hengelliset romaanit

kasvava

Kertokaa jos tiedätte hyviä romaaneja, joista olisi (edes rivien välistä) luettavissa kristillinen vakaumus. Omien uskonkasvun kiemuroiden tukena olisi mukava lueskella muiden tosista tai keksityistä kamppailuista, kriiseistäkin. Tietokirjallisuutta kyllä pursuaa joka tuutista, mutta missä hengelliset romaanit?

5

2888

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Feliks Onnellinen, Valtakunnan salaisuus, Ihmiskunnan viholliset. Waltarin koko tuotannossa on vahva kristillinen ydin.

      Graham Greene: Voima ja kunnia

      Aleksandr Solzhenitsyn: Ivan Denisovitshin päivä

      Giovanni Guareshin Isä Camillot

    • äitiparta

      Tervehdys.
      Yksi erittäin hieno lukukokemus oli Alfred Haugen romaani HUUTO jonka luin noin 10 vuotta sitten.
      Myös Carl Sundby on kirjoittanut ihan mukavia, mutta saattavat nykyihmiselle olla vähän vanhahtavan oloisia.
      Kotimaisista Tapio Sopasella on ihan kelvollista romaanituotantoa.
      Myös Eeva-Maria Vierulalta olen lukenut pari romaania jotka olivat mielestäni ok.

      Ulkomaisista tämän hetken ehdottomia suosikkejani on THOENE. Kirjoittanut romaanisarjat: Siion-kronikka, Jerusalem-kronikka, Eurooppa-kronikka, Irlanti-kronikka.
      Romaaneissa on aidot historialliset puitteet ja osittain tosia henkilöitä, esimerkiksi Eurooppa-kronikassa Hitler ja hänen lähimpiä miehiään, Winston Churchill ym. Päähenkilöt on mielikuvituksen tuotetta ja juoneen on sotkettu jännitystä ja vähän romantiikkaakin, romantiikkaan liittyen tietysti myös ihmissuhdesotkuja, luopumisen kipua ym. Irlanti-kronikka on vielä lukematta.
      Pidin romaaneista erityisesti niiden historiallisen fakta-aineksen vuoksi: historia - erityisesti poliittiset tapahtumat ajan näyttämöllä ja juutalaisten vaiheet vainoissa - tulee elävällä tavalla esitetyiksi.

      Toinen suosikkini on PERETTI. En tarkoita Frank Perettin nuorisokirjoja vaan aikuisille suunnattuja "kristillisiä trillereitä". Kirjat voitaisiin luokitella kait fantasiaksikin. Niissä on mielestäni hyvin kuvattu asioita joita on oikeastaan mahdotonta kuvata tai ainakin hyvin vaikeaa selittää. Nimittäin henkimaailman liikehdintää.
      Rukoilevan kristityn vaikutus henkimaailman tapahtumiin on hyvin kuvattu ja laittaa kyllä ajattelemaan.
      Romaaneissa on ehkä vähän liikaa amerikkalaista salajuoni-teemaa, mutta muuten kyllä New Agen vaara ja okkultismin demoniset piirteet tulevat hyvin esiin. Tapahtumia kuvataan välillä maalliselta tasolta ihmisten tekoina ja tapahtumina, välillä henkimaailman taisteluina joissa demonit ja enkelit ottavat yhteen. Myös ihmiskuvaus on poikkeuksellisen hyvin toteutettu ja päähenkilöiden henkilökohtaisia kamppailujakin kuvaillaan.

      Muuten kyllä luen kaunokirjallisuutta kovin vähän, enemmän keskityn opettavaan ja julistukselliseen kirjallisuuteen, eikä sitäkään tule nykyään enää hirveän paljon lueskeltua. Että täytyy tässä oikein miettiä ja käydä vähän kurkistelemassa omaa kirjahyllyä...

      Juu. AYAKO MIURA on japanilainen kirjailija jonka teoksia suosittelen. Kannattaa ehdottomasti tutustua. Romaani RAKKAUDEN SOLA.
      Lisäksi romaanit JÄÄTYMISPISTE ja AURINKO SULATTAA JÄÄN. Aurinko sulattaa jään on jatkoa romaanille Jäätymispiste.
      Miuran romaanit ei ole julistavia. Kristillisiä kysymyksiä ja niiden suhdetta japanilaiseen kulttuuriin käsitellään romaaneissa pohdiskelevasti, sanoma on paljolti rivien välissä.
      Romaanit Jäätymispiste ja Aurinko sulattaa jään kuvaavat lapsenmurhaa ja sitä seuraavaa avioliittotragediaa. Miura kuvaa perheen sisäisiä jännitteitä, turhautumista, intohimoa ym.

      Aha! Vielä! Meinasin unohtaa, yksi hyvä romaanikirjailija suomalaisen kristillisyyden kentässä:
      JAAKKO SAHIMAA.

      Sitten on elämänkertoja ja muita tositapahtumiin perustuvia kirjoja jotka on kirjoitettu kuin romaanit, on helppolukuisia ja mielenkiintoisia mutta samalla laittavat ajattelemaan. Jos vaikka heittelisin äkkiseltään jotain Kymmenen Kärjessä viritelmää siltä alalta. Top 10. En laita näitä paremmuusjärjestykseen, mutta ainakin - no, sanotaan niin että nämä 20 kuuluvat ainakin kolmenkymmenen parhaan joukkoon jos pitäisi suosikit nimetä:

      FLOYD MCCLUNG: Elämää helvetin esikartanoissa.
      Nuori aviopari lähtee tekemään hippien pariin työtä Euroopan läpi Afganistaniin kulkevalle huumereitille ja päätyvät Kabuliin, jossa eläytyvät narkomaanien elämään. Myöhemmin siirtyvät sieltä Amsterdamiin. Erittäin hyvin kirjoitettu, kuin mielenkiintoinen romaani - paitsi että on totta.

      BARBARA SCANDOROWSKA: Pimeää valoa.
      Seikkailee halki Euroopan ja Kauko-Idän moottoripyörällä ym. Etsimässä itseään. Sekoaa idän mystiikkaan ja päätyy Sai Baban ashramiin, jossa demonien vallassa oleva hinduguru yrittää tuhota hänet. Siinä välissä Barbara kuvaa ihmissuhdesotkujaan ja rakkauksiaan. Lopulta hän harhailee mieli sekaisin Intiassa, on pakkoliikkeiden vallassa ja virtsaa alleen, kunnes Jeesuksen avulla vapautuu ja pääsee riivaajien otteesta. Erittäin hyvä ja ajankohtainen kertomus.

      RABINDRANATH MAHARAJ: Gurun kuolema.
      Korkeaan hindukastiin kuuluva palvottu guru tulee uskoon. Olen tutustunut tekijään henkilökohtaisesti vähän yli 10 vuotta sitten kun olimme samassa seminaarissa, hän puhujana ja minä pääasiassa kuuntelijana. Myöhemmin olin hänen kanssa Huittisten kaapelitelevisiossa suorassa lähetyksessä, meitä oli Rabi ja kolme muuta uskovaa, kerroimme Jeesuksesta ja uskonelämän todellisuudesta.
      Gurun kuolema on todella hyvä kirja ja hyvin kirjoitettu.

      JACKIE PULLINGER: Lohikäärmeen ajo.
      Englantilainen nuori uskova nainen lähtee Jumalalta saamansa näyn varassa Hongkongin pahamaineisimmalle alueelle Walled Cityyn, jonne poliisitkaan eivät tahdo mennä. Lähtiessään hänellä on mukanaan vain sisäinen kutsu ja pieni määrä rahaa. Prostituoitujen ja narkomaanien keskelle syntyy herätys ja Jackie perustaa seurakunnan, myöhemmin huumevierotuskeskuksen.
      Olen tilannut Englannista englanninkielisen valokuvateoksen jossa on kuvia Jackien työstä alueella ja uskoontulleiden ja vapautuneiden henkilökohtaisia kertomuksia.
      Hesarista leikkasin muutama vuosi sitten talteen jutun jossa kerrottiin kuvien kanssa että Walled City on vihdoinkin saatu purettua maan tasalle ja Hongkongin pahamaineisin kortteli puhdistettu, muutettu puistoksi.

      WALTER HEIDENREICH: Help - I nees somebody.
      Entisen hipin ja narkomaanin omaelämäkerta 1950-luvulta 1980-luvulle.

      MARIE ANNE HIRSCHMANN: Hansi, tyttö joka rakasti hakaristiä.
      Kertomus natsista joka tulee uskoon ja hänen kovista elämänvaiheista toisen maailmansodan aikana.

      JOHANNA-RUTH DOBSCHINER: Valittu elämään.
      Mielenkiintoinen ja riipaiseva kuvaus juutalaisista pakenemassa natseja. Jännittävä ja järkyttävä tositarina, erittäin hyvin kirjoitettu, mukaansatempaava.

      CORRIE TEN BOOM: Kätköpaikka.
      Kuuluu aiheeltaan samaan sarjaan kuin kaksi edellistä. Kaipaa tuskin esittelyä? Kuuluisimpia kristillisiä kirjoja, tehty myös elokuvaksi.

      SUE THOMAS: Äänetön yö.
      Sue Thomas kuuroutui puolitoistavuotiaana täysin. Vanhempiensa tuella ja sisukkuutensa ansiosta hän oppi puhumaan ja lukemaan huulilta. Valmistuttuaan yliopistosta hän toimi mm. FBI:n rikostutkimuksen palveluksessa. Yksinäisyyttä paetessaan ajautui alkoholin, huumeiden ja homoseksuaalisuuden kahleisiin. Lopulta Jumalan avulla pääsi irti riippuvuuksistaan ja alkoi myös seksuaalisesti eheytyä. Mielenkiintoinen ja koskettava elämäntarina.

      Dorie. Kertomus tytöstä joka ei saanut itkeä.
      Erittäin hyvä, koskettava. En muista kirjan tekijää.

      JACOB B. BULL: Tunturimaan herättäjä.
      Hans Nielsen Haugen elämäkerta. Erittäin hyvin kirjoitettu ja helppolukuinen. Koskettava. Laittaa ajattelemaan. Suosittelen!

      ITKEVÄ TUULI: Crying Wind.
      Kuin romaani. Kertomus intiaanitytön kokemuksista hänen yritettyään itsemurhaa. Yksinkertaisesti ja herkästi kirjoitettu tosikertomus valottaa intiaanikulttuuria ja kristityn intiaanin eteen tulevia ennakkoluuloja ja ristiriitoja.

      DAVID DAVIS: Tie Karmelille.
      David Davis kertoo mikä sai hänet jättämään lupaavan Broadway-uran ja muuttamaan Israeliin. David tekee yhdessä vaimonsa kanssa yhteistyötä David Wilkersonin järjestön kanssa ja auttavat nuoria vapautumaan huumeriippuvuudesta. Työskentelevät Israelissa ja ovat perustaneet messiaanisen seurakunnan Haifaan. Tämäkin on elävästi ja mukaansatempaavasti kirjoitettu.

      MIKE ADKINS: Mies nimeltä Norman.
      Koskettava. Hieno kuvaus.

      EDNA HONG: Rakkauden laakson lapset.
      Tositapahtumiin perustuva romaani. Erittäin, erittäin koskettava. Hieno teos.

      MARKKU KOSKI: Kuka oot tuomari?
      Karskilla kielellä kirjoitettua omaelämäkertaa. Kuvaus hylätyn lapsen vaiheista vaikean ja väkivaltaisen nuoruuden kautta huume- ja rikoskierteeseen. Tulee kirjan lopussa uskoon. Tätä voi olla vaikea saada, koska tekijä ei ole halunnut että kirjasta otettaisiin uusi painos. Vanha painos on jo myyty loppuun. Olen kyseistä kirjaa jakanut kymmeniä kappaleita, mm. pidätysselleihin.

