Mahdoll. tasaväkisyyden teoria

TeemuRuskeepää

MAHDOLLISUUKSIEN TASAVÄKISYYDEN TEORIA

PÄÄTÖKSENTEON VAPAUS

Marxilaisen sosialismin tarkoitus ei ole tasata elintasoa vaan valtaa.

Määrittelen marxilaisen sosialismin porvariluokan ja työväenluokan välisen eriarvoisuuden poistamiseksi tekemällä tavalla tai toisella teollisuudesta yhteisessä hallinnassa olevaa.

Keskeistä siinä on vastakohtapari, mahdollisuuksien tasa-arvo ja elintason tasa-arvo.

Sosialismissa ihmisillä ei ole samanlainen elintaso kuin muilla, vaan heillä on mahdollisuuksia tavoitella parempaa elintasoa.

Kapitalismissa on mahdollisuuksien tasa-arvoa enemmän kuin feodaalisessa monarkiassa, johon kapitalistit alun perin reagoivat.

Mutta kapitalistit myös estävät toisten mahdollisuudet omien voittojensa perusteella.

He siis käyttävät valtaa mahdollisuuksien rajaamiseen yksin itselleen.

Sosialismi oli alunperin reaktio kapitalistien vallan käyttöön.

Sen tarkoitus on säilyttää kaikkien mahdollisuudet, koska inhimillinen elämä edellyttää sitä.

Tässä nähdään sosialismiin sisäänrakennettu humanismi.

Yhteiskunnan pitää luoda sellainen talousjärjestelmä, joka jakaa mahdollisuudet kaikille ja turvaa ne kaikille.

Mahdollisuudet eivät saa jäädä vain osalle, eikä osa saa rajata niitä itselleen.

Sosialismissa ei ole kyse siitä, että kun toiset saavat mahdollisuuksia menestyä taloudellisesti, niin sitten se on toisten mahdollisuuksista pois.

Kapitalismi toimii juuri näin.

Sosialismi on yhteistä taloutta, jossa kaikilla on samat mahdollisuudet vaikuttaa asioihin, ei että kukaan ei voi pärjätä paremmin kuin toinen.


YHTEINEN PÄÄMÄÄRÄ

Ota esimerkiksi tietokoneverkkopeli Halo.

Halossa pelataan internetissä 8 hengen joukkueissa, punaisissa ja sinisissä.

Pelaajat joutuvat automaattisesti kytkeytyessään siihen joukkueeseen, jossa on vähemmän pelaajia, tosin tämän voi kytkeä serveriasetuksista pois, ja on myös mahdollista sallia joukkueenvaihdot.

Nyt jos punaisissa on enemmän kokeneempia pelaajia kuin sinisessä, siniset eivät pysty kilpailemaan voitosta.

He häviävät aina, eivätkä pysty milloinkaan saamaan samantasoisia pisteita.

Joukkueet eivät ole reiluja, vaikka niissä on yhtä monta pelaajaa.

Siksi joukkueita pitäisi tasoittaa siirtämällä hyviä pelaajia huonojen joukkoon.

2 eliittipelaajaa voivat olla yhtä vahvoja kuin 14 aloittelijaa.

Kapitalismi on samanlainen tilanne.

Ihmisillä on yhtä suuri vapaus kilpailla voitosta, jonka palkintona saa mahdollisuuksia.

Mutta joillakin on voitoista ja ominaisuuksistaan johtuen aina enemmän kykyä saavuttaa voitto.

Sosialismi taas tekee kaikkien mahdollisuuksista saavuttaa voittoja samantasoisia.

Tällöin peli rikastuu, tulee jännittämmäksi, heikot pelaajat voivat käyttää taitojaan juuri niin paljon kuin ne riittävät, eivätkä joudu olemaan käyttämättä niitä, koska niistä ei ole mitään apua (verrattavissa taloudelliseen eriarvoisuuteen, riistoon ja köyhyyteen).

Kun yhteiskunta tasaa mahdollisuudet, peli alkaa hyödyttämään kaikkia.

Kenenkään menestyminen ei riipu toisista eikä kenenkään menestyminen edellytä toisten estämistä.

Kaikki pystyvät laittamaan panoksensa peliin ja kaikki saavat omaa panostaan vastaavan hyödyn.

