turvallisuus

jatsibi

Matkustustiedotteet, 15.9.2006
Venezuela: matkustustiedote
Venezuela: Turvallisuustilanne huono. Yksityismatkailijoiden tulee noudattaa erityistä varovaisuutta.

Suomen suurlähetystö
Caracas

Caracasin ja Maiquetían kansainvälisen lentokentän välisen moottoritien sillan sorruttua viereen rakennettiin kaksikaistainen kiertotie. Kiertotien kapeuden vuoksi aiheutuu ruuhkia, joten matkaan kehoitetaan varaamaan runsaasti aikaa.

Presidentti Chávezin asema vahvistui vaaleissa 2004, ja poliittinen tilanne on lientynyt. Hallitus pyrkii edistämään matkailuelinkeinoa ja sen myötä myös parantamaan turvallisuustilannetta Venezuelassa. Matkailijoita kehotetaan välttämään mielenosoituksia sekä noudattamaan erityistä varovaisuutta yleisen ryöstöriskin vuoksi.

Yksityismatkailun suhteen Margaritan saaren hotellialueita pidetään yleensä turvallisina. Sen sijaan Margaritan saaren suurimmassa kaupungissa Porlamarissa on syytä ottaa huomioon normaalit ryöstöriskit.

Tarpeellisia virallisia ja liikematkoja ei ole syytä peruuttaa turvallisuustilanteen vuoksi.


Rikollisuus
Rikollisuus ja aseelliset ryöstöt ovat lisääntyneet. Huumerikokset ovat huolestuttavan yleisiä. Murhien ja tappojen osalta Caracas kuuluu Etelä-Amerikan vaarallisimpien kaupunkien joukkoon. Pimeän tultua Caracasissa ei ole syytä liikkua kävellen. Keskustassa ja länsiosissa ryöstöriski on suuri myös päivällä.


Liikenne
Liikenne on ruuhkaista ja vaarallista. Maiquetían lentokentän suurien taksiyhtiöiden mustat station wagonit ovat ilmastoituja ja kuljettajat yleensä luotettavia. Lentokentällä taksi tulee aina ottaa viralliselta taksitolpalta, sillä etenkin viime aikoina epäviralliset taksit ovat ryöstäneet asiakkaitaan ja jättäneet sitten tienposkeen rahatta ja passeitta. Hotellien ja kauppakeskusten taksit ovat yleensä luotettavia, mutta tariffi on tavallisia takseja kalliimpi. Ennen tavalliseen taksiin astumista on syytä katsoa, miltä kuljettaja näyttää ja sopia hinnasta.

Mikrobussien ja pikkutaksien käyttämiseen liittyy monia riskitekijöitä ajoneuvojen huonosta kunnosta ja ajokulttuurista johtuen. Meluisa bussiliikenne saastuttaa ilman ja muodostaa muutenkin suurimman vaaran muille liikenteessä oleville. "Motorizados" eli mopo- ja moottoripyörälähetit ovat bussien ohella liikenteen suuri vaaratekijä. Katuja ylitettäessä tulee olla erityisen varovainen. Metro toimii hyvin. Metroasemasta riippuen ryöstöriski vaihtelee.


Kulttuurisidonnaiset säännöt
Karibian espanjankieliseen kulttuuriin kuuluu vapaamuotoisuus tiettyä kohteliaisuutta noudattaen. Liikennekulttuuri on aggressiivisempaa ja jokapäiväinen elämä meluisampaa kuin mihin Suomessa on totuttu.

Luonnonolot
Suurin osa Venezuelasta on kostean kuumaa aluetta (20-36°C), etenkin Maracaibon lahden ympäristö. Andien vuoristoalueella viilenee öisin viiteen asteeseen.


Terveydenhoito
Dengue-kuume (korkea kuume, sisäinen verenvuoto) on vaikeasti parannettava hyttysen levittämä tauti, jota esiintyy koko maassa pääkaupunkia myöten. Keltakuumetta ja malariaa esiintyy Kolumbian vastaisella rajalla Zulian ja Táchiran maakunnissa. Keltakuumerokotusta suositellaan otettavaksi 10 vuorokautta ennen saapumista kyseiselle raja-alueelle. Keltakuumerokote ei ole pakollinen maahan saapuvalle, mutta on ilmennyt tapauksia, jolloin saapuvaa matkailijaa on laittomasti sakotettu rokotetodistuksen puuttuessa. Venezuelassa on esiintynyt viime aikoina useita tuhka- ja vihurirokkotapauksia. Väliaikaista oleskelua varten rokotustodistuksia näistä ei tarvita. Maassa on hepatiitti A- ja B- sekä lavantautitartuntavaara. Lisätietoja Kansanterveyslaitoksen sivuilta.

