Pelastakaa Psykkis!

Psykkis

Vetoomus Espoon kaupungin päättäjille Psykkis-Teatteri ry:n puolesta.

Espoolainen Psykkis-Teatteri ry sai alkunsa yhden ihmisen unelmasta v. 1994 – unelmasta, jonka pohjalta teatterille annettiin rehellisyyden puheenvuoro. Se oli konkreettinen työ nuorison paremman itsetunnon ja todellisuuteen perustuvan tietoisuuden eteen. Mutta se oli myös työ, jonka johtamiseen tarvitaan vähintään 40 viikkotunnin työpanosta. 13 vapaaehtoistyövuoden aikana Psykkis-Teatterin perustaja, teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) Helena Pavloff luotsasi tämän pienen nuorisoryhmän merkittäväksi suomalaisen kulttuuri- ja nuorisotyön instanssiksi.
Ilmaisella täysipäiväisellä työllä on kuitenkin veronsa, joten toukokuussa 2006 Psykkis-Teatteri joutui esittämään Espoon kaupungille vaateen; mikäli toiminnanjohtaja Helena Pavloffille ei kyetä järjestämään palkkausta, joutuu yhdistys lopettamaan toimintansa. Kulttuuritoimen intendentti Tiina Kasvi pyysi jaksamaan vielä tulevan vuoden vaihteeseen ja kaupunki lupasi tehdä kaikkensa palkkauksen löytymiseksi. Psykkis-Teatteri saikin hulppeat suositukset, joiden voimin avustusta voitaisiin anoa muualta. Valitettavasti taiteelle on kuitenkin näin suuressa mittakaavassa vaikea saada rahoituskanavia. Espoon kaupunki selvästi kuitenkin luotti Psykkiksen siinä onnistuvan, sillä muita toimenpiteitä kaupungin osalta ei teatterin eteen tehty. Tämän seurauksena yhdistys joutui lakkauttamaan toimintansa 31.12.2006.

Lopettamisen myötä suomalainen teatterikenttä menetti tärkeän yhteisöllisen teatteritaiteen ja nuorisotyön edelläkävijän. Eritoten Espoon kaupungille menetys on merkittävä, sillä Psykkis-Teatteri on viime vuosina huolehtinut monen koulun lakisääteisestä teatterikulttuurikasvatuksesta, jonka lisäksi teatterin todellisuutta peilaavat tuotannot ovat tuoneet kaupungille paljon positiivista mainetta myös valtakunnallisella tasolla. Lakkauttamispäätös on työvoimapoliittisestikin hälyttävä, sillä lähes 14 toimintavuotensa aikana Psykkis-Teatteri on niin toiminnallistanut, kuin työllistänyt huomattavan määrän työttömiä nuoria, sekä pitkäaikaistyöttömiä ja auttanut heidät saamaan ammatillisista unelmistaan konkreettisesti kiinni. Ennen kaikkea toiminnan päättyminen koskettaa nuoria, joille Psykkis-Teatterin työ terveen ja realistisen ihmisyyden tukijana on tänä epätodellisuutta ruokkivana aikakautena elintärkeää. RakkausRakkaus – tuotanto sai aikuisiltakin useita itkunsekaisia kiitoksia, sillä oli ensimmäinen julkinen taho, joka puhui yhdenillanjuttujen vaikutuksesta kykyymme ottaa tulevaisuudessa todellista rakkautta vastaan. Psykkis-Teatterin rehellisyyteen perustuvat valistusteatterituotannot koskettivat vuosittain liki 3500 nuorta katsojaa ja mikä parasta: esitykset valmistettiin 100 % nuorten omalla äänellä, ketään tuomitsematta. Kuinka moni muu teatteri kerää tällaisia katsojamääriä? Psykkis-Teatteri ei kuitenkaan ollut vain puoliammattilaisia produktiotuotantoja ja monipuolista harrastustoimintaa tarjoava instanssi. Se oli Suomen ainoa matalan kynnyksen teatteri, joka tarjosi kokemattomalle nuorelle mahdollisuuden saada laadukasta opetusta ja konkreettista tukea omien taiteellisten projektien toteuttamiseen. Lisäksi se oli koko Suomen ainoa avoin nuorten elokuvaharrastusryhmä.

