Onko kokemuksia ylämaankarjan kasvatuksesta/lihan markkinoinnista?Eikö se olisi edullinen tapa tuottaa hyvää lihaa?
Highland karja
10
3611
Vastaukset
- ole mitään tekemistä
lihankasvatuksen kanssa. onhan ne muuten ihan kivannäköisiä seuralaisia.
- Mogadishu
eikun miljoonalla eurolla tehokasvattamo pystyyn ja työtä ja velkaa piisaa, maksavatkin niin hyvin lihasta
- joka ei tiedä
asiasta yhtään mitään. Eikä ainakaan omakohtaisia kokemuksia. Sonnien teuraspaino suunnilleen sama eri roduilla. Ainoa ero tulee kasvatusajassa. Mannermaiset rodut ympätään viljalla nopeasti teuraskuntoon.
- MRP
Yhdistyksemme piti syystapaamisen viime viikonloppuna Leppävirralla. Mukana lähes 50 henkeä ja meininki innostuneen positiivinen. Seminaarissa käsittelimme eri asioita ja mielestäni tämä oli hyvä tapa siirtää tietoa ja kokemusta kasvattajalta toiselle.
Eihän mikään tietysti ole automaattista, mutta kyllä HC on omine erityisominaisuuksineen varteenotettava vaihtoehto ja siinä kyllä olet oikeassa, että lopputuloksena on laadultaan erinomaista lihaa. Tällä palstalla keskustelu vain usein aiheuttaa jankkaamista, kuten yllä voit lukea. Joka rodulla ja jopa risteytyksillä on omat hyvät puolensa. HC ei missään nimessä ole mikään jokapaikan ratkaisu, mutta jos on käytössä esimerkiksi paljon luonnonlaidunta, niin silloin se täyttää hyvin tuon "edullisuus" vaatimuksen. Jos on pihatot ja hyvätuottoiset pellot, niin silloin HC saattaa olla jopa täysin väärä valinta.
Joukkomme on kuitenkin nopeasti kasvamassa, joten jo se todistaa jotain. Hommaa Palosen kirjoittama kirja yhdistyksen postimyynnistä, niin saat reippaan annoksen tietoa asiasta.- lihasta
Onko ylämaankarjan ja muiden nautarotujen lihalla kovinkin suurta makueroa? Tai jotakin muuta ruoanlaittoon liittyvää eroa?
Rotu kiinnostaa itseänikin, köyhänpuoleista laidunta ja pihatto-olot kun on jo valmiina. - MRP
lihasta kirjoitti:
Onko ylämaankarjan ja muiden nautarotujen lihalla kovinkin suurta makueroa? Tai jotakin muuta ruoanlaittoon liittyvää eroa?
Rotu kiinnostaa itseänikin, köyhänpuoleista laidunta ja pihatto-olot kun on jo valmiina.Ero tulee siinä, että varsinkin luonnonlaitumien laidunnuksessa mukaan tulee laajempi valikoima erilaisia kasveja, varpuja sekä puiden lehtiä. Maussa on näin vivahde riistaan ja liha on tummaa, erittäin vähärasvaista ja marmoroitunutta. Huippukokit arvostavat Highland-fileen korkealle. Ruokaa valmistettaessa lihasta tulee vähemmän nestettä ja jauhelihakin on laadukasta toisin kuin vaikka kaupan tarjouksesta ostettaessa.
Yksi tärkeä seikka on ruokinta. Normaalisti Highland-sonnikin ruokitaan pelkästään naudan luontaisella ravinnolla, eli korsirehulla. Muilla (varsinkin mannermaisilla) roduilla kasvua nopeutetaan väkirehustuksella. Tämä aiheuttaa ongelmia vaikeasti allergisoituneille, keliaakikoille ja kihtipotilaille. Vilja tulee siis tavallaan "läpi" lihasta. Voihan muiltakin roduilta jättää pois väkirehun, mutta eivät ne sitten kasva lainkaan. HC on erittäin tehokas ravinnonkäyttäjä, joten se kasvaa laihallakin rehulla. Ero siis perustuu ruokavalioon ja sen hyväksikäyttökykyyn - muita eroja tuskin on.
