uhf vai vhf antenni?

minkälaisen hankin?

Moi ostin tänään digi-vastaanottimen.Millainen antenni olisi hyvä?Asema josta otan singnaalin on noin 160 km päässä.Pitääkö se olla pitkä jossa on paljon lyhyitä tikkuja:)?.Luulisin että se joulukuusen mallinen ei käy.Minulla on useita antenneja *varastossa*T:tiedoista kiitollinen

9

2195

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sit laajakaista-antennin

      Nyt tällä hetkellä digikanavia välitetään vain UHF-alueella mutta ensi vuonna vapautuu syksyllä VHF III-taajuuksia ja niitä on jo suunniteltu otettavaksi käyttöön myös digikanavien välittämiseen. Joten missään tapauksessa ei kannata hävittää myöskään VHF-antennia.

      Elikkä joko tarvitset erilliset VHF III-alueen ja UHF IV/V-alueen antennit tai sitten laajakaista-antennin joka tarkoittaa sitä että se kattaa VHF III-alueen (kanavat 5-12), UHF IV-alueen (kanavat 21-37) ja UHF V-alueen (kanavat 38-69).
      Laajakaista-antenni on siis toiselta nimeltään yhdistelmä-antenni, sisältäen siis sekä VHF että UHF-antennin yhdessä ja samassa antennissa.

      Tosin, koska sun kodistasi on noinkin pitkä matka lähettimeen niin suosittelisin erillisiä antenneja, siksi että laajakaista-antennien vahvistus on yleensä vähän heikompi kuin erillisantennien. Todellakin, ilman ns. sähköllä toimivaa vahvistintakin antenni itsessään jo vahvistaa signaalia, siksi niitä piikkejä onkin niin paljon. Ja piikeistä puheenollen, mitä enemmän antennissa on piikkejä elikkä ammattikielellä elementtejä, sitä suurempi on yleensä vahvistuskin. Eli hanki sellaiset antennit joissa on mahdollisimman suuret vahvistukset, sitten vielä niiden perään ainakin pientalovahvistin, mahdollisesti joudut kyllä buustaamaan (vahvistamaan lisää) signaalia mastovahvistimellakin. Mutta tapauskohtaisesti.

      • vastauksesta

        :))


    • asut?

      Onpas sulla pitkä matka lähetinasemalle.Kuinka monen kymmenen metrin korkeuteen oikein olet asentamassa antennia,koska 160 kilometriä (linnuntietä) on jo niin pitkä matka,että ongelmaksi tulee jo maapallon kaarevuus,niin ettei signaali pääse enää horisontin ylitse,ilman että antenni asennetaan huomattavan korkealle.

    • Raholan_tarkkailija

      Jatkan tätä vanhaa viestiketjua, kun nyt vasta törmäsin itse tähän ongelmaan. Minullakin oli sellainen "joulukuusen mallinen" antenni katolla. Digikin näkyi joten kuten. Kuva pysähteli silloin tällöin ja äänessä napsahteli.

      Viime viikolla menin antennikauppaan ja hankin oikean UHF-antennin. (Digitv-sivuilta saa antennioppaan. Sen kuvista s.9-12 selviää, mistä on kysymys: http://www.digitv.fi/). Häiriöt hävisivät kertaheitolla.

      Sitten kävelin lähikatuja kattoja silmäillen. Täällä ei puolellakaan omakotitaloista ole asiallista antennia. Turha on valittaa digivioista, jos yrittää pari vuosikymmentä vanhalla keksinnöllä sitä onkia. Asiallinen UHF-antenni maksaa paikasta riippuen 35-50 euroa. Se ei ole iso hinta briljantista kuvasta ja häiriöttömästä äänestä.

    • EiKatolleAin

      Taajuusmuutoksia ja toimilupakausia...
      Kauankohan antenni pystyy ottamaan vastaan mitään?
      Nyt on puolilogaritminen antenni jonka kokeilujen perusteella valitsin vuosikymmeniä sitten. Tästä antennista ei enää löydä netistä mitään tietoja? Toimii kuitenkin.

      Hoitaako Digi- TV hössötys antennit uusiksi?

      • Ikivanha ketju nousi taas sikäli ajankohtaiseksi, että v. 2020 DVB-T -antennikanavat sammuvat siihen mennessä (toivottavasti) aikaan saadun uuden DVB-T2 -antenniverkon tieltä. Taajuudetkin muuttuvat, joten jatkossa Suomessa joko pitää ostaa uusi VHF -antenni tai kaivaa esille se vuosikymmeniä hyvin palvellut harava ja viritellä se taas täyteen iskuun.

        Muiden muassa YLE:n kanavat näkyvät jatkossa VHF -alueella ja Digitan palveluun kuuluvat antenni- ja hybridikanavat UHF:llä.

        http://www.hdtvopas.fi/teravapiirron-abc


      • VHF-ei_koko.maassa
        Kollimaattori kirjoitti:

        Ikivanha ketju nousi taas sikäli ajankohtaiseksi, että v. 2020 DVB-T -antennikanavat sammuvat siihen mennessä (toivottavasti) aikaan saadun uuden DVB-T2 -antenniverkon tieltä. Taajuudetkin muuttuvat, joten jatkossa Suomessa joko pitää ostaa uusi VHF -antenni tai kaivaa esille se vuosikymmeniä hyvin palvellut harava ja viritellä se taas täyteen iskuun.

        Muiden muassa YLE:n kanavat näkyvät jatkossa VHF -alueella ja Digitan palveluun kuuluvat antenni- ja hybridikanavat UHF:llä.

        http://www.hdtvopas.fi/teravapiirron-abc

        Mutta eihän tuo VHF verkko kata kuin osan maasta?
        Loputko jää lopullisesti pimentoon


    • LuontoKiittää

      Mikä antenni tämä joulukuusen näköinen on? Mastosta vaakasuoraan on runko, jossa piikkejä poikittain vaakasuorassa. Piikit lyhenevät kärkeä kohti.
      Mitkä kanavat tai taajuudet "joulukuusi" ottaa vastaan?

      Näillehän tiedot netistä löytyy:
      "UHF-antennissa on tiheästi noin 20 cm pituisia piikkejä 10–100 kpl, ks. kuva.
      VHF-antennissa on harvakseltaan noin 40 cm pituisia vaakapiikkejä 5–15 kpl, ks. kuva.
      yhdistelmäantennissa (UHF VHF) on eripituisia piikkejä, jotka muodostavat yleensä kolmionmallisen kuvion (altapäin katsottuna). HUOM! Yhdistelmäantennit eivät ne täytä Viestintäviraston määräyksen 65 asettamia vaatimuksia."

      Taitaa katollani olla juuri tuo yhdistelmäantenni eli puolilogaritminen antenni. Riittää kunhan jotain näkyy. Mutta entä tarvittava digiboksi? Kauppias sanoi ettei niitä enää myydä. Ja jos jostakin vielä löytää, on hinta yli 300 euroa.

      • Toistolaitteet vaativat "Antenna Ready HD" -merkinnän toimiakseen antenniverkossa jatkossakin.

        "Joulukuusesi" toiminee antennina, mikäli vastaanottopaikkasi on kelvollinen, eikä ole paljoakaan ulkopuolisia häiriöitä. Jos Viestintävirasto ei takaa toimintaa, en minäkään voi sitä tehdä, mutta kokeilemallahan tuo selviää. ; )

        Digibokseja antenni-HD:hen on saatavana jo satasellakin, mutta laadusta en osaa sanoa. Halvemmat digiboksit ovat yleensä ilman omaa tallenninta, käyttäen tallennukseen ulkoista USB-muistitikkua tai kiintolevyä, joka ei siis kuulu toimitukseen, vaan pitää hankkia erikseen.

        Tuossa vain esimerkin vuoksi yksi:

        https://urly.fi/14Gl

        En osaa suositella, kun en digiboksiskeneä tunne.

        Kaikkihan eivät tallennuksia harrasta, eivätkä voi tai halua hankkia uutta televisiota, joten heille tuon tapainen yksinkertaisempikin digiboksi kelvannee.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1402
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1275
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1182
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1062
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1026
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1003
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe