Miksi vaatetehtaat

unohtavat pullukat

Olen rakenteeltani rintava ja reitevä pullukka ja ihan viime aikoina on tuo keskivartalokin päässyt päinvastaisista pyrkimyksistä huolimatta pyöristymään. Lähivuosina olen ostanut vaatteita lähinnä ruotsalaisketjujen isojen tyttöjen osastoilta, koska siellä on tarpeeksi isoja kokoja eikä isojakaan tyttöjä yritetä laittaa tanttamuottiin, mitä inhoa. Valintakriteerinäni hinta on ollut vain osittain.

Tavarataloissa ei ruotsalaisketjujen isojen tyttöjen mallistojen vastaavia vaatteita löydy kuin poikkeustapauksessa. (Valitettavasti ruotsalaisketjujenkin vaatteet ovat kauttaaltaan suuria, kun lisämitan tarve olisi vain leveydessä). Nk. isojen tyttöjen omat liikkeet tarjoavat mielestäni liian tätimäisiä vaatteita - ja vielä liian kalliiseen hintaan.

Pienet putiikit eivät pidä suurempia kokoja kuin 40, korkeintaan joskus 42, joten sellaisiin on pullukan turha käyttää aikaa. Tulee vaan vihaiseksi moisesta kokosyrjinnästä. Sitähän se on, mutta pienen yksityisen putiikin omistajan kontolle ei vastuuta vaatetasa-arvosta voi sälyttää.

Vika vaatemaailmasa on yleensä sellainen, että meikäläisen kokoiselle (pituus vain 159, vaatekoko 46-48) tarjotaan vain joko liian kireitä vaatteita tai telttoja. Teltassa olen varmasti itseänikin lihavamman näköinen ja samoin makkarankuoressa, joka erittelee joka kerroksen erilliseksi michelinin renkaaksi.

Otetaan vaate-esimerkiksi jakku tai takki: Näyttäisin hoikimmalta yksivärisessä tai kuosiltaan pystysuuntaisessa, hiukan vyötäröltä kavennetussa mallissa, jonka hartialinja vastaisi omaani, eikä puuttuvien muotolaskosten takia kainalo olisi täynnä ylimääräistä kangasta. Vaatteen on kuitenkin ulotuttava rinnan ympäri, ainakin takissa (bleiseriä voi pitää auki). Mutta koska suomalaisessa valmisvaatteessa ei ole varattu tarpeeksi rinnoille tilaa, nousee vaatteen etumus ylös ja vastaavasti vetää takaosaa pakaroiden alle. Profiili on kaikkea muuta kuin kaunis. Kun tähän vielä lisätään se seikka, että vaatteen pituusmitat ovat liian pitkiä ja vaatteen vyötärö meikäläisen lantiolla, voitte kuvitella miltä matalajalkaiselta menninkäiseltä näytän, vaikka asuste olisi henkarissa ja mallin päällä kuinka ihana. - Ja kohtalotovereita minulla on tässä maassa vaikka kuinka. Ei siis ihme, että ostan jakkuja harvoin ja pidän niitä vain poikkeustapauksessa. Koska ne eivät istu hyvin, eivät ne myöskään tunnu hyvältä!

Turha selitellä, että me pullukat olisimme joku pieni marginaaliryhmä. Meitä on jo nyt paljon, mutta sitä rataa, mitä nuoriso lihoo, on maamme enemmistö kohta tätä pullukkaryhmää. Miksi meidän rahat eivät kelpaa vaatetehtaille ja -kauppiaille?!!! Jos meidän ostamattomiksi jääneiden ostosten arvo laskettaisiin yhteen, saisi sillä vaikka kuinka monta vaatealan työpaikkaa lisää.

Ja milloin Suomen markkinoille saadaan erilaisilla mitoituksilla tehtyjä vaatteita niinkuin USA:ssa? Siellä on erikseen tyttöjen koot ja aikuisten naisten koot, lyhennetyt koot (joita pullukat tarvitsisivat) ja petit-koot.

Ennen vaatteet tehtiin suurelta osin kotimaassa ja Suomi oli pieni markkina-alue. Sillähän on aina puolusteltu sitä, että erikokoisille ei kannata tehdä vaatteita. Totta on, etteivät tanakoituneeet ihmiset alasti kulje, mutta ostavat varmasti vähememmän vaatteita kuin jos olisivat normaalivartaloisia ja vain siksi, että sopivaa tarjontaa on aivan liian vähän!!

Pullukka ei nauti vaateostoksista. Se on totista työtä ja taistelua, ja silti usein joutuu palaamaan kotiin tyhjin käsin. Jos tuolle ajalle laskettaisiin hinta, niin pullukan vaatteet ovat tosi arvokkaita.

Suomi ei enää ole yksin vaan vaatteet tehdään valtavissa erissä halvemmissa tuotantomaissa ja myydään ympäri maailmaa. Kyllä Euroopassa riittäisi lyhennettyjen mallistojen ostajia vaikka miljoonia, kunhan niitä vaan saisi. Eurooppa on paljon suurempi markkina-alue kuin USA.

Herätkää, te vaatealan vaikuttajat ja business-ihmiset!!!

7

1406

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toinen ylipainoinen

      Samaa olen ihmetellyt itsekin. Meitä kohtalotovereita on todella paljon. Ihme, ettei aihe herätä mitään keskustelua. Onkohan se väärällä palstalla?

    • Vaatetusmuotoilija

      Hei!
      On paljon erilaisia vartaloita, eri pituisia ja muotoisia ihmisiä. Kannattaa etsiä muotitietoinen ompelija/suunnittelija ja teettää vaatteita tai muokkauttaa niitä valmisvaatteista. Kun mitat ja kaavat on kerran tehty, vaatteita tulee tuossa tuokiossa ammattitaitoiselta tekijältä.

      • alkuperäinen kirjoittaja

        Kiitos hyvästä vinkistä, vaikka tiesin sen ja kustannukset pääkaupunkiseudulla jo entuudestaan.

        Mutta kirjoitukseni pointti oli siinä, miksi Suomessa ei kaupoissa ole tarjolla lyhennettyjä mallistoja valmisvaatteista muutamaaa poikkeusta lukuun ottamatta. Vaatteiden koon kasvaessa niiden pituus myös kasvaa, mutta lihoessaan ihminen ei kasva pituutta. -(No etumuksen pituus voi vähän pidetä.) Valmisvaatteet on kaikki suunniteltu normaalipainoisille, joten 160cm pitkä ylipainoinen joutuu ottamaan 175-180cm pitkälle mitoitetun vaatteen. Eihän sellainen voi mitenkään istua.


    • ..Evans
      • alkuperäinen kirjoittaja

        Tämähän vaikuttaa oikein kiinnostavalta, mutta saako näitä tilattua Suomeen vai pitääkö matkustaa Englantiin vaateostoksille?


      • ....evans
        alkuperäinen kirjoittaja kirjoitti:

        Tämähän vaikuttaa oikein kiinnostavalta, mutta saako näitä tilattua Suomeen vai pitääkö matkustaa Englantiin vaateostoksille?

        en ole itse tilannut netin kautta, mutta voihan niille aina mailata ja kysyä....


    • seikkailija

      On varmasti totta mitä kirjoitit, mutta kilpailu vaatealalla on kovaa, eikä riskejä uskalleta ottaa. Ja ymmärrän sen hyvin kolmen vaatefirman konkurssin kokeneena (työntekijänä siis).
      Mutta jos olet valmis myös maksamaan mieleisistä vaatteista, etsi käsiisi tilaustöitä tekevä ompelija. Näin saat töitä suomalaisille tekijöille, jotka kuitenkin käyvät jatkuvaa taistoa halpojen tuontimassatuotantovaatteiden kanssa. Yhteyttä ottaessasi tee selväksi, että olet halukas maksamaan tekijälle kohtuullisen korvauksen. Usein ihmiset kuvittelevat saavansa yksilöllisen työn kauppojen massatuotantovaatteiden hinnalla, tai jopa edullisemmin, mikä on kuitenkin täysin mahdoton yhtälö tekijälle. Ja suosittelen käyttämään samaa ompelijaa, joka voi sitten myöhemmin hyödyntää aiempia tekemiään yksilöllisiä kaavoja, ja kustannuksetkin mahdollisesti pienenevät kaavoituksessa säästyneen ajan myötä.
      Itse toimin nykyisin tekstiili/vaatetusalalla yrittäjänä, ja teen tilaustöitä vain jos sitä minulta tullaan pyytämään, en markkinoi tilaustyöpuolta ollenkaan. Ja heti alussa teen selväksi, että kallista on :). Esimerkiksi hametta en tee alle 200 e, ja kankaat asiakas hankkii itse. Tosin olen ottanut linjakseni, että käsistäni lähtee vain todella priimaa tavaraa.
      Toivottavasti löydät vaatteillesi osaavan tekijän kotiseudultasi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6579
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4243
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      270
      2647
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2040
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1558
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1407
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1111
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1066
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1031
    Aihe