Erittäin mielenkiintoinen on se tosiasia, että ruokavalion ansiosta lihan rasvahappokoostumus on erilainen, kuin tehotuotetuilla roduilla. Kun nauta saa pelkästään luontaista ravintoaan, niin lihan tyydyttymättömien rasvahappojen määrä on suurempi ja haitallisten tyydyttyneiden rasvojen määrä vastaavasti pienempi. Näitä on tutkittu varsinkin rodun alkuperämaassa Skotlannissa.
Ota yhtettä hallituksemme jäseniin ja hanki lihaa koemaistoa varten. Sehän on kuitenkin se paras vakuutus asiasta.
Sitten se pihatto EI SAA OLLA SULJETTU! HC ei sovellu suljettuun sisätilaan ja sillä pitää olla mahdollisuus kulkea ympärivuotisesti ulkotarhassa ja laitumella. Rotu siis kärsii suljetussa ja ahtaassa paikassa.
Tule käymään vaikka meillä tai jonkin muun kasvattajan luona, niin saat paremman käsityksen toiminnasta. Mieluusti useankin luona, niin saa laajemman käsityksen. Sihteeriltä saa puhelinsoitollakin listaa lähellä olevista kasvattajista. Olen myös viime aikoina kirjoitellut tällä palstalla aiheesta melko paljon (hae nimimerkilläni). Myös jäsenten nettisivuilla on paljonkin asiaa.
Eläimet ovat melko kalliita, joten ostovaiheessa on oltava tarkkana. Kysy paljon neuvoa ja varmistu ostettavien eläinten alkuperästä. - MRP
MRP kirjoitti:
Ero tulee siinä, että varsinkin luonnonlaitumien laidunnuksessa mukaan tulee laajempi valikoima erilaisia kasveja, varpuja sekä puiden lehtiä. Maussa on näin vivahde riistaan ja liha on tummaa, erittäin vähärasvaista ja marmoroitunutta. Huippukokit arvostavat Highland-fileen korkealle. Ruokaa valmistettaessa lihasta tulee vähemmän nestettä ja jauhelihakin on laadukasta toisin kuin vaikka kaupan tarjouksesta ostettaessa.
Yksi tärkeä seikka on ruokinta. Normaalisti Highland-sonnikin ruokitaan pelkästään naudan luontaisella ravinnolla, eli korsirehulla. Muilla (varsinkin mannermaisilla) roduilla kasvua nopeutetaan väkirehustuksella. Tämä aiheuttaa ongelmia vaikeasti allergisoituneille, keliaakikoille ja kihtipotilaille. Vilja tulee siis tavallaan "läpi" lihasta. Voihan muiltakin roduilta jättää pois väkirehun, mutta eivät ne sitten kasva lainkaan. HC on erittäin tehokas ravinnonkäyttäjä, joten se kasvaa laihallakin rehulla. Ero siis perustuu ruokavalioon ja sen hyväksikäyttökykyyn - muita eroja tuskin on.
Erittäin mielenkiintoinen on se tosiasia, että ruokavalion ansiosta lihan rasvahappokoostumus on erilainen, kuin tehotuotetuilla roduilla. Kun nauta saa pelkästään luontaista ravintoaan, niin lihan tyydyttymättömien rasvahappojen määrä on suurempi ja haitallisten tyydyttyneiden rasvojen määrä vastaavasti pienempi. Näitä on tutkittu varsinkin rodun alkuperämaassa Skotlannissa.
Ota yhtettä hallituksemme jäseniin ja hanki lihaa koemaistoa varten. Sehän on kuitenkin se paras vakuutus asiasta.
Sitten se pihatto EI SAA OLLA SULJETTU! HC ei sovellu suljettuun sisätilaan ja sillä pitää olla mahdollisuus kulkea ympärivuotisesti ulkotarhassa ja laitumella. Rotu siis kärsii suljetussa ja ahtaassa paikassa.
Tule käymään vaikka meillä tai jonkin muun kasvattajan luona, niin saat paremman käsityksen toiminnasta. Mieluusti useankin luona, niin saa laajemman käsityksen. Sihteeriltä saa puhelinsoitollakin listaa lähellä olevista kasvattajista. Olen myös viime aikoina kirjoitellut tällä palstalla aiheesta melko paljon (hae nimimerkilläni). Myös jäsenten nettisivuilla on paljonkin asiaa.
