vinkkejä aloittelijalle -kiitos :)

luomuperhe

Mitenkäs pitäisi toimia, hankimme vanhan talon jossa pihaa riittää. Paikalla varmasti joskus viljelty jotain, on 50-luvun pihapiiri.

Ollut asumattomana jonkin aikaa, pihalta löytyy jos mitäkin ryteikköä ja pusikkoa, sekä varmaan 3000 neliötä ylikasvanutta nurmikkoista pihaa.

Haaveissa olisi jo ensi kesänä päästä kasvimaata laittamaan. Etsiäkö ryteiköstä mahdollinen vanha kasvimaan pohja, vai perustaa uusi?

Ilmeisesti vielä kerkiäisi maata kääntää, itsellä ei ole kokemusta kuin valmiin kasvimaan hoidosta vuosien takaa, mutta miten perustaa uusi?
Paikka on keski-suomessa. Tasaista nurmikkomaata siis löytyy, paikassa paistaa aurinko varmasti koko päivän kesällä.

Olisin erittäin kiitollinen jos jollain olisi aikaa hieman neuvoa minua. Kuinka toimia ja kerkiänkö vielä tänä syksynä?

Olen juuri liittynyt hyötykasviyhdistykseenkin :)

Kiitos jo etukäteen.

4

498

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • risusavotalla vielä tänäsyksynä.

      Täytyisi kuitenkin ensin hakea esim lapion kanssa sellainen alue, jossa on parhaiten ruokamultaa. Ehkä se vanha kasvimaan pohja olisi paras paikka, sillä jos siinä on aiemminkin ollut hyvä kasvu, niin varmaan nytkin tuollaisen levon jälkeen.

      Voihan sen kasvimaan perustaa muuallekin, jos vain löydät rehevää multamaata. Myös hiesupohja käy, mutta savikoita pitää välttää, sillä niitä on vaikeampi hoitaa.

      Tilaisin kyntömiehen, joka kääntäisi maan, ja karhitsisi sen. Sitten keräisin pois kaikki juuret ja turpeet, sillä se vähentää ensikesän urakkaa merkittävästi.

      Keväällä sitten ajelisin puutarhajyrsimellä maan vielä kunnolla hienoksi. Kyllä siihen sitten voisi jo jotain kylvääkin, vaikka kitkemistä varmasti riittää.

      Jos maltat olla ensikesänä vielä ilman viljelyä, niin parhaiten pääset heinistä ja puuntaimista eroon kesannoimalla alueen. Eli käännät maata esim. jyrsimellä muutaman viikon välein kuivimpana kesäaikana, jolloin kaikki juuret kuolevat, ja seuraavana vuonna sinulla on jo melko hyvä kasvimaa käytössäsi.

      On tietysti mahdollista käyttää myös kemiallisia hävitysaineita ensi kesänä, mutta et ilmeisesti halua niitä luomumaahasi laittaa.

      Tässä sinulle pieniä vinkkejä täysin mututuntumalla, mutta jospa niistä jotain hyötyä on aloittaessasi palkitsevan harrastuksen. Onnea ja intoa yritykselle!

      • Luomuperhe

        vastauksestasi. Paljon sain tietoa ja miettimistä. Ehkä parempi olla kiirehtimättä, ja laittaa sitten vaikka vain jotain pientä kasvusäkkeihin tms lapsien (ja omaksi) iloksi ensi kesänä.
        Pitkällä tähtäimellähän tuota kannattaisi alkaa laittamaan.

        Kiitos vielä kerran :)


      • Onttomukulakiurunkannus
        Luomuperhe kirjoitti:

        vastauksestasi. Paljon sain tietoa ja miettimistä. Ehkä parempi olla kiirehtimättä, ja laittaa sitten vaikka vain jotain pientä kasvusäkkeihin tms lapsien (ja omaksi) iloksi ensi kesänä.
        Pitkällä tähtäimellähän tuota kannattaisi alkaa laittamaan.

        Kiitos vielä kerran :)

        Kakkaruohot, heinät ja kaiken ylimääräisen - ylipäänsä kaiken vihreän - saa hengiltä peittämällä haluttu alue esim tukevalla mustalla muovilla, paksulla pahvi- lastulevy- tai sanomalehtikerroksella tai kunnon pressulla. Yhden kasvukauden jälkeen maassa ei ole juurikaan juuriakaan kasvimaan perustajan kiusaksi. Ympäröivästä maastosta sen sijaan heti pressun poistamisen jälkeen hyökkäävät kaikki valtaamaan aluetta. Niinhän käy myös, jos olet kesannoinut tai tehnyt muita jekkuja. Puhdas multa houkuttelee kaikkia kasveja.


    • ???

      Itseläni oli sama tilanne viime vuonna; ostimme vanhan talon ja pihan oli vallannut pääosin elämänlanka ja pari nurkkaa tontista oli umpeen kasvanutta. Kokemusta kasvimaan hoidosta on vain vanhempien mökiltä.
      Tiesin haluavani täksi kesäksi kasvimaan joten viime vuonna aloin kääntämään lapiolla ja talikolla kasvimaan paikkaa, toista noista umpeenkasvaneista nurkista.
      Paikka on vanha komposti ja multa siinä on hyvää (tältä alueelta tosin käänsin maasta auton osia, roskia, tiiliä yms, eli paikka on ollut asukkaiden kaatopaikkakin..).
      Tuttu puutarhuri kehotti odottamaan pari vuotta ja sinä aikana tekemään perusteellista kitkemistä, kääntämistä ja myrkyttämistä.
      Enpä malttanut odottaa ja tänä vuonna jo perustin siihen kasvimaan.
      Kasvimaani on pieni, noin 20m2 kasvihuone, mutta helposti hallittavissa, ensi kesänä laajennan kasvimaatani, eli pikkuhiljaa ettei taistelu rikkakasveja vastaan käy ylivoimaiseksi.
      Samaten rikkakasvit tulee nypittyä omien kasvien tieltä pois. Suosittelen ekaksi vodeksi isoja/isolehtisiä kasveja, helpottaa omaa hommaa aika paljon. Itselläni kasvoi tämän kesän kasvimaalla vain papuja, herneitä ja kurpitsoita, toisaalta en ehkä uskalla edes laittaa mitään maa nalla kasvavaa, juuri vanhojen roskien takia (lasinsirut, rautanaulat)joita kuitenkin joka kääntökerta tulee poimittua pois.
      Tee kuten minä, ensin pieni kasvimaa, sitä seuraavana laajennat jne. Ja tuohan se lisää motivaatiota touhuun jos edes jotain saa välillä omaankin suuhun, kuin että odottaa parivuotta ja sitten tulee massiivinen sato.
      Itselläni myös tämä eka "kasvimaakesä" opetti myös yhtä ja toista, eli virheistä oppi ensivuotta silmällä pitäen, ja opettelu on mielekkäämpää pienellä kasvimaalla:)

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moi vaan vielä kerran

      Kivaa päivää samalla. Kukaan ei kaipaa eikä rakasta. 💔🐺🌃🌧️☀️
      Ikävä
      318
      3216
    2. Nainen, millaisista miehistä tykkäät?

      Mielenkiinnosta kysyn 😄
      Ikävä
      203
      2647
    3. Nyt sitten ulos ihmiset!

      Älkää jumittako täällä. Menkää, näkykää ja hankkikaa kokemuksia. Ei teitä kukaan edes bongaile, jos önötätte täällä.
      Ikävä
      140
      2459
    4. Mitä jos saisit tietää että kaivatullasi

      on jo joku toinen?
      Ikävä
      109
      1975
    5. Onnea Solatie !

      On sit valittu uusi kaupunginjohtaja.No ei menny Nivala-Harju- Tapio -Pikkarainen juntan mukkaan.
      Kemijärvi
      14
      1957
    6. Minun pitää tehdä jotain

      En tiedä meneekö siihen viikko vai kuukausi. Mutta jos voit odottaa, niin löydän sinut sen jälkeen kun on homma hoidett
      Ikävä
      44
      1632
    7. Sarvisalon kesätori

      Onpa kiva paikka. Mutta torikahvila oli suorastaan naurettavan alkeellinen ja ne voileivät,olivat kuin pienen lapsen tek
      Loviisa
      17
      1462
    8. Naiselle varatulle

      Jos homma kariutuu kotona, niin saanko sinut ihan omakseni🙂??
      Tunteet
      10
      1356
    9. Sinä oot hyvä ihminen

      Mut ehkä me ei vaa sovita yhteen :(
      Ikävä
      121
      1228
    10. Hindulijat raivoavat täällä, ettei kristinuskossa

      ole itsessään mitään aitoa! No miksi sitten hyökkäilette "nollaa vastaan"? Eikö hnduilijan vaan kannattaisi pieht
      Hindulaisuus
      220
      1147
    Aihe