Faktatietoa "avaimet käteen" kustannuksista

kokemusta on

Tuosta näiden palstojen kestosuosikista eli "mitä talon rakentaminen maksaa" keskusteluista voisi koota todella loistavan kirjan. Tosin tyylilaji ei ainakaan olisi tietokirjallisuus, vaan enemmänkin fiktio sillä suurimmassa osassa tuntuu olevan pakottava tarve kertoa kuinka "kumminsiskonkaimannaapurinveli" rakensi 150 m2 omakotitalon hartiapankkina yhdessä kesässä ja kustannukset olivat tonnin neliöltä.

Nyt, kun on itsellä tuo rakennusprojekti takana ja kaikki kustannukset sentilleen Excelissä voin lämpimästi suositella kaikille rakentamaan ryhtyville netistä löytyviä ilmaisia kustannuslaskentaohjelmia ja unohtamaan nämä keskustelupalstojen tarinat. Ainakin Osuuspankin nettisivuilta löytyvä kustannuslaskuri osui todella hyvin oikeaan eli toteutuneet kustannukset olivat vain muutaman tuhat euroa suuremmat.

Meidän tapauksessa rakentaminen paikallisen rakennusliikkeen kautta "avaimet käteen" menetelmällä pääkaupunkiseudulla (puutalo, huoneistoneliöt 155, 1 1/2 krs) maksoi kaikki kustannukset huomioiden 300 000 € eli neliöhinta n. 1950 €. Tässä on mukana kaikki rakennusprojektiin liittyvät kulut eli suunnittelu, luvat, liittymät, talopaketin hinta jne. Tällä hinnalla talo oli täysin valmis viimeistä listaa myöden, materiaalit laadukkaita ja työnjälki erinomaista. Kirvesmiestöiden osuus oli 2250 tuntia ja tämän osuus oli n. 90 000 €. Omaa työpanosta oli lähinnä siivoaminen, talon maalaus ja jonkin verran ulkoverhouksen paikalleenlaittoa yht. n 300 h.

Eli vaikka kaikki kirvesmiestyöt olisi tehnyt itse, niin hintaa olisi tullut siltikin 210 000 € eli n. 1400 €/m2. Tämä vaihtoehto sitten veisi varmaankin hartiapankkirakentajalta helpostikin 4000-5000 tunnin työpanoksen eli melkoinen uhraus perheelliseltä.

Olisi kyllä mukavaa saada näiden "tonnin neliö" sankaritarinoiden tarkka kustannuserittely. Onko kyseessä kerrosala vai huoneistoneliöt (kerrosala on 20 m2 suurempi kuin huoneistoala)? Onko suunnittelukustannukset, lupa- ja liittymämaksut mukana? Talon valmiusaste (täysin valmis on aivan eri asia kuin muuttovalmis), pimeän työn teettäminen jne?

Eli kaikille "avaimet käteen" rakentamisesta haaveileville suosittelen lämpimästi varaamaan tontin kustannusten lisäksi 2000 €/huoneistoneliö. Meidän tapauksessa tämä oli talopaketin hita kerrotuna neljällä.

Melko kallista. Rakentaminen ja elämä on...

23

11305

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • se voi todella

      olla!
      Eli mieti mitkä on resurssit omaan työhön.
      Rakennuttamalla liikkeellä maksat äkkiä 30% enemmän.
      Talon muoto ja koko sinällään antaa jo suunnan hinnalle eli turha moittia optimeita.
      Itse ainakin pyydän tarjoukset yhteensä noin
      6-10 tärkeimmälle työ vaiheelle.
      En todellakaan ota "avaimet käteen" kun sellaista pakettia ei oikeasti ole.
      Totta on että tänä päivänä kukaan ei rakennuta taloa alle 1500eur/m2 ja että kukaan ei rakenna 1000 eur/m2, olisittepa tienneet tämän ennne aloitusta?
      Itse ymmärsin sen heti kun aloitin kustannusarvion omalle talolle.

