astioiden pesu

tajuton riita

Mulla on tajuton riita poikakaverini kanssa siitä miten astiat pestään käsin. Mulle kun on koulussa opetettu, että kuumalla vedellä pestään. Mutta tämä herra pesee astiat aina samalla tavalla että vaahdottaa astian yksitelleen ja laittaa syrjään ja sitten kun on vaahdottanut kaikki huuhtelee ne kylmällä tai joskus kuumalla vedellä. äijän mielestä kun bakteeri vain lisääntyvät kun pestään kuumalla vedellä, koska veden pitäisi olla kiehuvaa, että bakteerit kuolisivat.

Miksi ihmessä meidän kotsan opettaja aina opetti, että astiat pitää pestä kuumalla vedellä, jos tämä lisää bakteerimäärää? Sitä paitsi eihän rasvaa ym. töhnää saa pois kylmällä vedellä.

Kertokaa kumpi on oikeassa. En myönnä virheettäni ennen kuin olen saanut tarpeeksi vastauksia kylmän veden puolesta.

11

7523

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Turpa

      Kuumalla vedellä mäkin pesen ja huuhtelen astiat. Meidän köksän ope selitti sen niin, että kuumalla vedellä huuhdellut astiat kuivuu nopeammin. Kylmällä vedellä huuhdotuissa astioissa vesitipat pysyy esim. lasinreunassa pidempään, ja pöpöt tunnetusti viihtyy kosteassa.

      • ammattileipuri

        Kyllä kuumalla vedellä pesuun löytyy montakin syytä. Ensinnäki lika irtoaa kuumalla vedellä paremmin kuin kylmällä, erityisesti juuri rasva ja sokeri. Ja kuten edellinen kirjoittaja mainitsikin, kuumalla vedellä huuhdottaessa astia kuivuu nopeammin, vaikka meidän köksän opettaja aikoinaan sanoi että tiskiveden on oltava niin kuumaa kuin käsi kestää mutta huuhteluveden ei tarvitse. Itse tiskaan astiat ensin lämpimässä vedessä ja huuhtelen ne sitten yleensä juoksevan, lämpimän veden alla, vaikka se ei niin ympäristöystävällistä olekaan.


      • kannattaja
        ammattileipuri kirjoitti:

        Kyllä kuumalla vedellä pesuun löytyy montakin syytä. Ensinnäki lika irtoaa kuumalla vedellä paremmin kuin kylmällä, erityisesti juuri rasva ja sokeri. Ja kuten edellinen kirjoittaja mainitsikin, kuumalla vedellä huuhdottaessa astia kuivuu nopeammin, vaikka meidän köksän opettaja aikoinaan sanoi että tiskiveden on oltava niin kuumaa kuin käsi kestää mutta huuhteluveden ei tarvitse. Itse tiskaan astiat ensin lämpimässä vedessä ja huuhtelen ne sitten yleensä juoksevan, lämpimän veden alla, vaikka se ei niin ympäristöystävällistä olekaan.

        Hei!

        Onpa hauska lukea että kaikki vielä muistavat käksänopettajiensa neuvot! Jotenkin suloista :)

        Mutta kysyjälle siis vastaukseksi että minäkin pesen aina niin kuumalla vedellä kuin käteni vain kestävät (ja kumihanskojen ansiosta kestävät aika hyvin!).

        Mielenkiintoinen tuo poikaystäväsi ajatus bakteereista. Tietääkseni useimmat bakteerit alkavat kuolla kun lämpötila menee yli 60 astetta... mutta enpä ole tullut ajatelleeksi, kuinka kuumaa tiskiveteni on! Tietääkö kukaan miten kuumaa sellainen kuuma tiskivesi on jota ihmiset yleensä käyttävät?


      • Muimeli
        kannattaja kirjoitti:

        Hei!

        Onpa hauska lukea että kaikki vielä muistavat käksänopettajiensa neuvot! Jotenkin suloista :)

        Mutta kysyjälle siis vastaukseksi että minäkin pesen aina niin kuumalla vedellä kuin käteni vain kestävät (ja kumihanskojen ansiosta kestävät aika hyvin!).

        Mielenkiintoinen tuo poikaystäväsi ajatus bakteereista. Tietääkseni useimmat bakteerit alkavat kuolla kun lämpötila menee yli 60 astetta... mutta enpä ole tullut ajatelleeksi, kuinka kuumaa tiskiveteni on! Tietääkö kukaan miten kuumaa sellainen kuuma tiskivesi on jota ihmiset yleensä käyttävät?

        Käsin tiskatessa, ilman kumihanskoja, paljas käsi kestää n 40 astetta. Kumihanskoilla jonkin verran enemmän.

        Suoraan kuumavesikraanasta pitäisi tulla vähintään n 55 asteista ja max.lämpötilakin on periaatteessa ohjeistettu, mutta en muista paljonko se saisi olla.


      • Tinkerbell:)
        kannattaja kirjoitti:

        Hei!

        Onpa hauska lukea että kaikki vielä muistavat käksänopettajiensa neuvot! Jotenkin suloista :)

        Mutta kysyjälle siis vastaukseksi että minäkin pesen aina niin kuumalla vedellä kuin käteni vain kestävät (ja kumihanskojen ansiosta kestävät aika hyvin!).

        Mielenkiintoinen tuo poikaystäväsi ajatus bakteereista. Tietääkseni useimmat bakteerit alkavat kuolla kun lämpötila menee yli 60 astetta... mutta enpä ole tullut ajatelleeksi, kuinka kuumaa tiskiveteni on! Tietääkö kukaan miten kuumaa sellainen kuuma tiskivesi on jota ihmiset yleensä käyttävät?

        Siitä kuinka valkuaisaineet jämähtää kiinni astioihin jos ne pesee kuumalla.Ei sillä ollu kyllä etes täyttä pätevyyttä opettaa meitä. Tästä mielenkiintoisesta informaatiosta huolimatta pesen itse astiat aina kuumalla:) Lähtee kaikki kökkäreet veks. Huuhtelen kyllä kylmällä sitten, kun jäi kokkikoulussa tavaksi. Muistan joka ikisen opettajan vaahtoamisen tiskauksesta. Meidän piti jopa kuivata allas tiskin jälkeen. Joka ikinen kerta sitä vettä vaan jäi vaikka kuinka hinkkas niitä vesiä pois:)

        Ja tuosta tappelusta.. Onneksi poikaystäväni hommasi tiskikoneen sillä minua hirvitti hänen tiskaustyylinsä. Hän nimittäin pesi vain lasin sisäpuolelta.. Jouduin hiippaileen sitten kaikessa hiljasuudessa peseen uusiksi lasit ja tarkastin lautaset ettei se suutu:)


    • Madam

      Eikö voisi ajatella, että on ihanaa, että on ihanaa kun poikaystävä, joka tiskaa, eikä vain kytätä sen tekemisiä.

      • alkuperÄinen kirjoittaja

        KyllÄ on tooosi ihanaa ku on poikakaveri joka tekee ruoan ja tiskaa. joten se saa tehdä sen ihan miten vaan. eikä vielä ole vastaan tullut ihan tajuttoman kökköisiä astioita, eikä olla saatu mitään tautia, joten kai se on sama miten se tehdään. helpompaa se vissiin vaan on (ainakii mun mielestä) kuumalla vedellÄ.

        on tää kyllä taas niin epätasa-arvoista, kun ajatellaan, että on niin itsestäänselvyys että nää hommat kuuluu naisille ja että on erityisen ihanaa jos mies hoitaa tiskaamisen. kun ei se mies kuitenkaan ajattele, että onpa ihanaa kun tyttöystävä hoitaa esim. pyykinpesun, siivouksen.


    • mitään

      merkitystä nykyisin sillä, missä lämpötilassa astiat pestään. Meidän oloissa astioihin ei tule bakteereja, koska kotioloissa ruoka on tehty puhtaista raaka-aineista ja se on juuri syöty, eikä ole ehtinyt pilaantua. Bakteereja siis astioissa EI ole, vain ruokajäämiä. Ennen astiat todella pestiin kuumassa, koska pesuaineet oli tehottomampia, ja kuumalla vedellä voitiin varmistaa rasvajäämien poistuminen astioista tehokkaammin. Olen tyytyväisenä pannut merkille että nykyisin miehetkin tekevät kotihommia. Anna hänen tehdä omalla tavallaan ja jos astioissa on pikku murunen edellistä ruokaa, niin sen astian voi laittaa uudelleen tiskiin. Sinun tapasi tehdä kotihommia on sinulle oikea ja miehesi tapa hanelle oikea. Hyvää jatkoa molempien tekemisille..

    • aina alle 40

      asteisella vedellä tiskaa ne sitten käsin tai koneessa. Liian kuumalla eli yli 40 asteisella vedellä huuhdellessa rasvan valkuisaineet muuttuvat jotenkin "venyviksi" ja eivät lähde veden mukana pois. Muuta en osaa vesien lämpötiloista sanoa kun että kumihanskoja käytettäessä voi sinne alle pukea ohuet puuvillahanskat niin taas voi käsitellä aina vaan kuumempia vesiä.

      Pitäkää tiskialtaat, hanat ja harjat puhtaina niin ei tarvitse niin kamalasti pelätä pöpöjäkään.
      Ai niin, itselläni on runsaasti kaiken maailman wetteksejä ja muita "rättejä" siksi, että käytän niitä korkeintaan vain päivän ja sitten ne joutuvatkin taas pesukoneeseen 60-90 asteen pesuun esim. pyyhkeiden ja muun sellaisen mukana. En pidä limaisia ja haisevia rättejä lojumassa tiskialtaassa tai sen reunoilla. Olen laittanut pienet sievät imukuppikoukut kaakeliin ja reijittäjällä nipsaissut kunkin wetteksin tms. pariin kulmaan reijän josta sen saa ripustettua vähän ilmavammin ja ennen kaikkea pois altaasta mätänemästä:)

    • Mikkommhmm

      Meille ainakin koulussa köksäntunnilla opetettiin, että se lämpötila missä pystyt pitämään käsiä kuumassa vedessä, jotta ne haitalliset bakteerit kuolisivat niin lämpötilan pitäisi olla tuost vielä puolet kuumempaa. Tämän takia käytännössä on aivan turhaa huuhdella astioita lämpösellä vedellä. Astiat tulee pestä kuumalla vedellä, jotta rasva ja lika lähtee mahdollisimman tehokkaasti pois, nimenomaan rasvassa ne bakteerit on. Tämän jälkeen astiat tulee huuhdella kylmällä vedellä, koska se on taloudellisempaa.

    • Jaana

      Tässäpä Marttaliiton ohjeet astioiden pesuun käsin:
      Valmistelutyöt
      •Jos kätesi ovat arat pesuaineelle tai kuumalle vedelle, käytä kumisia tai muovisia suojakäsineitä.
      •Poista astioista ruoantähteet. Esihuuhtele ne tarvittaessa viileällä tai kädenlämpöisellä juoksevalla vedellä.
      •Laita ruoanvalmistus- ja tarjoiluastiat tarvittaessa likoamaan.
      •Täytä allas puolilleen niin kuumaa vettä kuin kätesi sallivat.
      •Annostele astianpesuainetta ohjeen mukaan, yleensä pieni painallus riittää.
      •Täytä huuhteluallas niin kuumalla vedellä kuin kätesi kestävät.
      Pesu ja huuhtelu
      •Pese ensin astiat, jotka koskevat suuta, esimerkiksi lasit, kupit ja ruokailuvälineet. Pese sitten lautaset ja kulhot ja lopuksi likaisimmat ruoanvalmistusastiat.
      •Pese astiat astianpesuharjalla sisä- ja ulkopuolelta.
      •Jos rasvalika ei lähde astioista, lisää tilkka pesuainetta tai vaihda pesuvesi kuumempaan.
      •Siirrä pesty astia huuhteluveteen.
      •Älä valuta vettä turhaan, juoksevan veden alla huuhtelu kolminkertaistaa kustannukset.
      Kuivaus
      •Kun huuhtelualtaaseen alkaa kertyä astioita, nosta ne kuivauskaappiin, jotta ne eivät kolhi toisiaan. Nosta lasit ja kupit alassuin ylähyllylle ja lautaset pystyyn lautashyllylle.
      •Nosta ruokailuvälineet huuhteluvedestä omaan valutustelineeseen kahvat alaspäin.
      •Jos sinulla ei ole kuivauskaappia, voit hankkia astianpesupöydälle valutustelineen tai laittaa astiat kuivumaan puhtaan astiapyyhkeen päälle.
      Jälkityöt
      •Kun olet pessyt astiat, laske vedet pois altaista, suihkauta astianpesuharjaan tarvittaessa käsitiskiainetta ja pyöräytä altaat puhtaiksi ja huuhtele.
      •Aseta puhdas pohjatulppa kuivumaan.
      •Huuhtele astianpesuharja ja ripusta se esimerkiksi kuivauskaapin alle ilmavasti kuivumaan.
      •Pyyhi tiskipöytä, pesualtaan taustakaakelit ja liesi roiske-etäisyydeltä.
      •Huuhtele pöytäpyyhe ja laita se kuivumaan.

      Näillä ohjeilla tulee puhdasta, eikä vesilasku nouse pilviin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miehille kysymys

      Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse
      Tunteet
      140
      4361
    2. Miksi kaivattusi on

      erityinen? ❤️‍🔥
      Ikävä
      89
      2089
    3. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      15
      2061
    4. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      69
      1819
    5. Haluaisin jo

      Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos
      Ikävä
      54
      1512
    6. Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.

      Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat
      Haapavesi
      141
      1498
    7. VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia

      Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu
      Maailman menoa
      104
      1375
    8. Nainen olet valoni pimeässä

      valaiset tietäni tietämättäsi ❤️
      Ikävä
      75
      1286
    9. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      98
      1231
    10. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      120
      1099
    Aihe