tää mestä sit o niin hehkee xD

karamelli

siis... '' taikausko '' ok...xD sis ketään ei auteta..j.n.e. miks tää foruumi on edes olemassa täälä suomi24 keskusteluissa? must tää pitäis poistaa ihan turha, jos joku nyt on olevinaan, joku '' noita '' niin kerroppas... mikä on mun nimi? xD

3

640

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • elisantti

      Ensimmäiseksi määritellään taikausko, ja sitten aletaan keskustella. Menee paremmin niin. Perustermit on _aina_ hyvä tietää, jotta kommunikointi onnistuu.

      Taikausko on ihmisten tapaa selittää omaa ympäröivää maailmaansa. Kautta aikojen ihminen on omilla tavoillaan ja erilaisilla rituaaleilla pyrkinyt vaikuttamaan omaan elämäänsä ja kohtaloonsa. Taikausko liittyy oleellisena osana jokaisen kansan kansanperinteeseen ja samalla kulttuuriin. Jotkut tavat ovat vakiintuneet käyttöömme, vaikka emme niiden taikauskoista taustaa muistaisikaan.

      Oikeussali on hyvä esimerkki siitä, miten tietyistä rituaaleista ja symboleista on taikauskoisesta taustastaan huolimatta tullut nykyajan ihmiselle niin arkipäiväisiä ja tuttuja, ettei niiden maagista alkuperää edes huomaa. Esim. oikeussalissa tapahtuva perinteinen valan vannominen muistuttaa loitsuja ja kirouksia. Kun todistaja vannoo valan hän samalla kohdistaa itseensä ehdollisen kirouksen ja manaa itselleen pahaa, elleivät hänen sanansa ole totta. Käden kohottaminen on perua pyrkimyksestä koskettaa korkeampia voimia ja vala vannotaan pyhänä pidetyn esineen kautta. Keskiajalla valoja vannottiin pyhäinjäännösten äärellä, nykyään tuon paikan on lunastanut joko Raamattu tai lakikirja. Valamiesten 12 jäsentä viittaa astrologian 12 eläinradan merkkiin. Näin valamiehistön ajatellaan koostuvan 12 erilaisesta ihmistyypistä eli vertauskuvallisesti koko maailmasta.

      Monet ihmiset uskovat, että jos rikkoo peilin vahingossa, siitä seuraa seitsemän vuoden onnettomuus. Antiikin ihmiset uskoivat, että heidän kuvajaisensa vedessä oli heidän sielunsa. Niinpä jos heidän kuvajaisensa tuhoutui (esim. Jonkun heittäessä soraa veteen), myös heidän sielunsa tuhoutui. Kun peilejä alettiin valmistaa, siirrettiin tämä uskomus myös niihin. Jos suolaa kaatuu maahan, monet uskovat jonkin onnettomuuden heitä kohtaavan, joten kaatunutta suolaa viskataan vasemman olan yli asian korjaamiseksi. Tämän enteen alkuperä on suolan kyvyssä säilyttää ruoka tuoreena. Tämän uskottiin johtuvan suolassa piilevästä taikavoimasta. Siten suolan kaatumisesta tuli varoitus pahasta. Koska luultiin pahojen henkien oleskelevan henkilön vasemmalla puolella, piti suolan heittämisen vasemman olan yli lepyttää niitä.

      Suomessa nuoret tytöt keräävät vieläkin kukkasia juhannuksena vaikuttaakseen rakkauselämäänsä, toiset ihmiset varovat hatun asettamista sängylle tai vihkisormuksen poistamista sormesta. Sanotaan, ettei ylioppilaslakkia saisi käyttää ennen varsinaista lakituspäivää, koska se tuo huonoa onnea ja jos vasenta polvea kutittaa tarkoittaa se juoruja. Puun koputtaminen lienee yksi yleisimmistä ja vanhimmista käytössä olevista taikauskoisista tavoista. Harvempi meistä muistaa uutena vuotena sytyttäessään raketteja tai kuusen kynttilöitä jouluna karkottavansa itse asiassa pahoja henkiä tai katsellessaan laivan laskemista vesille, että kyseisen tavan tarkoitus on tehdä jumalat laivalle ja sen miehistölle suosiollisiksi. Taikauskoiset tavat ovat osa elämäämme. Syntymä ja nimen antaminen lapselle suojaksi ja siunaukseksi, naimisiinmeno vihkimisineen, polttareineen ja hääöineen, kuolema hautajaisineen ja vainajien muistaminen viemällä kukkia haudalle ovat kaikki taikauskoisia tapoja, joihin liittyy omat uskomuksensa.

      Taikausko elää vahvasti myös kielessämme ja puheessamme. Kautta aikojen on esim. uskottu, että asian lausuminen oikealla nimellä saa sen näyttäytymään. Muinaiset suomalaiset eivät uskaltaneet lausua ääneen karhun nimeä, vaan keksivät sille kiertoilmauksia kuten otso, kontio tai mesikämmen. Samalla tavalla on syntyneet myös erilaiset sanonnat ja ilmaukset kuten esim. jukolauta, jumalauta ja sus siunatkoon, jossa sus tarkoittaa Jeesusta. Taikausko on näin ollen vaikuttanut suoranaisesti jopa äidinkielemme kehitykseen. Kuulemme päivittäin kuinka poliitikot spekuloivat asioita ja tulevaisuutta emmekä tule ajatelleeksi, että kyseinen sana juontaa juurensa spekulaan eli taikapeiliin, jolla muinaiset roomalaiset pohtivat ja ennustivat tulevaisuuttaan.

      Taikausko enteineen, ennustuksineen ja uskomuksineen on osa kulttuuriamme ja syvemmällä tasolla jopa ihmisluontoa. Se on osoitus ihmisten mielikuvituksesta. Liian vakavasti siihen ei tietenkään saa eikä voi suhtautua, mutta mielenkiintoinen aihealue se kuitenkin on. Sellainen, joka voi opettaa ihmisluonteesta ja historiasta monella tavalla hyvin paljon.

      Roomalainen historijoitsija Tacitus kutsui kristinuskoa turmiolliseksi taikauskoksi. Kristityt puolestaan julistivat roomalaisten jumaluudet demoneiksi. Juutalaisten sapatti yhdistettiin 1400-luvulla noitasapattiin, kun kristillisessä kirjallisuudessa väitettiin, että juutalaiset uhraavat lapsia synagogissa. Protestantit väittivät katolilaisuuden pyhimysten ja pyhäinjäännösten palvomisen olevan taikauskoa. Suomalaisia kansana on pidetty noitina ja kristinuskon levitessä suomalainen shamanismi leimattiin paholaisen palvonnaksi ja suomalaisista tietäjistä tehtiin demonisia hahmoja.

      Vaikka ihminen on omasta mielestään viisas olento, hän unohtaa asioiden ja sanojen alkuperän harmillisen nopeasti. Emme käsitä kuinka oma kulttuurimme ja omat uskomuksemme voivat helposti näyttää muiden mielestä taikauskoisilta tavoilta. Onko amulettia suojana pitävä yhtään sen erilaisempi kuin ihminen, joka tekee saman ristin nimeen?

      Kulttuurit ja ihmisten tavat koostuvat taikauskosta. Eri tapojen ja uskomusten alkua on hankala hahmottaa ottamatta asioista selvää. Syntymä kastajaisineen, naimisiinmeno hääöineen, kuolema hautajaisineen, juhlapyhät, unet... Kaikki on täynnä uskomuksia elämän eri alueilta.

      Ihminen on kykenevä olemaan tietoinen peruspahan olemassaolosta. Se on ilmennyt kipuna, sairauksina, kuolemana ja erilaisina pelkoina. Taikauskoisilla tavoilla on haluttu välttää pahaa, estää sen vaikutusta omassa elämässä ja vaikuttaa onneen, estää ikävyyksiä ja tuoda hyvää.

      Jokainen uskomus kulttuurista huolimatta pohjautuu pitkälti omaan ihmeitä tekevään tai ihmetekoja toistavaan mytologiaansa. Ilman uskoa johonkin ei voi olla magiaa tai maagisia ihmetekoja, tai toisinpäin. Muuttihan Jeesuskin veden viiniksi ja käveli vetten päällä.

      Ihminen on uskova olento. On aina ollut. Se onko usko sitten taikauskoa vai uskontoa on aivan yhdentekevä asia. Jokainen uskoo johonkin. Vaikka sitten lujasti siihen, ettei usko mihinkään.

      Minä suosittelisin ihan ensimmäiseksi menemään kirjastoon. Se on täynnä hyviä teoksia taikauskoisista tavoista ja kansanperinteestä. Mytologioista saa tietoa kun viitsii lukea. Internet auttaa kun keksii uusia hakusanoja ja Netistä saa tietoa niin vanhoista säihin liittyvistä uskomuksista kuin hää- ja hautajaistavoista ympäri maailmaa. Myös tätä palstaa taaksepäin selaamalla voi löytää esim. minun entisen nikkini elisantin tai mrkalan kirjoituksia, joista on varmasti apua.

    • Art-O

      Voi että kun piti vahingossa eksyä taas koko suomi24seen!!aina teitä mulkeroita riittää joka sivuille jauhamaan ja haukkumaan,varmasti on melko tyhjä elämä sulla.Varsinkaan kun kiellät kaiken ns.yliluonnollisen,olihan noita noidaksi tai kerettiläisyydestä syytettyjä suomessakin. Ai että mä olen pahoillani ihmisten puolesta jotka eivät halua kuin olla kiusaksi ja riesaksi, ...Ehkä Taion sulle vähän empatiaa..!

    • noita nokinenä

      mutta saanhan silti arvata et olet ELLI karamelli.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      1992
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1526
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      28
      1438
    4. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1427
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1395
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1367
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1300
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1230
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe