HIV EPIDEMIA VIROSSA

aids control

- Virossa on käynnissä dramaattinen ja suuren tuntuinen epidemia, sanoo Kansanterveyslaitoksen professori Pauli Leinikki, joka tutustui tilanteeseen Viron AIDS- ehkäisykeskuksessa.
- Kun tietää kuinka paljon Suomesta Viroon tehdään seksiturismimatkoja, niin riski on suuri. Helsingissäkin oli huumeidenkäyttäjien HIV- epidemia, mutta sairastuneita oli alle 300. Virossa on kysymys aivan toisesta suuruusluokasta, sanoo Leinikki.


Narkkareista lähti, prostituutiossa jatkuu

Viron nykyinen epidemia alkoi levitä siten, että narkomaanit käyttivät yhteisiä saastuneita ruiskuja. Nyt se on alkanut levitä myös sukupuolista tietä, sillä nuorilla naisilla ei ole paljon muuta keinoja huumeannostensa rahoittamiseen kuin prostituutio.
Viron AIDS- ehkäisykeskuksen johtaja, tri Nelli Kalikova kertoo, että kaikkein kalleimmissa bordelleissa käy lääkäri, mutta useimmissa ei ole mitään kontrollia.
- Monet naiset pyytävät apua AIDSkeskukselta. Kontrollin vaatimaa rahaa me saamme Soroksen ohjelmasta “prostituoidut- narkomaanit”.
- Kadulla tienaavia naisia ei kontrolloi kukaan ja heidän palvelujensa käyttäminen on kaikkein vaarallisinta, sanoo Kalikova. Hän kertoo, että ilotyttöjen määrä Tallinnassa on pudonnut entisten aikojen 2000 naisesta noin 1000 naiseen. - Monet ovat menneet ulkomaille ja monet ovat löytäneet miellyttävämpää työtä.
Tri Kalikova on jo vuosia varoittanut Viron hallitusta epidemian tulosta ja pyytänyt lisärahaa ehkäisytyöhön. Sitä ei ole annettu, sillä Virossa on tapana herätä vasta sitten, kun jotain karmeaa todella tapahtuu.


Noin 1200 HIV- positiivista

Virossa oli 21. toukuuta 1112 HIV- positiivista, jotka ovat lisääntyneet viime aikoina 100 tapauksen kuukausivauhtia. 7 sairasti AIDSia ja 26 on siihen kuollut Viron uudelleenitsenäisyyden aikana.
Sairastuneita oli eniten ikäluokassa 20- 24 eli 268 ja toiseksi eniten ikäluokassa 15- 19 eli 238. Naisia on tänä vuonna sairastuneista 155 ja miehiä 471.
Professori Leinikki pelkää “dirty sexiä”. - Jos haluaa tietää mitä se tarkoittaa, voi käydä katsomassa esim. Saksan ja Tshekin rajan pusikkoseksiä. Jos suojaamatonta seksiä voi ostaa, sitä myös ostetaan.
Viron nykyinen epidemia sai alkunsa Narvasta ja yleensä Itä- Virumaalta, jonne se tuli venäläisten narkomaanien mukana. Suuri osa Tallinnan ilotytöistä on kotoisin juuri tältä työttömyyden vaivaamalta alueelta. Niinpä Tallinnan sairastumisluvut läksivätkin nopeaan nousuun. Vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana paljastui Tallinnassa 174 uutta HIV- positiivista. Kannattaa panna mieleen - ja vain sinne.

1

513

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • muistuttaa

      näistäkin asioista ja asiallisesti !
      Kiitos !

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      140
      4185
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      124
      1640
    3. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      70
      1436
    4. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      283
      1412
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1274
    6. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      48
      1160
    7. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1141
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1096
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1081
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      61
      1050
    Aihe