R-äänne

Äiti x

Minkälainen operaatio on kielijänteen katkaisu? Jääkö isot traumat hammaslääkäriä hohtaan? Ja auttaako heti r.n ääntämisessä?
On sellainen operaatio harkinnassa kun ei puheopetuksesta huolimatta lapsi opi r.ää sanomaan.

9

4959

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lapsi kyseessä

      vauvana se jänne yleensä katkaistaan, ei tunne mitään.
      vanhana jää varmasti traumat.
      mutta eihän sitä vielä kovin nuorena osata kaikkea ääntää ja vääntää.

    • äiti-74

      Meillä pojulta napsaistiin kielijänne n 1/2-vuotiaana,juuri sen takia,ettei jää kammoa.

      Minulle sanottiin jo nlassa,ettei operaatio ole kummoinen = pieni nipsaus ja se olisi siinä, vaan toisinpa kävi meitin kohdalla..=/

      Eli homma eteni niin,että poika makasi selällään sylissäni ( itse makasin hampulääk.penkissä) ja taisivat olla jonkin sortin sakset millä napsaisu tehtiin. Ensinnäkin poju rimpuili kovasti sylissäni,eikä mikään ihme,kun käskettiin pitää kovasti kiinni..Taisivat antaa (?) jonkinmoisen puudutuspiikin ensin,en ole aivan varma...Ja pienelle suu täyteen aikuisillekin tarkoitettuja "pötkylöitä",mitkä auttavat suun aukipitoon...
      Kunnes hamashoitaja sanoi,että putsataanpa suuta,ettei isä säikähdä,kun menette odotustilaan, pojulla oli body edestä ihan veressä (varmasti näytti enemmältä kuolan kera)..!

      Tupoilla koittivat tyrehdyttää vuotoa ja lopulta sanoivat,että taitaa tarvita ommelta,kun ei näytä vuoto tyrehtyvän..Jolloin minä jo rupesin tärisemään ja VAADIN,ettei pojan suuhun laiteta enää mitään,kun huusi ja kiemursi sylissäni =`(
      Hoitsu vaan tokaisi,että kun noin pienelle tulee äkkiä verenhukka, ARGH!

      No, minä en antanut pojun suuhun enää koskea vaan nousin paniikissa pois penkistä, käskivät odottaa puolisen h odotushuoneessa,että voivat seurata tilannetta...
      Minä pyyhin pojun suusta kuolan mukana valuvaa verta ja poju rauhottuikin pian, niin myös veren tulo,joten ommel olisi ollut TURHA...

      En toki tätä yleistä,mutta minä en henk.kohtaisesti koskaan vie lasta (jos sellaisia vielä siunaantuu) tuon takia hammaslääkäriin!!!
      En usko,että lapsi ärrä-viastaan kärsii..??
      Esikoisella on r-vika,eikä asiasta kärsi!

    • äiti x

      Lapsi on 7-vuotias.Hammaslääkäri arvioi jänteen ja sanoi että hieman tiukka,jos ei vuoden sisällä r tule niin ilman puudutusta tehdään jänteen katkaisu.Puudutus koskisi enemmän.

    • 5vuotias

      lapsi, jolla todettiin myös tosi kireä kielijänne. Kieli ei tule yhtään ulos suusta, vaikka kuinka yrittää. Puheterapeutti on varannut yhdessä tk- lääkärin kanssa ajan keskussairaalaan, jossa kielijänne leikataan nukutuksessa. ON kuulema sen verran verekäs leikkaus, että vaatii nukutuksen.

    • Repe

      Meidän n. 1/2 vuotiaalla tytöllä todettiin neuvolassa kireä kielijänne. Neuvolasta annettiin lähete keskussairaalaan kielijänteen leikkausta varten.

      Keskussairaalassa sanottiin että toimenpide pitäisi tehdä nukutuksessa. Emme kuitenkaan antaneet tehdä sitä vielä, koska se ei olennaisesti haitannut imemistä. Päätettiin tarkkailla tilannetta ja katsoa myöhemmin uudelleen.

      Tässä välissä muutettiin naapurikuntaan ja kun siellä neuvolakäynnillä otettiin asia puheeksi niin he antoivat maksusitoumuksen paikalliselle hammaslääkärille. Sanoivat ettei tällaisiin tapauksiin tarvita nukutusta ja leikkaussalia.

