milloin silmien väri muuttuu viimeistään?

tiitu

meillä molemmilla vanhemmilla on ruskeat silmät, ja tytöllä (8 1/2kk) vieläkin siniset, häivähdys vain ruskeaa molemmissa silmissä, muutama pieni juova menee. Isoveljellä muuttui jo 4kk iässä, mutta neidillä on vain ja pysyy sinisyys silmissä. voiko pompata sukupolvien yli sinisilmäisyys. vai muuttuukohan vasta myöhemmin. ihmetyttää vai kun olen kuullut että puolenvuoden ikään mennessä pitäisi muuttua. hidas on muuttumisprosessi :)

16

4730

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • sinisilmäinen..

   En tiedä milloin väri muuttuisi viimeistään, mutta tuosta sinisilmäisyyden "pomppaamisesta" sukupolven yli: Ruskeasilmäisyys on ns. peittävä ominaisuus. Eikös se mene niin, että sinisilmäisille vanhemmille ei voi syntyä ruskeasilmäisiä lapsia, mutta ruskeasilmäisille voi syntyä sinisilmäisiä, jos heillä on sekä sini- että ruskeasilmäisen geeni? Muistelisin näin biologian tunnilta... Eli havainnollistettuna näin: kun vanhemmat ovat Rs ja Rs niin heille voi syntyä lapsia joilla ss (=sinisilmäinen) tai Rs tai RR jotka ovat molemmat ruskeasilmäisiä? Korjatkaa jos muistan väärin. Eli onko tytön isovanhemmilla minkä väriset silmät?

   • tiitu

    isovanhemmat on vihreä ja ruskea silmäisiä. Kummankin isoisovahemmilta taasen löytyy kyllä sinisiä silmiä.


  • muumimamma86

   kuulin että silmien väri pitäis muuttua puolen vuoden ikään mennessä.. itselläni on ruskeat silmät mutta kummallakaan vanhemmista ei ole.. mummollani on.. eli silmien väri voi hypätä sukupolven yli..

   • Kyllä ne silmän värit voi ...

    sukupolvienkin yli. Esim. omalla äidilläni ja hänen kaksoisveljellään on molemmilla ruskeat silmät vaikka heidän MOLEMMILLA vanhemmillaan oli siniset. Suvussa vaan on paljon ruskeasilmäisiä.

    Isälläni on vihreät(ja äidilläni siis ne ruskeat), itselleni tuli kyllä täydellinen coctail noita kahta väriä.

    Miehelläni on ruskeat silmät; pojallamme on sinertävänvihreät ja tyttärellämme täysin tumman ruskeat. Tyttömme on nyt myös 8 1/2kk ja kyllä meillä ainakin oli silmien väri selkeästi ruskea jo parin kolmen kuukauden iässä. :)


   • elikäs
    Kyllä ne silmän värit voi ... kirjoitti:

    sukupolvienkin yli. Esim. omalla äidilläni ja hänen kaksoisveljellään on molemmilla ruskeat silmät vaikka heidän MOLEMMILLA vanhemmillaan oli siniset. Suvussa vaan on paljon ruskeasilmäisiä.

    Isälläni on vihreät(ja äidilläni siis ne ruskeat), itselleni tuli kyllä täydellinen coctail noita kahta väriä.

    Miehelläni on ruskeat silmät; pojallamme on sinertävänvihreät ja tyttärellämme täysin tumman ruskeat. Tyttömme on nyt myös 8 1/2kk ja kyllä meillä ainakin oli silmien väri selkeästi ruskea jo parin kolmen kuukauden iässä. :)

    jos vaikka iso- tai isoisovanhemmissa on yksi musta tai yksi valkoinen, voi yhtäkkiä täysin valkoiset saada mustan tai mustat valkoisen lapsen. Oli kuulemma ollut telkkarissa ohjelmakin, kun mustat oli saaneet valkoisen lapsen ja kylässä kukaan ei ollut meinannut uskoa, että lapsi todella on heidän ja siitä paljon ongelmia.


  • silmäpuoli

   Mun veljen silmät muuttuivat sinisistä ruskeiksi ala-asteiässä ja kummallakaan vanhemmistani ei ole ruskeita silmiä.
   Eli on siis ilmeisesti todennäköistä et lapsesi silmien väri vielä muuttuu...

  • vihreäsilmäinen

   En tiedä tuota sinisestä ruskeaksi muuttumista, mutta meidän vihreäsilmäisessä suvussa kaikki 3 vuotiaat ovat olleet vielä sinisilmäisiä. Kuoluikään mennessä on suurimmalla osalla silmien väri muuttunut vihreäksi. Yhdellä veljelläni oli vielä teininä siniset silmät, mutta viime kesänä kuulin, että hänelläkin olisi nykyisin vihreät silmät. Hän on pitkästi yli 20 v.

   Mutta se silmien värin periytyminen on kyllä huomattavasti monimutkaisempi juttu kuin mitä koulussa on opetettu. Meille opetettiin että silmienvärigeenejä peritään isältä yksi ja äidiltä yksi, mutta myöhemmin olen kuullut, että niitä saataisiinkin molemmilta 3, eli yhteensä 6.

   • sinisilmäinen..

    Niin varmasti onkin silmien värin periytyminen monimutkaisempi juttu, ja kun ajattelee, miten monisävyiset silmät voivatkaan olla! Vihreät ruskealla keskustalla, tai siniset vihertävän ruskealla reunuksella... Mutta eiköhän se perussääntö kuitenkin päde, ettei täysin sinisilmäisille vanhemmille tule ruskeasilmäisiä lapsia?


  • Värin

   Eli lapsen silmät määräytyy aina isältä ja äidiltä saadusta tekijästä. Ruskea on dominoiva ja jos toiselta saa ruskean tekijän ja toiselta sinisen, väri on ruskea. Jos taas molemmilta saa sinisen tekijän, väri on sininen. Kuitenkin jos vaikka sulla onkin ruskeat silmät, silmissäsi voi olla se sininen tekijä piilevänä, kuten myös miehelläsi. Tällöin on mahdollista, että lapsesta tulee sinisilmäinen, vaikka itse olettekin ruskeasilmäisiä.

   Meillä mies on ruskeasilmäinen ja omani on sinivihreät. Lapselle piti tulla ruskeat, kun miehellä on mahdottomuus olla mitään sinisyyttä silmissä. Ruskeat silmät on musta myös kaikkein kauneimmat. Aluksi lapsen silmät näytti lähinnä harmailta ja 2-3 -kuisena käytiin miehen sukulaisissa tappelua, että minkäs väriset ne silmät on. Minusta ja muutamasta muusta kun ne oli jo selkeesti ruskeat, mutta osa yritti väkistin tehdä pojalle sinisiä ja osa vihreitä silmiä. Mutta eipä voi biologiaa kumota ja ruskeathan ne on niin kuin pitikin. Ei ole enää vaihdellut väriä ja nyt on 10 kk.

   • vielä--

    Eli pari-kolmekuisena oli aika vaalea ruskea, mutta nyt niin isot ja tummat. Ihokin oli vaaleampi kuin minulla, mutta nyt on aika tummaihoinen. Silti lapsesta ei näe, että hänessä on ulkomaalaista verta (isä turkkilainen), on ihan suomalaisen näköinen. Mutta iän myötä se ristiverisyyskin varmaan tulee näkyviin.


  • lissa

   mulla itselläni on ruskeat silmät ja miehelläni on vihreät. Pojalla on niin siniset silmät kuin vaan siniset voi olla. Pojalla ikää nyt 9kk.

   Kaikilla lähisuvun miehillä kummallakin puolella on vihreät silmät, mutta mieheni on kertonut että hänellä oli vielä ala-asteiässä siniset silmät ja muuttuivat vasta myöhemmin vihreiksi. Tämän hän muistaa siitä kun oli katkera katsellut kaverinsa vihreitä silmiä koska hänen lempivärinsä oli tuolloin vihreä. Mutta nyt on kyllä todella vihreät.
   Saas nähdä kuinka pojalle käy :) Onhan se hassua tietty kun itsellä on ruskeat silmät, isällä vihreät ja pojalla siniset :)

  • ................

   Muistan jostain lukeneeni että vasta 3-vuotiaalla lapsella on juuri sen väriset silmät, kuin tulee olemaan (tuskinpa kuitenkaan esim sinisilmäinen 2-v enää ruskeasilmäiseksi muuttuu). Meillä miehellä siniset, itselläni ruskeat, tytölle tuli 3 kk:n iässä ruskea lopullisesti läpi. Sinistä ei enää ollenkaan ole havaittavissa.

   • luonnonoikku

    Äitin työkaverilla on muuten silleen hassusti, että toinen silmä on ruskea ja toinen sininen, että se kait se kaikkein vähiten toivottu vaihtoehto...


   • ruskeasilmäiset

    meillä taas lapsi 10 v ja nyt muuttunu silmät puoliksi ruskeiksi. Kokoajan laajenee tuo väri, tähän asti oli täysin siniset. itsellä ruskeat, isällä siniset, mun vanhemmilla vihreät ja siniset ja silti musta tuli ruskea, myös serkulla ja isän äidinäidillä ruskeat vaikkei kellään muulla ole suvussa.


  • ouyipuy

   Silmienvärini muuttui sinisestä vihreään noin 10-vuotiaana...

   • mantou

    Mulla muuttui kans tosi myöhään sinisestä vihreään eskarissa oli vielä siniset, ekalla luokalla vihreät :)


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Täti-ihminen Sofia ja nuori kanadalainen lätkänpelaaja

   Sofialla on kiikarissa Logan Thompson 25v, Las Vegasissa pelaava kanadalaispelaaja. Tätä se kai tarkoitti, kun sanoi Seiskalle, ettei tiedä kuinka pit
   Kotimaiset julkkisjuorut
   154
   1801
  2. Some pillastui: Farmin voitto pedattiin Teemulle?!? "Törkee temppu" "Taina oli ihan vailla mahiksia"

   Ohhoh, Farmi-kaksintaistelu ja finaali on saanut tunteet kuumiksi - ja ehkä syystäkin Suomi24 Keskustelu -palstalla... Olisiko Tainalla ollut mahdolli
   Suomalaiset julkkikset
   8
   1262
  3. Pääsikö Martti

   Esittelemään velaka mersua ja hyyryä hienostoalueella lippisjonnelle🤗😜😎
   Kotimaiset julkkisjuorut
   174
   1211
  4. Etkö voisi

   Mies: Etkö millään voisi, tahtoisi tai haluaisi tavata? Edes hetken, kuten silloin joskus. Etkö voisi pyytää? Itse en voi. Tekisin mitä vain, jos näki
   Rakkaus ja rakastaminen
   73
   984
  5. Suomessa todettu ilmeisesti eka apinarokkotapaus

   Euroopassa matkailleella miehellä. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008841676.html
   Maailman menoa
   47
   874
  6. Mitäs ajattelisit

   Jos saisit häneltä tänään pienessä sievässä lähetetyn viestin puhelimeen "haluan nähdä" tai "ikävä"?
   Ikävä
   69
   787
  7. J joskus haluaisin

   Istua syliisi ja samalla suudella sinua...
   Ikävä
   33
   779
  8. Petit miestäsi

   Pettäisit myös minut. Sinulle ei merkitse rehellisyys mitään. Naisilla on selkäranka. Käärmellä sitä ei ole. Älä enää vaivaa minua.
   Järki ja tunteet
   58
   765
  9. Nyt on aika muistella jättitarakkaa

   Uuh uuh uuh. https://aijaa.com/wMPRhU
   Kotimaiset julkkisjuorut
   62
   741
  10. Osui suomalaisia omaan nilkkaan terroristien hyysääminen

   Muthei, eihän täällä pitäisi niitä olla kun kaikkien taustat on tarkastettu ennen maahan tuloa. Vai oliko sittenkään. Nyt tämä hyysääminen saa aikaan
   Maailman menoa
   159
   651
  Aihe