Vaihdoin vanhempaan - kokemuksia

Rellukuski

Irroitin rahaa -05 GS automaatista, tilalle sain wanhan kunnon -98 Scenic automaatin, ajettu 170 tkm. Yleensä autoja vaihdetaan uuteen ja verrataan ominaisuuksia mutta nyt tein päinvastoin. Kaikki omaisuudet eivät suinkaan ole parantuneet vanhasta. Tässä kokemuksiani:

Vanhassa parempaa:

-Vanhan kaasupoljin/vaihteisto/jarrutus on PALJON parempi kuin uudessa. 8 v koneen täyteläinen vääntö on kuin tehty automaatille. Vaihteisto vaihtaa nätimmin ennenkaikkea jarrutuksissa, ei nykäise pienemmälle vaihdettaessa vaikka laatikko on sama. Jarrut eivät ole yliherkät vaan sellaiset kuin pitääkin.

-Avaimessa oleva yhden nappulan kaukosäädin on minusta mukavampi kuin avainkortti ja mahtuu paremmin taskuun.

-Auto kulkee maantiellä suorempaan perinteisen tehostuksen ansiosta

-Kulutus on molemmissa suunnilleen sama

-Vanha radion rattisäädin on parempi kuin uusi

-Vilkku ym. kytkimet ovat paremmat

-Analoginen mittaristo hakkaa digitaalisen 6-0.
Kuitenkin tärkeä lämpömittari on ja radion asemanäyttö.

-Takaluukku on kevyempi käyttää

-Verhoilumateriaali (plyyshiä)on 8 v vanhassa kuin uusi, GS:n sukkahousumatsku meni vuodessa huonommaksi. Samoin penkit ovat minulle paremmat, koska pitkän matkan jälkeen oloni on rennompi vanhassa.

-Jousitus tuntuu mukavammalta erityisesti korokkeissa. Pienempi pyörä tuntuu toimivan arkiajossa paremmin pienemmän massansa ansiosta


Uudessa parempaa:

-Melutaso on selkeästi pienempi ja auto tuntuu sivistyneemmältä.

-Ajoasento suhteessa rattiin on oikea. Vanha olikin väkisin väännetty perus-meganesta.

-Kevyttä ohjausta muistelen välillä haikeana.

-Radiossa selvästi parempi äänenlaatu.

-7 paikkaa, jos niitä tarvitsee. Itse en.

5

2055

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jorrma

      kato ihan mistä kukakin tykkää.. uudempi scenikki on kyl 10-kertaa hienompi ku vanha =)

    • eka rellu

      Minulla ja vaimokkeella on tuota 02 vm jo valmiiksi ikävä vaikka uusi tulee vasta Tammikuussa.
      On kerrassaan hieno peli tuo vanhakin malli.
      Stereot koeajon jälkeen on paremmat uudessa, ja mittaristo.
      Avain toimii vanhassa ainakin helpommin ymmärrettävästi yhdellä painikkeella kuin kortti.
      Vaimoke ei tosin saa starttia hajalle edes vahingossa tuon uuden kanssa.

    • mja

      kirjoitat että "Vaihteisto vaihtaa nätimmin ennenkaikkea jarrutuksissa, ei nykäise pienemmälle vaihdettaessa vaikka laatikko on sama." Kunpa olisikin sama, mutta kun ei ole! Nykyinen DP0 vaihteisto on kehitetty pressitiedotteen mukaan miljardilla eurolla Peugeot/Citroen-REnault-Siemens -yhteelliittymän projektina joskus 90-luvun lopussa. Se on sama kuin PSA-yhtymän (muistaakseni) AL4. Eroja on ohjelmistossa ja kun kaverilla korjattiin Citroen C5:n (2002) laatikko, niin sen ohjelmisto päivitettiin. Seurauksena oli että se muuttui samanlaiseksi nykiväksi kuin minulla (Scenic -04).

      Ajoin v -98 yhden vuorokauden Ranskassa vuokraamon automaatti-Scenicillä ja ilman muuta se oli parempi. Nykyisessä on tuotekehitys mennyt idioottimaiseen suuntaan, koska tarkoitus on ollut säästää polttoainetta.

      Perinteiseen automaattiin -jollainen 98 mallikin on- verrattuna tärkein ero on nestekytkimen lukituksessa (lock-up). Perinteisesti lock-up toimii vain ylimmällä vaihteella, tässä nykyisessä se toimii vaihteilla 2 - 4. Perinteisesti lock-up ei toimi vaihdettaessa alaspäin moottorijarrutuksessa, tässä nykyisessä toimii. Perinteisesti automaatissa on asennot D3 ja D2 jossa käyttäjä voi estää laatikkoa vaihtamasta väkisin liian ylös. Tässä sellaista ei ole, vaan ohjelmisto ruikkii vaihdetta niin ylös kuin kehtaa. Ja siellä se pysyy välillä niin sitkeästi että moottori alkaa jytistämään (1300 rpm). Kaikkien näiden tarkoituksena on saadä automaattilaatikko kulutukseltaan manuaalin veroiseksi. Paperilla lähes näin onkin ja sehän on pääasia. Kaikki tämä on tapahtunut mukavuuden kustannuksella.

