Addisonin tauti

pikkuinen..

Onko teillä kokemusta?
Minkälaisia oireita on koiralla ollut?
Minkä ikäisenä huomattu?
Pysyykö lääkityksellä kurissa?
Tuleeko lääkityksestä huolimatta addisonin kriisejä?

18

13436

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tauti puhkesi

      liian aikaisen vahinkoraskauden myötä. Noin vuosi meni lääkityksellä. Sitten oli siirryttävä nesteytykseen. Eli tiputuksella nestettä koiraan niskan kautta. Noin tunti paikoillaan, jotta neste meni tasaisen hitaasti. Kohtaukset lisääntyivät ja pahenivat ajan myötä ja koira pääsi koirien taivaaseen kärsimyksistä pois. Ikää koiralla oli tuolloin noin kolme vuotta. Upea luonne ja hyvä koira, mutta sairaus oli liian rankka sen kestettäväksi pitkällä juoksulla.

    • **********

      Joko sait vastaukset eläinlääkäriltä? Tapaus kiinnostaa, koska omistan saman rotuisen koiran. Kirjoitit tuolla aikaisemmin, et tänään sisitte vastauksia kokeista ja et eläin lääkäri epäili tätä tautia koirallasi?

      • Nirppulirppu

        Addisonin tauti Thaikulla, narttu kaksi vuotias ja todettii elokuussa, oli kriisi päällä, onneksi saatii nopea diagnoosi.
        Koira jäi alamittaiseksi, nahka tumma mahasta ja korvista, luultiin auringon ruskettamaksi.
        Kriisin oireet meidän typyllä; Haluton,väsynyt, oksetti muttei oksentanut, ruoka ja juoma haluton, ei suostunut ulkoilemaan, vatsakivut,ärtyisä vetäytyi omiin oloihinsa ilmeisesti pään särkyy, lihaskipuja. Lekurissa tulehdus arvot korkealla, suolapitoisuudet alhaalla, muutkin arvot vinksin vonksin.Yli kuukauden päivät olivat lääkityksen kanssa tasapainottelua. Kunnes alkoi tehoamaan, eilen sterilisaatio tehtiin ettei valeraskaus vie kriisiin. Pärjäilty on välil paremmin välil vähän huonommin, päivä kerrallaan..


      • pikkuinen..

        kuulemma perjantaina tulee vasta ne tulokset,
        kyllä huolettaa..
        Olen lukenut nyt näitä kauhu tarinoita koirista jotka on kuollut siihen addisonin kriisiin.
        Tollahan oli se kriisi nyt kerran, ja selvisi ainakin tällä kertaa. Tulevat kerrat pelottavat..
        Tosin on siellä ollut niitä selviytymis tarinoitakin.
        Me soitellaan ja käydään omalla eläinlääkärillä joka päivä kontrollissa.
        Tänään hain pikkuiselle pahoinvointi lääkettä ell, kun on ruvennut oksentelemaan jatkuvasti.
        Ei millään jaksaisi odotella perjantaihin asti vastauksia! tuskaa...


      • ***********
        pikkuinen.. kirjoitti:

        kuulemma perjantaina tulee vasta ne tulokset,
        kyllä huolettaa..
        Olen lukenut nyt näitä kauhu tarinoita koirista jotka on kuollut siihen addisonin kriisiin.
        Tollahan oli se kriisi nyt kerran, ja selvisi ainakin tällä kertaa. Tulevat kerrat pelottavat..
        Tosin on siellä ollut niitä selviytymis tarinoitakin.
        Me soitellaan ja käydään omalla eläinlääkärillä joka päivä kontrollissa.
        Tänään hain pikkuiselle pahoinvointi lääkettä ell, kun on ruvennut oksentelemaan jatkuvasti.
        Ei millään jaksaisi odotella perjantaihin asti vastauksia! tuskaa...

        Voimia sulle jaksamiseen ja toivotaan nyt vielä, ettei olisi sitä, vaan jotain harmittomampaa.


    • *********

      Tässä vielä yksi linkki Addisonin tautia sairastavan cockerin sivuille:

      http://koti.mbnet.fi/cockers/addisonintautifaq.htm
      tuolla aika hyvin mielestäni selostetty YHDEN Addisonin tautia sairastavan koiran oireista ja tuadin kuvasta ja hoidosta. sielät pääsee myös osioon "Taistelijan tarina", missä hyvin on kerrottu tämän koiran oireista ja niiden hoidosta ja oikean diagnoosin vaikeudesta.

      • Nirppulirppu

        sulle. Jos koiralla on kriisi ollut jo kerran nii eihän se addison mihinkää häviä. Koiran saa kuntoon lääkkeillä, se on vaan nii että huoli ja paine koiran tilasta on joka päiväinen. Sen vuoksi moni lopettaakin koiran kun ei yksin kertaisesti jaksa. Meillä kaksi päivää leikkauksesta ja koira ei suostu ulkona liikkumaan, eli taas nostetaan kortisoni annosta, kunnes sitten ei liiku kotoa ruokahimon takia ja taas lasketaa annosta. Kunhan nyt saadaa toi valeraskaus ja sterilisaatio haava kuntoon nii nähdään sitte tasoittuuko tuo vointi. Sulle tsemppiä, ja paistaa se aurinko risukasaan, usko pois. Ihmisillä vaikea hoitaa ni kuinka eläimellä joka ei osaa kertoa mikä olo.


    • jolla oli...

      cushingin syndrooma(lääkityksenä solunsalpaaja).Tämän taudin "vastakohta" on addisonin tauti.Silloin kun koirani cushingin tauti "liukui" addisonin puolelle koira lopetti syömisen täysin,myös veden juonti väheni.Koira nuoli käsiäni(suola)ja oli salmiakin perään(söin salmiakkia).Koiran lihakset kuihtuivat,joka oire liittyy molempiin tauteihin.Addisonin ollessa päällä muutettiin taas lääkitystä tautiin sopivaksi(Prednisol).Sitä en tiedä voiko tilanne olla sama addisonin kohdalla,eli voiko muuttua välillä cushingin syndroomaksi.Tästä on aikaa jo neljä vuotta ja lääketiede on eläinlääkkeidenkin osalta mennyt huimasti eteenpäin.Uskoisin,että nykylääkityksen turvin tulet pärjäämään koirasi kanssa hyvin.

    • kleini

      uroskoirallamme tänä syksynä Addisonin tauti. Aluksi luultiin suolistotulehdukseksi, sitten eturauhasvaivoiksi ja lopulta oikea syy selvisi elikkä Addisonin tauti. Ennen oikeaa diagnoosia koira oli ihan ruokahaluton, oksenteli useamman kerran viikossa ja välillä ulostekin oli löysää. Lisäksi koira oli tavallista väsyneempi. Koiramme on nyt hieman vajaa kaksi vuotta ja näyttää pysyvän hyvin kurissa lääkityksellä. Addisonin kriisejä ei ole ollut ollenkaan. Koira on ihan pirteä, vilkas ja entinen oma itsensä. Ei mitään ongelmia.

    • lääkkeillä pysyy

      hyvin veriarvot kohdallaan, 3 vuotiaana alkoi nyt 9 vuotta uroskoira, ei huomaa koirasta mitään epätavallista

    • ei kaikilla

      Ilmeisesti tapauskohtaista, valitettavasti tämä oli ensimmäinen kerta, kun kuulin koirasta, joka olisi elänyt pari vuotta pidempään addisonin taudin diagnoosista. Itselläni 2 vuotias westie, jolla todettiin addisonin tauti vuosi sitten. Lääkityksestä huolimatta koiralla on ollut nyt pari kuukautta munuaisarvot koholla ja eläinlääkäri ei enää voi antaa ennustetta elinajasta, kontrolli kerrallaan mennään.

      • Meri''

        Onko teillä vapinaa koiralla? Meillä addisonin tauti todettiin tänä kesänä ja verikokeissa ollaan hypätty. Vapinaa ei vaan ole saatu pois. Enemmän vapisee, kuin ei vapise.


      • lääkkeillä pysyy
        Meri'' kirjoitti:

        Onko teillä vapinaa koiralla? Meillä addisonin tauti todettiin tänä kesänä ja verikokeissa ollaan hypätty. Vapinaa ei vaan ole saatu pois. Enemmän vapisee, kuin ei vapise.

        nyt koira täytti 11 vuotta ja addison 3 vuotiaasta, puolenvuoden välein verikoe, ja lääkityksen tarkistus, koira painaa 31kg , nyt oli joku muutos taudissa, alkoi oksentelemaan niin mentiin lääkäriin heti, edellinen lääkärissä käynti 2 kuukautta sitten

        koira ollut jonkin aikaa voimaton laskeutui makuulle jos jäin lenkillä juttelemaan jonkun kanssa, sitten alkoi henki haista ja tuli se purenta arkuus mikä oli silloinkin kun tauti huomattiin

        koiralle lääkärissä nestettä, pahoivoinnin estoa ja kortisoni piikki, koira jo lääkärissä piristyi vaikka oli nukahtaa sinne vietäessä, otettiin verikokeet ja vähän sekavalta näytti

        nyt ruoka renal tai kd nappuloita ja renal tai kd purkkiruokaa, piimä ja puruluut pois ja renal purkkiruokaan vettä joka korvaa piimän ennen nukkumaan menoa

        nyt koira on virkeä taas jaksaa lenkkeillä ja hyppiäkkin?, henki ei enää haise eikä ole purenta arkuutta, vielä vatsan suojakalvo ainetta aamulla ja illalla

        juo ja pissaa normaalisti kakka normaalia, tuo palloa siis elämän ilo on taas palannut

        onko nyt 8 vuotta ollut addison, alkuvuosina otettiin addison koe muutamia kertoja ja aina se näytti tautia

        lääkitys 3 florineffiä aamulla ja 3 illalla, 1 hydro kortison aamulla ja 1 illalla, kortisonia voidaan ehkä joutua lisäämään, lääkäri aika kuukauden päästä

        siis koiran rytmit lenkit ja paino koitettava pitää samana,

        oli vilkas pentuna sitten ihmeteltiin kun ei paino noussut oli 21 kg 68 cm koiralla (uros) sitten alkoi nuutumaan ja purenta arkuus tuli, vietiin lääkäriin ja onneksi lääkäri osasi yhdistää heti addisoniin ja antoi lääkeitä, koira oli jo aamulla virkeämpi vaikka luulin ettei enää aamua näe, lääkitys oli aluksi 1 lorinef aamulla ja 1 illalla ja siitä nostettiin ja kortisoni tuli mukaan

        siis voimattomuus ja juominen, puruarkuus siis sattui suuhun jo pipanoita purressa, koiraa on syötettävä vaikka lusikalla ja ruiskulla suuhun vettä ja lääkäriin ettei pahene kriisi vaiheeseen niin saadaan hengissä lääkäriin ja sitten lääkkeillä ja renal tai kd ruualla menee jo elämä raiteilleen

        tässä tais tulla paljon asiaa ja sekavasti mutta voin vastata kysymyksiin yksityikohtaisemminkin tarvittaessa


    • tinnitus1

      Kleini, oliko teillä tylosinlääkitys päällä kun tauti todettiin?

      Mun koiralla on kanssa epäilty suolistotulehdusta (ja haimatulehdusta) ja antibiootti (nyt menossa toinen 10pv:n kuuri) uusi ruoka siihen auttaakin. Oltiin 2 vkoa ilman ja oireet palasi.
      Käsitin että jos lääkkeet ei auta niin vois olla addisonia (jota meillekkin nyt sitten väläyteltiin jos ei oireet lopu).

    • lkikjd

      Koirani addison alkoi kriisistä, lääkitys pelasti sen.
      Nykyään ongelma on tuo sisälle pissaaminen jota on jatkunut niin pitkään(kolme vuotta) kun kriisi diagnosoitiin. Ny pitäs viedä taas eläinlääkäriin kontrollikäynnille ja kysyä että missä vika kun sisälle tekee. Oisko sokeritauti puhkeemassa?

      • Anonyymi

        Älä turhaan vie eläinlääkärille, vie piikille. Itse vein omani heti kun sille tuli kynteen joku juttu ja ostin uuden. Eihän kukaan pidä autoakaan, josta puuttuu yksi pyörä tai bensatankki vuotaa.


    • Anonyymi

      Halusin tulla kertomaan positiivisiakin kertomuksia tänne. Koira on nyt 11 vuotias ja sairastanut Addisonin tautia ja kilpirauhasen vajaatoimintaa nyt 8 vuotta. Koira on terve, hyväkuntoinen, reipas ja leikkisä edelleen, mitä nyt lonkat ovat isolta 45kg koiralta irtisanomassa itsensä. Olemme käyneet diagnoosista lähtien 6kk välein ell tarkastuksessa, jolloin otetaan kontrolli verikokeet ja tarvittaessa muokataan lääkityksiä. Tällä hetkellä 5x florinef aamuin illoin, olemme koko ajan pitäneet tasan 12h välin ja koira on elänyt erittäin tasaista ja stressitöntä elämää. Ei ole ollut hoitolassa, ei meluisia ihmisjoukkoja, ei mitään, mikä voisi aiheuttaa stressiä. Tämä on toki vaatinut meiltä esim sen, että olemme toteuttaneet lääkehoitoa tarkasti, ei yhtään antokertaa jäänyt välistä ja sen että emme ole olleet missään lomalla, mihin ei voi ottaa koiraa mukaan., mutta se on ollut sen arvoista.

    • Anonyymi

      Noin vuosi meni lääkityksellä. Sitten oli siirryttävä nesteytykseen. Eli tiputuksella vedin viinaa suoraan suoneen. kautta. Noin tunti paikoillaan, jotta neste meni tasaisen hitaasti. Rakki puolestaan pääsi koirulien taivuliin kärsimyksistä pois. Ikää koiralla oli tuolloin noin kolme vuotta. Upea luonne ja hyvä koira, mutta sairaus oli liian rankka sen kestettäväksi pitkällä juoksulla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      348
      3945
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1729
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1520
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      61
      1487
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      28
      1328
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      51
      1302
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      58
      1295
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      194
      1251
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1190
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1177
    Aihe