Mulla on tajuton riita poikakaverini kanssa siitä miten astiat pestään käsin. Mulle kun on koulussa opetettu, että kuumalla vedellä pestään. Mutta tämä herra pesee astiat aina samalla tavalla että vaahdottaa astian yksitelleen ja laittaa syrjään ja sitten kun on vaahdottanut kaikki huuhtelee ne kylmällä tai joskus kuumalla vedellä. äijän mielestä kun bakteeri vain lisääntyvät kun pestään kuumalla vedellä, koska veden pitäisi olla kiehuvaa, että bakteerit kuolisivat.
Miksi ihmessä meidän kotsan opettaja aina opetti, että astiat pitää pestä kuumalla vedellä, jos tämä lisää bakteerimäärää? Sitä paitsi eihän rasvaa ym. töhnää saa pois kylmällä vedellä.
Kertokaa kumpi on oikeassa. En myönnä virheettäni ennen kuin olen saanut tarpeeksi vastauksia kylmän veden puolesta.
astioiden pesu
11
8041
Vastaukset
- Turpa
Kuumalla vedellä mäkin pesen ja huuhtelen astiat. Meidän köksän ope selitti sen niin, että kuumalla vedellä huuhdellut astiat kuivuu nopeammin. Kylmällä vedellä huuhdotuissa astioissa vesitipat pysyy esim. lasinreunassa pidempään, ja pöpöt tunnetusti viihtyy kosteassa.
- ammattileipuri
Kyllä kuumalla vedellä pesuun löytyy montakin syytä. Ensinnäki lika irtoaa kuumalla vedellä paremmin kuin kylmällä, erityisesti juuri rasva ja sokeri. Ja kuten edellinen kirjoittaja mainitsikin, kuumalla vedellä huuhdottaessa astia kuivuu nopeammin, vaikka meidän köksän opettaja aikoinaan sanoi että tiskiveden on oltava niin kuumaa kuin käsi kestää mutta huuhteluveden ei tarvitse. Itse tiskaan astiat ensin lämpimässä vedessä ja huuhtelen ne sitten yleensä juoksevan, lämpimän veden alla, vaikka se ei niin ympäristöystävällistä olekaan.
- kannattaja
ammattileipuri kirjoitti:
Kyllä kuumalla vedellä pesuun löytyy montakin syytä. Ensinnäki lika irtoaa kuumalla vedellä paremmin kuin kylmällä, erityisesti juuri rasva ja sokeri. Ja kuten edellinen kirjoittaja mainitsikin, kuumalla vedellä huuhdottaessa astia kuivuu nopeammin, vaikka meidän köksän opettaja aikoinaan sanoi että tiskiveden on oltava niin kuumaa kuin käsi kestää mutta huuhteluveden ei tarvitse. Itse tiskaan astiat ensin lämpimässä vedessä ja huuhtelen ne sitten yleensä juoksevan, lämpimän veden alla, vaikka se ei niin ympäristöystävällistä olekaan.
Hei!
Onpa hauska lukea että kaikki vielä muistavat käksänopettajiensa neuvot! Jotenkin suloista :)
Mutta kysyjälle siis vastaukseksi että minäkin pesen aina niin kuumalla vedellä kuin käteni vain kestävät (ja kumihanskojen ansiosta kestävät aika hyvin!).
Mielenkiintoinen tuo poikaystäväsi ajatus bakteereista. Tietääkseni useimmat bakteerit alkavat kuolla kun lämpötila menee yli 60 astetta... mutta enpä ole tullut ajatelleeksi, kuinka kuumaa tiskiveteni on! Tietääkö kukaan miten kuumaa sellainen kuuma tiskivesi on jota ihmiset yleensä käyttävät? - Muimeli
kannattaja kirjoitti:
Hei!
