7v, pituutta 110 cm ja painoa 16 kg.

    • lai-ne

      hei!

      onko lapsesi kasvu pysähtynyt tai onko hän kovin pieni tai jotain muuta erikoista?

      en ymmärrä ollenkaan tuon lääkärin ohjetta. oliko lääkäri vanhemman puoleinen? jotkut lääkärit eivät muuta hoitosuosituksiaan vaikka uutta tietoa tulee jatkuvasti. esim. nykytiedon valossa lapsen suoliston on hyvä antaa kehittyä rauhassa eli antaa lapselle vain maitoa puolen vuoden ikään asti. parasta tietysti äidinmaito ja siksi imetyssuosituskin nostettiin entisestä nejästä kuukaudesta kuuteen kuukauteen.

      oma poikani syntyi 36 0 ja oli pelkällä rintamaidolla yli puoli vuotiaaksi.

      sinuna en antaisi lapselle mitään muuta kuin maitoa: suolisto tarvitsee aikaa kehittyä ja vahvistua. lapsesi suolistohan ei ole edes samalla kehitysasteella kuin normaaliaikaan syntyneillä vauvoilla.

      jos lapsesi kasvaa hyvin maidolla en keksi mitään syytä miksi pitäisi antaa muuta ja varsinkin tuo liha kuulostaa todella oudolta.

      kannattaa muistaa että jokainen lääkärikin on vain ihminen ja kukin on opiskellut sen ajan teitojen mukaan, on tosiasia että jotkut eivät muuta kantaansa vaikka uutta tietoa on saatavilla. se että ihminen on lääkäri ei tee hänestä silti välttämättä sellaista auktoriteettia jota kannattaa noudattaa varsinkaan jos muualta saatu tieto on ristiriidassa lääkärin antaman kanssa.

      itse ainakin selvitän itse asioita (kuten sinäkin teet kun kysyt ihmeissäsi neuvoa) sillä haluan varmistua erilaisten asioiden merkitysksistä ja syistä.

      • Muuten, se liha aloitetaan nopeasti keskosilla raudan tarpeen takia ainakin meillä. Keskonen tarvitsee yleensä lisärautaa plus lihasta saatavaa rautaa.


      • Ap.

        Lapsi kasvaa hyvin ikään suhteutetuilla käyrillä. Hän ei ole saanut rintamaitoa kuin vain vähän ensimmäisinä viikkoina, eli Premilonin kautta on nyt siirrytty NAN 1:een.

        Luulenpa, että meilläkin siirrytään liharuokiin jo aiemmin. Neuvolantäti on muutenkin antanut ohjeita, joita olemme mieheni kanssa hiukan kummastelleet, joten hänen sanaansa en ainakaan voi 100 % luottaa. Kyllähän lapsen kasvua seurannut lastenlääkäri tietää, mistä puhuu (oli muuten 3-kymppinen mukava nainen).

        Tuo lisäraudan tarve on varmasti yksi syy ja toinen tietysti proteiinin saanti. Kun ajattelee, että juures- ja marja/hedelmäsoseiden proteiiniarvo on matala - ja samanaikaisesti kun kiinteisiin siirrytään, maidon määrä vähenee (ainakin meillä) = proteiinin saanti laskee. Lihassahan tuota proteiinia sitten onkin moninkertainen määrä vaikkapa maitoon verrattuna. Ja sitä varmasti tässä kehitysvaiheessa oleva lapsi tarvitsee kasvuun ja neurologiseen kehitykseen.

        Se, mikä eniten arveluttaa pikaisessa siirtymisessä on, että lapsen ruuansulatus toimii riittävästi. Liha kun on niin vaikeasti sulavaa, senhän tietää itsekin kunnon pihvin jälkeen :). Mutta, ilmeisesti teillä muillakin siirtyminen on sujunut hyvin, joten eiköhän mekin parin viikon päästä pistetä pihviä koneeseen :)

        Kiitokset vastauksista ja mielellään toki kuulen lisää aiheeseen liittyen!


      • välttämättä

        ei kannata juottaa/syöttää sitä maitoa ylettömiä määriä,koska monella on ollut alkujaan esim. keuhko-ongelmia, jolloin nesterajoitus on todella tiukka.Tällöin vältytään ylimääräiseltä kuormitukselta keuhko-sydän akselella.Tämäkin on yksi syy siirtyä kiinteisiin aikaisemmin.


    • lääkäri sanoi myös, että liha mahd. nopeasti ruokavalioon mukaan. Nyt poika 4,5 kk (syntyi 31 5) ja noin viikko syöty liharuokia, muuten soseet aloitettiin 3 viikkoa sitten.

      Kannattaa kuunnella lääkäriä, soita tarvittaessa sinne sairaalaan missä vauvaanne hoidettiin. Meillä neuvolatäti itse sanoi, että niin harvoin tulee vastaan keskosia, ettei tiedä kaikkea mitä suositellaan. Varmaan paljolti lääkärin ohjeisiin vaikuttaa myös raskausviikot millä vauva syntyi, eli siis yksilöllisiä myös nuo ohjeet.

      • Ap.

        lastenpolille, jonka lääkäri antoi neuvon aikanaan. Keskustelin asiasta erittäin tympääntyneen ja epäystävällisen hoitajan kanssa. Aluksi hän ei osannut sanoa mitään, mutta löysi sitten jostain yleiset suositukset, joiden mukaan noita muita soseita tulisi antaa ensin se neljä viikkoa (mitä uutta?). Sitten kuulemma voi antaa soseita, joissa on mukana lihaa. No, tuokin oli ristiriidassa lääkärin ohjeen kanssa, koska hän sanoi, että ruuan pitäisi muodostua pääasiassa lihasta - ja juurekset on sitten lisukkeita. Käsittääkseni noissa purkkisoseissa lihapitoisuus on kuitenkin kohtalaisen pieni.

        No, en siis tullut hullua hurskaammaksi, mutta aion kyllä aloittaa lihan antamisen ennen kuin tuo neljä viikkoa on täynnä. Ihan jo tuota proteiinitarvetta tyydyttääkseni. Varsinkin, jos ja kun lapsen ruuansulatus näyttää sopeutuvan hyvin kiinteisiin, en näe syytä odottaa noin kauan lihaan siirtymistä.


      • Ap. kirjoitti:

        lastenpolille, jonka lääkäri antoi neuvon aikanaan. Keskustelin asiasta erittäin tympääntyneen ja epäystävällisen hoitajan kanssa. Aluksi hän ei osannut sanoa mitään, mutta löysi sitten jostain yleiset suositukset, joiden mukaan noita muita soseita tulisi antaa ensin se neljä viikkoa (mitä uutta?). Sitten kuulemma voi antaa soseita, joissa on mukana lihaa. No, tuokin oli ristiriidassa lääkärin ohjeen kanssa, koska hän sanoi, että ruuan pitäisi muodostua pääasiassa lihasta - ja juurekset on sitten lisukkeita. Käsittääkseni noissa purkkisoseissa lihapitoisuus on kuitenkin kohtalaisen pieni.

        No, en siis tullut hullua hurskaammaksi, mutta aion kyllä aloittaa lihan antamisen ennen kuin tuo neljä viikkoa on täynnä. Ihan jo tuota proteiinitarvetta tyydyttääkseni. Varsinkin, jos ja kun lapsen ruuansulatus näyttää sopeutuvan hyvin kiinteisiin, en näe syytä odottaa noin kauan lihaan siirtymistä.

        ohjeita joka puolelta :) meillä ei sanottu mitään neljästä viikosta, eikä siitäkään, että pitäisi olla niin paljon sitä lihaa. meillä syödään vaan bonan ja piltin lihaa ja perunaa, kasviksia ja porsaanlihaa ym mitä niitä onkaan.

        no kyllä tuo poika kasvaa ja voi hyvin ja kuukauden päästä on sairaalassa käynti, silloin sitten taas lääkärien kanssa katsotaan, että kaikki varmasti hyvin :)


    • mirtzu

      lääkäri neuvoi että lihasoseet annetaan 4kk iässä että tätä neuvoa minä noudatin.. meillä syntyi rv 35 2 kylläkin painoi vaan 1890g ja oli 43cm pitkä että tosi pikkuinen.. mutta hyvää syksyä teille....=)

      • samoin,

        hyvää syksyä mirtzun perheelle samoin kuin kaikille muillekin keskosperheille!

        Minusta tuntuu, että tässä(kin) asiassa on jonkilainen informaatiokatkos tai tietämättömyys asian suhteen. Kun ajattelee noita jo aiemmin esittämiäni perusteita niin lienee todellakin syytä aloittaa liharuoka aikaisemmin kuin normaalikokoisina syntyneillä vauvoilla (meidän neiti painoi vain 1420g!). En aio ottaa sitä riskiä, että lapseni kehitys hidastuisi vain sen takia, että olen saanut kaksi kyseenalaista neuvoa vähemmän lukeneilta ihmisiltä. Siis oikeasti, minua ei vakuuta ammattilainen, jonka tarvitsee etsiä suositukset tällaisen triviaalin asian ratkaisemiseksi.

        Teille kuuluu suuri kiitos, kun olette kertoneet täällä, että teidän kohdallannekin on siirrytty liharuokiin normaalia aikaisemmin ja kaikki on mennyt hyvin! KIITOSKIITOSKIITOS! :)


    • mimmumammukka

      Meillä 33 rv:lla syntynyt poju nyt 8kk ja mutustellut lihaa jo reilun 3 kuukautta. Keskosillahan ne ravitsemussuositukset menee vähän erilailla ja kiinteisiin siirrytään ajoissa, joka kieltämättä kuulosti omaankin korvaan vähän nurinkuriselta. Meillä keskosuuden lisäksi muutakin ongelmaa, joten erikoislääkärit, ravitsemussuunnittelijat ym. tullu tutuiksi. Missään vaiheessa ei ole tarvinnut tuntea epävarmuutta pirpanan evästyksen suhteen.

      Onneksi ollaan saatu ihan huippu ihana neuvolantäti. Alusta asti totesi, että mein vaavi niin spesiaali, ettei hän tiedä varman päälle päteekö mikään hänen "oppinsa" meihin. Siinä on jo ammattitaitoa kerrakseen myöntää, ettei ole kaikki tietävä. Neuvoja, apua ja tsemppiä ollaan saatukin sitten vastaavasti ihan olan takaa. Helpottaa äidin taakkaakin paljon, kun on niin auttavainen ja eritysesti aikaan saava ihminen neuvolatätsynä ;)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6689
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4330
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      271
      2760
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2080
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1633
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1437
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1131
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1127
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1114
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1071
    Aihe