keskosuus ja oppimishäiriö

gruuli

Synnyin keskosena ja olen alkanut miettimään,että voiko se aiheuttaa vaikeutta oppimisessa?Itselläni on nimittäin ollut matematiikan kanssa ongelmia ensimmäiseltä luokalta lähtien!Onko muita sielunveljiä tai sisaria?

9

1892

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • ainakin

   On ollut ongelmia matematiikan saralla. Vaikka sitä kuin opiskelin, en ikinä oppinut. Kuin ihmeen kaupalla pääsin lukion lyhyen matikan kurssit läpi, 5 arvosanalla. Minäkin olen siis tosiaan keskosena syntynyt. Muulla saralla opiskelujen suhteen mulla ei ole ollut oikeastaan mitään ongelmia (ei niinkuin matikassa!). Oppiminen kyllä on ollut aina vaikeampaa kuin muilla. Asioita sai tosissaan opiskella.

  • keskosilla

   Keskosuus tosiaan lisää riskiä oppimisvaikeuksiin.
   Esim. puheenkehitys on viivästynyt noin 22% keskosista, kun muuten prosenttiosuus taitaa olla alle 5% tai jotain.

  • rekisteröitymätön

   Oppimisvaikeutesi voivat johtua keskosuudesta tai olla johtumatta. Itse olin keskonen ja minulla ei ole koskaan ollut minkäänlaadun oppimisvaikeuksia, ei myöskään kaksosellani (keskonen siis hänkin :). (vaikka kehitysvammaisen keskosen itse saanut terveydenhoitaja koko lapsuuden pelotteli äitiämme, että "vaikeuksia tulee olemaan - jossain vaiheessa kehitys tyssää") Peruskoulut, lukiot läpi huippuarvosanoin - itse loistin erityisesti matemaattisissa aineissa, sisko taas kielissä.
   Puheen kehitys oli kyllä hieman viivästynyttä, mutta sen lääkärit pistivät kaksosuuden piikkiin - juttelimme omiamme keskenämme :). Kouluikään tullessa puhe oli ikäistemme luokkaa.

   Toisaalta tiedän monta täysiaikaisena syntynyttä ihmistä, jolla on vaikeuksia juuri matematiikan kanssa.

  • mimmu

   Olen itsekin ollut keskonen, ja vieläpä pieni sellainen. Mutta ongelmia ei ole koskaan oppimisen suhteen ollut. Ylioppilaaksi kirjotin huippuarvosanoin, myös matikasta, ja nyt olen yliopistosta valmistunut ja työelämässä.

  • ei ongelmia

   Varmasti riippuu paljon siitäkin millaisia ongelmia keskosuudesta aiheutui ja miten hyvin hoito onnistui.Itselläni rv 25 syntynyt poika ja hänellä oli aivoverenvuotoa ja paljon muitakin ongelmia,lääkärit eivät paljon toivoa antaneet normaalista vauvasta,mutta toisin kävi.Nyt hän käy tavallista koulua ja pärjää kiitettävästi matematiikassa sekä kielissä.Ainoastaan hän on vuoden vanhempi toisia ja se on hänelle itselle vähän kiusallista varsinkin,kun murrosikä on alkamassa.

  • rv 35 syntynyt

   Mä synnyin rv 35.

   Kyllä mä huomaan, että saan tekstiä lukea vähän kauemmin kuin muut lähipiirissä, mutta eipä se ole oppimista estänyt. Akateeminen tutkinto takana ja matematiikka on ollut aina ala-asteesta lähtien lempiaine.

   • mimmu

    Olen mäkin hidas lukemaan, mutta en ole koskaan ajatellutkaan, että se johtuisi keskosuudesta. Tuskin..Olen kuitenkin menestynyt aina hyvin opinnoissa jne, joten ei tuossa mistään oppimishäiriöstä liene kysymys. Enkä omalla kohdalla jaksa ajatella mikä kaikki voisi ehkä johtua keskosuudesta, luulen, että suurin osa jutuista ei kuitenkaan johdu. Vaikka enhän voi tietää minkälainen olisin, jos olisin jaksanut olla kohdussa tarpeeksi kauan :) Olen muuten syntynyt alle rv30, joten rv35 on mun silmissä jo lähes täysiaikainen :)


   • "normaalipainoinen"
    mimmu kirjoitti:

    Olen mäkin hidas lukemaan, mutta en ole koskaan ajatellutkaan, että se johtuisi keskosuudesta. Tuskin..Olen kuitenkin menestynyt aina hyvin opinnoissa jne, joten ei tuossa mistään oppimishäiriöstä liene kysymys. Enkä omalla kohdalla jaksa ajatella mikä kaikki voisi ehkä johtua keskosuudesta, luulen, että suurin osa jutuista ei kuitenkaan johdu. Vaikka enhän voi tietää minkälainen olisin, jos olisin jaksanut olla kohdussa tarpeeksi kauan :) Olen muuten syntynyt alle rv30, joten rv35 on mun silmissä jo lähes täysiaikainen :)

    Minä olen syntynyt 2 vko jälkeen lasketunajan ja painanut lähes neljä kiloa ja silti minäkin olen todella hidas lukemaan. Kaikki on yksilöllistä ei voi yleistää.


  • Emilia_Erikoinen

   Synnyin n. 1kk etuajassa. Koulu meni miten meni, lukivaikeuksia, kielissä ongelmia ja matematiikka hepreaa. Vieläkin olen melko hidas lukija ja läheskään kaikkia peruskoulujuttuja en matematiikassa vieläkään osaa. Mutta siitä huolimatta olen elämässä pärjännyt ja nyt teen sairaanhoitajan arvokasta työtä terveyskeskuksessa. Eli kaikki on oikeasti suhteellista.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Seiska: Sofia Belorf haki terapeutilta apua - Avautuu Stefan Thermanista: "Räjähdysherkkä ilotulite"

   Sofia Belórf avautuu miesystäviensä Stefan Thermanin ja Niko Ranta-ahon yhteisistä piirteistä Seiskalle. Therman heitti Sofian tavarat ulos ikkunasta
   Kotimaiset julkkisjuorut
   54
   2137
  2. Raju tilitys Stefan T, nyt aloitti Sofia haukkumiset ja käy terapiassa.

   Siitä nähtiin taas, Sofia alkoi heti syyttelyt ja kaikki kertonut Seiskassa,ei osannut tätäkään nainen pitää suutaan kiinni erosta.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   354
   1903
  3. Sofia ilmestyi eilen illalla instaansa, on silmät surulliset ja koko kasvojen olemus .

   Ei ole koskaan helppoa eroa olemassa, vaikka kuinka sitä toisin jotkut väittävät.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   58
   1389
  4. Voitko kertoa rakas

   mikä sen muutoksen sinussa aiheutti?
   Ikävä
   116
   1139
  5. Marin jälleen poliittisia irtopisteitä keräämässä, matkusti Ukrainaan

   Saamme varmasti kuvasarjoja liikuttuneesta Marinista itkemässä ja surkuttelemasta ukrainalaisia. Loistava tilaisuus taas kerätä itselleen
   Maailman menoa
   370
   818
  6. Varoituksen sana

   Älkää satuttako sitä ihmistä ketä rakastatte. Jos niin teette, edessä on katumuksen täyteinen pitkä yksinäisyys. Itsellä se varmaan jatkuu koko loppue
   Ikävä
   67
   716
  7. Mies eikä me voitas nähdä

   viikonloppuna? :) ai niin ootko muuten varattu?
   Ikävä
   108
   693
  8. Tampereen sanna lähti lomalle Ukrainaan

   Suomessakin olisi asioita hoidettavana, ja siellä vaan ulkomailla patsastelee. Milloin on seuraavat eduskuntavaalit? Valtion velkaantumisen on loputt
   Tampere
   202
   675
  9. Tekis mieli kertoa

   Miten pahalta tää on tuntunut ja mitä mietin mut en uskalla ottaa riskiä että sattuu vaan yhä enemmän. Ei näille tunteille voi mitään. Olisin vaan toi
   Ikävä
   28
   666
  Aihe