Hindulaisuus ja Intian kastilaitos

Minna85

Heips!

eli mua on alkanu kiinnostaa tällänen asia, et miten hindulaisuus on ollu yhteydessä intian kastilaitokseen? tai siis että mitä samaa niissä oikeesti on? :) jos joku osais vastata sillee iha aidonmukasesti. et miten jotkut asiat on niissä samanlaisii jne. netistä ei oikein mitään tietoe kyseisestä asiasta löydy.

5

2141

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hindulaisuuteen

      Kastilaitos perustuu hindujen pyhiin kirjoituksiin ja arjalaisten mukanaan tuomaan yhteiskuntajärjestelmään. Tai siis ne pyhät kirjat perustuvat isolta osaltaan arjalaiseen perintöön.

      Kastilaitos kuuluu nimenomaan hindulaisuuteen. Muut uskonnot eivät sitä hyväksy. Mm. buddhalaisuus, sikhiläisyys ja jainalaisuus ovat osittain syntyneet kastilaitoksen vastustuksesta.

      Kastijärjestelmä on nykyään kielletty Intiassa, mutta käytännössä se elää ja voi hyvin. Mm. naimisiin meno jonkun muun kuin omaan kastiin kuuluvan kanssa on edelleen poikkeuksellista. Toki kukaan ei enää ole tuomittu yksinomaan kastinsa osoittamaan elämään. Jopa Intian presidenttinä on ollut kastiton henkilö, eli henkilö, joka on vielä "alempana" kuin alin neljästä kastista.

      Rolf Grönblom:

      "On tärkeää huomata, ettei hindulaisuudessa voida osoittaa uskonnon perustajaa tai keskushahmoa kuten Jeesus tai Buddha tai Muhammed. Sellaisen puuttuminen kenties korostaa entistä enemmän uskonnon ikivanhaa ja kaikenkattavaa luonnetta. Myöskään dogmeja tai ehdottomia uskonkappaleita ei ole. Ainoa koossapitävä aines ovat pyhät kirjoitukset. Tästä johtuu, että tulkintoja voi ja saakin olla: hindulaisuus on olemukseltaan liberaali, eikä harhaoppisuutta voi olla."

      "Jos halutaan tehdä yhteenveto siitä, mikä on yhteistä kaikille hinduille ja mitä siis voisi pitää yhteisenä nimittäjänä, ei listasta tule pitkä:
      1. Usko jälleensyntymiseen, reinkarnaatioon.
      2. Usko siihen, että karma, ihmisen pahojen ja hyvien tekojen summa, ratkaisee lopullisen autuuden saavuttamisen.
      3. Usko jumalakäsitykseen, jossa on sekä luova ja säilyttävä että tuhoava mutta uudelleen luova, uudistuva ulottuvuus tai aspekti. Näitä edustavat jumalat Brahma, Vishnu ja Shiva.

      Varauksin voi lisätä vielä:

      4. Usko yhteiskuntajärjestykseen (neljä yhteiskuntaluokkaa, kastilaitoksen perusta).
      5. Usko ihmisen neljään elämänvaiheeseen."

      Marjatta Parpola:

      "Kastilaitoksen uskonnollinen oikeutus on haettu muinaisesta Veda-teksteistä. Rigvedan hymnin 10,90 mukaan yhteiskunta jakautuu neljään säätyyn (varna, ´väri´), jotka saivat alkunsa uhratun alkuihmisen Purushan ruumiinosista. Hänen suustaan syntyi brahmaani (brahmana), käsivarsistaan kshatriya, reisistään vaishya ja jaloistaan shudra. Klassisessa hindulaisuudessa kullakin säädyllä on oma symbolinen värinsä: valkoinen, punainen, vihreä ja musta.

      Manun nimissä kulkevan vanhimman lakitekstin mukaan Purusha määräsi brahmaanit opiskelemaan ja opettamaan Veda-tekstejä ja suorittamaan uskonnollisia uhritoimituksia itsensä ja muiden hyväksi sekä antamaan ja vastaanottamaan lahjoja. Kshatryat velvoitettiin puolustamaan kansalaisia ja vaishyat määrättiin hoitamaan karjaa, viljelemään maat, käymään kauppaa ja lainaamaan rahaa. Molempia kasteja käskettiin myös brahmaanien tavoin uhraamaan ja opiskelemaan. Shudrien tuli palvella muita. Brahmaaneilla on ajateltu olevan hengellinen valta, mutta kuninkaalla maallinen. Vaikka ihanteena oli, että kuningas oli kshatriya, todellisuudessa hän saattoi itsekin olla brahmaani, tai jopa vaishya tai shudra. Kuninkaan on selitetty ylituomarin asemassa olevan brahmaanien tulkitseman maailmanjärjestyksen, dharman, välittäjänä kansalle.

      Edellisten neljän säädyn alapuolelle kehittyi vielä epäpuhtaiden luokka (asprishya ´jota ei saa koskettaa´), joka hoiti likaisia töitä, kuten ruumiidenkäsittelyä, nahan muokkaamista ja jätteiden keruuta. Heistä käytetään usein nimitystä ´kastittomat´. Tämän luokan jäsenten liikkumista rajoitettiin, eikä heillä ollut pääsyä temppeleihin. Vaikka heidän kosketuksensa katsottiin saastuttavan muihin säätyihin kuuluvat, Mahatma Gandhi kutsui heitä ´Jumalan lapsiksi´(harijan). Itse he suosivat ilmaisua dalit, ´sorrettu, alistettu´."

      • Minna85

        noista tiedoista :) oli mukava lukea!


      • pylkkänen
        Minna85 kirjoitti:

        noista tiedoista :) oli mukava lukea!

        Kaikenkattava ed. selvitys olikin Intian kastilaitoksesta, kiitokset! Mutta "tieteellisestä" selvityksestä puuttui kritiikki. Saksan natsit ottivat kastijärjestelmästä sen arjalaisen osan käyttöönsä vapaasti. Tulokset me jokainen tiedämme!- Entä seikka, että Intiassa 10% , siis 100miljoonaa ihmistä elää syrjittynä ja köyhyydessä, vailla täyttä ihmisarvoa, kun ovat "sattuneet syntymään" sorretuimpaan (lue:kastittomiin)kansanosaan.(Tiedot ulkoministeriön Kehitys-lehdestä-07).-Palvotaan patsaita, uudestisynnytään eläimeen, määritellään osa kansasta virumaan maantien ojissa ja slummeissa "väärään kastiin" syntymisen takia... Hoh hoijaa.Tarttis kai tehdä jotakin Intiankin kansalaisten ihmisarvon eteen! Haloo YK.(Tämä oli kansalaismielipide).


      • hohhoijaa joo
        pylkkänen kirjoitti:

        Kaikenkattava ed. selvitys olikin Intian kastilaitoksesta, kiitokset! Mutta "tieteellisestä" selvityksestä puuttui kritiikki. Saksan natsit ottivat kastijärjestelmästä sen arjalaisen osan käyttöönsä vapaasti. Tulokset me jokainen tiedämme!- Entä seikka, että Intiassa 10% , siis 100miljoonaa ihmistä elää syrjittynä ja köyhyydessä, vailla täyttä ihmisarvoa, kun ovat "sattuneet syntymään" sorretuimpaan (lue:kastittomiin)kansanosaan.(Tiedot ulkoministeriön Kehitys-lehdestä-07).-Palvotaan patsaita, uudestisynnytään eläimeen, määritellään osa kansasta virumaan maantien ojissa ja slummeissa "väärään kastiin" syntymisen takia... Hoh hoijaa.Tarttis kai tehdä jotakin Intiankin kansalaisten ihmisarvon eteen! Haloo YK.(Tämä oli kansalaismielipide).

        Sinunkin voisi olla hyvä tietää, että nykyajan Intiassa näille kastittomille on varattu tietty osuus koulutus- ja valtion virkojen paikoista. Intian parlamentin puheenjohtaja on ns. kastittomaan yhteiskuntaluokkaan kuuluva nainen, samoin väkirikkaimman osavaltion pääministeri. Korkeimmassa oikeudessa on myös jäsenenä kastiton mies. Ei homma mene noin yksioikoisesti kuin yrität väittää. Mm. BJP puolueen nousu ja lukuisat kapinat/mellakat ja lakot ovat seurausta kastittomien voimaantumisesta. Eivät he suinkaan mitään katuojaan tuomittuja enää nykyään ole. Toki kastien väliset erot ovat edelleen voimissaan tietyssä määrin, mutta maailma muuttuu myös Intiassa ka kastien keskuudessa.


      • Western Caste System
        Minna85 kirjoitti:

        noista tiedoista :) oli mukava lukea!

        Suomessa on samat kastit toiminnassa:

        1. työttömät ja muut syrjäytyneet, (kastittomat)
        2.työläiset, (sudrat)
        3.pankkiirit, bisnesmiehet ja viljelijät, (vaishyat)
        4.poliisi ja armeija (ksatriyat)
        5.oppineet; akatemia ja media. (brahmiinit)


        Meillä tilanne on vääristynyt alkuperäisestä niin että yhteiskunnan päänä toimii vatsa, eli raharikkaat pyörittävät showta rikastuakseen muitten kustannuksella.

        Apuna kansalaisten riistoon he käyttävä armeijoita sekä poliiseja.

        Akatemia tiedekuntineen, jonka pitäisi johtaa yhteiskuntaa, on redusoitu omaa kilpeä kiillottavaksi ylpeistöksi.

        Media on myös raharikkaiden omistuksessa, huijaamassa varoja monelta harvoille.

        Tällainen on länsimainen kastilaitos.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5046
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3317
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1452
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1295
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe