törkeät autoilijat suojatiellä

huolestunut ja v#€%&€#€nut

Suojatiet ovat kuolemanloukko, koska autoilijat eivät noudata lakia!

Asuttuani 10 vuotta ulkomailla, mm. Iso Britanniassa, totuin siihen, että autot pysähtyvät aina suojatien eteen, mikäli jalankulkija on ylittämässä tai lähtemässä ylittämään katua.

Olen ollut lievästi sanottua järkyttynyt Suomessa autolijoiden törkeästä, jopa vaarallisesta välinpitämättömyydestä suojateitä ja jalankulkijoita kohtaan. Elisessä Iltapäivälehdessä, oli artikkeli viimeisimmästä kuolonuhrista suojatiellä, ja vain kuukausi sitten nainen kuoli autonyliajamana suojatiellä Turussa.

Olin itse tänään Turussa ylittämässä katua Kaivokadun ja Itäisen Pitkätien risteyksessä, kävelemässä jo koirani kanssa keskellä katua, kun nuori naisautolija oli ajaa päällemme, tööttäsi torvea ja vielä oikein näytti keskisormea!

Sinulle nuori naisautoilija ja muille autoileville lainrikkojille muistutus lainsäädännöstä, joka koskee suojateitä:


Laki velvoittaa suojatietä lähestyttäessä ajamaan sellaisella nopeudella, että kuljettaja voi tarvittaessa pysähtyä ennen suojatietä antaakseen esteettömän kulun jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille!

Kyseinen kadun risteyksessä pitäisi olla liikennevalot, tai ainakin poliisi valvonta, koska katua ylittävät usein mm. lapset, kadun toisella puolella on lasten päivähoitopaikka ja leikkipuisto! Puhumattakaan kaikista niistä aikuisista jotka ovat menossa Kupittaan puistoon, Kupittaan asemalle, tai Science Parkiin töihin.

Ylitän risteyksessä päivittäin, ja joskus joudun seisomaan suojatien reunassa viisikin minuuttia, koska kukaan autoilijoista ei anna jalankulkijalle tietä, vaan vaikka ajavat päälle, jos tietä lähtee ylittämään.

Kuinka monta ihmistä pitää vielä kuolla suojatiellä, ennen kuin autoilijoiden törkeään käytökseen puututaan ja jalankulkijoiden turvallisuutta edistetään?!

26

2961

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ....

      Sehän on perimmäinen tarkoitus. Kaikki matkat tehdään autolla.

    • molemmin puolinen

      Kirjoitat asiaa, näinhän se on.

      Itse yleensä päästän vain jalankulkijat jotka osoittaa aikeensa ja seuraa liikennettä oikein. Siksi että kun hyvin monet jalankulkijat ensinnäkin katselee ihan muualle kuin minne pitäisi, toiset seisoo 5 metrin päässä suojatiestä eikä ne liiku ennen kuin menee melkein potkimaan perseelle. Sitten on ne ketkä menee päättäväisesti ja usein yllättää autoilijat. Ota sitten selvää kuka menee ja kuka ei. Toimin tavallaan väärin välillä mutta en uhkaa ketään että jos menee saa reilusti mennä, jos haluaa mennä viime tingassa auton alle niin en voi asialle mitään, senkun menee sitten.

      Polkupyörät talutetaan suojatien yli paitsi jos suojatie jatkuu pyörätien jatkeena jolloin autoiljoille on 99%:sti myös kärkikolmio kertomassa väistämisvelvollisuudesta.

      Kyllä muakin ratin takaa nähtynä riepoo autoilijoiden törkeä käyttäytyminen. Onko se liikennesääntöjen osaamattomuutta vai sitä väärää opittua ajotapaa?

      Kallistun tuohon jälkimmäiseen koska sen nojalla tehdään liikenteessä virheitä ihan helvetisti.

      Vinkkinä jalankulkijalle:
      Kun näet että auto tulee sillä puolella tietä jossa itsekkin olet, seuraa sitä auto ensisijaisesti että alkaako se hiljentämään vauhtia päästääkseen sinut tien yli. Jos vain katselet päin vastaiseen suuntaan niin ei siihen kukaan pysähdy. Autoilijalle selvä merkki on että astut vähän autotien reunaan osoittaaksesi aikeesi tulla. Tuon olen selvästi huomannut toimivan todella hyvin. Varoituksena, varo toisesta suunnasta tulevia autoja kun joku päästää suojatien yli, erityisesti kun kaksi kaistaa kulkee samaan suuntaan.

      • Lisäyksenä

        Isoissa kaupungeissa ei juuri suojatietä kunnioiteta, muta pienemmillä paikkakunnilla toimitaan ihan lain mulkaisesti. Syynä on luonnollisesti se, että poliisi ei halua valvoa lain noudattamista. Itsekkin ylitän joka aamu vilkkaasti liikennöidyn kadun suojatietä pitkin, ja joka kerta noin puolelle sadalle autoilijalle voitaisiin perustellusti määrätä sakko. Kuitenkin suurimman ongelman aiheuttavat autoilijat, jotka jostain syystä kuitenkin noudattavat lakia. Tämä ei mahdu muiden autoilijoiden kaaliin, ja näin syntyy varsin vaarallisia liikenne tilanteita.


      • alkuper.

        Voi kuule, itse lähden toki tietä ylittämään, mutta ongelma on siinä, että vaikka lähtöpuolen kaistalla ei olisi yhtään autoa tulossa, eivät vastapuolelta ajavat autot pysähdy, vaikka olisi KESKELLÄ katua menossa! Pelottaa siinä kuule vähän seistä vilkkaan tien keskellä, kun on liukastakin! Sitten vielä on näitä "älypäitä" autoilijoita jotka ajavat vaikka päälle, jos tietä lähtee ylittämään, ja vielä perään keskaria heiluttelevat!! Tämä on törkeää!!! Etelä-Euroopassakin, autot päästävät jalankulkijat ylittämään kadun suojatiellä, mutta täällä "sivistyneessä" Suomessa liikenne säännöistä ei näytetä välittävän paskaakaan!


      • turha alistua..
        alkuper. kirjoitti:

        Voi kuule, itse lähden toki tietä ylittämään, mutta ongelma on siinä, että vaikka lähtöpuolen kaistalla ei olisi yhtään autoa tulossa, eivät vastapuolelta ajavat autot pysähdy, vaikka olisi KESKELLÄ katua menossa! Pelottaa siinä kuule vähän seistä vilkkaan tien keskellä, kun on liukastakin! Sitten vielä on näitä "älypäitä" autoilijoita jotka ajavat vaikka päälle, jos tietä lähtee ylittämään, ja vielä perään keskaria heiluttelevat!! Tämä on törkeää!!! Etelä-Euroopassakin, autot päästävät jalankulkijat ylittämään kadun suojatiellä, mutta täällä "sivistyneessä" Suomessa liikenne säännöistä ei näytetä välittävän paskaakaan!

        Pitää siis osoittaa aikeensa, aio astua tielle eikä vain seistä jossakin.

        Juuri tästä paikoillaan seisomisesta on opittu että jalankulkijat ei mene tien yli koskaan.

        Ei tietenkään alle kannata kävellä, henki siinä menöö. Sitten voi sen verran lukea liikennettä että jos sieltä on tulossa 5 autoa jonossa niin antaa niiden mennä ja menee sitten itse.

        Täällä on opittu väärät tavat puolin ja toisin. Samoin on paljon muutakin liikenteessä vääriä tapoja joita on jossain opittu. Siksi ihmetyttää että mihin sitä ajokorttia ylipäätään hankitaan kun henkilöllisyystodistuksia saa vähän halvemmallakin.


    • kauheeta,

      Mikset jäänyt sinne Iso-Britanniaan ? - Vai pelkäsitkö terroristeja, jotka räjäyttelevät metroasemia ?

