Valkotasapaino?

aloitteleva vedenalaiskuvaaja

Olen Canon A540:n omistaja ja ajattelin ottaa veden alla valokuvia.
Jostain luin, että valkotasapainon manuaalinen säätö on hyvä ominaisuus siinä hommassa, ja minun kamerastani se onneksi löytyy(?).

Osaisiko joku viisas kertoa, mitä tuo oikeasti käytännössä tarkoittaa ja miten niitä valokuvia otetaan? Mitä pitää ottaa huomioon jne.

6

1079

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sukeltajax

      Valkotasapaino, ts. väritasapaino voidaan säätää ennen tai jälkeen kuvan ottamisen. Kysymyksessä on värilämpötilojen säätämisestä. Arvot ovat eri valaistuksissa erilaiset, päivänvalo, loistepputkivalo, hehkulamppujen valo jne. Kameroissa on ehkä esisäätö vaihtoehtoja mutta usein joutuu silti menemään kokeilemalla eteenpäin. Juuri tuo veden alla kuvaaminen on sellainen. Googlessa lienee runsaasti lisää tietoa

    • nimimerkkinne

      valkotasapaino on kertoo todellakin värilämpötilasta. värilämpötilan voi säätää manuaalisesti valoituksen mukaan, eli omansa keinovalolle, auringonvalolle, varjolle jne.
      se on eräs tapa säätää värilämpötila. käsittääkseni kuitenkin, jos puhutaan valkotasapainon manuaalisesta säätämisestä, kameralle kerrotaan mikä väri on valkoinen ja näin kamera osaa itse säätää värilämpötilan.

      kameralle kerrotaan valkotasapaino esimerkiksi seuraavalla tavalla:
      kuvataan niin että kuvassa ei ole mitään muuta kuin valkoista, esimerkiksi kuvaamalla valkoinen A4-paperi.
      tärkeää on, että tämä kuva otetaan samanlaisessa valoituksessa kuin seuraavatkin kuvat aijotaan ottaa - luonnollisesti!
      Seuraavaksi kamerasta valitaan menusta WhiteBalance/WB ja kamera (ainakin minun) pyytää valitsemaan kuvan, jolloin valitaan tämä kuva missä on pelkäistään valkoista.
      kamera muuttaa kuvan valkoiseksi. Jos se ei LDC-näytössä siltikään näytä valkoiselta, on parempi tehdä määritys uudelleen ja varmistua, että paperi todellakin on valkoinen, kamera kun suhteuttaa annettuun valkoiseen sitten kaikki muut värit.
      Sitten kuvausasetuksiin pitäisi vielä säätää semmoinen tila, että kamera tietää nyt käyttää juuri tätä WB. Se on semmoinen. Kaksi 90 asteen kolmiota makaavat pidemmällä kateetillaan niin että väliin jää V:n muotoinen kuvio, ja siinä V:n muotoisessa kuviossa on täytetty ympyrä.
      Se nyt symboloi sitä määritettyä valkotasapainoa.

      Hitsi. kylläpä selitin seikkaperäisesti.
      joku toinen osaa varmasti paremmin.
      se on niin hankalaa kun en tiedä teoriaa niin hyvin, osaan vain käyttää kameraani.

      en tiedä miten moinen sitten käytännössä vedenalla tulisi tehdä. Ihan kameraliikkeissäkin varmasti neuvotaan.

      Onnea matkaan!

    • Miika S

      Kamerastasi löytyy valkotasapainon säätö. Se voi tosiaan olla hyödyllinen vedenalaiskuvissa, koska valon väri muuttuu veden syvyyden mukaan. Eri valon aallonpituudet häviävät syvemmälle mentäessä, punainen valo ensiksi.

      Mulla ei ole kokemusta vedenalaisista kuvista, mutta yksi hyödyllinen ominaisuus, jota sinun kamerassasi ei valitettavasti ole, olisi kuvaaminen RAW-formaatissa. Silloin voisit säätää valkotasapainon vasta jälkikäteen. Nytkin voit muokata jpeg-tiedoston värejä jälkikäteen jonkin verran, mutta et ilman häviöitä. Mutta kyllä tuolla kameralla varmasti hyvin alkuun pääsee. Seuraavaa kameraa ostaessa kannattaa miettiä kuitenkin RAW-kuvausmahdollisuutta.

    • aloitteleva vedenalaiskuvaaja

      Kiitos vastanneille!

      Pistään mieleen tuon RAW-formaattijutun. Kunhan tästä innostus kasvaa, tulee uuden kameran hankinta ajankohtaiseksi.

      Tuo valkotasapainon määritys vedessä? En oikein käsitä, miten sen valkotasapainon saan vedessä asetettua, kun ei sinne oikein voi kopiopap. A4 viedä, tai ainakaan siitä ei ole mitään jäljellä minuutin jälkeen. Toiseksi niitä kuvia tulee otettua eri paikoissa, niin että valon määrä on erilainen (syvyys, pilvet, kalliokolot jne), jolloin pitäisi aina se tasapaino asettaa uudelleen. Ja toisaalta, kyllähän ne kalat ehtii jo karkuunkin, kun alan virittelemään valkoisen värejä :)
      Minulla on kamerassa erillinen "vedenalaiskuvaus", jota olen maalla kokeillut: kuvista tulee aavistuksen keltaisia. Onkohan niin, että kamera säätää tuossa tilassa itse valkotasapainon?

      • Miika S

        Veikkaisin että toi vedenalaismoodi käyttää jotain vakiota hyväksi koettua värilämpötilaa, mutta tää on arvaus. Jos näin on, niin se on aina kompromissi, toimii jollain tietyllä syvyydellä.

        Paras vaihtoehto on varmasti säätää valkotasapaino jälkikäteen, eli ei kun raw-kameraa toivomaan seuraavaan pukinkonttiin :-)


      • Tasapainossa

        Nykyaikaiset digikamerat säätävät valkotasapainon automaattisesti erittäin hyvin. Jos kameran värit eivät kelpaa, voit kyllä jpeg-formaatinkin väriskaalaa muuttaa kuvankäsittelyohjelmalla huomattavastikin. Ainoa huono puoli on jpeg-formaatin häviöllisyys. Tosin hyvä kuvankäsittelyohjelma osaa tallentaa myös häviöttömässä muodossa jpeg-formaattia.

        Toinen asia on sitten mikä on vedessä kuvatun kohteen "oikea" väri. En ole kuvannut veden alla mutta jos väritasapaino laitetaan täysin kohdalleen, kuvittelisin kuvista tulevan kuin maalla kuvattuja. Veden luonnollinen sinisyys katoaa. No, tämähän on täysin kuvaajan oma asia mutta kuvankäsittelyohjelmalla voit manipuloida värejä täysin mielesi mukaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 197
      2742
    2. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      241
      2668
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      65
      2366
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      201
      1857
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1364
    6. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      12
      1328
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1307
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      22
      1266
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1234
    10. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      158
      1132
    Aihe