      Porscelle alunperin kehitetty Tiptronic-manuaalitoiminto on lähes hyödytön. Siitä kuitenkin näkee, että Renaultin laatikko kyllä osaisi vaihtaa pehmeästi. Lock-up ei nimittäin toimi silloin kun manuaali vaihtaa itsekseen pienemmälle.

      ----------
      Digitaalisesta nopeusmittarista olen tasan päinvastaista mieltä. Todella mainio peli, ei koskaan tarvitse miettiä viisarimittarin jakoja eikä sitä että 'onko tää nyt 2, 5 vai 10 km/h enemmän tai vähemmän'. Vertailukohta minulla on vähän väliä, kun ajan vaimon Cliolla. Ainoa "vika" Scenicin digitaalimittarissa on että se on kovin optimistinen.
      Jos viisarimittari olisi niin ylivoimainen kuin väität, niin miksi sellaista ei sitten käytetä poliisin nopeustutkissa tai nopeuden tienvarsinäytöissä? Tai voisihan nopeusrajoituksetkin ilmaista liikennemerkissä viisarilla, jos analoginen näyttö kerran hakkaa digitaalisen 6 - 0? Eipä kukaan ole kaivannut autoradion asemanäyttöön wanhan ajan viisarinäyttöä, miksi sitten nopeusmittariin?

      Scenicin mittariston vika ei ole digitaalisessa nopeusmittarissa, vaan kaikessa muussa sälässä, mikä tekee näytöstä sekavan. Esimerkiksi se iso autonkuva voisi ihan hyvin kadota lähdön jälkeen, ellei sillä ole mitään kerrottavaa. Huomioarvokin olisi parempi jos autonkuva ilmestyisi tauluun vain jostain syystä, esim ovia avattaessa. Autonkuva itse asiassa häiritsee suuntavilkkujen merkkivalojen näkyvyyttä, varsinkin kirkkaassa auringossa.
      Scenicin pylväsmalliset bensa- ja rpm-mittarit ovat karkeudessaan hölmöjä. En väitä että nekin pitäisi korvata digitaalisilla, mutta näyton tarkkuuden pitäisi olla kunnollinen.
      -----------
      Penkkien päällysteestä tuskin kukaan on eri mieltä. Tässäkin on vertailukohta vaimon Cliossa. Mutta kaikki maksaa ja kustannuksia pitää säästää. Autoliikkeessä asiakas ei välttämättä kiinnitä ensimmäisenä huomiota penkkien päällysteen kestävyyteen ja sehän riittää tehtaalle. Itseltäni hajosi kuskin penkistä selkänojan säätö 1,5 v ikäisenä (alkoi klonksua). Selkänojan runko vaihdettiin takuuna. Penkit on selvästi se, missä Scenic säästää.

      Ja miksi ihmeessä takapuoli puutuu omassa autossa, mutta ei vaimon Cliossa..? Miksi Clion jousitus on pehmeä, mutta Scenicissä kova? Yksi syy on epäilemättä 2 litraisessa tulevat leveät 205 mm renkaat. Ja se että ne on Dunlopit.

      • Rellukuski

        koska auton käsikirja puhuu kahdesta eri automaattilaatikosta jotka erottaa vaihteenvalitsimesta. Uudempi joka on minulla on sama joka oli -00 Lagunassanikin ainakin hallintalaitteiden ja valintojen perusteella.
        Sen käsikirja puhui reilusti "proactive" -vaihteistosta.

        Arvelen siis että autossani (10/98) on ensimmäisiä DP0-laatikkoja. D2-asentoa ei ole, D3 kylläkin sekä talviajo-asento eri kytkimellä.
        Softa on tietysti vanhassa autossa vanha eikä nyi.

        Siitä olen samaa mieltä, että tiptronic on hyödytön paitsi siinä, että käytin sitä moottorijarrutuksissa vähentämään nykimistä, heh.

        Mittarista vielä, nyt kun on taas analoginen niin ahnaat silmät takapenkiltä ja vierestä eivät näe sitä ja kuittailu jää vähemmäksi.


      • Rellukuski
        Rellukuski kirjoitti:

        koska auton käsikirja puhuu kahdesta eri automaattilaatikosta jotka erottaa vaihteenvalitsimesta. Uudempi joka on minulla on sama joka oli -00 Lagunassanikin ainakin hallintalaitteiden ja valintojen perusteella.
        Sen käsikirja puhui reilusti "proactive" -vaihteistosta.

        Arvelen siis että autossani (10/98) on ensimmäisiä DP0-laatikkoja. D2-asentoa ei ole, D3 kylläkin sekä talviajo-asento eri kytkimellä.
        Softa on tietysti vanhassa autossa vanha eikä nyi.

        Siitä olen samaa mieltä, että tiptronic on hyödytön paitsi siinä, että käytin sitä moottorijarrutuksissa vähentämään nykimistä, heh.

        Mittarista vielä, nyt kun on taas analoginen niin ahnaat silmät takapenkiltä ja vierestä eivät näe sitä ja kuittailu jää vähemmäksi.

        Vaihteiston kyljessä on tarra, joka alkaa merkeillä DP0 joten eiköhän se ole se.
        Eikä nyi.
        Ja nyt kun vaihdatin öljyt niin vaihtaa vielä kauniimmin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      95
      6806
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      29
      2686
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      33
      2263
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      83
      1952
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1681
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1487
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1377
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1351
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1294
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1243
    Aihe