Vähän niin kuin Star Trek TNGn universumi, jossa ihmiset eivät enää kilpaile elintasosta vaan pyrkivät kehittymään itsensä silmissä paremmiksi siinä mitä he tekevät.

Sosialismi on ajatteluani paljon hillitympi tapa tasoittaa mahdollisuuksia yhteiskunnassa, mutta jos sosialismi toteutuisi sellaisenaan, siitä olisi mahdollista edetä myös tällaiseen ihannemalliseen mahdollisuuksien tasa-arvoon.


OMISTUSOIKEUS KUULUU VAPAUTEEN

Asian ydin on kyky kilpailla voitosta. Voitto vastaa teollista päätösvaltaa.

Peliin osallistuminen vastaa kapitalismin suomaa vapautta kilpailla elintasosta sekä sosialismin suomaa kykyä vaikuttaa omiin tarpeisiin ja haluihin.

Jako joukkueisiin vastaa tuotantovälineiden omistusta.

Toisen joukkueen suhteellinen heikkous vastaa tuotantovälineiden omistamattomuutta.

Siirtyminen joukkueesta toiseen vastaa sosiaalisesti vastuuntuntoista käyttäytymistä tai sosialistisen politiikan toteuttamista.

Parempi pelitaito vastaa vaurasta porvariluokkaa. Toimii teoriani katalyyttinä.

Huonompi pelitaito vastaa köyhää työläisluokkaa. Toimii teoriani katalyyttinä.

Paremman ja huonomman pelitaidon yhteinen tekijä on elintaso.


YHTEENVETO

Paremman pelitaidon omaavien yksilöiden siirtyminen heikompaan joukkueeseen kumoaa joukkuejaon eli tuotantovälineiden omistuksen.

Sen lisäksi se kumoaa toisen joukkueen suhteellisen heikkouden eli tuotantovälineiden omistamattomuuden. Suhteellinen heikkous korvautuu uudella tyypillä, tasaväkisyydellä.

Yksilöllinen pelitaito eli elintaso voidaan säilyttää rajoittamattomana tai jakamattomana siirtämällä sen vaikutus joukkuejakoon ja suhteelliseen heikkouteen.

Tasaväkisyys mahdollistaa yksilöiden pääsyn voittoon eli teolliseen päätösvaltaan tekemällä elintasosta tarpeetonta ja koskematta omistusoikeuteen.

2

292

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Intellectual

      Kun olen tarkastellut menestyneimpiä yrityksiä, niiden kehitystarinaan tuntuu liittyvän aina jokin sellainen seikka, joka tuntuu uskomattoman hyvältä onnelta. Esimerkiksi Nokian menestys toki johtuu perustutkimukseen panostamisesta (jo 70-luvulta alkaen), mutta se, että se päätti keskittyä juuri tuolloin kännykkäteknologiaan eikä johonkin muuhun, oli tuuria. Vaikka se tällä hetkellä ei olekaan ylivoimaisesti ohuimman kännykän valmistaja vaan Samsung, se silti pärjää, mutta jossain muussa tilanteessa tämäkin seikka voi kaataa yrityksiä. Kukaan ei voinut aavistaa (paitsi kenties Samsung), että ihmiset haluavatkin 3g-puhelimien sijaan mahdollisimman ohuita kännyköitä. Se joka aavistaa tämän, on senhetkinen voittaja. Kun tällaisia päätöksiä ei tee yksi ihminen, vaan päätös syntyy yhtiön hallituksessa, voidaan päätöstä pitää riskinottona ainakin joidenkin osakkaiden taholta, jotka ovat eri mieltä. Siinä mielessä kysymys on tuurista ja vain jonkun osakkaan innovaatiosta.

      Voi olla, että pien- ja keskisuurissa yrityksissä on taitoa ja tietoa, mutta kun kyse ei ole suuria pääomia vaativasta tuotannosta, vaan lähtökohtaisesti henkisestä pääomasta, muut pystyvät jo pian vastaamaan kilpailuun ainakin sellaisissa maissa, joissa koulutusta on tarjolla. Yleensä keskisuuren yrityksen laajentuminen suuremmaksi on jälleen tarvinut hyvää tuuria ja kohdalleenosuvia tarpeita ja trendejä, ts. jollakin tuotteella on ollut kysyntää paljon.