      • hinnaksi

        näyttää muodostuvan noin 1350 euroa/huoneistoneliö laadukkain sisustusmateriaalein. Rakennusaika 1 v 3 kk. Halvemallakin pääsee hankkimalla sen minimin ja kaikki materiaalit tarjouskoreista. Ikävä kyllä, lopputuloskin näyttää tällöin tarjouskorilta. Mutta jokainen taaplaa tyylillään, yhtä oikeaa tapaa ei ole.

        P.S naapuri saa aina halvemmemalla ja parempaa (oikeasti se valehtelee)


    • Nyckelpiga

      Ilman lisärakennuksia n. 1150 e/m2 vakiokuosissa normaalilla tulisijalla lisättynä. Talomme 1-krs malli. Omaa työtä mennyt ehkä pari sataa tuntia. Ä-talo ei ole ollenkaan niin vaivaton kuin mitä myyjä ja myyntiesitteet antavat ymmärtää. Ä-talopaketti on RTK:n "tutkimusten" mukaan kokonaiskustannuksista n. 80 % valmiusasteeseen yltävä paketti. Omien kokemusten perusteella paketin valmiusaste kustannuksista laskien jäi n. 75 %:iin. Tehtaan antama hinta ei pitänyt paikkaansa. Perustusten alle tarvittiin isommat lätkät josta aiheutui lisäkustannus. Kaikki riippuu kaikesta. Jotakuta toista maarak.urakoitsijaa käyttäen olisi säästetty ehkä noin 5000 e. Urakoitsijoissa on yllättävän paljon filunkisteja. Tontin sijainti ja tontilla tarvittavien töiden määrä voi vaihdella huomattavassa määrin. Ä-talo on monesti halvempi pystyttää maalle kuin kaupunkiin. Ä-talon muita edullisempi hinta näkyy ja tuntuu joka paikassa. Älväri on tyypillisesti talo jota aletaan tuunata heti valmistuttuaan. Tuunailu l. kaikkinainen tason parantelu jatkuu vähitellen ja kestää vuosia.

    • tekee

      sen voi todeta myös teidän talon kohdalla op:n laskurilla ja me käytännössä.

      Eli oman työn osuuden pitää olla vain 80 % paikkeilla ja sisältää talopaketin asennuksen jälkeen ulko- ja sisäverhoukset, kaikki muuraukset ja vedeneristystyöt, paljon putki- ja sähkötöitä ja iv-hommeleita.

      Ja perustuksiin ei saa paljon ryssiä rahaa.
      Ja aikaa palaa yli vuosi.
      Ja luotan täysin op:n laskuriin, sen perusteella 1000 neliöhinta oli mahdollista toteuttaa.

      Tosin kustannukset nousee vuosittain, nyt aloittaville tonnin tavoite voi olla liikaa.

      • yh-äiti

        onko kokemusta ? pieni talo, laskeskelen kuluja onko koskaan mitään mahiksia rakennuttaa jos ei ite ole rakennus- eikä ainakaan mies


      • 2000 neliö
        yh-äiti kirjoitti:

        onko kokemusta ? pieni talo, laskeskelen kuluja onko koskaan mitään mahiksia rakennuttaa jos ei ite ole rakennus- eikä ainakaan mies

        se menee.


    • tulossa=

      255 bruttoneliön talopaketti. hintaan 120.000,-pystytettynä . itse tarkoitus vain siivoilla ja varsinaiset työt teetetään muilla. kustannusarviota ei ole. nyt vähä hirvittä että kestääköhän perse.

      • tulee..

        teille noin 300 000€.


      • laskea?
        tulee.. kirjoitti:

        teille noin 300 000€.

        kun ei puhuttu mitään kun että talopaketti pystytettynä 120 te? Talopaketin voi kai pystyttää useampaan valmiusasteeseen ja talopaketti voi kai sisältää runkotolpista eteenpäin vaikka mitä.
        Mutta että ilman kustannusarviota rakentamaan, teillä taitaa olla paalua :).


