suomenajokoira

tietämätön*

Koirani on puoliksi suomenajokoira ja olen kiinnostunut jäljestävien suomenajokoirien tekniikasta. Jäljestävätkö ne maa/ilma hajun perusteella vai molemmin? Kuinka tarkka hajuaisti niillä on? Kuuluuko ajokoiran tappaa esimerkiksi jänis saatuaan sen kiinni vai jääkö koira paikalleen saatuaan näköhavainnon ja metsästäjä ampuu sen? kuinka kauan jäljestys yleensä kestää?

6

746

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ajokoirakas

      Käyttää sekä maa että ilmahajua. Hajuaisti tosi tarkka. Koiran tarkoitus ei ole saada jänistä kiinni vaan ajaa sitä jolloin jänis jossain vaiheessa osuu passimiehen kohdalle. Koira tulee siis useimmiten aika kaukana jäniksestä. Yleensä koira ei ole kiinnostunut kaadosta vaan lähtee etsimään uutta ajoa. Ajo kestää koiran taidoista ja kunnosta riippuen pienestä pyräyksestä useaan tuntiin. Tietysti ajon kestoon vaikuttaa myös maasto ja passimiesten lukumäärä.

    • On ikioma ajokki

      Jep, ajokoiran ei mitenkään ole mahdollista saada jänöjussia kiinni, mutta kuten edellinen vastaaja jo kertoi, passimies sopivalla kohdalla ollessaan saattaa saada pupun ammuttua. Eli kun hankit haulikon, metsästysoikeuden ja metsästyskortin olet valmis aloittamaan metsästys harrastuksen.

      • paronitar

        meillä on vanha rouva (pian 14) saanut puputin kiinni - ja henkihän siltä läks.. siis jänikseltä.


      • judge
        paronitar kirjoitti:

        meillä on vanha rouva (pian 14) saanut puputin kiinni - ja henkihän siltä läks.. siis jänikseltä.

        n. 20 vuotta ajoikoirametsästystä harrastaneena voin sanoa että tervettä, aikuista jänistä suomenajokoira ei kyllä normaalisti ota kiinni, ehkä jossai erikoistapauksissa voi olla mahdollista.. Yleensä nämä kiinniotetut jänöt on haavoittuneita tai sairaita yksilöitä tai sitte ihan pentuja..


      • harmaa parta
        judge kirjoitti:

        n. 20 vuotta ajoikoirametsästystä harrastaneena voin sanoa että tervettä, aikuista jänistä suomenajokoira ei kyllä normaalisti ota kiinni, ehkä jossai erikoistapauksissa voi olla mahdollista.. Yleensä nämä kiinniotetut jänöt on haavoittuneita tai sairaita yksilöitä tai sitte ihan pentuja..

        Jos on 20 cm pehmyttä lunta ja vauhdikas koira, jänis on vauhdikkaan koiran hampaissa alta aikayksikön. Olen ollut kaksoisvaliouroksen kanssa 1970-luvulla metsällä ja koira otti viikon aikana kiinni kahdeksan jänistä.

        Muutamana syksynä metsästin dreeverillä, joka otti paljon jäniksiä kiinni. Koira oli pitkien ajojen ajaja, aamuhämärästä iltapimeään kesti ajot. Kun jänis väsyneenä lymyili, se pian joutui koiran hampaisiin. Eipä siinä paljon jalkojen lyhyys haitannut.

        Ajokoiramiehen uraa on kertynyt pian 50 vuotta. Koirat olleet enimmäkseen suomenajokoiria. Nykyiset koirat ovat enemmän jälkitarkkoja maavainuajajia kuin 1960- ja 1970-luvuilla. Tämä johtunee ajokokeista, koska hitaampi ajaja kerää helpommin minuutteja.

        Metsästäjälle paras koira on sellainen, joka pystyy työskentelemään kaikilla vainutavoilla kelistä riippuen. Käyttäen ilma- tai maavainua vaihtelevasti.


    • Noiniiiin

      Siinähän ne vastaukset jo tuliki!!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      88
      1224
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1026
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      56
      742
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      720
    5. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      688
    6. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      287
      685
    7. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      684
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      36
      618
    9. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      614
    10. Viime yönä mietin paikkoja luonnossa, missä olen kulkenut

      kävellyt ja ikävöinyt, ja ollut niin yksin. Monet kerrat. Ne palauttavat mieleeni sinut ja sen, kuinka kipeää on se kaip
      Ikävä
      57
      612
    Aihe