Nunnauuni vai tiiliuuni ??

leipoja

Olemme pähkäilleet jo monta viikkoa tätä asiaa...
Kumpi olisi parempi: muurarin tekemä uuni tulitiileistä vai nunnauunin liesi/leivinuuni ??

meillä on vanha talo jonka uuni/hella alkaa rapistumaan. On jo 50 v. vanha. Nunnanuunin isompaa leivinuunta ei ilmeisesti kannatta ostaa koska lämpiää liian kuumaksi. Toki muurarin tekemä olisi halvempi, mutta varaako se tarpeeksi?
Tarvitsemme siis uunia talomme lämmittämiseen! ja myös ruoanlaittoon.
Kiitos jos joku osaisi jotain kertoa ja pääsisimme asiassa päätökseen.

57

23008

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • uuni

      - vuolukivi on tiheämpää, joten sama massa (lämmönvarauskyky) saadaan 40% prosenttia pienemmällä tilavuudella (vrt. tiili)
      - vuolukiviuuni lämpeää pinnaltaan lämpimämmäksi, joka on hyvä asia hetkellistä tehoa ajatellen, mutta uuni jäähtyy vastaavasti myös nopeammin. Lämmitystä ajatellen lämmittää samalla puumäärällä suuremmalla teholla mutta vähemmän aikaa.
      - jotkut eivät pidä harmaasta kivipinnasta mutta ulkonäkö on makuasia

    • valittava

      vaikka arvalla, molemmat on hyviä. Nunna menee pienempään tilaan, tiili sellainen täyttää taas paremmin aukon lattiassa.

    • Harkkoa vaan...

      Vuolukivellä ja tiilellä eroa kuin yöllä ja päivällä. Jos haluat hyvän ja kalliin niin vuolukivestä ja jos halvan niin et saa hyvää. Tukiven uunit on viimeistellympiä kuin Nunnauunit mutta se on ihan makuasia kumman ottaa. Tiiltä on edes harkitsisi jos lämmitys on tarkoitus...

      • muurattu tulisija

        on ihan hyvä vaihtoehto. Vuolukiviuunit yliarvostettuja ja kalliita. (kahden Tulikiviuunin omistaja)


      • yätönyä

        Vai sillai,käsittääkseni tulisian tärkein ominaisuus lämmityskäyttöä ajatellen on paino
        eli massa.
        Mitäköhän maksaa 3500 kg vuolukivi lämmityslaite.
        Onkoos paljo malli ja väri valikoimaa?
        Mitenköhän käyttäytyvät pintalämpötilat?
        Hyvä jos ei tarvi miettiä.
        Yällä on mustaa päivällä valkoista
        niin se kai oli.


      • poefo
        yätönyä kirjoitti:

        Vai sillai,käsittääkseni tulisian tärkein ominaisuus lämmityskäyttöä ajatellen on paino
        eli massa.
        Mitäköhän maksaa 3500 kg vuolukivi lämmityslaite.
        Onkoos paljo malli ja väri valikoimaa?
        Mitenköhän käyttäytyvät pintalämpötilat?
        Hyvä jos ei tarvi miettiä.
        Yällä on mustaa päivällä valkoista
        niin se kai oli.

        Jos tulisijaan käytetään päälämmönlähteenä on lyhytaikaisen lämmitystehon oltava riittävä. Tiiliuuneissa lämmönluovutus on tasaista ja pidempää, mutta teho ei välttämättä ole riittävä, vaan lisäksi pitää käyttää sähköä tms. lämmitykseen.


      • Harkkoa vaan...
        yätönyä kirjoitti:

        Vai sillai,käsittääkseni tulisian tärkein ominaisuus lämmityskäyttöä ajatellen on paino
        eli massa.
        Mitäköhän maksaa 3500 kg vuolukivi lämmityslaite.
        Onkoos paljo malli ja väri valikoimaa?
        Mitenköhän käyttäytyvät pintalämpötilat?
        Hyvä jos ei tarvi miettiä.
        Yällä on mustaa päivällä valkoista
        niin se kai oli.

        Eikös tossa kysytty kumpi on parempi eikä kumpi on kalliimpi? Turha on kenenkään väittää laastin ja tiilen paremmuutta vuolukiveen lämmityksessä. Samaan tilaan saadaan vuolukivellä tuplasti massaa ja varauskykyä verrattuna tiileen. Kokemusta tältä saralta löytyy... Heh, noista mallivaihtoehdoista... Käykää nettisivuilla.


      • Provopeikkoko siellä

        Tykkäät että kämppä on hetkenpäästä kuin "sauna"
        Kyllähän toi tiilitakka antaa tuon lämmön huomattavastin tasaisemmin kuin noi koristetakat!
        Lämmitäppä keittiössä leivinuuni joka on tehty vuolukivestä!
        On meinaan sitten kohtuu kuumaa hetken aikaa keittiössä(jos tykkää saunoa keittiössä, niin mikäpäs siinä)


      • Harkkoa vaan...
        Provopeikkoko siellä kirjoitti:

        Tykkäät että kämppä on hetkenpäästä kuin "sauna"
        Kyllähän toi tiilitakka antaa tuon lämmön huomattavastin tasaisemmin kuin noi koristetakat!
        Lämmitäppä keittiössä leivinuuni joka on tehty vuolukivestä!
        On meinaan sitten kohtuu kuumaa hetken aikaa keittiössä(jos tykkää saunoa keittiössä, niin mikäpäs siinä)

        Lämmittämisessä tarvitaan hitunen älliä. Jokatoinen päivä kun lämmittää sopivasti niin ei oo saunaongelmaa. Lämmityksen tarve riippuu myös asunnon eristyksestä.


      • japäätti
        Harkkoa vaan... kirjoitti:

        Eikös tossa kysytty kumpi on parempi eikä kumpi on kalliimpi? Turha on kenenkään väittää laastin ja tiilen paremmuutta vuolukiveen lämmityksessä. Samaan tilaan saadaan vuolukivellä tuplasti massaa ja varauskykyä verrattuna tiileen. Kokemusta tältä saralta löytyy... Heh, noista mallivaihtoehdoista... Käykää nettisivuilla.

        leipuri leipoo tiiliuunissa,vaihtoehdossa jota
        ei ole?? Vai mitä harkkoako vaan?


    • leipoja

      taidamme kallistua...

      Meille on myös tärkeää vähäiset päästöt! Haluamme että puut palavat puhtaasti vähäisillä hiukkaspäästöillä. Näin ainakin esite kovasti vakuuttaa!

    • .............

      Hyvä valinta tuo nunnauuni. Itse en ole kuullut tutuilta kuin kehuja ja tosiaan lämmittäminen takalla on taitolaji.
      Meille tulee myös nunnauuni ja valintaan vaikutti sekä vuolikiven lämmitysominaisuudet että ulkonäkö; minusta vuolikivitakat ovat tyylikkäitä (makuasia tietysti).

      • Vain parasta

        Meillekkin tulee ehdottomastin suolikivi!
        Ei tule päästöjä ja pysyy jopa päivän lämpimänä!
        Ehdottomastin takan tulee olla Nunnauuni(tehty jo satoja vuosia, toisin kuin paskat tiilitakat)


      • toivaan
        Vain parasta kirjoitti:

        Meillekkin tulee ehdottomastin suolikivi!
        Ei tule päästöjä ja pysyy jopa päivän lämpimänä!
        Ehdottomastin takan tulee olla Nunnauuni(tehty jo satoja vuosia, toisin kuin paskat tiilitakat)

        Vuolukivitakkoja on kyllä tehty jo toista sataa vuotta mutta ei sentään ihan satoja vuosia. Palamisen puhtaus on kyllä huippuluokkaa kultaisen tulen arinalla. Riittävän massiivinen takka luovuttaa lämpöä parikin vuorokautta ja mikä parasta, hetkellistä tehoakin on riittävästi jos haluaa pelkästään takalla lämmittää.


      • Pitää palaa puhtaastin
        toivaan kirjoitti:

        Vuolukivitakkoja on kyllä tehty jo toista sataa vuotta mutta ei sentään ihan satoja vuosia. Palamisen puhtaus on kyllä huippuluokkaa kultaisen tulen arinalla. Riittävän massiivinen takka luovuttaa lämpöä parikin vuorokautta ja mikä parasta, hetkellistä tehoakin on riittävästi jos haluaa pelkästään takalla lämmittää.

        Mainoksessa ollut, että jopa 24h!


      • oei
        Pitää palaa puhtaastin kirjoitti:

        Mainoksessa ollut, että jopa 24h!

        Mieluummin hyvä teho ja kohtalaisen pitkä lämmönluovutus. Kuin pidempi lämmönluovutus ja onneton teho.


      • Näin on näppylät
        oei kirjoitti:

        Mieluummin hyvä teho ja kohtalaisen pitkä lämmönluovutus. Kuin pidempi lämmönluovutus ja onneton teho.

        Kuka idiootti enään paskaa tiilitakkaa hommaa!
        Kyllä ainut oikea takka joka pitää torpan lähes vrk lämpimänä on vuolukivi!
        Myöskin jos leivinuunia aikoo käyttää, niin vuolukivinen on ainut oikea jo sen takia ,kun tiilitakan leivinuuni on onnettoman kokoinen!


      • oie
        Näin on näppylät kirjoitti:

        Kuka idiootti enään paskaa tiilitakkaa hommaa!
        Kyllä ainut oikea takka joka pitää torpan lähes vrk lämpimänä on vuolukivi!
        Myöskin jos leivinuunia aikoo käyttää, niin vuolukivinen on ainut oikea jo sen takia ,kun tiilitakan leivinuuni on onnettoman kokoinen!

        Olet ymmärtänyt asian oikein.


      • Nunnallinen
        Näin on näppylät kirjoitti:

        Kuka idiootti enään paskaa tiilitakkaa hommaa!
        Kyllä ainut oikea takka joka pitää torpan lähes vrk lämpimänä on vuolukivi!
        Myöskin jos leivinuunia aikoo käyttää, niin vuolukivinen on ainut oikea jo sen takia ,kun tiilitakan leivinuuni on onnettoman kokoinen!

        Meillä on Nunnauunin takka/leivinuuni yhdistelmä ja siinä on ainaskin aika onneton toi leivinuuni(aivan käsittämättömän pieni)
        No ei kai sitä ammatti käyttöön olekkaan tehty, mutta eukko tykkää tehdä sillä kummiskin aika usein ruokaa ja siinä sitten on "voivotellut" tuota leivinuunia!
        Meillä saa polttaa 2pesällistä jos haluaa, että pinta tuntuu vielä 24h päästä lämpöiseltä.
        2pesällisen jälkeen kylläkin alkaa takka puskeen sellaista lämpöä hetken aikaa, että kyllä tarkenee ja heikompaa hirvittää.
        Lämpöisillä keleillä jopa tuskallisen kuumaksi( esim. näillä keleillä 5)
        Omasta mielestä hyvän näköinen takka.


      • hurahdetaan
        oie kirjoitti:

        Olet ymmärtänyt asian oikein.

        yhteen asiaan kerrallaan, niinkuin nuo nuolukivitakat? Osataan niitä tulisijoja muuallakin tehdä. Pönttöuuni on kauniimpi!


      • kotitarvekäristäjä
        Nunnallinen kirjoitti:

        Meillä on Nunnauunin takka/leivinuuni yhdistelmä ja siinä on ainaskin aika onneton toi leivinuuni(aivan käsittämättömän pieni)
        No ei kai sitä ammatti käyttöön olekkaan tehty, mutta eukko tykkää tehdä sillä kummiskin aika usein ruokaa ja siinä sitten on "voivotellut" tuota leivinuunia!
        Meillä saa polttaa 2pesällistä jos haluaa, että pinta tuntuu vielä 24h päästä lämpöiseltä.
        2pesällisen jälkeen kylläkin alkaa takka puskeen sellaista lämpöä hetken aikaa, että kyllä tarkenee ja heikompaa hirvittää.
        Lämpöisillä keleillä jopa tuskallisen kuumaksi( esim. näillä keleillä 5)
        Omasta mielestä hyvän näköinen takka.

        Meinaapas asia karata pahan kerran. Ilmaisempas minäkin mielipiteeni.

        Tuo kylkien kuumeneminen on vuolukiviuunien ominaisuus. Samoin niissä on yleensä nopea lämmön luovutus. Tämä on sekä vahvuus että heikkous. Toisaalta niistä saa kovalla pakkasella paljon lämmitystehoa mutta toisaalta taas lauhemmalla ilmalla ne jäähtyvät turhan nopeasti tai ovat turhan kuumia.

        Tiilitulisijoissa taas homma on yleensä toisinpäin. Lämpöä tulee vähemmän mutta pidempään. Lämmön luovutusaika riippuu kuinka hyvin kuori eristää sisuksen. Kun tuli on pesässä tulee luukkujen kautta kuitenkin melko paljon lämpöä. Kuoren läpi tuleva lämpö ei yleensä riitä niin hyvin kuin vuolukivellä.

        Oleellisinta on kuitenkin paino. Mitä enemmän massaa sitä pidempään ja enemmän pystyy tulisija varaamaan lämpöä. Lämmönluovutusaika vaan vaihtelee ja hitaassa sekä nopeassa on omat hyvät puolensa. Valittetavasti lämmönluovutus aikaa ei voi säätä(paitsi minulla :) voin kertoa lisää jos jotakuta kiinnostaa). Vuolukivellä saa tietysti pakattua massaa hieman pienempään tilaan.

        Tulisijan kokoja ja muotoja on monia joten on turha syyttää tiiltä tai kiveä siitä että on liian pieni leivinuuni. Ainkakin muuraamalla saa sellaisen kuin haluaa(tiilestä vaikka vuolukiven nälöisen). Vuolukivisten mallistoa en tarkkaan tunne mutta ainakin mittatilauksena saa vaikka hevosen mentävän uunin.

        Hyötysuhteesta vielä sen verran että nuo myyntijutut on aivan joutavia jorinoita. Kaikkein eniten palamisen hyötysuhteeseen ja puhtauteen vaikuttaa lämmittävä henkilö. Millä tahansa asiallisella varaavalla tulisijalla päästään hyvään tulokseen jos vain käyttäjä osaa(yleensä ei). Vuolukivessä on pieni etu tässä mielessä kun sen lämmönjohtavuus on hyvä. Se saa saa savukaasuista lämmöt hieman paremmin talteen. Kuitenkin polttotekniikka on se oleellisin.


      • tuleva tiileen varaaja
        kotitarvekäristäjä kirjoitti:

        Meinaapas asia karata pahan kerran. Ilmaisempas minäkin mielipiteeni.

        Tuo kylkien kuumeneminen on vuolukiviuunien ominaisuus. Samoin niissä on yleensä nopea lämmön luovutus. Tämä on sekä vahvuus että heikkous. Toisaalta niistä saa kovalla pakkasella paljon lämmitystehoa mutta toisaalta taas lauhemmalla ilmalla ne jäähtyvät turhan nopeasti tai ovat turhan kuumia.

        Tiilitulisijoissa taas homma on yleensä toisinpäin. Lämpöä tulee vähemmän mutta pidempään. Lämmön luovutusaika riippuu kuinka hyvin kuori eristää sisuksen. Kun tuli on pesässä tulee luukkujen kautta kuitenkin melko paljon lämpöä. Kuoren läpi tuleva lämpö ei yleensä riitä niin hyvin kuin vuolukivellä.

        Oleellisinta on kuitenkin paino. Mitä enemmän massaa sitä pidempään ja enemmän pystyy tulisija varaamaan lämpöä. Lämmönluovutusaika vaan vaihtelee ja hitaassa sekä nopeassa on omat hyvät puolensa. Valittetavasti lämmönluovutus aikaa ei voi säätä(paitsi minulla :) voin kertoa lisää jos jotakuta kiinnostaa). Vuolukivellä saa tietysti pakattua massaa hieman pienempään tilaan.

        Tulisijan kokoja ja muotoja on monia joten on turha syyttää tiiltä tai kiveä siitä että on liian pieni leivinuuni. Ainkakin muuraamalla saa sellaisen kuin haluaa(tiilestä vaikka vuolukiven nälöisen). Vuolukivisten mallistoa en tarkkaan tunne mutta ainakin mittatilauksena saa vaikka hevosen mentävän uunin.

        Hyötysuhteesta vielä sen verran että nuo myyntijutut on aivan joutavia jorinoita. Kaikkein eniten palamisen hyötysuhteeseen ja puhtauteen vaikuttaa lämmittävä henkilö. Millä tahansa asiallisella varaavalla tulisijalla päästään hyvään tulokseen jos vain käyttäjä osaa(yleensä ei). Vuolukivessä on pieni etu tässä mielessä kun sen lämmönjohtavuus on hyvä. Se saa saa savukaasuista lämmöt hieman paremmin talteen. Kuitenkin polttotekniikka on se oleellisin.

        Hienoa, että joku sentään vetäsi tämän asia pohjalle. FAKTAA KAIKKI!!

        Minua kiinnostaa tuo lämmönluovutuksen säätely - millaisella toteutuksella olet liikkeellä?


      • kotitarvekäristäjä
        tuleva tiileen varaaja kirjoitti:

        Hienoa, että joku sentään vetäsi tämän asia pohjalle. FAKTAA KAIKKI!!

        Minua kiinnostaa tuo lämmönluovutuksen säätely - millaisella toteutuksella olet liikkeellä?

        Minulla on takan sydämen ympärillä kiertoilmakanava. Tavallaan siis varaava kiertoilmatakka. Kanavan avulla saan tuon kolmetonnisen möhkäleen luovuttamaan lämpönsä vuorokaudessa. Ilman kanavaa luovutusaika on noin kolme vuorokautta. Lämpöä irtoaa siis tarvittaessa todella paljon.

        Sydän on valettu kokonaan tulenkestävästä valumassasta. sydämeen tehtiin urat laittamalla muottiin kiinni muutama viistetty lankku. Näin syntyi neljä kanavaa jotka kiertävät puolelta toiselle. Lähtö ja tulo ovat molemmat samalla tasolla takan alareunassa (eripuolilla). Samalla tasolla siksi ettei ei synny vapaakiertoa. Kanavan lähtöpäässä on pieni puhallin jota ohjaa olohuoneen huonetermostaatti. Näin takan lämmönluovutus tapahtuu termostaatin ohjaamana.

        Saman voisi toteuttaa helposti vapaakiertoisena. Kanavan päähän asennetaan vain suljettava venttiili tms. jolla lämmönluovutusta voi säätää. Pari tällaista olen nähnyt kesämökkikäytössä ja hyvin toimivat. Homma onnistuu esim. niin että kuori muurataan kylkien kohdalta. 3cm irti sydämestä. Tästä välistä pitää jättää eristevilla pois ja varoa tiputtelemasta laastia rakoon. Näin kylkiin jää ilmakanavat joihin vain jätetään reikä ylös ja alas(ja toiseen säädettävä sulku).


    • probleemi

      oli minulla vuosi sitten.
      Vastakkain olivat lopussa Tiileritakka ja vuolukiviuuni.
      Olen itse rakennusalalla töissä ja uuneista on kokemusta.
      Loppupelissä valinta oli Tiileri.
      Se sopi paremmin sisutukseen ja oli 2,5 kertaa halvempi kuin vastaavankokoinen vuolukiviuuni.
      Edellisessä talossa 15 vuotta hyvin toiminut tiilitakka.
      Ei minulla mitään huonoa sanottavaa vuolukivestäkään ole, mutta tämä oli minun ratkaisuni.
      Tiileri-takka on toiminut ainakin hyvin.

    • leipoja

      muurarin tekemään TIILIUUNIIN. Sopii tyyliltään paremmin meidän pieneen tupaamme. Juttelimme tutun nuohojaan kanssa ja hänen kokemuksensa uuneista oli rohkaiseva. Näin saamme myös isomman leivinuunin koska leivomme ja teemme ruokaa paljon. Naapureissa on myös muurarin tekemät leivinuunit ja ovat hyviä leivontaan. Nam mitä rieskaa leipoo naapurin emäntä :)Ihanaa kun saimme viimeinkin päätöksen tehtyä ja rahaa säästyy myös kajakin ostoon ;)

      • ei paista

        kunnolla. en ole ainakaan vielä sellaista tavannut. Tehtaantekoiset vuolukiviset "leivinuunit" joita sukulaisilla nyt on eivät yksikään selviä ruuanlaitosta edes savusaunan kiukaan veroisesti. Minkä pesä ei lämpene laisinkaan - kuoret kyllä, mikä ei paista edestä, vaan jättää raa'aksi jne. ´Tosin nykyään ruuanlaitto (leipominen, hauduttaminen ja keittäminen) uunissa on niin harvinaista että tehtaat saa myydä sutta sekundaa eikä valituksia tule, koska leipähän ostetaan kaupasta ja ihmiset on päivät renkeinä ja piikoina duunissa eivätkä oikeasti jouda leivinuunia lämmittämään ja sitä koko skaalalla hyödyntämään. Kyllä tiiliuuni on parempi ja voihan sinne massan sisään muurata muutaman vuolukivipaaden, jos tahtoo.


    • ammattimuurari

      Ilman muuta nunnauuni, koska vuolukiviuuni kestää kauemmin eikä rapistu niin helposti kuin tulitiili uuni. Ja tiili uuni menettää varaus kykynsä helpommin kuin nunnauunin vuolukivi uuni.

      • Kummastelija

        Annakko takuun!


      • ammattimuurari
        Kummastelija kirjoitti:

        Annakko takuun!

        totta kai olenhan rakentanut nunnauuneja jo 25 vuotta...


      • ojassa
        ammattimuurari kirjoitti:

        totta kai olenhan rakentanut nunnauuneja jo 25 vuotta...

        ethän sitten ole tiiliuuneja tehnytkään


      • ammattimuurari
        ojassa kirjoitti:

        ethän sitten ole tiiliuuneja tehnytkään

        kuka on tekemisestä on puhunut. ei se merkkaa sitä ettei tietäisi tiilitakoista.


