Suurennuskerroin, miten se lasketaan?

Eli miten lasketaan se suurennoskerroin mikä on optiikassa? Esimerkiksi mikä suurennoskerroin tuossa on? http://www.pixmania.com/fi/fi/3079/art/canon/zoomiobjektiivi-ef-75-300.html#

Osaisiko joku valaista tyhmää(kö)?
Ilmoita


Mitä tarkoitat suurennoskertoimella? Apukoulun matikalla tuossa on nelinkertainen zoomi. Makrolasi se ei ole, joten sillä ei pääse kuvaussuhteeseen 1:1 tai 1:2 (minimi tarkennusetäisyys 1,5 metriä).
Ilmoita
Että muutkin voi esittää täyttä soopaa.
Surennuskerroin on helppo laskea kiinteällä venyvärunkoisella objektiivilla, mutta jos objektiivissa on sisäinen tarkennus käy homma hankalaksi.

Esimerkissäsi tarkoitetaan objektiivin suurennusta lähimmällä tarkennusetäisyydellä. Eli 0,25 = 1/4, mikä tietää, että kameran kennon tai filmiruudun koko pitää kertoa neljällä (1/4:n käänteisluku), etä saadaan tietää kuva-ala.

Suurennuskerrointa tarvitaan lähinnä loitoilla, että tiedetään kuinka paksu loitto objektiivin ja rungon väliin on laitettava tietyn suurennuksen aikaan saamiseksi.

Esimerkiksi 50 mm objektiivi 20 mm loitto=> 50/20=2,5 => kinossa 2,5*36 mm = 90 mm => Kuva-ala tuolla loitolla objektiivin ollessa äärettömässä on 9 cm leveä 6 cm korkea.
Jos objektiivin omaa venymää käytetään lisänä on suurennus suurempi ja venymä on otettava huomioon laskuissa.
Ilmoita
Valokuvauksessa on monenlaisia suurennuskertoimia.
Varmaankin tarkoitit "Magnification of a Lens"
Jos kamerani normaali objektiivi on 50mm niin 150mm objektiivilla suurennus-suhde on 3X ja 400mm objektiivillä 8X. Jos kuvaan samaa kohdetta niin 50mm objektiivillä ottamani kuva jonka etäisyys kohteesta on 3m on etäisyys 150mm obj. 9m , ja 400mm obj.24m
on kohteenkoko sama kuvatasossa. Kysy lisää jos tarviit täsmennystä
Ilmoita
Itsekin tätä ihmettelin, joten selvitin asian.

Suurennuskerroin lasketaan kaavalla f/d, jossa f on objektiivin polttoväli ja d on lähin tarkennusetäisyys millimetreinä.

Otetaanpa esim Canon 55-250 objektiivi jonka lähin tarkennusetäisyys on 0.85 metriä. Muutetaan metrit millimetreiksi ja saadaan 850mm. Näin ollen f/d tulos on 250mm/850mm = 0,29.
1 VASTAUS:
Kaikissa kaavoissa on ongelmana se, ettei objektiivin todellista polttoväliä koskaan tiedetä, varsinkaan nykyisissä sisäisellä tarkennuksella varustetuissa.
Edes nuo tehtaan ilmoittamat äärettömään tarkennetut arvot ei koskaan pidä täysin paikkaansa.
Esim. 50 mm:n "normaali" on yleensä 52 mm ja vaikka 400 mm on usein käytännössä 380-390 mm.
Jos todellisen arvon haluaa omalle objektiiville lähikuvausta varten kannattaa kuvata mittanauha lyhimmällä tarkennusetäisyydellä ja laskea sitten montako kertaa kennon leveys mittakuvaan mahtuu. Harrasterunkojen etsin kun ei näytä kaikkea, mitä kuvaan tulee.
+Lisää kommentti
"Suurennuskerroin, miten se lasketaan? "

Yksi tapa on ottaa kuva vaikkapa viivottimesta ja katsoa kuinka monta millimetriä kuvassa on, eli kuinka pitkän pätkän viivotinta kuvaan mahtuu.
Tämän jälkeen jakaa kennon leveyden tällä lukemalla.

Esimerkki:

Saat kuvatuksi 30 millimetriä.
Kennon koko on 24mm

suurennus on siis 24/30=0,8
Ilmoita

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Suurennuskerroin, miten se lasketaan?

Eli miten lasketaan se suurennoskerroin mikä on optiikassa? Esimerkiksi mikä suurennoskerroin tuossa on? http://www.pixmania.com/fi/fi/3079/art/canon/zoomiobjektiivi-ef-75-300.html#

Osaisiko joku valaista tyhmää(kö)?

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta