Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Huoneiden oikeat ilmansuunnat

PUImURI

Tää on ihan makuasia mutta mitä mieltä olette, miten huoneet kannattaa sijoittaa ilmansuuntiin nähden. Mikä on mielestänne paras ratkaisu. Tietenkään asia ei näin yksinkertainen ole että sais just haluamansa ilmansuunnan, kompromisseja joutuu tietenkin tekeen.

Olisiko esim. tällanen mielestänne sopiva:

Eteinen/terassi/sisäänkäynti etelään - aurinkoinen paikka

Keittiö itään - ei liian paahteinen

Makuuhuoneet pohjoiseen - ei aurinko haittaa vaikka haluaisikin nukkua pitempään (esim. yötyö)

Olohuone länteen - Ilta-aurinko kaunis ja illalla yleensä oleskellaan olohuoneessa. Toisaalta olohuoneessa on yleensä isot ikkunat --> etelä energiataloudellisesti parempi

13

13126

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mutta kun

      olohuone ja keittiö pitää olla vierekkän ja yleensä samaa tilaa.

      Ota talopaketti, niissä on kaikki valmiiksi oikein.

    • ihan hyvä, ehkä

      olohuone vois olla vaikka koilliseen.
      (Aurinko ei haitaa television katselua).

    • mielipide:

      - Keittiö/khh/työhuone yms. kadun puolelle
      - Olohuone/takkahuone/oleskeluterassi yms. takapihan puolelle
      - Etelän- ja lännenpuoleiset huoneet ovat kesällä paahtavan kuumia ilman kunnon suojaavaa katosta (terassia), joka pysäyttää lämmön ennen ulkoseinää.
      - Pohjoisesta tulee tasaisesti valoa pitkin vuotta
      - Ilmansuuntia tärkeämpi pointti on maastonmuodot.

    • Ladylady

      pitää mun mielestä olla ehdottamasti ikkunat itään. Ja näin meile tuleekin.
      Sekä keittiö-oh läpitalon, keittiön ikkunat itään ja olohuoneessa eteläään ja länteen.

      • makuja on monia

        Meillä päämakuuhuoneen ikkunat pohjoiseen. En missään nimessä halua keväällä ja kesällä herätä aamuneljältä siihen, että aurinko porottaa silmään. Makuuhuone saa ja mielestäni pitääkin olla koko talon pimein huone. Pohjoisen suuntaan avautuu myös miellyttävä näkymä, eivätkä ohikulkijat näe mitään niistä ikkunoista. Keittiön ikkunat taas ovat meillä itä-etelä suunnassa, jotta valoa riittää sitten kun haluaa herätä.

        Olohuoneen suuret ikkunat pääosin etelään, myös länteen. Parvekkeen katto suojaa suoralta paahteelta. Telkkarin katsomiseen on oma tummaseinäinen tilansa ihan muualla, joten olkkarista on suunniteltu tila joka suorastaan tulvii valoa.


    • peukku68

      pohjoiseen en laittaisi mitään ikkunoita kuin korkeintaan pesuhuoneen. Suunta on pimeä aina eikä valo osu sinne koskaan.

      Makuuhuoneen suunta on itään tai länteen. Paahde ei silloin porota huoneeseen kun siellä on verhot auki ja siellä ollaan enemmän. Valoa riittää esim lasten touhuille. Meillä lasten on länteen ja aikuisten itään (yövuoron jälkeen jo vasjoon jää..).

      Olohuoneen suunta etelään, mutta kannattaa miettiä valmiiksi kuinka paljon tahtoo sitä paahdetta sisälle taloon ja miten sen estää. Kasveista suurin osa on yleensä olkkarissa..

      Keittiön suunnalla ei ole väliä valo yms seikoilla vaan suhteessa sisäänkäyntiin jotta kauppakassit saa sisään ilman valtaisaa riisumista tai kurajälkiä.

      Terassin paikka laskevaan aurinkoon. Paahteessa ei kukaan siellä ole paistumassa. Yhteys sisätiloihin ratkaisevinta tässäkin ja sen terassin käyttötarkoitus. Meillä grillataan ja kahvitellaan joten se on keittiön yhteydessä. Toinen on pohjoiseen toisen sisäänkäynnin takia ja siellä on vilpoisaa aina. Kolmas on itään ja aamulla sinen voi mennä lehden kanssa lämmittelemään nousevan auringon valossa, iltapäivällä taas siellä on jo viileää..

      Olohuoneesta vielä sen verran; kuinka paljon katsot siellä ikkunasta ulos? Useimmat katsoo telkkaa.. Laskeva aurinko paistaa suoraan ruutuun. Jos telkka muualla kuin olkkarissa niin silloin maisema ratkaisee paljon varsinkin jos sen näkee sohvaltakin.

    • Rauno Kangas

      ...sijoittelu pelkän ilmansuunnan perusteella on liian yksioikoista. Huoneen sijoittelun muuttujia on vähintään neljä merkittävää:
      1) Ilmansuunnat
      2) Korkeusasema suhteessa maanpintaan
      3) Korkeusasema suhteessa pääsisäänkäyntiin
      4) Näkemäsuunnat, häiriösuunnat yms.

      Tiiviisti ohjeistaen keskeisimmät huoneet

      Pääsisäänkäynti sijoittuu maanpinnan tasoon ja tien puolelle. Onnellisessa talossa ovi on idässä (syy tosin ei ole ovessa vaan siinä, mihin olohuone tuon perusteella "ajautuu).

      Olohuone asettuu pääsisäänkäynnin kanssa vastakkaiselle puolelle (yksityisyys), samaan kerrokseen sisäänkäynnin kanssa ja optimitapauksessa länteen. Makuasia on se, halutaanko sen takapihan olevaksi samalla tasolla olohuoneen kanssa vai halutaanko olohuoneen yhteydessä oleva terassi maanpinnasta irti vaiko eikö.

      Klassisessa suomalaistalossa keittiö sijoittuu pääsisäänkäynnin viereen, maan pinnan tasoon ja talon itäpuolelle. Nykyaikaisessa sijoittelussa yhä useammin keittiö seuraa päivällisterassia talon länsisivulle. Se on kuitenkin kotonaan lähinnä "sisääntulokerroksessa".

      Makuuhuoneet haluaa useimmiten ylemmäksi kuin maanpinnantasoon, makuuhuoneet myös vierastavat tietä. Länsi ja etelä ovat monien mielestä turhan aurinkoisia, joten suosikkisuunnat ovat pohjoinen ja itä.

      Saunaosasto - erityisesti vilvoitteluterassi ja/tai takkahuone - etsii ilta-aurinkoa (luodekulmalla). Saunaosasto myös haluaa piiloutua, mikä varsin usein tarkoittaa kellarikerrosta.

      Ehkä yksi kaikkein halutuimmista talomalleista voisi olla seuraavanlainen:

      1) Tie pohjois-eteläsuuntainen
      2) Tontti tien länsipuolella,
      3) viettäen tiestä poispäin riittävästi kokokellarille
      4) Kellarikerroksessa saunaosasto luoteiskkulmalla ja Takkahuone siinä länsisivulla muodostaen suojaisan vilvoitteluterassin luoteiskulmaan
      5) Sisääntulo siinä keskikerroksen itäsivulla ja sen molemmin puolin makuuhuoneet, joista toinen voi olla myös työhuoneena perheen etätyöskentelijälle
      6) keittiö lounaiskulmalla ja sen vierssä länsisivun puolessa välissä ruokailutila ja luoteiskulmalla olohuone, koko länsisivun mittainen terassi
      7) Yläkerrassa putkivintti ja makuuhuoneet kummassakin päässä.

      Miltäs kuullostaisi?

    • käytäntö opettaa

      Asuttuamme 15 vuotta talossa, jossa katon lape on pohjoiseen, en enää niin tekisi; melko jyrkkä peltikate, ja lumet luistavat liukkaasti alas ja tamppaantuvat tiukaksi, melkein jäiseksi metriseksi kinokseksi. Menee melkein kesäkuulle, ennen kuin varjoisen sivustan lumet ovat sulaneet. Siitä ei tykkää nurmikko eikä emäntä.
      Tuskin edes lumiesteet katolla auttais mitään.

      Jos laittaa pohjoissivulle - päätykolmion puolelle - khh:n ja pesuhuoneen, sinne tulee vain pieniä ikkunoita, ja kenties vilvoittelukuisti, jonne kesäisin paistaa ilta-aurinko - talvella tuskin tulee saunan jälkeen kuistilla istuttua.

