Hyvää/huonoa Kuubassa

Perhematkailija

Vietimme juuri pari viikkoa eri paikoissa ja reissu oli kelien, majoituksen (casa particular varattuna netin kautta) ja nähtävyyksien puolesta OK mutta hintataso palveluiden laatuun nähden ja erittäin yleinen huijauksen yrittäminen joka käänteessä jättivät erittäin ikävän mielikuvan maasta. Maahantulomuodollisuudet (jopa 10 min. luukulla/naama) eivät myöskään naurata pienten lasten kanssa matkustavaa, kannattaa rynniä koneelta jonon keulille ja potkia etuilijoita pois.

9

5561

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rod.pokes

      Mortonki!

      Sinulla tuntuu olevan tuoreita kokemuksia paikallisten pikku huijauksista. Pari vuotta sitten Havannassa olivat nämä äidinmaitovastikehuijarit liikkeellä. Olen lähiaikoina taas lähdössä Kuubaan ja kiinnostaisi tietää ovatko paikalliset häslärit käyttäneet luovuuttaan ja kehittäneet uusia kuvioita.
      Kertokaapa kaikki lähiaikoina käyneet huijauskokemuksistanne. Parhaimpia ette ehkä ole edes tajunneet.

    • Bucanero

      Nuo kokemukset pätevät lähinnä Havannaan, muualla
      Kuubassa näitä huijareita lienee vähemmän jos ollenkaan. Kuubalaiset olivat ainakin meidän mielestä oikein ystävällistä porukkaa. AI kohteessa palvelut toimivat lähes moitteettomasti ja hinta-laatusuhde oli hyvä.

      Maahantulo oli meilläkin tosi tuskaista kun ilmastoimattomassa hallissa joutui
      seisomaan helteessä pitkään ja kun virkailijoiden armeija koirineen kierteli ympärillä. Vaikutti, että pitivät jokaista mahdollisena USA:n agenttina tai huumediilerinä. Luukullakin joku saattoi joutua seisomaan minuuttikaupalla.
      Epäluuloisuus matkailijoita kohtaan näkyi myös pois lähtiessä eli jouduin luukulla kirjoittamaan nimikirjoituksen ja lausumaan koko nimen ennenkuin päästivät lähtöhalliin.

      • Cuba Libre

        Oltiin joulukuun alussa Havannassa. Äidinmaito häsläreihin ei kyllä törmätty, joten voi olla että tuo on jäänyt vähemmälle. Ei muuten kannata enää sanoa häslärille olevansa suomesta, läksyt on näköjään tehty aika hyvin. Islannista niillä ei edelleenkään ole mitään tietoa, joten sitä kannattaa kokeilla.

        Ei niiden häsläreiden kannata antaa häiritä. Jos alat jutella niiden kans, niin siinä tapauksessa kaverit hilaa varmasti kylkeen kiinni. "No gracias" oli minusta aika selkeä tapa päästä eroon kavereista.


      • Reppu-Reiska

        Kyllä huijareita löytyy joka puolelta, törkeimmät toki Havannasta....


    • Juuri palannut

      Holguinin kentällä tarkastukset kestivät kyllä tovin, mutta tuo 10 minuuttia luukulla taitaa olla vähän liioittelua. Mikä tahansa aika tuntuu tietenkin pitkältä, kun on juuri istunut kyllästymiseen asti lentokoneessa ja haluaisi jo päästä aloittamaan loman. Ja kun oltiin taas kentällä kotimatkaan varten, lähtöselvitys passitarkastuksineen sujui nopeammin kuin esim. viime keväänä Puolassa.

    • Pettynyt

      Itselläni on samanlaisia kokemuksia viimeisimmältä reissulta Kuubaan kuin Perhematkailijalla, matka oli itselleni toinen ja tuntui kuin olisin tullut aivan eri Kuubaan kuin ensimmäisellä kerralla, josta on tosin aikaa yli kymmenen vuotta. Toivotaan, että kunhan turismin kanssa opitaan elämään, lieveilmiöt jäävät, kuka haluaa palata maahan, josta jää ikävät muistot? Itse ainakin lähdin nimenomaan toisen kerran koska eka kerrasta jäi hyvä mieli, ikävä kyllä tällä hetkellä tuntuu, ettei kolmatta kertaa tule.

    • J..

      Perusasiat ovat kunnossa: turvallisuutta, lämpöä, tolkuttomasti nähtävää, eksotiikkaa, ruokaa, juomaa, matkamuistoja, musiikkia... Mitä vielä pitäisi olla?

      Havanna on maailman hienoin kaupunki, mitä seikkaa ei muuksi muuta edes kaupungin paikoin nuhjaantunut tai suorastaan rähjääntynyt habitus. Niin montaa, niin hienoa, niin vanhaa taloa ei ole missään. Ja moni muukin kaupunki (lähes kaikki) ovat ainutlaatuisia arkkitehtuuriltaan, jos kohta huonolta kunnoltaankin. Ihmeteltävää siis löytyy.

