Mirena kierukka?

Emolintu

Onko kokemuksia hormonikierukasta vaihdevuosi ja vuotovaivoihin? Nuorena minulla oli, mutta sain jatkuvasti migreeni kohtauksia, ja silloinen vekotin poistettiin.

T. Pikaisesti pitäisi päättää

14

28834

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Maijakaija

      Minulle laitettiin pari vuotta sitten hormonikierukka, ensin oli puoli vuotta kipuja ja jatkuvia niukkoja vuotoja, sitten vuodot loppuivat kokonaan. Lisäksi käytän Estrena-geeliä. Olen nyt tosi tyytyväinen tähän yhdistelmään.

      • vaihdevuosioireisiin myös?

        Mukava kuulla, että tiputtelu jossain vaiheessa lakkaa. Itse olen ollut runsaan kuukauden hormonikierukan "kantaja". Tiputtelua ja outoa päänsärkyä (vain toisella puolella päätä) lukuunottamatta ei muita oireita. Ehkä vähän itkuherkkyys on lisääntynyt, mutta en ole siitä varma. Mietin, mistä tiedän, milloin vaihdevuodet alkavat, kun kierukka lopettaa vuodot muutenkin lähes kokonaan. Tiedätkö sinä?


      • Vielä vanhoilla päivillä
        vaihdevuosioireisiin myös? kirjoitti:

        Mukava kuulla, että tiputtelu jossain vaiheessa lakkaa. Itse olen ollut runsaan kuukauden hormonikierukan "kantaja". Tiputtelua ja outoa päänsärkyä (vain toisella puolella päätä) lukuunottamatta ei muita oireita. Ehkä vähän itkuherkkyys on lisääntynyt, mutta en ole siitä varma. Mietin, mistä tiedän, milloin vaihdevuodet alkavat, kun kierukka lopettaa vuodot muutenkin lähes kokonaan. Tiedätkö sinä?

        tosiaan minäkään tiedä, milloin kuukautiset olisivat normaalisti loppuneet.

        Tiputtelua kesti muistaakseni viikkoja, kuukausia, todella vähäistä.


    • nainen...

      Minulla (52v) ollut Mirena-kierukka 8 vuotta. Runsaat vuodot loppuivat. Jotain tiputteluja oli alussa mutta kuukautisia ei ole ollut moneen vuoteen eikä edes tiputtelua. Vaihdevuosivaivoina on ollut parina syksynä (ihmettelen miksi vain syksyllä)pientä hikoilua. Hormoonireseptini olen uusinut jo kaksi kertaa mutten käyttänyt kertaakaan. Kaiken kaikkiaan ihan tasainen olo.

    • Vanhoilla päivillä :(

      Mulle laitettiin hormonikierukka Mirena 51-vuotiaana, olen tutkimuksessa mukana.

      Vuodot hiipuivat pikku hiljaa kokonaan, kun sitä ennen, vaikka käytin tabletteina keltarauhashormonia, vuoto oli niin rankkaa, että piti suorastaan asua vessan vieressä. Ennen noita pillereitä saatoin vuotaa viikonkin. Siis vuotoihin tosi hyvä juttu. Eikä tarvinnut kohtua poistaa. eikä tehdä kaavintoja enää. Keltarauhashormoni tulee huomattavasti helpommassa muodossa, ei tarvitse muistaa ja laskea pillereitä.

      Mulla ei ole ollut mitään vaivoja kierukan johdosta. Aluksi vähän tuntui, että kyllä oli jotain laitettu.

      Se hiukan jännittää kun kierukka otetaan pois, käyttöikähän on kaiketi 5 v. Miltä tuntuu?

      • Emolintu

        Mutta parin päivän sisällä vuodon pitäisi alkaa, ja sit rohkaistua kierukan laittoon ! Tulee vaan mieleen että riittäneekö tuo, kun minulla myös niitä hikoiluja yms "kireitä "päiviä, vatsan turvotus voi olla tosi rajua n. puoltoista, viikko ennen kuukautisia. Ikää on 39... Ei kai auta kuin kokeilla.


