Hartsi

eve***

Tämä kuuluisi ehkä enemmänkin veistopuolelle, mutta koska keskustelu ei tunnu siellä käyvän kovinkaan vilkkaana, laitan tännekin saman viestin.

Törmäsin käydessäni Helsingin Laajasalon hiljattain valmistuneessa kirkossa Pauno Pohjalaisen veistotaiteeseen. Materiaalina oli puun lisäksi käytetty hartsia. Työt olivat reliefejä. Hartsin koostumus muovimaista, osin haurasta, kovaa, todella kaunista. Painoa töillä ei ollut nimeksikään.

Tietääkö kukaan, miten kuvatunlaista saa hartsista? Kiinnostaisi myös, voisiko hartsista valmistettuun työhön liittää muuta materiaalia olevia osia?

7

2397

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • BARE

      En ole ihan saletti, mutta muistaakseni hartsin englannin kielinen nimi on resin. Sitä pitäis saada 2 erinäisessä tuubissa, jota sekoitetetaan purkissa tikulla samaks ja sen jälkeen voidaan valaa kai silikooniin?

    • Elluleena

      Onko tuo sekoitus samaa, mitä nykyään kaadetaan vaakatasossa olevan taulun pintaan ja levitetään tasaisesti ja saadaan tauluun lasimainen pinta?

      • TarpeeEem

        Mistä saa Suomessa sitä hartsia, jota ulkomailla käytetään niissä taulujen pinnoissA?


      • bouguereau

        En kyllä tiedä ihan mistä hartsista puhut? Siis jotain pohjustetta vai?

        Gessolla tietysti voi saada aika sileäksi sen pohjustetavan pellavan tai puuvillan. Mutta sitä pitää tietysti laittaa useampi kerros, mieluiten lastalla. Jos hakee siis sellaista todella sileää pintaa. Paras tapa on varmaankin jättää gesso yöksi jääkaappiin, jonka jälkeen siitä tulee sellaista hyytelön oloista, jonka jälkeen sitä voi hieman muusata erilisessä astiassa, jotta sitä tulee sellaista jämäkän voin koostumuksen tyyppistä, Jonka jälkeen se on isolla lastalla helppo laittaa taulun pintaan. Tämä siis jos hait sellaista sileää pintaa. pohjustaessa.

        Jos puhut jostain aineesta jolla saa tekstuuria maalaukseen. Niin kokeileppa sekoittaa pohjustukseen käytetävää liitua, pellavaöljyä ja vähän sikkatiivia. Siitä tulee sellainen vaalea tahna joka värjäytyy helposti sekoitettavaan maaliin, eikä värjää sitä juurikaan, vaikka valkoista tämä tahna onkin.

        Tietysti on varmasti taidetarvike liikkeissä myynnissä jotain puttyä, pastea tms. jolla saa öljymaaliin tekstuuria. En ole näitä itse kokeillut kylläkään.


    • viilimaakari

      Haulla "resin art" löytyy useita videoita ja muita juttuja. Suomessa ei ilmeisesti myydä samaa hartsityyppiä. Kyseessä on kai jokin epoksihartsi. Yhdessä videossa tehtiin ensin mukeihin hartsisekoitus ja sitten niihin mukeihin lisättiin värejä. Värin ja hartsin seos kaadettiin taulupohjalle ja kallisteltiin värit sekaisin. Kyseessä siis on nyt niin kovin muodikas valutustekniikka.
      Toinen tapa on maalata ensin työ ja sen jälkeen sekoittaa hartsiseos, joka kaadetaan taulun päälle ja levitetään lastalla. Lopuksi kuumailmapuhaltimella puhalletaan ilmakuplat pois.
      Kumpikin tapa tuottaa teoksia, jotka ovat kuin kirkkaan lasin alle tehtyjä.

    • hatsijaliemi

      Suomessa saa jotain Liquitex-nimistä lillinkiä, joka sekoitetaan saman sarjan värien tai musteiden kanssa. Kovin jäykkää kamaa verrattuna niihin hartsiliemiin, mitä ulkomaisissa videoissa käytetään. Ei leviä lainkaan niin hyvin. Ja on kallista. Vähän vajaan litran pullo maksaa yli 40 euroa.

    • KojamoWood

      Polyesterihartsi ja/tai epoksihartsi noita löytyy ihan suomestakin epoksissa miedompi hajuhaitta. Biltema/puuilo/ monia muita mistä löytyy.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      59
      5869
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      26
      3717
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      229
      1988
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      27
      1799
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1236
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1219
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      289
      1027
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      53
      970
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      899
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      858
    Aihe