      • Perustusolosuhteista riippuen
        tulee.. kirjoitti:

        teille noin 300 000€.

        tuurilla ja osaamisella rakennuttamisesta riippuu myös. Tuo 360.000,- siis nappisuorituksella. (rakennusala ei kyllä juurikaan sellaista suoritustasoa tunne)


    • ram

      olisin tullut sinulle tuolla palkalla töihin, kyllä 20,5 € tuntuu jo aika hurjalta liksalta.90 000 /2250 /1.8 - 1.68=20,5. Itse tekemällä saa jo lähes koko talon tuohon hintaan.Oikeassa olet kallista on,elämä on.

      • ett...

        tuossa parissakympissä on mukana aikapaljon kaikenmaailma sos. ums maksuja varmaan mukana. Td. palkka siis huomattavasti pienempi.


      • tarkentaja 2

        Unohdit alvin laskelmastasi ja jonkun verran täytyy firman saada katettakin.


    • kuinkas sen rakentamisen la...

      Mitä arvioisitte kuluiksi tälläaisessa tapauksessa vielä? Rakennamme talopaketin 105 m2 kellarillisen 1 1/2 -kerroksisen talon. Kellariperustus on n. 40 000 maatöineen, talopaketti vesikattoon asti n. 60 000, liittymät, suunnittelija, mestari, luvat ja se muu sälä yms. 15 000. Entäs mitähän mahtaisi loput tulla maksamaan? Kellarikerroksen suuruus on n. 60 m2 ja se tehdään asuinkäyttöön, sinne tulee sauna, kylpyhuone, takkahuone, kodinhoitohuone ja työhuone. Asuinkerrokseen tulee kylppäri, 3 makkaria ja olohuone ja keittiö. Yläkerta jätetään rakentamatta. Sisustuksen taso olisi keskinkertaista (ei kaikkein halvinta, vaan seuraavaksi halvinta). Rinnetalosta on kyse.

      • Kellariton

        Kellarin rakentaminen asumiskuntoon maksaa aivan samanverran kuin normaalitkin neliöt ja huonolla tuurilla hieman enemmän, jos tulee paljon ylimääräistä louhintaa kellarin itsensä vuoksi. Eli ellei perustusolosuhteet erityisesti vaadi tai kaava ei salli tarpeeksi isoa taloa, kellaria ei yleensä kannata varta vasten rakentaa. Siinä vaan saa riesakseen mahdolliset kosteusongelmat tulevaisuudessa.


    • Kerrankin

      oikeaa tietoa budjetista! Tämmöisiä lisää, niin monta ihmisraukkaa pelastuisi; ei ottaisi liian isoa palaa purtavaksi, säästyisi vararikolta ja avioerolta!

    • zepijoo

      Kyllä se mahdollista on. Se tonnilla neliö. Itsellä talo Oulussa kaupunkialueella. 1,5 kerroksinen puutalo, kaukolämpö, lattialämmitys, ym. nykyajan varusteet. Ei tosin ole parkettia ja massiivipuista keittiötä mutta tällaiselle lapsiperheelle käytännöllistä pintaa. Rakensin pienelementti talopaketista. Sähköhommat oli kaikki urakalla eli maksoin aika hyvän hinnan mutta kaikki muut sellaiset työt mitä en itse pystynyt tekeen (talon pystytys, kaukolämmönvaihtimen asennus, kaivuutyöt, lattianliippaus,) teetin tuntihommina ja omasta mielestä säästin niissä paljon. Tällä hetkellä on täysinvalmiina alakerta ja ulkopuoli ja autokatos/varasto. Talon huoneistoala alhaalla 103 neliöä ja katos/varastorakennus 40 neliöä. Yläkerta vielä kesken mutta lähipiirissä rakentaneiden kokemuksesta voisin sanoa että n.15000 euroa ja talo on täysin valmis. Eli sitten minulla on 150 neliötä valmista huoneistoalaa ja rahaa on mennyt 125000 euroa. Ja vaikka se 15000 euroa ei yläkertaan riittäiskään niin silti on vielä aikapaljon pelivaraa että 1000/neliö menee rikki. Ja tuohon 125000 euroon sisältyy se autokatos/varasto. Talkooporukkaa ei ole käytännössä ollut ollenkaan. Ehkä noin alle 50 tuntia. Kaadoin tontilta puut 1 kesäkuuta ja muutto oli 14.joulukuuta. Kesän olin töittenohessa raksalla ja sitten 2 kuukautta erilaisia lomia jonoon ja sitten n.16 tunnin päiviä joka päivä että talo oli valmis. Työmaalla ei ollut yhtään seisokkipäivää, eli hommat eteni kokoajan. Mutta suunnittelinkin rakentamista useamman vuoden ja tein sen talon mielessäni monta kertaa. Hyvin suunniteltu on puoleksi tehty! Ja taloon olen tyytyväinen, mitään en ainakaan vielä tekis toisin.

    • Maalla

      Meille valmistuu ensi kuussa avaimet käteen koti ja kustannukset 190 000€( yläkanttiin)
      neliöt 172 kaikkineen
      neliöhinta 1104,65€
      itse tehty, eipä juuri mitään, lukuunottamatta yläkerran sisustustöitä ja anturan valussa oltiin aktiivisesti mukana. Kustannuksiin sisältyy kaikki; tontti, luvat jne.
      Ai niin, ei ole Älvsby =)

      • Yläkerta ja anturat itse,

        kuitenkin hinta jaettu kaikilla neliöillä, myös niillä "ei avaimet käteen neliöillä". Saahan sitä itseään pettää kustannusten laskennassa ihan vapaasti, jos se vaan rauhoittaa.


      • avaimet käteen
        Yläkerta ja anturat itse, kirjoitti:

        kuitenkin hinta jaettu kaikilla neliöillä, myös niillä "ei avaimet käteen neliöillä". Saahan sitä itseään pettää kustannusten laskennassa ihan vapaasti, jos se vaan rauhoittaa.

        eli kaikki neliöt se 172 ja kaikki kustannukset alle 190t€.neliöhinta on se reilu tonni...
        yläkerta haluttiin sisustaa itse, pääsee vähän edes itse rakennushaalareita tuulettamaan.
        Ehkei nyt kannata vetää herneitä nenään kenenkään kustannusten takia.Toivottavasti täällä kertovat muutkin rehellisesti kokemuksiaan...=)


    • 1000/m2

      Kyllä vaan talon tekee tonnilla neliö. Rakensin Oulun lähikuntaan puu/tiiliverhotun yksikerroksisen talon vuonna 2005. Neliöitä oli 135(lämmintä) ja rahaa paloi n .135-138 tuhatta. Exeli tauluja ei ole mutta kyllä sen pankkilainan määrästä näkee, perseaukisena kun aloittaa. Olen tehnyt rakennushommia kohta 20 vuotta joten kokemusta on jonkin verran. Taloon tuli sähköllä vesikiertoinen lattialämmitys, tein itse kaikki muut paitsi sähkötyöt. LVI töistä putkifirma teki vain liitännät, vedin johdot, laitoin IV:t ja asensin vesikalusteet itse, runko tuli kappaletavarasta.

    • Betonimylly88

      Porukoiden kanssa rakennettu useita vuokrakiinteistöjä 500-1000€ neliö hartiapankilla. Yhdessä huoneistossa asuneena voin sanoa että materiaalit oli laadukkaat.
      Toki hyvien yhteystyökumppaneiden avulla tarvikkeet maksaneet murto-osan (tukkuhinta), sekä järjetön kilometri määrä rahdattu omallakin autolla ja betoni myllätty käsin kaikissa kohteissa. Valtava määrä talkoolaisiakin on ollut :)

      • NickNailer

        Laskutaidossa on vikaa. 500 € ei kerrosneliötä tee. PISTE


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      159
      6620
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      34
      3948
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      2015
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1979
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1819
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1656
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1563
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1538
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1515
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      36
      1398
    Aihe