      • Nainen 52v
        Emolintu kirjoitti:

        Mutta parin päivän sisällä vuodon pitäisi alkaa, ja sit rohkaistua kierukan laittoon ! Tulee vaan mieleen että riittäneekö tuo, kun minulla myös niitä hikoiluja yms "kireitä "päiviä, vatsan turvotus voi olla tosi rajua n. puoltoista, viikko ennen kuukautisia. Ikää on 39... Ei kai auta kuin kokeilla.

        Hei! Miten sujui taannoinen kierukan laitto ja mitä kokemuksia sinulle on ehtinyt tulla siitä? Itse odottelen vaihdevuosien alkamista (siskoilla alkanut 52-vuotiaana) ja kärsin melkoisen runsaista kuukautisista, jotka tulevat aika tiheään. Veriarvot olleet vuoden välein alakanttiin (hb 119) ja olen sitten syönyt rautaa ja saanut arvot tilapäisesti kohoamaan. Nyt kävin työterveystarkastuksessa ja lääkärin mielestä olisi parempi hoitaa syytä eikä syödä rautakuureja yksi toisensa jälkeen. Hän kehotti neuvottelemaan gynen kanssa hormonikierukasta. Itse en aiemmin ollut edes tietoinen, että hormonikierukkaa käytettäisiin tähän tarkoitukseen ts. vaihdevuosien lähestyessä ja että se sitten korvaisi tabletteina otettavan keltarauhashormonin kun/jos estrogeenihoito tulee ajankohtaiseksi jossain vaiheessa. Koska olen vaihtanut työpaikkaa eikä minulla ole vakiogyneä (aiemmassa duunissa pääsi työterv.hoidon kautta erik.lääkärille, nykyisessä ei) soitin kotikuntani terveyskeskukseen ja sainkin sieltä varattua ehkäisyneuvolaan ajan kierukan asettamista varten (tulevana torstaina). Sitten pyysin ja sain työterv.lääkäriltä reseptin hormonikierukan hankkimiseksi. Saan sen puoleen hintaan, koska sillä hoidettaisiin runsaita kuukautisia. Nyt kuitenkin olen siirtänyt kierukan ostoa ja miettinyt, että onko järkee vai ei... Kuukautiseni ovat suht runsaat ja tulevat kolmen viikon välein ja kestävät pitkään, mutta eivät aina, vaan jonkun kerran ovat jääneet väliin. Jos laitatan kierukan, mistä tiedän milloin vaihdevuodet alkavat, kun kuukautiset eivät jää ns normaalisti pois? Tietty kuumat aallot ja yöhikoilut sen aikanaan kertovat... Tai tarvitseeko minun sitä edes tietää? Siis ottaako vai eikö (taidan kyllä kokeilla). Olisi kiva kuulla lisää samanikäisten tai samassa tilanteessa olleiden/olevien kommentteja!

        Minulla on aiemmin ollut useita kupari- ja Nova-T-kierukoita sekä viimeksi Multiload-kierukka, joka jo yli-ikäisenä (olin oikeastaan unohtanut koko kierukan..) otettiin alkuvuodesta pois. Entä kuinka tärkeänä pidätte sitä, että kierukan laitto tapahtuu kuukautisten aikaan? Ei kai sillä muuta merkitystä ole kuin että varmistetaan, ettei ole raskaana (tässä iässä ja nykyisellä yhdyntätiheydellä ei todellakaan mahdollista...:/ ) ja että se tekee vähemmän kipeää silloin. Arvelen kyllä, ettei tuosta tule ongelmaa (paikat ei enää niin piukat, luulen, kipukynnys korkea, en jännitä). Eli mulla tuskin on menkat kun menen sinne torstaina, mutta sillä ei liene merkitystä.


      • ZIPZIP222

        Ei välttämättä tarvii ottaa pois, kun tulee 5 vuotta täyteen. Mulla tuli jo vuonna 2011 5 v täyteen, mutta gyne sanoi, että voi pitää jonkun vuoden yli. On kuulema vielä tehoa tarpeeksi, varsinkin kun kyseessä noin viiskymppinen (51v olen nyt). Olen ollut koko ajan tyytyväinen, vuodot jäi pois, ainoastaan hiusten rasvoittuminen oli ikävää, mutta se on pieni "vaiva" kokonaisuutta katsoessa.


    • v-vuodet

      Itselläni jo kolmas mirena ja sen teho kestää 6vuotta. Sen kanssa ei ole ikinä ollut mitään ongelmia.

      • mirenaali

        Minulla on vaihdevuodet olleet nyt noin 2 - 3 vuotta ja toukokuussa tuli 5 vuotta Mirena-kierukan laitosta. Minulle sanottiin, että voi pitää vuoden - kaksi vieläkin, mutta jos ehkäisymielessä, niin pitäisi kuulemma vaihtaa tai käyttää kondomia.
        Pitääköhän tämä paikkansa, tulisinko raskaaksi vielä nyt 53-vuotiaana, kuukautiset ovat olleet 5 vuotta pois "kierukankin ansiosta".
        Kertokaa mielipiteenne!


    • Väsynyt (rätteihin)

      Minulla oli kohtu täynnä kystia ja ne poistettiin keväällä. Samalla laitettiin Mirena-kierukka runsaiden kuukautisten vuoksi. Kuukautiseni kestivät ennen kierukan laittoa vaiun muutaman päivän, mutta vuto oli tosiaan runsasta.
      Nyt vuoto on vähäisempää, pärjään ihan pikkuhousunsuojilla, mutta sitä kestää yli kaksi viikkoa!

      Alhainen hemoglobiini oli myös yksi syy, miksi lääkäri ehdotti kierukan laittoa, mutta veriarvot eivät ole nyt pari kuukauttaa kierukan laiton jälkeen yhtään parempi, vaikka olen syönyt rautaa koko ajan.

      En siis ole ollenkaan tyytyväinen nykyiseen tilanteeseeni!

      Osaako joku sanoa, voiko kierukan otattaa pois, ja laittaa tarvittaessa myöhemmin sen saman kierukan takaisin (tehoahan siinä on vielä monta vuotta)??

      Minusta tuntuu, että olen lihonut kierukan laiton jälkeen, vaikka mikään lihava en ole nytkään. Minusta on tullut jotenkin saamaton ja väsynyt, ja olen ajoittain apea, vaikka perusluonteeltani olen iloinen.

      • FIHHH

        Arvelen, että samaa kierukkaa ei voi laittaa vaan, on ostettava uusi (hygieniasyistäkin). Vuotojen tasaantuminen vei minulla liki vuoden. Sitten jäivät vähitellen pois. Tietysti ikäkin varmaan vaikuttaa tähän.


    • Väsynyt (rätteihin)

      Kiitos vastauksestasi, nimimerkki FIHHH.

      Täytyy nyt sitten vielä miettiä, otatanko kierukan pois vai en. Se oli kitenkin sen verran kallis investointi, ettei sitä nyt muutaman kuukauden käytön jälkeen raaskisi kokonaan poiskaan heittää.
      Harmittaisi vietävästi, jos poiston jälkeen tulisinin toisiin aatoksiin, ja haluaisin kierukan takaisin. Sitten olisi taas ostettava uusi.

      Ehkä minä nyt sitten vielä kärvistelen noiden vuotojen kanssa, ja koetan ottaa itseäni niskasta kiinni. Kyllähän tuo alhainen hemoglobiinikin tietysti vaikuttaa väsyneisyyteeni ja saamattomuuteeni.
      Mies ei vain oikein ota ymmärtääkseen, ettei seksi maistu vuotojen aikaan. Ja kun olen nyt vuotanut nin paljon, niin ukolla alkaa pinna kiristyä, vaikka hellä ja huomaavainen onkin.

    • Anonyymi

      Mulla ollut mirena 10 vuotta. Olen 50 v. Nyt alkanut olemaan tiputtelua ja mietin, voiko johtua mirenasta, hormoonia ei enää erity...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      113
      8650
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2605
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      127
      2342
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1976
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1724
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      12
      1534
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1477
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1419
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1292
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      13
      1213
    Aihe