    • HAAAAAAAfgf

      Poliisi valvoo nykyisin kuule vain ylinopeuksia ja niitäkin kameroilla.Niinpä mm. rattijuopot,huumehörhöt ja nämä suojatiellä kaahaajat saavat mellastaa vapaasti.Valitettavasti.

      • tamperelainen--------

        Suojatiethän ovat nykyään täysin tarpeettomia. Ihan yhtä helposti pääsee tien yli sellaisesta kohdasta missä suojatietä ei ole, mutta Suomessahan tunnetusti liikennevalvonta = nopeusvalvontaa.

        Hidastetöyssyt pikemminkin hankaloittavat jalankulkijan liikkumista. Autoilla kestää entistä kauemmin ohittaa kyseiset paikat, jolloin jonoa kasautuu jatkuvasti, eikä yli pääse lainkaan.


    • tilastojen mukaan

      Olet aivan oikeassa, MUTTA 2/3 liikenteessä loukkaantuneista (vai oliko kuolleista?) kevyenliikenteen osalta oli itse syyllisiä onnettomuuteensa.

      • aka tyrannia

        Laki sanoo sitä ja laki sanoo toista. Jos laki sanoo että autoilijat saavat murhata kevyesti liikkuvia, niin sitten lain mukaan kevyesti liikkuvat ovat olemassaolollaan syyllisiä kuolemaansa. Ja laki sanoo, että autoilijat saavat pyörälijän tappaa, jos se pyörällään risteävältä kevyen liikenteenväylältä autotielle tulee, eikä autotiellä ole erikseen kolmiota. On se helppoa sanoa, että kevyesti liikkuvassa on vika, kun laki syrjii kevyesti liikkuvia ja suosii autoilijoita.


    • pistin1

      Pitäis jalankulkijoidenkin vähän joustaa,liikenteen sujumisen takia,eikä tehdä siitä kilparataa jossa yritetään pinkaista äkkiä ennen autoa suojatielle.Pitäis miettiä kumpi pysähtyy nopeammin 1400 kiloinen auto vai ihminen.Kun olen liikenteessä jalankulkijana,hidastan hieman askeleitani että auto ehtii mennä ohi.SUOMESSA koitetaan jatkuvasti syyllistää autoilijaa,eikä jalankulkijoiden tarvitse ottaa mitään vastuuta liikenteestä ja sen sujumisesta.Kun 30 autoa on juuri lähtenyt liikkeelle niin eiko joku pisteidenkerääjä pysäytä non 60m päästä suojatien eteen pysättäen koko autojonon.Siinä sitten odotellaan suosion osoituksia.Pahimmassatapauksessa tulee vielä perään ajo,ja kirjoitellaan,ihmetellään kun oli jo kolmas kerta tänä vuonna.Käyttäkää Talonpoikais järkeä,älkääkä mielistelkö suojatiellä.

      • perkeleen kaaharit

        Miksi ei se voisi olla se autoilija, joka hieman hidastaa, jotta kävelijä ehtii ylittää tien, niinkuin tieliikennelaissa määrätään?

        Sauvakävely on hyvää liikuntaa ikäihmisille. Itse hieman nuormepana ja vahvempana ajattelin kehittää lajia pidemmälle: sauvat rautakangesta. Ja sauva astuu tielle, pysähtyi autoilija tai ei.

        :)


      • mielistelijät liikenteessä
        perkeleen kaaharit kirjoitti:

        Miksi ei se voisi olla se autoilija, joka hieman hidastaa, jotta kävelijä ehtii ylittää tien, niinkuin tieliikennelaissa määrätään?

        Sauvakävely on hyvää liikuntaa ikäihmisille. Itse hieman nuormepana ja vahvempana ajattelin kehittää lajia pidemmälle: sauvat rautakangesta. Ja sauva astuu tielle, pysähtyi autoilija tai ei.

        :)

        kuin muiden liikenteessä olevien ? Määritelläänkö se isomman oikeudella ? Käyttäkää talonpoikaisjärkeä, ja päästäkää kuorma-autot "kolmion takaa" ensin.


