Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

R A K E N N U S P I I R U S T U K S E T ?

Puuha Pena

Olisin tiedustellut että mitä maksaa omien luonnostelmien pohjalta tehdyt rakennuspiirustukset(täydelliset).
Kysymyksessä olisi 1 1/2 kerroksinen kesämökki noin 100 neliötä.
Onko mahdollista että kuvat piirtäisi joku rakennuspiirtäjä - oppilas vai pitääkö olla joku firma.Voiko ite piirtää.
Eli hakusessa rakennuspiirustukset joilla voisi lähteä rakennuslupaa hakemaan.

22

41457

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rauno Kangas

      ...tarkemmin, vastaan epätarkemmin. Lupakuvat tuollaiseen ottaa arviolta kolme päivää. Päivän hinta vaihtelee jonkin verran. Jollakulla rakennuspiirtäjällä saattaa päivätaksa jäädä jopa 300 euroon, mutta esimerkiksi inssitasoa ei enää juuri irti saa alle 400 euron päivässä. Kokeneet inssit ja arkkitehdit alkaa vongata jopa 500 euroo päivältä. Siis rakennuslusuunnitelmat tuohon kohteeseen jossain haarukassa 1000...1500. Tuo siis ihan "puhtaaksipiirrosta"- jos haluaa ammattilaisen lisäksi viilailevan yksityiskohtia, niin helposti saa tuherrettua päivän pidempään.

      Itsekin voi tietysti piirtää. Ilman alan koulutusta saattaa kaupunkipaikkakunnilla jäädä lupa tulematta, kun laki edellyttää kohteen haastavuutta vastaavaa ammattitaitoa suunnittelijalta. Maaseutupaikkakunnilla käytäntö onkin jo sitten paljon kirjavampaa.

      • piirustelija

        Kyllä jos tohon sen 12-16h tuhlaisi ja taksa n.45e/h niin silloin hinta 540-720e, riippuu tietty tosiaan tarviiko teuhdä muutakin kuin puhtaaksi piirtää


    • Talopakki

      Ei rakennuslupapiirustusten tekeminen tänä päivänä aivan yksinkertaista ole, oli kyseessä kunta kuin kunta, sillä "uusi" rakennuslaki (löytyy ympäristöministeriön sivuilta) vaatii rakentamaan ryhtyvältä ja myös suunnittelijoilta paljon ja esitetyt hinta-arviot suoraan sanottuna hirvittävät. Ei suuruudella vain pienuudella jos meinaat saada asianmukaiset kuvat ja tarpeellisen "jälkihoidon" sillä sitä tulee aina. Neuvon ainakin tekemään tarkkasisältöisen sopimuksen noilla hinnoilla.

      Tapauksessasi pelkkiin rakennuslupakuviin (työpiirustukset oavat sitten luku sinänsä) pitää piirtää pohja, julkisivut ja todennäköisesti jopa kaksi leikkausta sekä asemapiirustus korkeuksineen. Mökki- / haja-asutusalueeella yleensä pitää vielä suunnitella jätenveden poisto / käsittely jo rakennuslupaan joten LVI-suunnitelijankin tukea (tai osaavan rakennussunnittelijan, joskin epäilen kuka alkaa erikoisalasta vastuuseen)lupavaiheessa tarvitaan.
      Monet kunnat vaativat po. kuvat erillisenä LVI-suunitelmana sillä uusi jätvesilaki (löytyy myös ympäristöministeriön sivulta) on tiukka ja velvoittaa kuntia huomioimaan asiat ennakkoon.

      1 1/2 kerroksisen talon / mökin leikkaus oikeine rakenteineen ja U-arvolakelmineen (lain vaatima) vaativat jo ammattitaitoa ja aikaa. Yleensä vielä joutuu tekemän tasauslaskelman, mikä nykyisillä ikkunapinta-aloilla on aika tavallinen sillä ikkunapinta-alaa ei saa olla yli 15% kerrosalasta ilman tasausta = vaatimuksia paremmat U-arvot seiniin, ylpohjaan ja lattiaan ja esim muistaakseni vasta 290 mm:n hirsiseinä täyttää po. vaatimuksen jos mökki on ympärivuotisessa käytössä. Joten lisälämmöneristys tarvitaan pelkän vaatimuksen täyttämiseen normaali hirsiseinäänkin jolloin ikkunoita joutuu kompensoimaan lattialla ja yläpohjalla.

