Kotiteatterihuone

Rakentaja-07

Olemme rakentamassa ensi kesänä omakotitaloa. Tähän tulevaan kotiimme olisi vihdoinkin mahdollisuus sisällyttää erillinen kotiteatterihuone. Olen nyt haeskellut kiinnostavia yhteystietoja "oikeaan" kotiteatteriin tarvittavien laitteistojen toimittajista sekä mahdollisista suunnittelutoimistoista.

Etsiessäni esimerkiksi edullista kanavaa oikeiden elokuvateatterikaiuttimien hankkimiseksi huomasin, että Suomessa kukaan maahantuoja ei pidä ainakaan netissä esillä elokuvateattereihin suunniteltuja kaiuttimia. Keski-Euroopasta löytyi kyllä, mutta ilmoitetut hintatasot esimerkiksi kaiuttimista saivat aikaan ylimääräisen mietintäkerran koko toteuttamisen osalta. Tästä huolimatta jatkoin etsiskelyä ja löysinkin sitten USA:sta erään elokuvateattereiden suunnitteluun, konsultointiin ja rakentamiseen erikoistuneen yrityksen.

Tämä yritys tarjoaa elokuvateattereihin liittyen kattavaa palvelupakettia (mm. ulkoasu-, akustiikka-, automaatio- ja laitteistosuunnittelua). Lisäksi he toimittavat tarvittavat laitteistot erittäin edulliseen hintaan Euroopan hintatasoihin verrattuna; esimerkiksi ne kaiuttimet joista olen kiinnostunut, ovat heillä 45 % edullisemmat (verot huomioituna) kuin Keski-Euroopassa (Suomesta ko. kaiuttimia ei edes näytästä saavan).

Olenkin nyt tiedustelemassa tämän palstan kautta, että olisiko joku toinenkin ensi kesänä rakentava kiinnostunut hakemaan yhdessä suunnittelijaa / tavarantoimittajaa oman kotiteatterin rakentamiseksi.

Mikäli sinulla siis heräsi kiinnostus omaan kotiteatterihuoneeseen, niin lähetä sähköpostia yhteystietoinesi. Yhden kotiteatterin osalta rahdit USA:sta noussee ehkä suhteessa liian suureksi, mutta kaksi tai kolme kotiteatterilaitteistoa 20' tai 40' kontissa kerralla on jo ihan eri asia...

20

7530

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • isot kaiuttimet

      kun laivakontin vievät..

    • kaiuttimia
    • ihmeessä hommasta

      täytyy tehdä näin vaikeeta?
      Its ostin isot metriset kaapit, ison valkokankaan,
      Epsonin tykin ja nipun kaapeleita tunnetusta
      HiFi-liikkeestä.
      Ostoksiin meni ehkä pari tuntia.

      Vahvistin, digiboxi ja DVD olivat jo ennestään.
      Sitten pari iltaa takkahuoneessa nikkarointia ja
      nyt minulla on melko hulppea kotiteatterihuone.
      Kolmen kahden istuttavat sohvat pari nojatuolia
      baarikaappi takaavat koko perheelle ihan mukavat
      katselunautinnot.
      Ehkä sinulla onkin tuo suunnittelu ja rakentelu
      se varsinainen jutun juju, katselu sitten niin
      tarkkaa enää...

    • -kesänä

      rakennat niin varmasti on vääntämistä niin paljon ettei kotiteatterilaivakonttia tontille halua mistään hinnasta tielle seisomaan ja odottamaan milloin kipsilevyt on saatu kiinni, hiottua ja maalattua.

    • entinen hifisti

      Minkähän kokoista 'koti'teatteria puuhaat, kun oikein elokuvateatterien kaiuttimia ja ilmeisesti muita äänentoistolaitteistoja puuhaat. Ellei salisi ole 200-300 m2 kokoa, äänentoistoon ja hyvään pääsee kunnon hifikaapella. Riittävään äänenpaineeseen pääsee tavallisilla kotiteatterivahvistimilla ja kunnon kotiteatterikaiuttimilla, mm. mainittu Genelec noita tekee. Katso nuo muut keskustelupalstat tai käy hifiliikkeiden sivuilla hintoja katsomassa. En todellakaan ymmärtänyt jenkkiteatterikaiuttimia, ne eivät pienissä tiloissa soi hyvin. Normaalitilaan riittää 5-6 kanavasysteemin kaiuttimien oikea sijoittelu. Jos kyseessä on isompi tila, tarvitaan tietysti useampia kaiuttimia, mutta tilan täytyy olla suurempi kuin normaalikodissa.

      • tosiaan.

        Tuota kotitetterihuoneiden kokoa sietää tosiaan ihmetellä. Niitähän oli useita Oulun asuntomessuillakin, mutta surkean pieniä. Sohva kiinni takaseinässä, jotta televeisioon saadaan edes vähän matkaa. Ehdoton minimi kotitetterihuoneessa on 25 m2, mieluummin yli 30 m2.


    • lisää tietoa

      www.dvdplaza.fi

    • Leffateatteriarkkitehti

      "Suomessa kukaan maahantuoja ei pidä ainakaan netissä esillä elokuvateattereihin suunniteltuja kaiuttimia"

      No ei varmaankaan. Elokuvateatterit eivät osta kaiuttimia netistä - mutta ihme ja kumma, kaikissa elokuvateattereissa ON kaittimet!

      Ihme runkkausta. Heppu asuu vuokrayksiössä ja täällä leikkii mielikuvitusleikkejä...

    • mitääm huoneita

      erikoisefektein, jos aloittaa siitä riittääkö rahat edes niihin raameihin sille kotiteatterihuoneelle ja pohtii sitten niitä kaiuttimien hintoja ja huoneen suunnittelun ongelmia.

    • Rakentaja-07

      …muita rakentajia, joita kiinnostaa oikea kotiteatterihuone.

      Tarkennuksena aloitusviestiini voisin kuitenkin kertoa sen verran tausta-ajatuksia tästä suunnitelmastani, että jos vielä joku todella on kiinnostunut lähtemään mukaan, niin voisi edelleen vastata viestiin.

      Normaalit ”HiFi”-kaiuttimet soivat kyllä erittäin hyvin säädettynä, mutta usein niiden kuuntelualue (=kuuntelun tarkoitettu sijainti) on hyvin suppea. Elokuvateattereihin suunnitellut kaiuttimet pyritään saamaan toistamaan ääni mahdollisimman laajalle kuuntelualueelle samanlaisena (vrt. etu- ja takarivi tai oikea- ja vasen laita katsomosta). Ja mitä pienempi käytössä oleva tila on, niin sitä enemmän sijainnin merkitys korostuu suhteessa huoneen/teatterin pinta-alaan. Elokuvateattereissa käytettyjä kaiuttimia on toki monenlaisia ja kokoisia. Halutessa löytyy kyllä normaalin Hifi-kaapinkin kokoisia, mutta yksittäisten kaiuttimien hintaero ei ole kovin suuri vaikka valitsisi samalla jo vähän isommatkin kaapit.

      Miksikö juuri USA:sta? Koska suuret valmistajat ovat sieltä kotoisin ja näytästää kotimarkkinoilla olevan ihan edullisia myyjiä näille tuotteille (esim. kaiuttimet, vahvistimet, automaatiotuotteet ja valkokankaat). Ja vaikka USA:ssa on 116V järjestelmä, niin näiltä valmistajilta löytyy kyllä myös 230V mallit.

      Jos joku haluaa tutustua eräisiin varteenotettaviin valmistajiin, niin voisi kokeilla seuraavia linkkejä:
      Kaiuttimet: http://www.jblpro.com/cinema/index.htm
      Vahvistimet: http://www.qscaudio.com/products/amps/dca/dca4/dca4.htm

      Hintaesimerkkejä eräältä laitteistotoimittajalta:
      JBL 3677 kaiutin: 551,00 $ = n. 529,00 €/kpl
      JBL 3632 kaiutin: 1399,00 $ = n. 1343,00 €/kpl
      JBL 4632 kaiutin: 1895,00 $ = n. 1820,00 €/kpl
      JBL 3635 subbari: 545,00 $ = n. 523,00 €/kpl
      JBL 4642A subbari: 1175,00 $ = n. 1130,00 €/kpl
      JBL 8310 surround: 163,50 $ = n. 157,00 €/kpl
      JBL 8330A surround: 222,00 $ = n. 213,00 €/kpl
      JBL 8340A surround: 317,00 $ = n. 304,00 €/kpl
      QSC DCA 1644 4x250W(8) / 4x400W(4) vahvistin: 1029,00 $ = n. 988,00 €/kpl
      QSC DCA 2422 2x475W(8) / 2x825W(4) vahvistin: 1129,00 $ = n. 1085,00 €/kpl
      (€-hinnat sisältävät tullit 4,5% alv 22%)

      Joku ei visiin ymmärtänyt aiemmassa viestissäni mainitsemaani tilaamista 20’ tai 40’ konttirahtina. Esim. Chigagosta ko. konttien rahdit Suomeen ovat vain 3tE:n luokkaa, joten yhteistilauksena tämä voisi todellakin olla kannattavaa verrattuna suomalaisiin maahantuojien käyttöön. Jos siis olisi muitakin kiinnostuneita tekemään yhteistilauksen, niin esim. 20’ kontti olisi ihan ok kuljetusmuoto yhteistilaukselle.

      PS    Tiedän että kaikilla ei ole varaa laittaa kotiteatterin laitteisiin 10-20 t€ summaa, kun Corollan tai Bemarin tuunaaminen vie kaikki ylimääräiset niistä vähäisistä sosiaalietuuksista. Mutta koettakaas näsäviisaat hankkia itse ihan omat rahat, niin pääsisitte tekin sieltä vuokrayksiöstä parempiin harrastuksiin ihan omaan kotiin…

    • Weno

      Oletkohan nyt ihan pihalla noiden elementtien suhten?

      Meinaatko tosiaan survoa jotain JBL:n skeidaa teatteriin?

      Niinkuin tuossa joku jo postasi niin suuntaa Genelecin sivuille ja sieltä löydät varmasti oikeat vermeet äänentoistoon, meinaatko että valtaosa ääniteolisuuden ja musiikin ammattilaisista käyttää huvikseen Genelecejä???

      Ymmärsin että olet oikeasti panostamassa hyvään teatteriin, mutta jos ajattelit oikeasti nauttia hyvästä äänestä niin tosiaan ei tarvitse lähteä kotomaata pidemmälle.

      JosBaskaaLuukutat ni osta pois

    • on jo mutta

      jos Jenkkilästä aikoo ryhtyä tilaamaan, niin tästä kannattaa ottaa mallia.

      http://theater.stevejenkins.com/gallery/complete/

      itse olen vieraillut yhdessä mallikkaasti suunnitellussa kotiteatterissa Suomessa. Siellä ei mitään JBL:iä käytetty... Oleellista on huoneen akustointi ja ilmanvaihto. Se teatteri oli tehty "kelluvaksi" akustointilevyillä, eli betoniseinät, mutta 20cm ilmarako ja akustointilevyt. Ilmanvaihto oli hoidettu metrisellä putkella, niin ei tule ylimääräistä suhinaa. Eli nyt rakennusvaiheessa kannattaa panostaa rakenteelliseen suunnitteluun ja sitten ihmetellä noita vermeitä. Jos tosiaan aikoo panostaa äänentoistoon, niin tuo Genelec on aika hyvä ehdotus.

      Kotiteatterissa on oleellista myös kuva. Jos ei halua tykin tuuletinta kuunnella, niin sille kannattaa jo rakennusvaiheessa järjestää oma tila joko kankaan takaa tai sitten valita sellainen tykki, joka jaksaa heittää kuvaa koko huoneen poikki, ja silloinkin siis projektorin saa naapurihuoneeseen ja kuvan seinässä olevasta aukosta.

      "Jenkkiautomatiikka" tuppaa sitten toimimaan väärällä jännitteellä ellei tuo "automatiikka" lähinnä käsitä passiivisia kovaäänisiä...

      Suunnitteluun voi kokeilla palkata vaikka harjoitustyötään tekevää teekkaria (niitä on tosi päteviä, kun sopivasti valitsee ;-)

    • ari

      Genelecien laittamista, eivät kylläkään ole halvimmasta päästä. itsellä olohuoneessa 1030 ja 1031 kaiuttimia, käy edes jossain liikkeessä kuuntelemassa ennen kun rupeat jenkeistä tilailemaan.

    • myös 07 rakentava

      Onko kotiteatteri kuinka "kannattava" hanke? Sitä olen tässä suunnitelmien keskellä miettinyt.

      Onko sille käyttöä "koko rahan edestä"? Kuinka kauan päivässä vietätte aikaa kotiteatterissanne? Katseletteko siellä vain televisiota vai myös elokuvia?

      Olen oletettavasti (niin kuin koko perheemme) paatuneita televisionkatselijoita eli tv on koko ajan auki. Kuitenkin tuntuu ainakin tällä hetkellä siltä, ettei tässä elämässä millään jouda istumaan tuntiakaan pimeässä huoneessa eläviä kuvia katsellen. Koko ajan katselun lomassa on tehtävä pieniä (ja isompiakin) kotihommia, paikallaan ei juurikaan ehdi istumaan. Kuinka te järjestätte aikanne niin, että ehditte istumaan leppoisasti kotiteatterissanne parin elokuvan verran illassa (tuskin vähemmän katselun takia kannattaa koko teatteriin satsata)?

      Pitäisikö opetella laiskottelemaan ja jättää hommat muille? Kenelle?

      • 978 76 876

        Voisi olla monesti järkevämpää rakentaa isompi olkkari ja panostaa äänentoistoon siellä. Olkkari ei saa sitten sijoittaa tyypilliseen tapaan keskelle rakennusta, jotta häiriöt katsojille ja muille pysyy kohtuudessa. Toisaalta eihän elokuvatetterikaan ole häiriötön, pulistaan jne.