      No, eihän siinä vielä ollut kahtakymmentä, mutta nämä nyt äkkiseltään tuli ensinnä mieleen. Siinä siis elämäkerrallisia kirjoja jotka on kirjoitettu kaunokirjallisella tyylillä ja joita voi lukea kuin romaania.

      Täällä kristillistä romaanikirjallisuutta tarjolla:
      http://tori.suomi24.fi/show.fcgi?category=1000000000000007&conference=4500000000001120&posting=22000000019861337

      Moi.

    • Vinkkaaja

      Jos haluaa löytää arvosteluja ja vinkkejä kritillisistä kirjoista niin kannattaa lukaista "Kristitty lukee"-blogia. Tässä linkki blogin romaaniarvosteluihin: https://kristittylukee.blogspot.com/search/label/romaanit

      Noista kristillisistä romaaneista löytyy vähän kaikenlaista, kristillisiä dekkareita, historiallista romaania ja muuta. Tuon lisäksi blogissa on toki hirveästi arvosteluita muusta hengellisestä ja teologisesta kirjallisuudesta.

      Lisäksi löytyy kirjablogi naiselta, joka on myyjänä Herättäjän kirjakauppassa Lapualla:
      https://kaikkeakirjasta.blogspot.com/p/mina.html
      Tuosta blogista kristillisiä kirjoja/romaaneja on hankalampi löytää kaiken muun kirjallisuuden keskeltä, mutta sivun alaosasta niitä voi hakea ainakin kustantajan perusteella.

    • Anonyymi

      Tiedän yhden liikuttavan tositarinan.
      Nimimerkki Putkis 0132 on kirjoittanut 300 sivuisen matkakertomuksen alkoholismista uuteen elämään. Se mikä kirjasta tekee erityisen on juuri sen aitous. Kirja on lisäksi kuvitettu yli 40 valokuvalla. Ainakin minuun tuo teos teki suuren vaikutuksen. Kirjassa ei retostella alkoholin käytöllä eikä rikoksilla, niistä kyllä mainitaan sen verran että lukijalle muodostuu käsitys muutoksen ainutlaatuisuudesta.
      Googlaamalla löysin Putkiksen s. postin, tilasin kirjan suoraan häneltä.
      Kannattaa ehdottomasti lukea (Kyynelvaraus😌).

    • Anonyymi

      Aloituksesta on jo kauan aikaa, mutta jos joku vielä ajautuu tätä keskustelua lukemaan, niin tässä muutamia omia suosikkejani:

      Karen Kingsburyn kirjat (löytyy kirjastosta myös suomennettuna, englanninkielisiä lisää esim. AdLibriksesta) ovat aivan huippuhyviä! Uskon asiat upotettu tarinaan, ja tarinat kipuiluineen voisivat myös olla totta.

      Dani Pettreyn kirjat (jännitystä, suomennettu vain kaksi, mutta englanninkielisinä lisää)

      Hannah Alexanderin lääkärisarjat

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      129
      1827
    2. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      78
      1697
    3. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      56
      1313
    4. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      69
      1131
    5. Tiedätkö autereen?

      Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
      Tunteet
      8
      819
    6. Kuka jäi auton alle

      Kuka jöi kantatiellä auton alle eilen
      Kuortane
      2
      785
    7. Muistatko ensimmäisen kahdenkeskisen hetken

      kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      45
      767
    8. Oli kyl kunnon reissu

      Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻
      Kuhmo
      10
      749
    9. Vähän pelottaa

      Että ten suuren mokan. Tämä muuttaa nyt liikaa asioita.
      Ikävä
      41
      735
    10. Mikä tekee kaivatustasi

      haluttavan?
      Ikävä
      45
      707
    Aihe