Onpa hauska lukea että kaikki vielä muistavat käksänopettajiensa neuvot! Jotenkin suloista :)
Mutta kysyjälle siis vastaukseksi että minäkin pesen aina niin kuumalla vedellä kuin käteni vain kestävät (ja kumihanskojen ansiosta kestävät aika hyvin!).
Mielenkiintoinen tuo poikaystäväsi ajatus bakteereista. Tietääkseni useimmat bakteerit alkavat kuolla kun lämpötila menee yli 60 astetta... mutta enpä ole tullut ajatelleeksi, kuinka kuumaa tiskiveteni on! Tietääkö kukaan miten kuumaa sellainen kuuma tiskivesi on jota ihmiset yleensä käyttävät?Käsin tiskatessa, ilman kumihanskoja, paljas käsi kestää n 40 astetta. Kumihanskoilla jonkin verran enemmän.
Suoraan kuumavesikraanasta pitäisi tulla vähintään n 55 asteista ja max.lämpötilakin on periaatteessa ohjeistettu, mutta en muista paljonko se saisi olla. - Tinkerbell:)
kannattaja kirjoitti:
Hei!
Onpa hauska lukea että kaikki vielä muistavat käksänopettajiensa neuvot! Jotenkin suloista :)
Mutta kysyjälle siis vastaukseksi että minäkin pesen aina niin kuumalla vedellä kuin käteni vain kestävät (ja kumihanskojen ansiosta kestävät aika hyvin!).
Mielenkiintoinen tuo poikaystäväsi ajatus bakteereista. Tietääkseni useimmat bakteerit alkavat kuolla kun lämpötila menee yli 60 astetta... mutta enpä ole tullut ajatelleeksi, kuinka kuumaa tiskiveteni on! Tietääkö kukaan miten kuumaa sellainen kuuma tiskivesi on jota ihmiset yleensä käyttävät?Siitä kuinka valkuaisaineet jämähtää kiinni astioihin jos ne pesee kuumalla.Ei sillä ollu kyllä etes täyttä pätevyyttä opettaa meitä. Tästä mielenkiintoisesta informaatiosta huolimatta pesen itse astiat aina kuumalla:) Lähtee kaikki kökkäreet veks. Huuhtelen kyllä kylmällä sitten, kun jäi kokkikoulussa tavaksi. Muistan joka ikisen opettajan vaahtoamisen tiskauksesta. Meidän piti jopa kuivata allas tiskin jälkeen. Joka ikinen kerta sitä vettä vaan jäi vaikka kuinka hinkkas niitä vesiä pois:)
Ja tuosta tappelusta.. Onneksi poikaystäväni hommasi tiskikoneen sillä minua hirvitti hänen tiskaustyylinsä. Hän nimittäin pesi vain lasin sisäpuolelta.. Jouduin hiippaileen sitten kaikessa hiljasuudessa peseen uusiksi lasit ja tarkastin lautaset ettei se suutu:)
- Madam
Eikö voisi ajatella, että on ihanaa, että on ihanaa kun poikaystävä, joka tiskaa, eikä vain kytätä sen tekemisiä.
- alkuperÄinen kirjoittaja
KyllÄ on tooosi ihanaa ku on poikakaveri joka tekee ruoan ja tiskaa. joten se saa tehdä sen ihan miten vaan. eikä vielä ole vastaan tullut ihan tajuttoman kökköisiä astioita, eikä olla saatu mitään tautia, joten kai se on sama miten se tehdään. helpompaa se vissiin vaan on (ainakii mun mielestä) kuumalla vedellÄ.
on tää kyllä taas niin epätasa-arvoista, kun ajatellaan, että on niin itsestäänselvyys että nää hommat kuuluu naisille ja että on erityisen ihanaa jos mies hoitaa tiskaamisen. kun ei se mies kuitenkaan ajattele, että onpa ihanaa kun tyttöystävä hoitaa esim. pyykinpesun, siivouksen.