      • kädentaitaja

        Meillä on kotiteatterihuone ollut käytössä noin vuoden. TV:n ohjelmien katselu on vähentynyt perheessämme kaikilla. Siihen on osasyynä myös teininuorison innostus nettipeleihin ja chatiin. Kaikkien mielestä erillinen huone leffojen tai tv:n katseluun on hyvä juttu. Siellä voi rauhassa katsoa suosikkijuttuaan kenenkään häiritsemättä. Tv:n katselun lisäksi sinne kokoonnutaan soittamaan sähkökitaraa, laulamaan karaokea ja pelaamaan konsolipelejä. Itse ehdin yleensä katsomaan yhden leffan ja pari tv-ohjelmaa viikossa kotona. Lisäksi kuuntelen musiikkia satunnaisesti. Kun nuoriso käyttää leffahuonettamme melko paljon, sen käyttöaste on riittävä eikä investointi tunnu turhalta.


    • jkh lippa

      Moro!

      Kotiteatterin suunnitteluun kannattaa satsata paljon. Itse äänentoiston lisäksi tärkeä osa-alue on akustointi. Vaikka sattuisi olemaan hyvät laitteet, niin äänentoisto voidaan pilata huoneen huonolla suunnittelulla. Netistä löytyy paljon hyviä ohjeita ko. suunnitteluun.

      Myös asiantuntevista "HiFi"-liikkeistä saa hyviä neuvoja, ja he antavat myös suunnitteluapua.

      Täältä sain ainakin itse apua:
      www.hifistudio17.fi

      • Kustannukset mietityttävät

        Kun kerran hifistejä yms. palstalla vastailee, niin:
        Mikä olisi järkevä satsaus tavalliseen alle 3h kerrostaloasuntoon joka on juuri nyt rakennusvaiheessa? Olisi ehkä järkevää asennuttaa kaiutinpiuhat nyt kun ne saisi seinän sisään jne. Toki on langattomia ratkaisuja mutta kun en oikein tiedä mikä toimii ja mikä ei... On Bosea, Russoundia,BO;ta jne. Laitteelle saa kyllä hinnan 800 e > mutta entä asennukset, kaiuttimet ja muut oheistarpeet? Tai jos tilaa kokonaissuunnittelun niin maksaako se hujanaa?

        Mitä voisi tulla kokonaiskustannukseksi? En ole mikään hifisti, riittää keskivertosysteemit.

        Kiitos jo etukäteen!


      • ratkaisumalli...
        Kustannukset mietityttävät kirjoitti:

        Kun kerran hifistejä yms. palstalla vastailee, niin:
        Mikä olisi järkevä satsaus tavalliseen alle 3h kerrostaloasuntoon joka on juuri nyt rakennusvaiheessa? Olisi ehkä järkevää asennuttaa kaiutinpiuhat nyt kun ne saisi seinän sisään jne. Toki on langattomia ratkaisuja mutta kun en oikein tiedä mikä toimii ja mikä ei... On Bosea, Russoundia,BO;ta jne. Laitteelle saa kyllä hinnan 800 e > mutta entä asennukset, kaiuttimet ja muut oheistarpeet? Tai jos tilaa kokonaissuunnittelun niin maksaako se hujanaa?

        Mitä voisi tulla kokonaiskustannukseksi? En ole mikään hifisti, riittää keskivertosysteemit.

        Kiitos jo etukäteen!

        Osta ihan poika kuulokkeet vaan. Ei kerrostaloon kannata satsata äänentoistoon. Mukavampi kuunnella talossa kuuluvia "elämän" ääniä...niissä riittää ohjelmaa :)


    • Anonyymi

      Kyllä kotiteatterin saa hyvin vaivattomasti rakennettua nykyään. Itselläni tällähetkellä Samsungin 85" 8 K televisio ja kaiuttimina toimii maailman parasta ääntä tarjoavat kaiuttimet tällähetkellä eli ne ovat malliltaan chorus compact 662. Puhdas ääniset ja tarvittaessa myö bassoa lähtee aivan tolkuttomasti, niin että lahkeet lepattaa ja seinät pullistelee liitoksistaan. Olivat myös kukkarolle suotuisat hinnaltaan 295 e / KPL. Näin hyvä äänisiä kaiuttimia ei muita ole eikä varmasti tulekaan koskaan. Etenkin jos puhutaan puhtaasta basson tuotosta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      1981
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1888
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1578
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      143
      1458
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1194
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1175
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1143
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1118
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    Aihe