      Keittiö on mielestäni kiva aamuauringossa; helpompi herätä aamukahveilla. Tietysti sieltä on hyvä olla suora yhteys olohuoneeseen. En muuten ole koskaan asunut talossa, jossa olisin marssinut kauppakassien kanssa kengät jalassa keittiöön. Jos ne ostokset on jaksanut kantaa ties millaiset matkat kaupasta kotiin, niin kyllä ne jaksaa kantaa kotona muutaman metrin matkan eteisestä keittiöön, vaikka se olisi vaikkapa olkkarin takana.

      Terassi ja olohuone länteen/etelään. Kyllä verhoja voi käyttää, että voi katsoa aurinkoisellakin säällä telkkaa.

      • aika laiska mies

        mitähän jos ottaisit lapion käteen ja levittäisit sitä lumikasaa hieman niin kyllä se siitä aika nopeasti sulaa. Jos on ongelma niin siihen pitää etsiä ratkaisu, tämähän on vielä ilmainen sellainen. eri asia on, jos ei tälläiset hommat kiinnosta.


      • edellinen
        aika laiska mies kirjoitti:

        mitähän jos ottaisit lapion käteen ja levittäisit sitä lumikasaa hieman niin kyllä se siitä aika nopeasti sulaa. Jos on ongelma niin siihen pitää etsiä ratkaisu, tämähän on vielä ilmainen sellainen. eri asia on, jos ei tälläiset hommat kiinnosta.

        Kyllä niitä kivikoviksi paakkuuntuneita "lumia" joka kevät hakataan irti lapiolla ja rautakangella, heitellään pitkin nurtsia... sulaa sulaa, vaan niiiin hitaasti...

        Kyllä huomaa että sulla ei ole mitään käytännön kokemusta asiasta


      • olet ketään
        aika laiska mies kirjoitti:

        mitähän jos ottaisit lapion käteen ja levittäisit sitä lumikasaa hieman niin kyllä se siitä aika nopeasti sulaa. Jos on ongelma niin siihen pitää etsiä ratkaisu, tämähän on vielä ilmainen sellainen. eri asia on, jos ei tälläiset hommat kiinnosta.

        arvostelemaan?Taitaa panta kiristää jollain tunne-elämän alueella,kun noin kiivaasti täytyy ottaa kantaa hyvin perusteltuun asiaan.Naurattaa varmaan toisia tasapainoisia palstan lukijoita.Myös minua.Mutta toisaalta kun saan ajan kulukseni miettiä asennoitumistasi,niin ei myöskään tällä alueella elämäni ole pitkäveteistä.Heh,heh,heh.


    • maisemat

      Onko maisemia/näköaloja tai jotain häiriötä (=naapurin autotalli tms.)? Ne kannattaa myös hyödyntää/huomioida.

      Itse halusimme valoisat oleskelutilat. Keittiöön paistaa aamuaurinko ja päiväaurinko eli ikkunat ovat itään ja etelään. En halua ähertää hämärässä/keinovalossa, jos luonnonvaloa on saatavilla. Olohuone on keittiön jatkona, eli maisemaikkunat etelään ja lounaaseen sekä lisäksi länteen. Eteinen on pohjoisen puolella -siellä ei vietetä aikaa, joten en halunnut tuhlata parasta valoa ja maisemaa läpikulkupaikkaan ja vaatenaulakoiden iloksi. Valoisuus on kuitenkin taattu suurilla ikkunoilla ja suoralla näköyhteydellä olohuoneen eteläikkunoihin. Makkareiden ikkunoita on sitten kaikkiin ilmansuuntaan -joka huoneessa ikkunat kahdella eri seinällä.

      Ajattelen myös niin, että liika valon saantia voi rajoittaa kaihtimilla ja verhoilla, mutta luonnonvalon niukkuutta on hankala jälkikäteen lisätä.

    • Anonyymi

      Olohuoneen ikkuna mieluiten pohjoiseen, makuuhuone mieluiten ilman ikkunaa tai ikkuna peitettynä. Valo häiritsee unta ja sitä vartenhan makuuhuone on.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2474
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2173
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1818
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1611
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1586
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1555
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1508
    8. 54
      1370
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      89
      1319
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1244
    Aihe