Alaskanmalamuutin koulutuksesta..

harkinnassa

Onko millainen kouluttaa tai millainen perhekoirana? Voiko ottaa kerrostaloon jos harrastaa paljon liikuntaa? Kokemusta vain Saksanpaimenkoirista Voisiko joku rodun OMISTAJA kertoa.

9

2465

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • no ei voi

      No ei voi ottaa kerrostaloon (vaikka nyt joku tulee huutamaan että minullapa on). Mietipä koiran turkkia ja tarkoitusta. Kuullostaako siltä että koira viihtyy?

      Koulutus sitten... no jos koiran alkup käyttötarkoitus on vetää rekeä niin...

    • koulutettavuus

      Laitanpa nyt ihan yleisesti malamuutista tietoa, koska yksilötasolla eroja voi tietenkin olla...

      Malamuutti on pääasiassa loistava perhekoirana, tosin lapsia se ei välttämättä juurikaan "kunnioita" kouluttajana tms. Jos puhutaan pienistä lapsista, on malamuutin koko sellainen, ettei sitä ainakaan lasten talutettavaksi voi antaa ja kun malamuutti saa hepulit, voi pienemmät jäädä alle. Omistajasta on kiinni, miten malamuutti muutenkin suhtautuu lapsiin. Laumanjohtaja pitää huolen siitä, ettei malamuutti pomota/ yritä pomottaa lapsia, vaan ne ovat sen yläpuolella.

      Muutin kouluttaminen voi saksanpaimenkoirien jälkeen olla melkoisen haasteellista touhua. Ei niinkään siksi, että malamuutti ei olisi viisas - päinvastoin. Lisäksi siltä puuttuu esim. paimenkoirilla oleva miellyttämisenhalu kokonaan. Kaikessa koulutuksessa on muistettava, että malamuutti laskee mielessään koko ajan, mitä hän itse siitä hyötyy. Namit ja ruoka ovat yleensä malamuuteille paras motivaattori. Muutit osaavat myös melkoisen hyvin leikkiä ymmärtämätöntä - ja siksipä se ei rotuna tosikoille sovikaan. Malamuutin omistajan on oltava äärettömän huumorintajuinen ja pitkäpinnainen, sillä malamuutti osaa olla täysi pelle, jos haluaa. Esimerkkinä mm. näyttelyssä tuomarin syliin hyppäävä iso urosmalamuutti, keskelle kehää "nukkumaan" käyvä muutti jne...

      Malamuutti on myös itsepäinen, itsetietoinen ja tarvitsee selkeän johtajuuden - ilman kovia otteita, sillä muutti kyllä fyysisessä kamppailussa voittaa. Se ei haasta ihmistä suoraan, kuten moni pk-koira, vaan tekee sen ovelasti selän takaa vaivihkaa, ja omistaja huomaa aikeet vasta sitten, kun on liian myöhäistä.

      Kerrostaloissakin tiedän malamuutteja elelevän, mutta kuten tuossa aiemmin mainittiin, on sen turkki oikeasti niin paksu, että ulkoilmassa oleskelu on sille ominaisin olotila. Liikuntaa malamuutti tarvitsee joka tapauksessa paljon, muuten se keksii helposti itse itselleen tekemistä ja niistä jutuista harvemmin omistaja ilahtuu.


      Tässäpä näitä tärkeimpiä - lisää voi käydä katselemassa esim. ALMA:n foorumissa www.alaskanmalamuutti.net

      • tärkeä pointti

        Ihan hyvä tietopaketti.

        Mielestäni tärkein pointti on kuitenkin tosiaan se että ottaen huomioon rodun alkup. käyttötarkoituksen niin en itse kunnioita ihmisiä jotka ottavat koiran kerrostaloasuntoon. Jos koiraa haluaa kouluttaa tokossa tms niin sitten kannattaa valita toinen rotu. Ajatella sitä että mikä koira soveltuu parhaiten haettuun käyttötarkoitukseen eikä niinkään sitä että miltä koira näyttää tms.


      • tärkeä pointti
        tärkeä pointti kirjoitti:

        Ihan hyvä tietopaketti.

        Mielestäni tärkein pointti on kuitenkin tosiaan se että ottaen huomioon rodun alkup. käyttötarkoituksen niin en itse kunnioita ihmisiä jotka ottavat koiran kerrostaloasuntoon. Jos koiraa haluaa kouluttaa tokossa tms niin sitten kannattaa valita toinen rotu. Ajatella sitä että mikä koira soveltuu parhaiten haettuun käyttötarkoitukseen eikä niinkään sitä että miltä koira näyttää tms.

        Niin ja lisäisin vielä tuosta liikunnantarpeesta. Jos koira vetää ties kuinka monta kymmentä kilometriä valjakkoa niin siitä voi päätellä mikä on koiran liikunnan tarve ;o)


      • tuo liittyy
        tärkeä pointti kirjoitti:

        Niin ja lisäisin vielä tuosta liikunnantarpeesta. Jos koira vetää ties kuinka monta kymmentä kilometriä valjakkoa niin siitä voi päätellä mikä on koiran liikunnan tarve ;o)

        kerrostaloasumiseen? Me asutaan kyllä maalla ja omakotitalossa, mutta ei koira silti sisällä saa vetää rekeä yhtään metriä. Ne hommat hoidetaan ulkona, oli asunto sitten kerros- tai mikä tahansa muu talo.