- mitään
merkitystä nykyisin sillä, missä lämpötilassa astiat pestään. Meidän oloissa astioihin ei tule bakteereja, koska kotioloissa ruoka on tehty puhtaista raaka-aineista ja se on juuri syöty, eikä ole ehtinyt pilaantua. Bakteereja siis astioissa EI ole, vain ruokajäämiä. Ennen astiat todella pestiin kuumassa, koska pesuaineet oli tehottomampia, ja kuumalla vedellä voitiin varmistaa rasvajäämien poistuminen astioista tehokkaammin. Olen tyytyväisenä pannut merkille että nykyisin miehetkin tekevät kotihommia. Anna hänen tehdä omalla tavallaan ja jos astioissa on pikku murunen edellistä ruokaa, niin sen astian voi laittaa uudelleen tiskiin. Sinun tapasi tehdä kotihommia on sinulle oikea ja miehesi tapa hanelle oikea. Hyvää jatkoa molempien tekemisille..
- aina alle 40
asteisella vedellä tiskaa ne sitten käsin tai koneessa. Liian kuumalla eli yli 40 asteisella vedellä huuhdellessa rasvan valkuisaineet muuttuvat jotenkin "venyviksi" ja eivät lähde veden mukana pois. Muuta en osaa vesien lämpötiloista sanoa kun että kumihanskoja käytettäessä voi sinne alle pukea ohuet puuvillahanskat niin taas voi käsitellä aina vaan kuumempia vesiä.
Pitäkää tiskialtaat, hanat ja harjat puhtaina niin ei tarvitse niin kamalasti pelätä pöpöjäkään.
Ai niin, itselläni on runsaasti kaiken maailman wetteksejä ja muita "rättejä" siksi, että käytän niitä korkeintaan vain päivän ja sitten ne joutuvatkin taas pesukoneeseen 60-90 asteen pesuun esim. pyyhkeiden ja muun sellaisen mukana. En pidä limaisia ja haisevia rättejä lojumassa tiskialtaassa tai sen reunoilla. Olen laittanut pienet sievät imukuppikoukut kaakeliin ja reijittäjällä nipsaissut kunkin wetteksin tms. pariin kulmaan reijän josta sen saa ripustettua vähän ilmavammin ja ennen kaikkea pois altaasta mätänemästä:) - Mikkommhmm
Meille ainakin koulussa köksäntunnilla opetettiin, että se lämpötila missä pystyt pitämään käsiä kuumassa vedessä, jotta ne haitalliset bakteerit kuolisivat niin lämpötilan pitäisi olla tuost vielä puolet kuumempaa. Tämän takia käytännössä on aivan turhaa huuhdella astioita lämpösellä vedellä. Astiat tulee pestä kuumalla vedellä, jotta rasva ja lika lähtee mahdollisimman tehokkaasti pois, nimenomaan rasvassa ne bakteerit on. Tämän jälkeen astiat tulee huuhdella kylmällä vedellä, koska se on taloudellisempaa.
- Jaana
Tässäpä Marttaliiton ohjeet astioiden pesuun käsin:
Valmistelutyöt
•Jos kätesi ovat arat pesuaineelle tai kuumalle vedelle, käytä kumisia tai muovisia suojakäsineitä.
•Poista astioista ruoantähteet. Esihuuhtele ne tarvittaessa viileällä tai kädenlämpöisellä juoksevalla vedellä.
•Laita ruoanvalmistus- ja tarjoiluastiat tarvittaessa likoamaan.
•Täytä allas puolilleen niin kuumaa vettä kuin kätesi sallivat.
•Annostele astianpesuainetta ohjeen mukaan, yleensä pieni painallus riittää.
•Täytä huuhteluallas niin kuumalla vedellä kuin kätesi kestävät.
Pesu ja huuhtelu
•Pese ensin astiat, jotka koskevat suuta, esimerkiksi lasit, kupit ja ruokailuvälineet. Pese sitten lautaset ja kulhot ja lopuksi likaisimmat ruoanvalmistusastiat.
•Pese astiat astianpesuharjalla sisä- ja ulkopuolelta.
•Jos rasvalika ei lähde astioista, lisää tilkka pesuainetta tai vaihda pesuvesi kuumempaan.
•Siirrä pesty astia huuhteluveteen.
•Älä valuta vettä turhaan, juoksevan veden alla huuhtelu kolminkertaistaa kustannukset.
Kuivaus
•Kun huuhtelualtaaseen alkaa kertyä astioita, nosta ne kuivauskaappiin, jotta ne eivät kolhi toisiaan. Nosta lasit ja kupit alassuin ylähyllylle ja lautaset pystyyn lautashyllylle.
•Nosta ruokailuvälineet huuhteluvedestä omaan valutustelineeseen kahvat alaspäin.
•Jos sinulla ei ole kuivauskaappia, voit hankkia astianpesupöydälle valutustelineen tai laittaa astiat kuivumaan puhtaan astiapyyhkeen päälle.
Jälkityöt
•Kun olet pessyt astiat, laske vedet pois altaista, suihkauta astianpesuharjaan tarvittaessa käsitiskiainetta ja pyöräytä altaat puhtaiksi ja huuhtele.
•Aseta puhdas pohjatulppa kuivumaan.
•Huuhtele astianpesuharja ja ripusta se esimerkiksi kuivauskaapin alle ilmavasti kuivumaan.
•Pyyhi tiskipöytä, pesualtaan taustakaakelit ja liesi roiske-etäisyydeltä.
•Huuhtele pöytäpyyhe ja laita se kuivumaan.
Näillä ohjeilla tulee puhdasta, eikä vesilasku nouse pilviin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Sanna niin nättinä Amsterdamin Business Foorumilla
Upeasti edustaa taas Suomea ulkomailla meidän kansainvälinen superstaramme. Miksei persuilla ole ketään siedettävän näk1589935Stubb jo paljon tunnetumpi kuin kaikki persut yhteensä
Nyt on aika ottaa mittaa tunnettavuudesta, herrat ja narrit! Joku tuolla toisessa ketjussa väitti, että "persujen rivimi39523Työeläkkeiden maksaminen on lopetettava
Suomen talous on palkansaajien vuosikausia heikentyneen ostovoiman vuoksi niin kuralla, että palkkasumman jakamisessa ta1368024Sofia Virran pahoinpitelyä puolustetaan netissä
HS soitti Virran pahoinpitelyä puolustaneille https://www.hs.fi/politiikka/art-2000011516353.html2617548Purra tekee hyvää työtä, me suomalaiset haluamme että hän jatkaa myös
seuraavan hallituksen valtiovarainministerinä. Kovina aikoina pitää olla kova.1266211Koska Minja Koskela ja Sofia Virta kääntyy islamiin?
Sekä vihreät että vasurit selvästi pitävät islamista ja muslimeista, varsinkin naiset, joten voidaan olettaaa että nuo k875987Persu Keskisarja on politiikan Uuno Turhapuro
Asiantuntija luonnehtii Keskisarjaa Trumpin ajan Turhapuroksi, joka ärsyttää kokoomusta. – Keskisarjan känni-imago j565797Stubb jo paljon tunnetumpi ja arvostetumpi maailmalla, kuin Marin koskaan
Stubb tekee sitä työtä mitä pitää, hän ei koreile vaatteilla eikä ole baareissa räkäposkella kuten Marin. Marininhan pit944861Oikeistohallitusten aikaan saannokset.
Holkerin touhujen seurauksena lama. Aho jatkoi tuhoa osaamattomuudellaan. Katainen ja alkoi talouden alamäki. Sipilä ja143947Pelle Miljoona, 70, saa harvinaista taiteilijaeläkettä - Tämän suuruinen eläke on kuussa!
Pelle Miljoona on kyllä symppis! Peace! Suomen punk-konkari Pelle Miljoona on yksi syksyn Vain elämää -kauden artisteist561495