      • muuruuta piisaa
        ammattimuurari kirjoitti:

        kuka on tekemisestä on puhunut. ei se merkkaa sitä ettei tietäisi tiilitakoista.

        voiko nunnauunin pystyttäjä käyttää nimikettä ammattimuurari,sillä vuolukivi hommiin vaan heittäydytään,amattimuurareilla pitää pysyä kauha kädessä ja saumat suorina


      • ammattimuurari
        muuruuta piisaa kirjoitti:

        voiko nunnauunin pystyttäjä käyttää nimikettä ammattimuurari,sillä vuolukivi hommiin vaan heittäydytään,amattimuurareilla pitää pysyä kauha kädessä ja saumat suorina

        onko se siitä nimimerkistä kiinni.?


      • molempia tehnyt
        ammattimuurari kirjoitti:

        onko se siitä nimimerkistä kiinni.?

        Tiilestä paikallaan tehty luukullinen varaava takka on paras.


      • muurari2
        molempia tehnyt kirjoitti:

        Tiilestä paikallaan tehty luukullinen varaava takka on paras.

        Ja jos meinaa leipoa niin ehdottomasti tiilestä muurattu kunnon paisto leivinuuni! ja sellaista kunnollista ei kaupoista saa täytyy itse tehdä on toimintaperiaatteet ja rakenteet vähän erilaiset, kuin valmispaketeissa,


      • vuolukivi +++
        muurari2 kirjoitti:

        Ja jos meinaa leipoa niin ehdottomasti tiilestä muurattu kunnon paisto leivinuuni! ja sellaista kunnollista ei kaupoista saa täytyy itse tehdä on toimintaperiaatteet ja rakenteet vähän erilaiset, kuin valmispaketeissa,

        kuka (ei kukaan)täysjärkinen nykyisin enää mitään tiilikasoja nurkkiinsa muuraa.


      • muurari2
        vuolukivi +++ kirjoitti:

        kuka (ei kukaan)täysjärkinen nykyisin enää mitään tiilikasoja nurkkiinsa muuraa.

        Muurauttaa oikean tiiliuunin pitää nimittäin lämpöä pidempään kuin yksikään vuolukiviuuni. On tainnut päästä unohtumaan uunin käyttötarkoitus, itsellä sähkölämmitys talossa ja 3-4 päivän välein lämmitän uunia. ja tarvikkeet maksaa tiiliuuniin siinä 1000e ja sen molemmin puolin.


      • HilloNunna
        muurari2 kirjoitti:

        Muurauttaa oikean tiiliuunin pitää nimittäin lämpöä pidempään kuin yksikään vuolukiviuuni. On tainnut päästä unohtumaan uunin käyttötarkoitus, itsellä sähkölämmitys talossa ja 3-4 päivän välein lämmitän uunia. ja tarvikkeet maksaa tiiliuuniin siinä 1000e ja sen molemmin puolin.

        Meillä ollut nunnauuni käytössä 3vuotta. Naapureilla nousee musta savu piipusta, ja meillä tuskin huomaa että takkaa lämmitetään...


      • nyt parempi
        HilloNunna kirjoitti:

        Meillä ollut nunnauuni käytössä 3vuotta. Naapureilla nousee musta savu piipusta, ja meillä tuskin huomaa että takkaa lämmitetään...

        kokemusta molemmista (tiili/vuolukivi)vuolukivi lyö 100/0 tiilitakat.


      • minävaantaas
        nyt parempi kirjoitti:

        kokemusta molemmista (tiili/vuolukivi)vuolukivi lyö 100/0 tiilitakat.

        jaahas, täällä puhuu takkaansa tai leivinuunin pienoismallia kehuvat tietämättömät ihmiset jonninjoutavia! heheee... ulkokuori ei paistia sisällä paljoa lämmitä, eikä se vaikuta piipun savuun tuon taivaallista. kummassakin kuorityypissä melko samat sisuskalut, tulitiiltä, hiekkaa, villaa, jne...oikea leivinuuni on minimissään metrin palopesällä, latva kestää sen 30 vuotta, ahkeraa käyttöä, nunna on haljennut samalla käyttöasteella jo aikapäiviä sitten.
        jaaniinjuu, jos joku nettinörtti alkaa kaivaa rakennekuvia, niin alkaa porukka ymmärtää että simppeleitä ovat, ei noita nunnia ole edes tarkoitettu ruuan laittoon.


    • patarouvnen

      Tiilestä suosittelen minä! Minulla 20 vuoden kokemus perinteisesti muuratusta leivinuunista. En ole päivääkään katunut. Pullat, karjalanpiirakat, kinkut ja pataruuat onnistuu!! pari päivää jopa kolmantenakin päivänä luovuttaa vielä lämpöä yhdellä lämmityskerralla! En antais pois!!

    • leivänpaistajat

      Tulikiviuunissa tulee hyvä ruisleipä silti uuteen taloomme tehdään tiiliuuni koska edullisempi. naapurilla hyvät kokemukset tiilestä ja naapurin emännän leipä yhtä hyvää.
      Leivänpaisto päivänä tulikiven kuumuus ahistaa, vastaavasti kylmänä hohkaa kylmää ja syksyllä vaikeampi saada vetämään. Toisaalta hyvin lämpiää mökki ja ulkonäöstä tykkään. Eli puolensa molemmissa, mutta jos valitsee tiiliuunin, kannattaa valita hyvä muurari..

      • puhdas pinta

        vuolukivi /tiilitakka millä ne pidetään puhtaana ne mitä olen nähnyt on kuin parven rätei taitaa olla kaakeli pinta paras vaihtoehto


      • lämmintä
        puhdas pinta kirjoitti:

        vuolukivi /tiilitakka millä ne pidetään puhtaana ne mitä olen nähnyt on kuin parven rätei taitaa olla kaakeli pinta paras vaihtoehto

        60v vanha rapistunut tiilitakka purettiin ja tilalle muurattiin Tiilerin varaava takka. Etsin kovasti tietoa millainen takka olisi järkevin. En ikinä hankkisi elementeistä rakennettua takkaa vaan tiili tiililtä paikan päällä muurattu kuten Tiileri ja lämpöä riittää.Elementtitakan kokoaminen on tietty halvempaa,mutta köyhän ei kannata ostaa halpaa. Rautakaupasta antoivat muurarin nimiä,joita suosittelevat ja minulle tuli täys kymppi ammattimies.


      • puumies
        lämmintä kirjoitti:

        60v vanha rapistunut tiilitakka purettiin ja tilalle muurattiin Tiilerin varaava takka. Etsin kovasti tietoa millainen takka olisi järkevin. En ikinä hankkisi elementeistä rakennettua takkaa vaan tiili tiililtä paikan päällä muurattu kuten Tiileri ja lämpöä riittää.Elementtitakan kokoaminen on tietty halvempaa,mutta köyhän ei kannata ostaa halpaa. Rautakaupasta antoivat muurarin nimiä,joita suosittelevat ja minulle tuli täys kymppi ammattimies.

        ei ole nunna/tulikivi mistään kotosin samoin tiilitakat aivan kamalia vehkeitä itsellä ollut näitä jo ja nyt suomen paras markkina johtaja ylivertainen muihin nähden kiitos uunisepät loisto uuni ja työn jälki,helppo pitää puhtaana ja lämpiää pienellä puumäärällä.Kesällä otan vielä mökille uunin sepiltä


    • Leipurimuori

      Tiili tietenkin! Kokemusta on :)

    • ruma se on

      Jos leivinuunia havittelee niin tiilestähän se on tehtävä. Paisto-ominaisuudet paremmat kuin vuolukiviuunissa. Ja lämmönvaraus ja luovutus käyttäjäystävällisempi tiilellä.

      Monet vuolukiviuunissa leipojat melkein saunovat tuvassaan samaan hintaan.

      Vuolukiven tarina taitaa olla jo loppuun katsottu. Tehtaatkin irtisanovat ja lomauttavat jatkuvasti. Aikansa kutakin. Synkkä ulkokuori lienee suurin syy.

      Ja tietysti vuolukiven hinta ihan hihasta vedetty. Ei vastaa tuotteen käytttö-/ sisustusarvoa.

      • paras leipä nunnasta

        Kateellinen siellä itkee. Miulla on nunnan meeri ja sitä parempaa ei olekaan. Jos siulla ei ollut rahaa ostaa kunnon leivaria, niin ei sitä kannata täällä itkeä.


      • tulipahan mieleen
        paras leipä nunnasta kirjoitti:

        Kateellinen siellä itkee. Miulla on nunnan meeri ja sitä parempaa ei olekaan. Jos siulla ei ollut rahaa ostaa kunnon leivaria, niin ei sitä kannata täällä itkeä.

        Mietimpä vaan et käytetäänköhän vuolukivi leivinuuneissa villaa välissä ?
        Vanhan takan tilalle jottain ois kehiteltävä...


    • fakta ei pala uuniss

      On itsellä sekä vuolukivileivinuuni (plus myös takkauuni) sekä tiilistä muurattu leivinuuni (12 leivän) niin fakta vain on että tiiliuuni on ylivoimainen voittaja leivän paistossa!

      Vuolukiviuunia en enää käytä leipomiseen ollenkaan . Tämä on fakta.

    • Maserati vai toyota

      Nunnauuni tietenkin, näillä tiilihirvityksillä ei tee emäntä mitään.

    • Lämmintä piisaa

      Vanhassa maatalossa on kohta 50 vuotias tiilileivinuuni ja hyvin lämmittää edelleen.
      Mitat on tuollaiset 120 x 120 x 170cm ja jos talvella pistää 3 pesällistä,on tupa lämmin ainakin sen pari päivää.
      En vaihtaisi kyllä mihinkään muuhun.

    • pönö pönö

      Vuolukiviuunit taitaa tehdä "Nokiat." Lomautusta ja irtisanomista pukkaa kesken parhaan sesongin kuten uutiset harva se päivä kertoo.

      Johan niitä kivikolosseja on hypetettykin mutta aikansa kutakin sano pässi...

      Taas on kunnon muurarit päässeet kunniaan.

      Tulisijan imago on näköjään aina vain tärkeämpi kuluttajille. Harmaa pönötys ei tunnu enää purevan.

    • dngd

      Pähkäiltiin tuota uunia 5 vuotta, tultiin siihen tulokseen et ei oteta mitään.
      Jatketaan vaan sähköllä.

    • tasalaatu

      Tiili on aina tiili. Vuolukivi vaihtelee.

    • leipoja

      Ei saatu päätetty kumpi otetaan, se vanha uuni sitten romahti ja mökkihän meni kivijalkaan.
      Nyt asutaan kunnan vuokratalossa, ja ei tämä nyt sen hullumpaa ole.Ei tartte edes lumitöitä tehdä ja lämmintäkin riittää.
      Ruoka paistuu sähkölläkin hyvin.
      Eikä se akka mikään kummonen leipoja ole, samalla tavalla saa kaiken poltettua ja kuivatettua kuin siinä tiiliuunissakin.

    • tulipahan mieleen

      Onko kokemuksia Nunnauunin ama1 leivinuunusta ?
      Jos paistaa kunnolla niin miten käyttääntyy sitte lämmityksessä...
      Uuni paikan ahtaus häirihtee kun tilaa vaivaiset 100 x 96 cm nykyisellä piipulla
      Vuolerin venla ois yksi vaihtoehto tai sitte se kasa tiiliä tääläkin :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Arvaa miten paljon

      Haluan sua?
      Ikävä
      94
      1749
    2. Kolme miestä joukkoraiskasi nuoren naisen metsässä Helsingissä.

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000011193871.html?utm_medium=promobox&utm_campaign=hs_tf&utm_source=is.fi&utm_content=pr
      Maailman menoa
      240
      1553
    3. Mitä toiveita ja ajatuksia sulla

      On kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      89
      1356
    4. Sunnuntai terveiset kaivatulle

      Maa on vielä valkoinen vaikka vappu lähestyy, otetaan pitkästä aikaa pyhä terveiset kaivatullesi tähän ketjuun !!
      Ikävä
      65
      1025
    5. Aika usein mietin sitä

      Että miksi juuri minä olen se jonka kanssa haluaisit vakavampaa? Mikä minusta voi tehdä sellaisen että koet niin syviä t
      Ikävä
      46
      931
    6. Rakastan sinua ja

      Tiedät sen.
      Ikävä
      47
      918
    7. Miksei voitaisi vaan puhua asiat selväksi?

      Minulla on ollut niin kova ikävä sinua, etten oikein edes löydä sanoja kuvaamaan sitä. Tuntuu kuin jokainen hetki ilman
      Ikävä
      38
      908
    8. Eräästä kalastuksenvalvojasta leviää video !

      Ennemmin tai myöhemmin tänne palstalle tulee videonpätkä, jossa kerrotaan paikallisesta "kalastuksen valvojasta". Ei si
      Suomussalmi
      9
      894
    9. On ikävä sua

      Rakas ❤️.
      Ikävä
      46
      852
    10. IS Viikonloppu 26.-27.4.2025

      Koviksen ovat laatineet Eki Vuokila ja piirrospuolista vastaa Lavonius, jolloin 2,5 vaikeusasteen ristikko on saatu aika
      Sanaristikot
      35
      829
    Aihe