Psykkis-Teatterin tilanteen korjaamiseksi kerätään nyt adressia, jonka allekirjoittajat vaativat Espoon kaupunkia järjestämään Psykkis-Teatteri ry:n toiminnanjohtaja Helena Pavloffille tämän ammattikorkeakoulutusta ja työkokemusta vastaavan palkkauksen. Vastuu Psykkis-Teatterin säilymisestä on oltava Espoon kaupungilla, sillä loppujenlopuksi juuri se on kalastanut Psykkis-Teatterin suorittamasta työstä suurimman hyödyn, niin nuoriso- kuin sosiaalipoliittisella tasolla. Lisäksi Psykkis-Teatterin toiminta toisi tulevaisuudessakin suuren säästön kaupungin kassaan. Suomen Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa on artikla, joka lupaa kaikille ylä-asteen oppilaille kokemuksia teatterin ja elokuvan ilmaisukeinoista, sekä teatteri- ja elokuvakokemusten hankkimista, kuten myös näiden katsomiskokemusten erittelyä ja jakamista. Koska perusopetuslaki 31 § takaa että oppilaiden saama opetus ja sen edellyttämät oppikirjat ja muu oppimateriaali sekä työvälineet ja työaineet ovat oppilaalle maksuttomia, on Espoon kaupunki velvollinen kustantamaan oppilaiden teatterimatkat. Yhden koulun teatterimatka Helsinkiin maksaa kaupungille keskimäärin 4300,00€, mikä on huomattavasti enemmän kuin Psykkis-Teatterin toiminnanjohtajalle arvioitu kuukausipalkka.
Kaikilla yllä mainituin perustein Espoon kaupungilla ei luulisi olevan varaa menettää Psykkis-Teatteria. Espoo on taloudellisesti vakavarainen kaupunki, joten miksi se nyt haluaisi ajaa alas nuorten kulttuuritoimintaa? Erityisesti, kun samalla syydetään miljoonia urkeiluhalleihin?
Adressin keräys on aloitettu 31.12.2006 ja se luovutetaan Espoon kaupungin kulttuurilautakunnan jäsenille, kaupunginjohtaja Marketta Kokkoselle, kulttuuritoimen johtava intendentti Helena Sarjakoskelle, kulttuuritoimen intendentti Tiina Kasville, Suomen valtion kulttuuriministeri Tanja Saarelalle, sekä muille tärkeille asianosaisille 20.2.2007.
Lisätietoja antaa: [email protected], 041 502 80 96, www.freewebs.com/psykkis

Pyydämme ystävällisesti apuanne asian tiedottamisessa eteenpäin. Kiitos!


ADRESSIN VOI ALLEKIRJOITTAA INTERNETISSÄ; http://www.adressit.com/pelastapsykkis

TAI KLIKKAAMALLA LINKIN OSOITTEESTA
www.freewebs.com/psykkis


”Elämä on koulu, josta valmistuu onnellisena, jos sen opiskelee yhdessä toisten kanssa”

Psykkis-Teatteri ry oli espoolainen, teatteri- ja elokuvataiteen kouluttava ja kokeellinen unelmatehdas, jonka toiminta oli suunnattu 15–25 –vuotiaille nuorille.

1

248

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • teatterintekijä

      Ei ole ensimmäinen kerta kun Espoon kaupunki ajaa alas teattereita. Se on enemmän kulttuuritoimen sääntö kuin poikkeus. Tämä on ihan tietoista politiikkaa, ollut jo vuosikausia Espoossa. Espoo on uskomattoman kulttuurivihamielinen kaupunki.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      101
      1497
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1154
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      84
      1064
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      976
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      573
      942
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      877
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      822
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      654
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      630
    Aihe