      Tänä päivänä lain vaatima suunnittelijapätevyys kyseissä kohteessa olisi rakennusinsinööri ja varmaan rakennusmestarikin kelpuutetan useimmissa kunnissa. Tämä kannattaa aina varmistaa että ei yllätyksiä tule ja papereihin joutuukin hommaamaan suunnittelijaksi jonkun toisen nime kuin itse "suunnittelijan". Muistettavahan on että erikoissuunnittelijat (rakennus-, rakenne-, LVI- ja sähkö) vastaavat kukin kulttajasuojalain mukaan yksityiselle henkilölle suunnitelmistaan joten konjakkipullon hinnalla ei nimeänsä paperiin kannata laittaa.

      Samoin vastaa kuluttajasuojalain pohjalta myös pääsuunnittelija ( ja joka pitää vielä erikseen nykyisen lain mukaan nimetä) jonka monien lakisäästeisten tehtävien yhtenä tehtävänä on kaikkien erikoissuunnitelmien yhteensovittaminen siten että työnaiaikaisia ongelmia / ristiriitoja rakenteissa ei tule. Pääsuunnittelijana voi olla itse rakennussuunnittelija tai vastaava työnjohtajakin mutta hän voi olla täysyin itsenäinenkin ilman mitään sidosta suunnitelmiin.

      Ei rakentaminen edes lupavaiheessa tänä päivänä niin yksinkertaista ole jos siihen huolella perehtyy. Perehtymällä myös välttyy monelta ikävältä yllätykseltä niin lupaa hakiessa kuin rakentamisen aikanakin. Sanotaanhan että hyvin suunniteltu on puoleksi tehty ja se jos missä niin rakentamisessa pitää paikkansa. Tästä johtuen varmaan rakennusluvan hakeminenkin on vedetty tiukaksi prosessiksi sillä lain mukaanhan rakennusvalvonta ohjaa ja valvoo.

      Olisikin hyvä keskustella näillä kesustelupalstoilla myös hyvän / huonon suunnittelun tuomista eduista / ongelmista.

      • Viittä vaille valmis insinööri

        Rakennuslupapiirustukset
        Kirjoittanut: Talopakki 16.11.2006 klo 12.04

        Viestiisi olen samaa mieletä että ei todellakaan ole yksinkertaisen helppoa piirtää huitasta ja jos tekee kaiken kuten kirjoitatkin. Paljonko olisi hintahaitari moiselle suunnittelulle, piirtämiselle kuten kesämokin peruskorjaus ja suunnittelu ympärivuotiseen käyttöön asuintaloksi. Talo on vanha yksi kerroksinen ja tulisi ullakollekkin suunnitella tilat oleskelua varten ym. kosteat tilat, viemärit ym. salaojat, sokkelit ja mitä nyt yleensä rakennukseen tarvitaa. Seinien lämpökertoimen laskennat ym. ym.
        Työ tehtäisiin opiskelijatyönä "vuotta vaille insinööri". Työ suoritettu omalla ajalla.
        Kiitän vastaukseta etukäteen jos annat oman kommenttisi ja hintatietoja moisesta.
        t: Vastausta odottava opiskelija.


    • ITEtehny

      Ite piirtämällä olen itte tehnyt ja hyvä tuli..
      Siis itse piirtämällä ja liittämällä ne lupahakemukseen niin tulee halvemmaksi.. Turha sotkee kuvioihin kalliita suunnittelijoita ja piirtäjiä..

      • rsak

        Suunnitelmissa on 10x20 m kylmä,hiekkapohjalla oleva varastorakennus . Miten piirustukset voi tehdä kunnan rakennusvalvojan hyväksymällä tavalla?


      • Palakki
        rsak kirjoitti:

        Suunnitelmissa on 10x20 m kylmä,hiekkapohjalla oleva varastorakennus . Miten piirustukset voi tehdä kunnan rakennusvalvojan hyväksymällä tavalla?

        Opettele aluksi vaikka kirjoittamaan oikein.


    • outi

      löysin hyvän tekijän keltaisen pörssin sivulta.(tampere)

      • Jori-setä

        Piirrustuksia raapustelevat amatöörit. Ammattilaiset tekevät koulutustaan vastaavaa ammattityötä päivän hintaan, he laativat PIIRUSTUKSIA eri tarkoituksiin suunnittelemalla työn. Nuo kuvat ovat vain se julkiosa työn suunnittelusta. Se, jolla ei ole varaa maksaa näistä olkoon rakentamatta. Tai sitten rakennelkoon omalla vastuullaan. Toivottavasti paikallinen rakennuslautakunta ymmärtää evätä tarvittaessa selvästi virheelliset amatööri-ideat.


    • SRIS

      RAKENNESPIIRUSTUSTEN HINNAT VAIHTELEVAT VARMASTI PAIKKAKUNNITTAIN, HINTA VOI OLLA TODELLAKIN 2000 EURON TIETÄMISSÄ, ITSE SAIN RAKENNUSLUVAT ILMAN RAKENNEKUVIA ?? OLEN KUULLUT MYÖS SELLAISEN ASIAN, ETTÄ MIKÄLI RAKENNUSLUPA NÄIN ON MYÖNNETTY ILMAN RAKENNEKUVIA, NIITÄ EI LAKISÄÄTEISESTI VOI ENÄÄ VAATIA !!

      • Raksan reunalta

        Kaikenlaista höpöhöpöä kuulee.
        Lupahakemukseen ei yleensä vaadita perustus- rakenne- eikä lvi-suunnitelmia. Riippuu kuitenkin kunnasta. Lupapäätöksessä määrätään, mitä niistä tarvitaan rakentamisessa.


      • sokkelin päällä
        Raksan reunalta kirjoitti:

        Kaikenlaista höpöhöpöä kuulee.
        Lupahakemukseen ei yleensä vaadita perustus- rakenne- eikä lvi-suunnitelmia. Riippuu kuitenkin kunnasta. Lupapäätöksessä määrätään, mitä niistä tarvitaan rakentamisessa.

        Just niin, nämä ovat tosiaan keskustelupalstoja p...kan jauhamiselle sinänsä selvistä, määräysten mukaisista asioista.


    • Teräsrunko

      Piirrät ihan ite ja pyydät joltain arkkitehdiltä vähän nimeä alle.

    • Laitankin tähän samaan ketjuun oman kysymykseni, kun liippaa niin läheltä.

      Eli tarkoituksena ostaa talopaketti....tai no periaatteessa.
      Valmistajalla on yksi 1 1/2 talo joka tuntuu meille sopivalta...muutoksilla höystettynä.Talo pitää kuitenkin uudelleen piirtää, koska muutkoksia on aika paljon (periaatteessa valmistajlla 2 sitä taloa ja toisen huonejärjestys parempi=muutettaisiin tähän toiseen pieniä muutoksia koon vaihtumisen vuoksi). Miten tässä kohtaa kannattaisi menetellä, että löytäisi sen edullisimman ratkaisun.
      a) ilmoittaa talotehtaalle muutokset ja ne piirtää talon uudelleen.
      b) kiikuttaa talopaperin pohjat rakennuspiirtäjälle ja omat kuvat siitä mitkä tulisi mihinkin. Nämä piirrustukset sitten kuljettaa talotehtaille ja pyytää tarjoukset?

      Eli muuttujia on se, että käytetään sitten talopaketin valmistajan piirrustuksia, niin jonkun niitä pitää muuttaa ja jos on tarkoitus ko talosta pyytää muiltakin talotehtailta tarjous. Eli joku talotehdas ne sitten joutuu piirtämään. Ja mietitään tässä,e ttä onko se hieman hassua ja tuleeko kalliiksi jos toinen talotehdas tekee ne muutokset piirrustuksiin. Ja eihän me saada ko taloa koskien mitään muita piirrustuksia käyttöömme taotehtaalta eli se "vierast" talomyyjä joutusi piirrättämään ne muut kuvat rakentamista varten = on varmaan kallista?

      Eikös noissa talopaketeissa siinä hinnassa ole jo se suunnittelukin ympätty hintaan? Eli jos sen suunnitelman tekee meidän puolestamme inssi, arkkitehti tai vaikka joku muu rakennuspiirtäjä, niin eikös ainakin alkuperäisen talotehtaan hinta laske?

      Entä kun on kyse vakituisesta asumisesta, pitääkö niitä muitakin piirrustuksia olla sitten, jos tehdään muutokset eli kaikki pitäisi tehdä uusiksi? Tarkoitan siis nyt rakennekuvia sun muita? Entä kuka tekee kaikki LVIS piirrustukset siihen ja muut tarvittavat?
      Sitä kun haluaisin yksinkertaistaa pakettia ettei eri puolilta tarvitsisi niitä tilailla.
      Pääsuunnittelijaksi sitten tietty sama joka on piirtänyt talon uudelleen...toisiko se hieman hinnanalennusta tai muuta etua myös, kun ei ole eri tyyppi ihan täysin?

      Kyllä tämä tästä, vaikka vielä tuntuu aika sekavalta koko paketti. Tarkoitus on juuri sen vuoksi etsiä joku pääsuunnittelija joka tulisi vastaamaan koko projektimme etenemisestä. Tämän kuun aikana siis pitäisi se löytää myös ja kevään aikana sitten lyödä lukkoon talokaupat.

      -kiitos-

    • Rak.inssi

      "Eikös noissa talopaketeissa siinä hinnassa ole jo se suunnittelukin ympätty hintaan? Eli jos sen suunnitelman tekee meidän puolestamme inssi, arkkitehti tai vaikka joku muu rakennuspiirtäjä, niin eikös ainakin alkuperäisen talotehtaan hinta laske?"

      Ei laske. Talopaketti maksaa sen minkä maksaa. Joka tapauksessa talotehtaan pitää piirtää kuvat uudelleen, jotta voivat tehdä elementtikuvat ja muut rakennekuvat.

      Tarjouksen pyytämiseksi riittää vaikka ruutupaperille tehdyt luonnokset. Ei tarvita lupakuvia.

    • Vasuri2

      Tsekkaa talosuunnittelu.net

    • Pelkään sanaa ammatt

      Osalla vastaajista taitaa unohtua asiaan liittyvä totuus,mitä enemmän rakennusalalle
      on ilmaantunut ns,ammattilaisi sitä enemmän on ilmaantunut ,HOMEKOULUJA ym. HOMESAIRAALOITA tai muita viallisia rakennuksia,on kattoja tippunut joten se siitä.

      • 12+1=14

        Minkälaisten ns, ammattilaisten luulet suunnittelevan kouluja, sairaaloita ??


    • Rakennusinsinööri

      Ihmisille tiedoksi, että se on se ja sama onko halutun rakennusprojektin "suunnitelmat" piirretty pilkkua viilaten vaiko raapustettu ihan ruutupaperille kun ne viedään puhtaaksi piirrettäviksi ammattilaiselle.
      Ihan yhtä kauan niiden lupakuvien tekeminen kuitenkin kestää.
      Joskus asiakkaalle on tullut jopa kalliimmaksi teettää omien suunnitelmiensa mukainen rakennus kun on puhtaaksi piirrettäessä jouduttu miettimään, että mitenkä joku tietty kohta on toteutettavissa rakenteellisesti kestäväksi ja määräykset täyttäväksi.
      Mieluummin kannattaa antaa suunnittelijalle " toivomuksia " kuin " vaatimuksia " niin suunnittelu on yleensä nopeammin toteutettavissa ja hintakin suopeampi.
      Jos valmiissa piirustuksissa on jokin kohta joka ei miellytä, on se nykyajan piirustusohjelmilla helppo suunnittelijan muokata.
      Itse en menisi laittamaan nimeäni jonkun muun laatimiin kuviin..

      • 12+1=14

        Ihmisten pitäisi myös tiedostaa erot piirtämisen ja suunnittelun kesken, kun puhutaan "omien suunnitelmien pohjalta", niin silloin ko. henkilö on suunnittelija, suunnittelijaksi kelpaa vain pätevä henkilö, piirtäjä ei ala suunnittelijaksi.
        Tietysti rakennusinsinööri voi piirrättää puhtaaksi omat suunnitelmansa piirtäjällä, jos hänellä itsellään ei ole aikaa näpertää lupakuvia valmiiseen muotoon, puhtaaksipiirtäjä kun osaa ne rutiinit.
        Sellaisten vaatimattomien kohteiden vaadittavat lupapiirustukset, joiden allekirjoittajaksi voidaan hyväksyä esim. kohteen rakentaja itse, niin piirustukset voidaan tietenkin piirrättää myös "omien suunnitelmien pohjalta".


    • Anonyymi

      On se kumma, että autojen ostoonkin käytetään enemmän aikaa ja rahaa kuin elämän suurimpaan ja tärkeimpään investointiin eli omaan asuntoon, jossa vietetään aikaa ehkä koko loppuelämä! Pääasia, että halavalla saa..

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2444
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2143
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1798
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1591
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1566
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1525
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1478
    8. 54
      1350
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      87
      1296
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1219
    Aihe