Miksi vaatetehtaat

unohtavat pullukat

Olen rakenteeltani rintava ja reitevä pullukka ja ihan viime aikoina on tuo keskivartalokin päässyt päinvastaisista pyrkimyksistä huolimatta pyöristymään. Lähivuosina olen ostanut vaatteita lähinnä ruotsalaisketjujen isojen tyttöjen osastoilta, koska siellä on tarpeeksi isoja kokoja eikä isojakaan tyttöjä yritetä laittaa tanttamuottiin, mitä inhoa. Valintakriteerinäni hinta on ollut vain osittain.

Tavarataloissa ei ruotsalaisketjujen isojen tyttöjen mallistojen vastaavia vaatteita löydy kuin poikkeustapauksessa. (Valitettavasti ruotsalaisketjujenkin vaatteet ovat kauttaaltaan suuria, kun lisämitan tarve olisi vain leveydessä). Nk. isojen tyttöjen omat liikkeet tarjoavat mielestäni liian tätimäisiä vaatteita - ja vielä liian kalliiseen hintaan.

Pienet putiikit eivät pidä suurempia kokoja kuin 40, korkeintaan joskus 42, joten sellaisiin on pullukan turha käyttää aikaa. Tulee vaan vihaiseksi moisesta kokosyrjinnästä. Sitähän se on, mutta pienen yksityisen putiikin omistajan kontolle ei vastuuta vaatetasa-arvosta voi sälyttää.

Vika vaatemaailmasa on yleensä sellainen, että meikäläisen kokoiselle (pituus vain 159, vaatekoko 46-48) tarjotaan vain joko liian kireitä vaatteita tai telttoja. Teltassa olen varmasti itseänikin lihavamman näköinen ja samoin makkarankuoressa, joka erittelee joka kerroksen erilliseksi michelinin renkaaksi.

Otetaan vaate-esimerkiksi jakku tai takki: Näyttäisin hoikimmalta yksivärisessä tai kuosiltaan pystysuuntaisessa, hiukan vyötäröltä kavennetussa mallissa, jonka hartialinja vastaisi omaani, eikä puuttuvien muotolaskosten takia kainalo olisi täynnä ylimääräistä kangasta. Vaatteen on kuitenkin ulotuttava rinnan ympäri, ainakin takissa (bleiseriä voi pitää auki). Mutta koska suomalaisessa valmisvaatteessa ei ole varattu tarpeeksi rinnoille tilaa, nousee vaatteen etumus ylös ja vastaavasti vetää takaosaa pakaroiden alle. Profiili on kaikkea muuta kuin kaunis. Kun tähän vielä lisätään se seikka, että vaatteen pituusmitat ovat liian pitkiä ja vaatteen vyötärö meikäläisen lantiolla, voitte kuvitella miltä matalajalkaiselta menninkäiseltä näytän, vaikka asuste olisi henkarissa ja mallin päällä kuinka ihana. - Ja kohtalotovereita minulla on tässä maassa vaikka kuinka. Ei siis ihme, että ostan jakkuja harvoin ja pidän niitä vain poikkeustapauksessa. Koska ne eivät istu hyvin, eivät ne myöskään tunnu hyvältä!

Turha selitellä, että me pullukat olisimme joku pieni marginaaliryhmä. Meitä on jo nyt paljon, mutta sitä rataa, mitä nuoriso lihoo, on maamme enemmistö kohta tätä pullukkaryhmää. Miksi meidän rahat eivät kelpaa vaatetehtaille ja -kauppiaille?!!! Jos meidän ostamattomiksi jääneiden ostosten arvo laskettaisiin yhteen, saisi sillä vaikka kuinka monta vaatealan työpaikkaa lisää.

Ja milloin Suomen markkinoille saadaan erilaisilla mitoituksilla tehtyjä vaatteita niinkuin USA:ssa? Siellä on erikseen tyttöjen koot ja aikuisten naisten koot, lyhennetyt koot (joita pullukat tarvitsisivat) ja petit-koot.

Ennen vaatteet tehtiin suurelta osin kotimaassa ja Suomi oli pieni markkina-alue. Sillähän on aina puolusteltu sitä, että erikokoisille ei kannata tehdä vaatteita. Totta on, etteivät tanakoituneeet ihmiset alasti kulje, mutta ostavat varmasti vähememmän vaatteita kuin jos olisivat normaalivartaloisia ja vain siksi, että sopivaa tarjontaa on aivan liian vähän!!

Pullukka ei nauti vaateostoksista. Se on totista työtä ja taistelua, ja silti usein joutuu palaamaan kotiin tyhjin käsin. Jos tuolle ajalle laskettaisiin hinta, niin pullukan vaatteet ovat tosi arvokkaita.

Suomi ei enää ole yksin vaan vaatteet tehdään valtavissa erissä halvemmissa tuotantomaissa ja myydään ympäri maailmaa. Kyllä Euroopassa riittäisi lyhennettyjen mallistojen ostajia vaikka miljoonia, kunhan niitä vaan saisi. Eurooppa on paljon suurempi markkina-alue kuin USA.

Herätkää, te vaatealan vaikuttajat ja business-ihmiset!!!

7

1413

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • toinen ylipainoinen

   Samaa olen ihmetellyt itsekin. Meitä kohtalotovereita on todella paljon. Ihme, ettei aihe herätä mitään keskustelua. Onkohan se väärällä palstalla?

  • Vaatetusmuotoilija

   Hei!
   On paljon erilaisia vartaloita, eri pituisia ja muotoisia ihmisiä. Kannattaa etsiä muotitietoinen ompelija/suunnittelija ja teettää vaatteita tai muokkauttaa niitä valmisvaatteista. Kun mitat ja kaavat on kerran tehty, vaatteita tulee tuossa tuokiossa ammattitaitoiselta tekijältä.

   • alkuperäinen kirjoittaja

    Kiitos hyvästä vinkistä, vaikka tiesin sen ja kustannukset pääkaupunkiseudulla jo entuudestaan.

    Mutta kirjoitukseni pointti oli siinä, miksi Suomessa ei kaupoissa ole tarjolla lyhennettyjä mallistoja valmisvaatteista muutamaaa poikkeusta lukuun ottamatta. Vaatteiden koon kasvaessa niiden pituus myös kasvaa, mutta lihoessaan ihminen ei kasva pituutta. -(No etumuksen pituus voi vähän pidetä.) Valmisvaatteet on kaikki suunniteltu normaalipainoisille, joten 160cm pitkä ylipainoinen joutuu ottamaan 175-180cm pitkälle mitoitetun vaatteen. Eihän sellainen voi mitenkään istua.


  • ..Evans
   • alkuperäinen kirjoittaja

    Tämähän vaikuttaa oikein kiinnostavalta, mutta saako näitä tilattua Suomeen vai pitääkö matkustaa Englantiin vaateostoksille?


   • ....evans
    alkuperäinen kirjoittaja kirjoitti:

    Tämähän vaikuttaa oikein kiinnostavalta, mutta saako näitä tilattua Suomeen vai pitääkö matkustaa Englantiin vaateostoksille?

    en ole itse tilannut netin kautta, mutta voihan niille aina mailata ja kysyä....


  • seikkailija

   On varmasti totta mitä kirjoitit, mutta kilpailu vaatealalla on kovaa, eikä riskejä uskalleta ottaa. Ja ymmärrän sen hyvin kolmen vaatefirman konkurssin kokeneena (työntekijänä siis).
   Mutta jos olet valmis myös maksamaan mieleisistä vaatteista, etsi käsiisi tilaustöitä tekevä ompelija. Näin saat töitä suomalaisille tekijöille, jotka kuitenkin käyvät jatkuvaa taistoa halpojen tuontimassatuotantovaatteiden kanssa. Yhteyttä ottaessasi tee selväksi, että olet halukas maksamaan tekijälle kohtuullisen korvauksen. Usein ihmiset kuvittelevat saavansa yksilöllisen työn kauppojen massatuotantovaatteiden hinnalla, tai jopa edullisemmin, mikä on kuitenkin täysin mahdoton yhtälö tekijälle. Ja suosittelen käyttämään samaa ompelijaa, joka voi sitten myöhemmin hyödyntää aiempia tekemiään yksilöllisiä kaavoja, ja kustannuksetkin mahdollisesti pienenevät kaavoituksessa säästyneen ajan myötä.
   Itse toimin nykyisin tekstiili/vaatetusalalla yrittäjänä, ja teen tilaustöitä vain jos sitä minulta tullaan pyytämään, en markkinoi tilaustyöpuolta ollenkaan. Ja heti alussa teen selväksi, että kallista on :). Esimerkiksi hametta en tee alle 200 e, ja kankaat asiakas hankkii itse. Tosin olen ottanut linjakseni, että käsistäni lähtee vain todella priimaa tavaraa.
   Toivottavasti löydät vaatteillesi osaavan tekijän kotiseudultasi.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

   Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
   Maailman menoa
   322
   2606
  2. Vernu Vasunta

   On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
   Suomussalmi
   87
   1992
  3. En kelpaa sinulle

   Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
   Ikävä
   120
   1580
  4. Taidat vanhempi nainen

   Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
   Ikävä
   73
   1114
  5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

   Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
   Ikävä
   69
   961
  6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

   Miehelle kysymys :)
   Ikävä
   61
   943
  7. Voi nainen...

   Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
   Ikävä
   41
   900
  8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

   Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
   Maailman menoa
   143
   843
  9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

   Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
   Maailman menoa
   275
   779
  10. Naiselle kysymys

   Mitä oikein näet minussa?
   Ikävä
   39
   700
  Aihe