      Maailmanluokan kohteita ovat myös Trinidad, Cienfuegos ja Santiago.

      Maaseudulla riittää kauniita maisemia. On vehreyttä ja karuutta. Banaaniviljelmiä, horisonttiin asti ulottuvia sokeriviljelmiä, pieniä tupakkaplantaaseja. vuoria, aroja, metsiä merkillisine kasveineen, isoja jokia, mustaa multaa, hiekkaa, punaista multaa...

      Joka on kiinnostunut autoista, hänelle riittää silmänruokaa: vanhat jenkit ja niiden joukossa muutama vanha eurooppalainen klassikko, vanhat mosset lukuisine versioineen, Volgat, tuning-Ladat, vanhat jenkkikuorma-autot ja saman näköiset, mutta 30-vuotta uudemmat Gazit, Coco-taksit, kameli-bussit, hevosvankkurit, sivuvaunumoottoripyörät... Kulkuneuvokanta on kirjavaa.

      Maailman paras rommi ja siitä tehdyt drinkit. Niihin ei kyllästy, ei edes All inclusiv -hotellin loputtoman tarjonnan keskellä.

      Hyvät sikarit: sama se, aitoja tai ei, tinkijä saa niitä edullisesti. Havannalaisia ne ovat väärennöksetkin, ammattilaisten tekemiä ja aina ne vankempit ja ritmeesterit voittaa.

      Käsityötorien tarjonta. Riippumattoja, soittimia, humidoreja, taidokkaita veistoksia, koruja, pöytäliinoja, maalauksia, olkihattuja ja laukkuja... Hinta ja laatu vaihtelevat. Huonoimmat ovat kalliita, parhaat halpoja (siis en tarkoita, että halvat ovat hyviä ja kalliit huonoja, vaan tarkoitan juuri, mitä sanoin: huonolaatuinen on kallista, hyvälaatuinen on halpaa).

      Yksityisten pitämissä ravintoloissa on hyvä hinta-laatusuhde ja ystävällinen palvelu. Mitä isompi hotelli tai ravintola, sen kalliimpi tarjonta ja kopeampi henkilökunta.

      Rikollisuuden, terrorismin, sairauksien ja hygienian puolesta Kuuba on turvallinen. Suurin turvallisuusriski ovat kuoppaiset kadut puuttuvine kaivonkansineen sekä liikenne, jota esim. Havannan kokoon nähden on kuitenkin vähän (mutta sitäkin hurjempaa). Poliiseja on paljon ne ovat fiksua väkeä. Niiden puoleen voi kääntyä. Jos joku yrittää huijata, sanot taikasasnan "poliisi", ja huijari muuttuu yhteiskuntakelpoiseksi hetkessä.

      Joka puolella soi musiikki. Huonoimmillaan orkesterit ovat keskinkertaisia, yleensä hyviä, usein jopa erinomaisia. Musiikki raikaa joka paikassa. Musiikki vie mukanaan, se on mahtavaa, mutta tosiasia on se, että ei se kotona enää samalta kuulosta.

      Havanna on täynnä museoita. Ne ovat yleensä pieniä ja nopeasti kierrettyjä. Kulttuuribongauksia voi tehdä useita päivässä ilman että itse väsyy ja seurueen vähemmän sivistynytkään väki tylsistyy hengiltä.

      Varadero on maailman upein rantalomapaikka. Lähes 20 km. hiekkarantaa, hyviä hotelleita, turvallisuutta, aurinkoa, kirkas ja lämmin vesi, hyviä retkiä. Muitakin hyviä rantalomakohteita on pilvin pimein.

      Tietysti Kuuba on myös köyhä ja elintasokuilu turistin ja aboriginaalin välillä aiheuttaa lieveilmiöitä, kaikenlaista pientä vilunkia. Normaalilla varovaisuudella ja luontaisella epäluulolla selviää.

      • J..

        Kuuba on myös köyhä ja kuubalaiset köyhiä meikäläisen mittapuun mukaan. Turisti näyttäytyy kuubalaisen silmissä rahakasana, jota tönimällä (kuvainnollisesti) tipahtelee pesoja. Kun keskikuukausiansio pyörii parin kymmenen peson/euron luokassa ja monet tuotteet maksavat saman kuin Suomessa, se heijastuu toisinaan lieveilmiöinä.

        Ensinnäkään kaikissa paikoissa ei kaikilla ihmisillä ole minkäänlaista palveluhalukkuutta. Jos jotain tehdäänkin, se tehdään hitaasti ja hymyilemättä. Mutta tähänhän me suomalaiset olemme saaneet tottua muuallakin, esim. Venäjällä, Virossa ja Suomessa. Toisaalta pienissä kuppiloissa ja ravintoloissa palvelu voi olla aivan loistavan hyvää ja sydämellistä. Välimuotona ovat sitten peson palvelijat, jotka esim. museoissa ryhtyvät muka oppaaksesi (oikeasti ne ovat vartijoita) ja kun ovat antaneet sinulle luvan valokuvata, odottavat muka siitä hyvästä tippiä. Minulta saavat odottaa vaikka maailman tappiin.

        Jotkut kekseliäät ovat pystyttäneen Kristus-patsaalle kojun, josta myyvät pääsylippuja nähtävyydelle. Tällä lippukassalla ei ole mitään virallista statusta ja toisinaan sen ovat poliisit poistaneetkin, mutta aina joku tuo uudelleen. Kuubassa selviää yleensä ensimmäisestä rötöksestä varoituksella ja aina on kaveripiirissä uusi ensikertalainen.

        Sikarin, ravintolan, hotellin, Che Guevaran kuvalla varustetun kolikon ja minkä tahansa tarjoajia on tarpeeksi. Jos ei ole luonteeltaan sosiaalinen, kuten minä, kannattaa mennä ohi kuin ei olisi kuullutkaan tai sanoa päättäväisesti no, gracias. Kylkeen voi liimautua tuttavallinen, hyvin käyttäytyvä kansalainen myös juttelemaan mukavia. Itse juttelen aina antaumuksella, kunnes kaveri alkaa joko a) houkutella minua hyvään ravintolaan (en mene), kaupata minulle jotain (hinnoistahan voi sopia) tai pyytää minua ostamaan lapselleen maitojauhetta (kuubassa on maailman pienimpiin kuuluva lapsikuolleisuus ja perheet saavat subventoituja elintarvikkeita. Ei tule kauppoja. Toisinaan änkeily ärsyttää, mutta vähemmän kuin Turkissa tai Marokossa. Ja aina kannattaa muistaa, että nämä ihmiset ovat vähävaraisia, eivät ilkeitä.

        Jonkin verran tapahtuu sellaista, että taksimatkasta pyydetään liikaa, ravintolalaskuun on lisätty ylimääräistä, rahasta annetaan liian vähän takaisin, covertiblejen sijasta saakin kansallisia pesoja jne. Näissä huijauksissa intressit liikkuvat 1-3 peson suuruusluokassa. Toisaalta viimeksi, kun olin kaksi viikkoa, ei tällaista tapahtunut kertaakaan. Kun on osaavinaan espanjaa, joutuu huomattavasti harvemmin huijausyrityksen kohteeksi.

        Muita miinuspuolia ovat mm:

        Jos on kortteja, ei ole merkkejä ja päinvastoin. Tosin parempaan päin on menty ja onhan siinä turistille haastellista puuhaa, kun etsii. Samalla tulee tutustuttua nurkkiin.

        Vessassa käynnistä pitää maksaa ja silti siellä ei ole paperia. Älkää ikinä antako enempää kuin 5 tai 10 centivoa vessavahdille. Päivänaikana, kun sata ihmistä käy vessassa, niin siitäkin kertyy jo rakennusmiehen puolenkuun palkka päivässä! Vessat ovat harvoin ehjiä ka siistejä, mutta suomalaisethan laittavat omassakin massaan julkiset käymälät palasiksi ja kusevat ympäri seiniä, joten nämä nyt ovat vain valmiiksi suomalaiskansallisessa kunnossa.

        Toisinaan kadut ovat kuoppaisia ja puuttuvat kaivonkannet pakottavat tarkkailemaan askeliaan. Tästä en keksi mitään hyvää. Pitäisi nyt sentään maaassa, joka ylpeilee terveydenhuollollaan, olla vähän vastuuta siitäkin, ettei kukaan putoa kaivoon.

        Autoilijan elämää hankaloittaa se, että tienviitat ovat harvinaisia. Monien kuskien autoilu on melkoista arpomista. Autokouluja ei ole eikä liioin katsastusta. Alkoholin suhteen on nollatoleranssi, mutta havainnointi on aistinvaraista.

        Englanninkielellä ei tule jokapaikassa toimeen. Miksi pitäisikään? Kuuballe englanti ei ole vieläkään kovin tärkeä kieli. Meille, jotka olemme alkaneet sitä sellaisena pitää, tekee hyvää nähdä, että maailmaa on cocacolakulttuurin ulkopuolellakin.


    • mineriitti

      Minä taas olen ehdottomasti sitämieltä, että juuri nuo maahanpääsymuodollisuudet, turistipesot, pienimuotoiset huijaukset jne. tekevät Kuubasta käymisen arvoisen ja Kuuban. Ihana, lämmin maa, jossa ihmiset ystävällisiä ja joka päivä on erilainen.
      Muistoja kertyi parin viikon aikana enemmän kuin aikaisemmilta reissuilta yhteensä.
      Ja mikä hauskinta suurin osa ihmisistä, joihin reissulla tutustuimme, olivat käyneet myös Suomessa...=))

      Jos haluaa matkaltaa länsimaista "sivistystä" kannattaa valita toinen kohde.

      Kuuba on aivan omaa luokkaansa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      262
      2541
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      192
      1632
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1424
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1156
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1149
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      220
      1008
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      990
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      895
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      719
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      710
    Aihe