        Turkki ei kieltämättä ole ihanteellisin sisäkoiralle, mutta toisaalta ei tuo koira erityisen hyvin viihdy häkissäkään. Mieluiten olisi perheen kanssa metsävaelluksella kaiken aikaa, mutta koska sitä vaihtoehtoa ei ole, niin kyllä se hyvänä kakkosena tyytyy olemaan sisällä meidän jaloissa ennemmin kuin ulkona häkissä yksin.

        Eli mielestäni menee kerrostaloss, jos liikuntaa silti saa riittävästi, mikä tarkoittaa myös sitä vetämistä. Tunnin kävelylenkki päivässä ei riitä.


    • peto666

      vitsit ootte tyhmiä miks pitää aina olla jjoku toko tai yms. ettekö osaa koiraanne koirianne kouluttaa ilman opettajaa ostakaa kissa nii ei tarvii koulutella

      • olet kissakouluttaja

        Ei porukassa kouluttaminen ole ollenkaan tyhmää. Siinä koira oppii sieltämään muita koiria ja halltsemaan stressitasoaan ja saapa vielä koko ajan mielenkiintoista, kivaa tekemistä. Hyvää kokemusta monenikäisille koirille, tokoilu.


    • Lumileijona

      Tässä vähän esimerkkiä siitä liikunnantarpeesta:

      Tässä yhden malamuutin (17 kk vanha perheen ainut koira) normaali päiväohjelma:
      Aamu-ulkoilu n. 5:30 alkaen: Vapaana aidatulla urheilukentällä kierros tai pari (800 m per kierros) joko toisen koiran (usein labradorin noutaja) tai yksin. Tähän vapaaseen ulkoiluun tosin liitty tottelevaisuuskertausharjoituksia (esim. seis, istu, maahan, paikka etäältä käskytettynä yleensä käsimerkein.) Kyseistä "verryttelyä/ vessareissua" seuraa 7-8 kilometrin lenkki "koiraskooteria"vetäen. Jos onnistaa (noin pari kertaa viikossa), lenkin jälkeen noin vartti leikkiaikaa jälleen vapaana aidatulla kentällä kultaisen noutajan kanssa.
      Aamuateria heti ulkoilun ja tassujen pesun jälkeen (yleensä tuossa 7:30 ja kahdeksan välimailla.
      Tätä suraa pääasiassa löhöilyä joko sisällä talossa tai pihalla, jonne vapaa pääsy talosta.
      Iltaulkoilu usien auringon laskun tietämillä vuodenahasta riippuen: 3-5 km (edestakaine matka) pyörän vierellä ravaten aidatulle alueelle (kaksi vaihtoehtoa), jossa 30-45 minuuttia leikkiä toisten koirien kanssa (suosikki parivuotias Tanskandoggi narttu). Leikin lomassa taas hieman tottelevaisuus suoritteita.
      Iltaruokailu kottin tulon jälkeen.
      Tätä seuraa aktivointilelujen/älypelien kanssa pelailu, "köydenveto", tai piilotettujen namupalojen etsiskely.
      Turkin harjaus (normaalisti kerran tai pari viikossa, paitsi loppukeväällä "talviturkin" heiton aikaan vähintään pari kertaa päivässä.)
      Köllöttelyä isäntäväen läheisyydessä sisällä.
      Yöunet joko sisällä tai ulkona (riippuen kummassa viileämäpää).

      Malamuuttia haluavan on hyvä tietää, että "muutit" (etenkin yhden koiran perheissä) haluavat osallistua kaikken mitä isäntäväki tekee.

      Suurin haaste ainakin meillä on yksin olo.

      Mutta jos aikaa ja energiaa riittää saat malamuutista ylivoimaisesti parhaan mahdollisen nelijalkaisen kumppnin.

      Kerrostalo ei ole ongelma jos koira muuten saa mitä tarvitsee.

    • Muuttilainen

      Meillä muutti 1v viihtyy ihan hyvin myös sisällä. Ulkona asustelevat koirat saavat paksumman turkin ja sisä koirat eivät kasvata niin paksua karvaa. Otukset kompensoivat vallitsevia olosuhteita karvansa paksuudella. Meidän muutti siis asustaa sisällä ja ulkoilee paljon. Päivittäin tehdään kerran 6-9km lenkki ja muuta ulkoilua ja pihalla telmimistä muuten paljon. Myös vetovaljaat hankinnassa nyt kun täytti vuoden. Mielestäni sopii mihin tahansa asuntoon jos saa tarpeeksi ulkoilua ja liikuntaa. Häkkikoirat ei koskaan tuu niin hyvin lauman jäseniksi kuin jaloissa pyörivät koirat. Meidän muutti on ainakin hyvä perheenjäsen, sisälläkin viihtyvä, kiltti ja melko tottelevainen kaveri. Koira on just sitä mitä isäntäväki siitä tekee ja ohjaa. Mikä tahansa rotu sekoaa jos ei saa sopivasti liikuntaa ja mielekästä puuhaa. Tykkään meidän muutista toooosi paljon!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      28
      1828
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      6
      1772
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      15
      1261
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      7
      1174
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      20
      1142
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      9
      1077
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1031
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      1004
    9. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      995
    10. 10
      980
    Aihe