      Tänää sitten käytiin hammaslääkärissä, joka myös ihmetteli nukutus-ehdotuksia. Katkaisu oli nopea ja suoritettiin lapsen ollessa turvakaukalossa lääkärin kirjoituspöydällä. Kaksi sormea suuhun ja pienillä saksilla kielijänne poikki, naps. Verta tuli parin minuutin ajan ja sekin oli hyvin vähäistä.

      Olemme tyytyväisiä että lasta ei nukutettu, koska jokaisessa nukutuksessa on riskinsä. Vanhemmilla lapsilla jänteen katkaisu saattaa toki olla hankalampi.

    • jjk

      Minulta itseltäni leikattiin jänne 8-vuotiaana. Puudutuksessa tehtiin, silti tosi kivulias toimenpide. Eikä ollu mitään apua, nyt 22-vuotias eikä vieläkään onnistu ärrän sanominen.

    • äiti Kotkasta

      Hei !
      Kävimme tyttären kanssa viikko sitten kielijänteen leikkauksessa. Hammaslääkärissä yritettiin, mutta tytär kieltäytyi, joten saimme ajan nukutuksessa tehtävään operaatioon. Toimenpide kesti 10 min ja pari päivää tikit tuntuivat ja suu vähän kipeä, mutta nyt harjoittelemme kovin kielen motoriikkaa ja puuttuvia kirjaimia... Lasta on turha pakottaa hammahoitolassa tehtävään operaatioon, meillä ainakin olisi ollut mahdotonta viedä jatkossa hammaslääkäriin jos operointi olisi tehty siellä väkisin... Näin oli helpompi lapsen kannalta.

      • äiskä 68

        nipsaistiin 4vuotiaana Kotkan Keskussairaalassa, sen muistan ettei nukutettu.
        Tyttäreltäni nipsaistiin kielijänne aluesairaaln synnärillä vajaan viikon ikäisenä.
        Pojaltani se nipsaistiin myöskin aluesairaalassa korvapolilla 5 vuotiaana, kun ei r-äännettä ruvennut kuulumaan.


    • puheope

      Olen ohjannut lukuisia lapsia kielen jänteen katkaisuun hammaslääkärille eikä kukaan ole vielä toistaiseksi saanut traumoja... :)
      Kielen jänne on katkaistu niin eskari-ikäisiltä kuin koululaisiltakin. Eivät ole kertoneet, että olisi ollut kamalaa. Toki tässä täytyy muistaa, että kielen jänne on meillä jokaisella niin kovin erilainen. Toisilla on ns. valkoista jännettä näkyvissä enemmän kuin toisilla ja tällöin leikkaaminen ei juurikaan satu. Joillain ei tule edes verta.
      Hammaslääkäri tosiaan nipsasee jänteen poikki, verta tulee vähän aikaa (normaalisti) ja sitten kotiin.

      Kertomanne siitä, että r ei tule jänteen leikkauksesta huolimatta, johtuvat siitä, että kieltä ei ole jumpattu leikkauksen jälkeen riittävästi. Jänne nimittäin ns. jäykistyy ja kasvaa pian takaisin, jollei kielijumpaa leikkauksen jälkeen tehdä. Kielen jumppaaminen ja venyttäminen on tosi tärkeää leikkauksen jälkeen. Näin kielen liikkuvuus paranee ja kieli todennäiköisesti yltää pian hammasvallille, r:n paikalle. Joillakin saattaa olla niin lyhyt kieli, että jänteen leikkauksen jälkeenkään kieli ei yllä kunnolla hammasvallille. Kielijumppaa pidän täten tosi tärkeänä! -Ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen!

      Tässä muutamia harjoituksia eli kielijumppaa! Tekee muuten hyvää, vaikka ei olisi suun alueella mitään ongelmiakaan! Porukalla jumppaamaan kieltä! :)
      KIELIJUMPPAA HAUSKASTI:

      http://www.teuva.fi/koulut/sepan_ahjo/dinokoe.html

      ERILAISIA HARJOITUKSIA:

      http://www.teuva.fi/koulut/sepan_ahjo/puheope.html#funk tiot

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8086
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      39
      2905
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2482
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2213
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      18
      1876
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      13
      1624
    7. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      40
      1493
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1456
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1425
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1379
    Aihe