Mitenhän saisi

oikeen maukkaan

tavallisen ruskeeen kastikkeen tehtyä, jonka laista mummoni aina teki.Anteeksi täällä tälläinen "tyhmän"kuuloinen juttu, mutta olen kyllästynyt epäonneen kun kiireessä ruoka hosaisen ihan vain itselleni. On kaiken maailman oppaita ja ties vaikka mitä mutta en kerkee niitä lukee. Kuiten kin päätin (uud vuod lupaus itslleni) että opettelen laittamaan ns. perus, entis ajan arki ruokia tänä vuona ja hankin sellaista aikaa että varmasti oppisin.Välähti tämä palsta mieleen kun ihmiset ovat "heti" tavallaan täälä ja uskoisin että moni itse edelleen kokkailee niitä ihanilta tuoksuvia juttuja ja ennen kaikkea maistuvia ruokia mitä elämässään ovat laittaneet. Heillä on taito hyppysissään eikä mitään kursailuja.- Teidän vinkkeihinne ajattelin sijoittaa sen oppimis aikani. Terv. Hannele

7

530

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aupA

      Entisajan mummo heitti pannulle reilusti voita, sulatti sen, lisäsi 1 dl:n vehnäjauhoja nestelitraa kohti ja ruskisti ne lievästi palamista varoen.
      Lisäsi halutessaan sipulia, erittäin hienoksi hienonnettua ja melkein samassa liemen sipulin mustumista peläten vähitellen ja sekoittaen, paakkuja välttäen. Keitteli ja lopuksi kermalla petrasi.
      Mummolla se sileän kiiltävän kastikkeen liemi oli melkein aina siivilöityä paistin lientä, josta tulivat väri ja maku.

      Nykyemännällä on modernit kikat sileän kastikkeen valmistukseen suoraan kastikekasarissa. Liemi voi olla vettäkin, jos sopiva keitinliemi puuttuu. Maku parannellaan erilaisilla valmisteilla kuten liemikuutio, -jauhe, -fondi tai sileällä pussikeitolla tai kastikkeella.
      Rasvan voimme jättää kokonaan pois. Jauhot vatkaamme taidolla sekaan. Soijalla tai tom.soseella parannellaan väriä varoen liikaa suolaa, jota ne sisältävät. Meidän on mummoamme helpompi loihtia makuja.
      Terveysoppeja ajattelematta voimme kastikkeeseen lorautta tilkan kevyempää kermaa, sillä kolesterolia peläten jätämme voin kokonaan pois. Mummo lisäsi aina paksua kuohukermaa.

      Kastikkeen voi tehdä ennakolta odottamaan aterian valmistumista ja vieraita. Eräs emäntä kertoo pitävänsä pakastimessa varalla sileää kastiketta.
      Kannattaa funtsia kastikkeen kokoomusta, ettei siitä tule epäterveellistä energia-rasvapommia.

      • miettiä ja

        kokeilla. Niinhän se varmaan on, mitä kirjoitit. Kiitosta vaan vinkeistä. Katsotaan mitä vuoden päästä olen oppinut kokkailusta.


      • Liisinka
        miettiä ja kirjoitti:

        kokeilla. Niinhän se varmaan on, mitä kirjoitit. Kiitosta vaan vinkeistä. Katsotaan mitä vuoden päästä olen oppinut kokkailusta.

        Kun kokeilet ja opettelet, annan pikku vinkin.
        Jos ostat esim. suolakurkkuja purkissa, älä heitä sitä maustelientä pois, vaan lorauttele sitä kastikkeeseen mausteeksi. Muistakin säilötyistä on varmaan apua. Testailemisiin.....


      • mummo teki
        Liisinka kirjoitti:

        Kun kokeilet ja opettelet, annan pikku vinkin.
        Jos ostat esim. suolakurkkuja purkissa, älä heitä sitä maustelientä pois, vaan lorauttele sitä kastikkeeseen mausteeksi. Muistakin säilötyistä on varmaan apua. Testailemisiin.....

        Muuten kastiketta usein myös sianlihasta !
        Lihasiivut kuumalle pannulle, ruskistetaan molemmin puolin. AInakin äitini laittoi siihenkin pieneksi silputtua sipulia.
        Sitten vehnäjauhoja. Täytyy koko ajan sekoitella ja valvoa ettei mikään pala liikaa, vaan ruskistuu kauniisti.
        vettä liemeksi.
        Muistan että joskus lihat otettiin pois pannulta jauhojen ruskistus ajaksi. Että pysyisivät rapeina.
        Sekoitetaan kiiltävän tasaiseksi kastikkeeksi!
        Nykyisin on kaikenlaista maustettua porsaan suikalelihaa ym. oljyä voi pannulle laittaa jos liha on liian rasvatonta,
        muuten ei jauhokaan ruskistu !
        jos taidolla sen tekee on se syntisen hyvää--
        joskus voi syödä mitä vaan .toisenkerran ajattelee sitten terveellisyyttäkin.


      • Sianlihaa
        mummo teki kirjoitti:

        Muuten kastiketta usein myös sianlihasta !
        Lihasiivut kuumalle pannulle, ruskistetaan molemmin puolin. AInakin äitini laittoi siihenkin pieneksi silputtua sipulia.
        Sitten vehnäjauhoja. Täytyy koko ajan sekoitella ja valvoa ettei mikään pala liikaa, vaan ruskistuu kauniisti.
        vettä liemeksi.
        Muistan että joskus lihat otettiin pois pannulta jauhojen ruskistus ajaksi. Että pysyisivät rapeina.
        Sekoitetaan kiiltävän tasaiseksi kastikkeeksi!
        Nykyisin on kaikenlaista maustettua porsaan suikalelihaa ym. oljyä voi pannulle laittaa jos liha on liian rasvatonta,
        muuten ei jauhokaan ruskistu !
        jos taidolla sen tekee on se syntisen hyvää--
        joskus voi syödä mitä vaan .toisenkerran ajattelee sitten terveellisyyttäkin.

        Kastikelihan nimellä myydään possun sivua viipaloituna.
        Kokeile siitä.
        Pane voita alle, että ruskistuvat hyvin ja ruskista ajan kanssa.
        Ei sitä kolesteroolia tarvitse pelätä, jos kerran kuussa läskisoosin tekee.
        Jauhoja pannuun ja vettä päälle.
        Eipä se muuta maustetta kaipaa kuin suolaa, vai mitä sanotte?


      • hyviä vinkkejä
        Sianlihaa kirjoitti:

        Kastikelihan nimellä myydään possun sivua viipaloituna.
        Kokeile siitä.
        Pane voita alle, että ruskistuvat hyvin ja ruskista ajan kanssa.
        Ei sitä kolesteroolia tarvitse pelätä, jos kerran kuussa läskisoosin tekee.
        Jauhoja pannuun ja vettä päälle.
        Eipä se muuta maustetta kaipaa kuin suolaa, vai mitä sanotte?

        että kiitos kaikille kun (uusavutonta)kiireistä neuvotte ! Joudun olemaan pois töiden takia kotoa aika usein ja kun palaan, on vähän kuitti olo mutta ompahan työt hoidettu. Nyt on taas vähän vapaata ja huomena kipin kapin kauppaan teidän niksit mielessä ;)


    • Oletkos kokeillut ruskistaa ruisjauhoja voissa ja valurautaoannussa?
      Kokeilehan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin

      Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http
      Maailman menoa
      270
      4683
    2. Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi

      se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?
      Maailman menoa
      134
      3040
    3. Miten löydän sinut

      Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit
      Ikävä
      44
      2857
    4. Miksei Björn Wahlroos jaa rahaa köyhille?

      Esimerkiksi Nordean tiloissa? Vai tuovatko ne köyhät hiekkaa marmorilattioille ja siksi ei pysty mursunviiksi pystyyn k
      Maailman menoa
      29
      2841
    5. Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla

      Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?
      Heinola
      76
      1791
    6. Vaikea tilanne

      Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te
      Ikävä
      106
      1654
    7. Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?

      Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn
      Maailman menoa
      28
      1521
    8. Milloin kaivatullasi

      .. on nimipäivä?
      Ikävä
      60
      1419
    9. Kehtaisitko näyttäytyä

      kaivattusi seurassa?
      Ikävä
      95
      1292
    10. Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!

      Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En
      Maailman menoa
      215
      1180
    Aihe