      Tuuri on mielestäni pääomaa. Sitä voi olla kaikilla. En kuitenkaan sulje pois kapitalismin ongelmia, joista puhut. Lähinnä tämä on yksi sivujuonne koko asiassa.

      Mitä tulee Halo:n verkkopeliin, esittämäsi ongelma on mielenkiintoinen. Jos toisella puolella on kaikki hyvät pelaajat ja toisella kokemattomat, lopputulos on juuri sellainen kuin sanot, sillä tuurillakaan ei kokenutta pelaajaa voi voittaa. Itse olen harrastanut hyvin aktiivisesti konsolipelaamista seitsemisen vuotta. Alussa olin aivan surkea, mutta kun vaan jatkoin kahdeksan tuntia päivässä, niin nykyään olen jo aika hyvä. Yhtenä suurimpana riemuvoittona pidän sitä, että hallitsen nyt WRC Rally Evolved (PS2) -pelin täysin ilman ajoapuja ja pärjään jopa experttitasolla. Kun muistelen, miten vaikeaa aikanaan oli jo pelata Gran turismo 3:sta (joka on simu)ja jonka ajomallinnuksen ja säätöhommat sitten opin hyvin, Evolved on järjettömän paljon vaikeampi ajomallinnukseltaan kuin Gran turismo, jossa sentään aina voi luottaa alustan pitoon ja tasaisuuteen. Evolvedissa alusta vaihtelee ja auto pyörähtelee joskus vaikka tekisit ja tietäisit mitä.
      Näin ollen siis heikosta pelaajasta voi runsaan harjoitusmäärän seurauksena kehittyä ainakin parempi pelaaja, vaikkakin uskon yksilöllisten erojen, kuten paremman reaktioajan vaikuttavan, eli minua parempia rallikuskeja on siitä huolimatta olemassa, vaikka olen harjoitellut aina ihan sinne jännetuppitulehdukseen asti. Tämäkin oli vain yksi sivujuonne, enkä kiistä, etteikö siis kyvykkäämpiä pelaajia olisi. Se kokoomuslainen perusväittämä, että ihmiset ovat kaikki samalla lähtöviivalla, on pöyhkeä ja ylimielinen väite, joka ei pidä paikkaansa. Siksi Marxin ajatuksilla on käyttöä edelleenkin. Nyt vain pitää puhua Globalisaatiosta ja miten se saadaan aisoihin.

    • Marxin haamu

      ... teeseistä ehkä oikein:
      "Sosialismi oli alunperin reaktio kapitalistien vallan käyttöön". Sekin hyvin suurella varauksella, sillä ensimmäinen "sosialistinen" valtio (puhutaan vaikka Mongoliasta, mutta tarkoitan Venäjää) ei ollut kapitalistinen.

      Muut syvällishenkisyyttä tavoittevaa puppua, olettaen että teesisi ovat loogista hierarkiaa tavoitteleva järjestelmä. Ontuu pahasti empirian valossa!

      Eikös historialiinen determinismi enää pädekään? Neuvostoliitolainen malli tuli tiensä päähan jo aikoja sitten? Sinä vaan jaksat julistaa kuin Petroskoin Tiltu!

      Ceterum censeo: Oletan, että sosialismi voisi hyvin, pohjoismaalaista hyvinvointivaltiota hiukkasen paremminkin, jos sen ajatusta eivät olisi kaapanneet venäläiset ja muokanneet siitä oman irviversionsa. Siinä mielessä ensimmäinen teesisi on mitä törkein valhe, Marxin perintöä häpäisevä. Etkö sinä onneton näe vallankäytön ja kansan elintason samuutta marxilaisuudessa?

      Valtaa tuleekin sitten käyttää ei-diktatorisesti!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14826
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      184
      1784
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1124
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1123
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      64
      1046
    6. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      981
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      980
    8. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      976
    9. Jennifer Mitchell

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 🔞 ­­N­y­­m­­­f­o­­m­­­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl08490246#JenniferMitchell 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Joensuu
      0
      974
    10. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      973
    Aihe