Eläimet ovat melko kalliita, joten ostovaiheessa on oltava tarkkana. Kysy paljon neuvoa ja varmistu ostettavien eläinten alkuperästä.unohtui. Lihan rasvattomuuteen vaikuttaa se, että eläimen runsas karvapeite suojaa kylmältä, eikä se tarvitse nahanalaista rasvakerrosta eristykseksi kylmältä. Tuo kaksikerroksinen karvapeite on muuten mainio. Alempi pehmeä kerros pysyy aina kuivana ja se eristää lämmön ja pitkä pintakarvoitus toimii tavallaan kuorena ja "vesikattona". Keli kuin keli ja kun eläimiä testaa työntämällä käden sisälle karvapeitteeseen, niin aina on kuiva ja lämmin.
Tosin tärkeä seikka on loislääkitys kahdesti vuodessa, koska loisillakin on lämpimät ja hyvät oltavat. Ilman säännöllistä hoitoa eläimen ihon terveys vaarantuu loisten lisäännyttyä liikaa! - Roosan ukko
MRP kirjoitti:
unohtui. Lihan rasvattomuuteen vaikuttaa se, että eläimen runsas karvapeite suojaa kylmältä, eikä se tarvitse nahanalaista rasvakerrosta eristykseksi kylmältä. Tuo kaksikerroksinen karvapeite on muuten mainio. Alempi pehmeä kerros pysyy aina kuivana ja se eristää lämmön ja pitkä pintakarvoitus toimii tavallaan kuorena ja "vesikattona". Keli kuin keli ja kun eläimiä testaa työntämällä käden sisälle karvapeitteeseen, niin aina on kuiva ja lämmin.
Tosin tärkeä seikka on loislääkitys kahdesti vuodessa, koska loisillakin on lämpimät ja hyvät oltavat. Ilman säännöllistä hoitoa eläimen ihon terveys vaarantuu loisten lisäännyttyä liikaa!Hei! oletko miten saanut sitä lihaa markkinoitua eteenpäin? Saatko parempaa/samaa hintaa kuin muilla liharoduilla? esim. jos siirtyisi luomuun vielä ja kasvattais HC lihaa saisko lisäarvoa?? ostaako ravintelit suoraan yms...
- MRP
Roosan ukko kirjoitti:
Hei! oletko miten saanut sitä lihaa markkinoitua eteenpäin? Saatko parempaa/samaa hintaa kuin muilla liharoduilla? esim. jos siirtyisi luomuun vielä ja kasvattais HC lihaa saisko lisäarvoa?? ostaako ravintelit suoraan yms...
Heti alkuun sanon, että omakohtaisia kokemuksia ei ole vielä ehtinyt kertyä, koska ostimme hiehot vasikkana ja ne poikivat ensi kerran keväällä. Olen kuitenkin käynyt paljonkin keskusteluja muiden kanssa, joten tiedän sentään jotain sanoa.
Lihaa ei kannata lähettää suureen teurastamoon "bulkkituotteena", vaan paremman hinnan saamiseksi kannattaa miettiä jotain muuta keinoa. Atriaa lukuunottamatta isotkin teurastamot voivat hoitaa teurastuksen, mutta hyvä vaihtoehto voisi olla paikallinen pienteurastamo. Siellä lihalle tehdään vakuumiin pakkaus, sekä pakastaminen. Vakuumissa olevan lihan voi myydä suoraankin tilalta. Osa meistä teettää makkaraa tai säilykkeitä ja ompa parilla oma ravintolakin. Ostajina toimivat yksityiset kuluttajat ja ravintolat ja varsinkin erikoisravintolat esim: http://www.luontoateriat.net/
Muutamilla meistä on matkailu/ravintolapalveluja: http://www.pieksamaki.fi/palvelevapieksamaki/yrittaminen/yritykset_aakkosittain/a_i/hyvatuuli_ky/
http://www.fiashembrantessehighland.com/
http://www.korkeatammi.fi/
Jos ei itse halua/osaa hoitaa markkinoita lihalle, niin voihan sonnit myydä loppukasvattajalle. Eräs iso kasvattaja on tehnyt sopimuksen parin ison, pääkaupunkiseudulla olevan kaupan kanssa ja näissä pisteissä Highland myydään erikoislihana. Tämä kasvattaja pystyy maksamaan yllättävän hyvänkin hinnan lähes teuraskypsistä sonneista.
Tällä hetkellä meitä on kuitenkin vielä hiukan liian pieni joukko, että voisimme brändätä HC:n yhdistyksen toimesta. On turha markkinoida kalliisti ja laajalti, jos ei vielä voi toimittaa lihaa suuria määriä. Tilanne on kuitenkin muuttumassa, koska määrämme lisääntyy jatkuvasti.
Monet kasvattajat tekevät jo nyt yhteistyötä ja myyvät toisilleen teuraskypsiä sonneja tarpeen mukaan.
Luomulla saisi kyllä lisäarvoa toiminnalle, varsinkin jos vielä tuottaa kaiken rehun itse ja siirtää eläimetkin luomuun. Lisäarvo tulisi siis lähinnä tuen muodossa, mutta ehkä vähemmän lihan hinnanlisänä. Myös mahdollisilla ympäristötuen erityistuilla (perinnebiotooppi) voi olla tilalle suurikin merkitys.
Tulkaa ihmeessä käymään! Paikanpäällä livenä on paljon helpompi keskustella ja vastata kysymyksiin , kuin täällä netissä. - MRP
MRP kirjoitti:
Heti alkuun sanon, että omakohtaisia kokemuksia ei ole vielä ehtinyt kertyä, koska ostimme hiehot vasikkana ja ne poikivat ensi kerran keväällä. Olen kuitenkin käynyt paljonkin keskusteluja muiden kanssa, joten tiedän sentään jotain sanoa.
Lihaa ei kannata lähettää suureen teurastamoon "bulkkituotteena", vaan paremman hinnan saamiseksi kannattaa miettiä jotain muuta keinoa. Atriaa lukuunottamatta isotkin teurastamot voivat hoitaa teurastuksen, mutta hyvä vaihtoehto voisi olla paikallinen pienteurastamo. Siellä lihalle tehdään vakuumiin pakkaus, sekä pakastaminen. Vakuumissa olevan lihan voi myydä suoraankin tilalta. Osa meistä teettää makkaraa tai säilykkeitä ja ompa parilla oma ravintolakin. Ostajina toimivat yksityiset kuluttajat ja ravintolat ja varsinkin erikoisravintolat esim: http://www.luontoateriat.net/
Muutamilla meistä on matkailu/ravintolapalveluja: http://www.pieksamaki.fi/palvelevapieksamaki/yrittaminen/yritykset_aakkosittain/a_i/hyvatuuli_ky/
http://www.fiashembrantessehighland.com/
http://www.korkeatammi.fi/
Jos ei itse halua/osaa hoitaa markkinoita lihalle, niin voihan sonnit myydä loppukasvattajalle. Eräs iso kasvattaja on tehnyt sopimuksen parin ison, pääkaupunkiseudulla olevan kaupan kanssa ja näissä pisteissä Highland myydään erikoislihana. Tämä kasvattaja pystyy maksamaan yllättävän hyvänkin hinnan lähes teuraskypsistä sonneista.
Tällä hetkellä meitä on kuitenkin vielä hiukan liian pieni joukko, että voisimme brändätä HC:n yhdistyksen toimesta. On turha markkinoida kalliisti ja laajalti, jos ei vielä voi toimittaa lihaa suuria määriä. Tilanne on kuitenkin muuttumassa, koska määrämme lisääntyy jatkuvasti.
Monet kasvattajat tekevät jo nyt yhteistyötä ja myyvät toisilleen teuraskypsiä sonneja tarpeen mukaan.
Luomulla saisi kyllä lisäarvoa toiminnalle, varsinkin jos vielä tuottaa kaiken rehun itse ja siirtää eläimetkin luomuun. Lisäarvo tulisi siis lähinnä tuen muodossa, mutta ehkä vähemmän lihan hinnanlisänä. Myös mahdollisilla ympäristötuen erityistuilla (perinnebiotooppi) voi olla tilalle suurikin merkitys.
Tulkaa ihmeessä käymään! Paikanpäällä livenä on paljon helpompi keskustella ja vastata kysymyksiin , kuin täällä netissä.Tälläisiä kuluttajia on varmasti kasvava joukko. Oikein hyvä kohderyhmä markkinoille.
http://www.agronet.fi/dcforum/Agronet/DCForumID3/2980.html
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työsuhdepyörän veroetu poistuu
Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan2236945Pakko tulla tänne
jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää401231Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."
Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka271032- 75891
Katseestasi näin
Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a61837Hävettää muuttaa Haapavedelle.
Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal47834Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä
Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.93794Toinen kuva mikä susta on jäänyt on
tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.38781Tietenkin täällä
Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.14756- 43733