Pääkaupungin hygieniaolot vaihtelevat alueesta riippuen ja ovat monilla alueilla melko surkeat. Elintarvikkeiden osalta on syytä huomioida kuumuudesta, kosteudesta, tietämättömyydestä ja välinpitämättömyydestä aiheutuvat riskit.

Sairastapauksien varalle matkavakuutus ja luottokortti on syytä ottaa mukaan. Yksityissairaalat toimivat hitaasti, mutta suhteellisen hyvin. Hoito on kallista. Julkisten terveyspalveluiden varaan ei kannata laskea. Lääke- ja materiaalipula on huutava yhteiskunnan ylläpitämissä terveyspalveluissa.


Hyvä tietää
Passin tulee olla voimassa 6 kk matkan päättymisen jälkeen. Suomen kansalaisilta ei vaadita viisumia alle 90 vrk:n oleskeluun. Viisumia vastaava maahantulokortti täytetään lentokoneessa tai lentokentällä Venezuelaan saavuttaessa. Lisätietoja Venezuelan Helsingin-suurlähetystöstä puh: 09-641 522.

Venezuelassa on voimassa valuuttakontrolli. Valuuttaa tulisi vaihtaa vain viralliseen kurssiin (US dollari on 2150 bolivaria) valtuutetuissa rahanvaihtopisteissä. Valuuttakauppa kadulla on kiellettyä, ja sen rikolliseksi tekevä laki on hiljattain hyväksytty. Valuuttaa pyrkivät pimeästi vaihtamaan yksityishenkilöt ulkomaankauppasektorilla ja ulkomaille pyrkivät matkailijat. Epävirallinen valuutanvaihto on sattumanvaraista ja riskialtista. Valuuttakontrollista huolimatta dollareita voidaan hyväksyä joissakin erikoisliikkeissä maksuvälineeksi.

Lisätietoja
Yhteystiedot: Suomen suurlähetystö, Caracas

Suurlähetystön verkkosivut


Tämä dokumentti
Svenska
Päivitetty 15.9.2006

3

1417

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Thaimaan norppa

      Nuoren brittiläispariskunnan käyttämä taksi ryöstettiin pari viikkoa sitten keskellä kirkasta päivää Isla de Margaritalla Venezuelassa. Ryöstön yhteydessä heidän taksikuskinsa sai ammuskelun takia surmansa.

      http://www.people.co.uk/news/news/tm_method=full&objectid=18047283&siteid=93463-name_page.html

      Maailmalla sattuu ja tapahtuu, ikäviä ja surullisia tapauksiakin.
      Mutta niin sattuu jo ihan koto-Suomessa.

      Esimerkiksi kotikulmilla Oulussa taksikuski on saanut samoissa epämielyttävissä merkeissä surmansa ja silti en ole taksilla-ajoa lopettanut, enkä aio Venezuelaankaan jättää menemättä. Eipä ole edes luotiliivejä tarkoitus pakata laukkuun, vaikka nuo presidentinvaalitkin tuohon loman ajaksi Venezuelaan sattuvat ;)

      Rusketushan tarttuu ihoon vaikka luoteja ja malariamoskiittoja väistellessäkin... ja kunto kasvaa.

      Tieto lisää tuskaa, mutta siltikin: elämä on tehty elettäväksi, ei pelättäväksi?

      • Sannucca

        Miten tonne voidaan pokkana myydä matkoja, matkatoimiston sivuilta ku kattoo, näyttää että ihana lomakohde... Hui!


      • Thaimaan norppa
        Sannucca kirjoitti:

        Miten tonne voidaan pokkana myydä matkoja, matkatoimiston sivuilta ku kattoo, näyttää että ihana lomakohde... Hui!

        Vaarallista. Aivan yhtä hullua on siis kaupata matkoja New Yorkiin, Moskovaan, Kanarialle tai kotoiseen Helsinkiimme? Väkivaltaisia ryöstöjä tapahtuu näissä kaikissa paikoissa.

        Valitettavasti rikollisuutta, väkivaltaa ja onnettomuuksia sattuu kaikkialla maailmassa. Surullisinta olisi, jos ihmiset lopettaisivat sen takia matkustamisen ja jäisivät koteihinsa mököttämään.
        Kotonakin voi kuolla vaikkapa tylsyyteen!

        Sitäpaitsi turismi ja matkailu ovat suurimpia tulonläheitä monille muuten köyhille valtioille, joten ehkä matkailemalla voi edes hitusen vähentää suuria tuloeroja, joista rikollisuus monesti saa alkunsa. Matkailu kun luo työpaikkoja...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      83
      1898
    2. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Maailman menoa
      245
      1834
    3. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      92
      1582
    4. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      111
      1393
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      169
      1141
    6. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      65
      1100
    7. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      32
      942
    8. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      63
      938
    9. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      101
      886
    10. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      876
    Aihe