    • ystävällinen

      Voisihan sitä tietä antaa, jos ne jalankulkijat näkyisivät. Tällä hetkellä on pimeintä aikaa ja autosta ei todellakaan näe niitä mustia möykkyjä, jotka ovatkin jalankulkijoita. Voisitte jalankulkijat itsekkin vaikuttaa itsenne näkymiseen tuolla pimeässä, vesisateisessa liikenteessä.
      KIITOS!

    • suojatien ongelmiin

      Pieni tasapäinen ruuvimeisseli taskussa. Kun lähdet ylittämään suojatietä, ota ruuvari taskusta, jos joku autoilija käyttää isomman oikeutta hyväkseen, anna suosiolla tietä mutta raapaise kylki naarmulle kun ajaa ohi. Jos kuski tekee rohkeat ja loikkaa autosta ulos, istuta ruuvimeisseli silmän kautta aivoihin,rauhoittaa kummasti isompaakin miestä

      • opetuslapsesi

        :D Parani vielä loppua kohti. Esimerkillistä.


    • jäävät alle

      Eikä se mitään että autoilijat eivät käytännössä jalankulkijoita päästä tien yli: laki oikein nimenomaisesti syrjii pyöräilijöitä, eikä autoilijoiden tarvitse heitä päästää yli suurimmassa osassa risteyksiä. Ottaen yleisen kehityssuunnan Suomessa, eiköhän tuo jalankulkijoiden ylipäästökohtakin kohta poisteta laista.

    • tamperelainen--------

      Se on tätä Venäjältä ja Virosta kopioitua liikennekulttuuria. Sivistysmaissahan suojateitä kunnioitetaan. Minun päälleni on meinattu useasti ajaa Tampereen keskustassa yhdessä kaupungin vilkkaimmista risteyksistä, vaikka ylitän kadun aina pelkästään vihreillä tuossa kohtaa.

      Valottomissa risteyksissähän Suomessa perusoletus on se että jalankulkija väistää aina. Tätä käsitystä ei ainakaan tieliikennelaki tue.

    • syyllistävät autoilijoita k...

      Jos autojonoa suojatien edessä kauhisteleva jalankulkija ei näe liikennetilannetta kokonaisuutena eikä voi odottaa viittä minuuttia on ilmeisesti muutettava sinne Isoon Britanniaan? Kenenkään ei tarvitsisi( vaikka moni onkin) kuolla suojatiellä jos hallitsisi ajatustensa ja jalkojensa yhteistoiminnan niin hyvin ettei veisi itseään yli 30km/h liikkuvien autojen eteen!!! Suojatiehän ei anna mitään SUOJAA! Ruotsissa on esm. "övergångställe", eikä "suojateitä"! Siitä huolimatta sielläkin on päätetty vähentää näitä ihmisten vaaranpaikkoja!Meillä niitä varmaan lisättäisiin?

      • ulkomaalainen

        Ihan soopa.

        Espanjassa, jossa autolijat eivät muuten mitä huippukuskeja ole ja hurjastelijoita muutenkin riittää, on yksi rautainen käyttäytymissääntö:

        Jalankuljan edessä pysäytetään, vaikka mitenkä olisi kiire. Jos epähuomiossa poikeat tästä, saat muidenkin jalankulkijoiden päät kääntymään ja paheksuvia katseita ja jopa huutoja saat osakseesi.

        Eli, minä ehdotan, että ei muuta kuin ilmoitus poliisille todistajien nimien kera, ainakin, jos oikea vaaratilanne syntyi. Suomalainen poliisi voi vähän nikotella, että näinkö. Juu, ei muuta kuin paperit täyttämään, rikoksesta on kyse.


      • Hemmo

        "Jos autojonoa suojatien edessä kauhisteleva jalankulkija ei näe liikennetilannetta kokonaisuutena eikä voi odottaa viittä minuuttia..."
        Testaapas itseäsi, ota kellosta aika ja seiso odottamassa viisi minuuttia, jotta pääsisit tekemään tien ylityksen, joka vie noin 10...15 sekuntia huonompijalkaiseltakin. viidessä minuutissa saatat tulla aivan toisenlaisiin ajatuksiin.
        "Suojatiehän ei anna mitään SUOJAA!"
        Ruumiillista suojaa se ei anna, mutta raastuvassa asiaa käsitellessä (jäit henkiin tai et) asia onkin aivan toinen.


      • autoilijaa tärkeämmän

        VÄHEMMISTÖ LIITTO, STALINISTIT,VIHERPIPERTÄJÄT VAI KATKERAT JUHANI JALANKULKIJAT.Autoja tulee 30 ja jalankulkijoita 2 miksi niiden kahden takia pitäis pysäyttää 30 autoa.


    • ulkomaalainen

      Suomessa ei sellainen tapa ole, mutta ulkomailla kyllä ja suosittelisin, että tätä alottaisi Suomessakin käytää, koska se on ulkomailla auttanut kummasti.

      Siellä ulkomailla tehdään näin:

      Jos autolija liikennesääntöjen vastaisesti törkeästi vaarantaa esim. äidin ja lastenvaunun turvallisuutta heidän ylittämästä tietä seebrojen kohdalla,eikä pysähtää, tämä jalankulkija otaa rekkarin ylös, pyytää todistajien nimet ja ilmoitaa tapauksesta poliisille.

      Siten kutsutaan autolijan kansliaan tai lähetetään sakkolapun suoraan kotiin. Samantien mene kortti kuivumaan, ilman oikeudenkäynti. Tapaus nimitetään aina törkeäksi liikenteen vaarantamiseksi.

      Olen täysin vakuuttunut, että tämä menettely saisi ihmeitä suomalaisten päissä aikaiseksi.

    • ei edes poliisi

      ...pysähdy, 7.2.07 klo 8, sain askeleen verran perääntyä ettei mustamaija olisi ajanut ylitseni. Olin astumassa ekaan ajouraan mutta huomasin ettei maija hidastanut yhtään vaikka nopeutta ei varmaan ollutkaan yli 30 rajoituksen. Nettisivun kautta lähetin poliisille palautetta, myös lukijain palstan kautta, mutta ei vielä tänä päivänä tullut palautetta.

      • hemmo

        poliisiauton kanssa.
        Palaute jätetty poliisin ja suomi24.fi -sivuille, poliisilta ei minkäänlaista vastausta.
        Näin tapahtui Jyväskylässä:
        "Torstaina 8.2 2007 kello 14.23 töistä pyöräillessäni tulin rautatien ylittävästä putkesta Hannikaisenkadun ja Kilpisenkadun risteykseen. Painoin risteyksen liikennevaloissa kevyelle liikenteelle tarkoitettua nappulaa voidakseni ylittää Hannikaisenkatu. Odottaessani valojen vaihtumista minulle vihreäksi, meni kaksi autoa yli suojatien , joista ensimmäinen punaisia päin ja jälkimmäinen myöskin punaisia päin ja jälkimmäisen aikana kevyelleliikenteelle paloi vihreä.
        Yllätys oli se, että jälkimmäisen auton kyljessä luki "Poliisi". Tämän "Poliisi"-auton rekisterinumero oli
        RIU-212 ja siinä oli sisällä kaksi valtion "virkamiestä".
        Tämä "Poliisi"-auto oli jonossa seuraavissa liikennevaloissa (Hannikaisenkatu/Asemakatu), josta näin auton rekisterinumeron.
        Paraneeko liikenneturvallisuus, jos ne, joiden tehtävä on valvoa liikennettä, tekevät itse rikkeitä?
        Antavatko "virkaveljet" sakot tälle "poliisi"-auton kuljettajalle"


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      97
      1727
    2. Venäjä lähettää 480 tuhannen sotilaan armeijan Suomen rajalle

      Miten Suomessa vastataan Venäjän uhkaan sotilaallisesti
      Maailman menoa
      230
      1387
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      253
      1011
    4. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      78
      895
    5. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      7
      745
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      10
      725
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      37
      687
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      26
      665
    9. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      55
      664
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      30
      654
    Aihe