koirille korvarenkaita?

Rock Dog

Mitä mieltä ootte jos laittas isokorvaselle koiralle korvarenkaan korvaan? Kun kyllähän muilleki eläimille laitetaan korvamerkkejä ym, semmonen kynänkärki korvalehdestä läpi. Että oiskohan tuo paha jos koiralle korvarenkaan laittas? tietystihän se pitäs pois ottaa aina ku ei oo koira näkösällä, vaan oishan se komiata kylillä kulkee korvarengaskoiran kans.

62

7337

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • helppis

      vaan laittaisit munaas.

    • sitten

      kun se saa vainun nartusta tai rupeaa paskottamaan. Koira rynnii ryteikköön ja siinähän se korvakoru sitten helposti repeää. Saatika sitten, että koirasta se ei tunnu mukavalta, ja se itse tassullaan tai kiehnäämällä sen repii pois häiritsemästä. Onko sitten komiaa? Tietysti voit sanoa fifille, että se on nyt komian näköstä, et älä räplää sitä, käy narttuflaksikin paremmin varmaan nyt koristeltuna. Antaa fifi sen varmasti roikkua rauhassa, mitä nyt vesikupistaan pää kallellaan uljasta ulkomuotoaan peilailee ja ihailee.

      Joko olet aika yksinkertainen, tai sitten vaihtoehtoisesti provo. Itse omaa tyhmyyttäni lankesin provoon, näemmä. Varmaan nyt hykertelet tyytyväisenä. Tämä varmaan naurattaa sinua ja ystäviäsi kun kalsarikännejä vedätte katsellen pornoa.

    • sdfsdg

      Oot aika turhamainen ihminen vissiin?

    • sekopäää

      ...hullu!

    • -----------------------

      Jenkeissä varmaan tälläistäkin tehdään. Täydellistä koiran esinneelistämistä. Erittäin typerää.

    • Nimetön

      idiootti tunnut olevan.

    • ????

      Et oo tosissas?! Eläinrääkkäystähän se olisi, sillä koira ei mitenkään tarvitse koruja. Laita lävistyksiä itelles vaan, jos luulet sillä tavalla saavasi katu-uskottavuutta. Opeta koirallesi mieluimmin joitain hyviä temppuja, jälleen taas eläimen parasta muistaen, silloin annat koiralle mukavia yhdessäolon hetkiä ja voit sitten vaikka vähän elvistelläkin, kun sulla on "cool" ja fiksu rock-dog. Pidä muutenkin hyvä huoli koirastasi, sehän on sun "paras kaveri".

    • kala

      Ei koiralle vaan voi laittaa korvarengasta, vaikka olisihan se jollain tavalla ihan hieno, mutta ei koira ymmärrä sellaista lävistämistä ja epämääräistä kipua omistajan viihteen vuoksi.

    • Ducray

      kauneudesta saa kärsiä, mutta vain ja ainoastaan omastaan, jos itseään tahtoo lävistää. Koiralle siitä aiheutuisi pelkkää kipua ja/tai muuta haittaa, ja vain sen takia, että sinusta se näyttäisi hienolta ja rockilta...huh huh, on tämä kummallinen maa, kun koiria myydään ihmisille, joilla ei ole pienintäkään käsitystä, miten koiria pidetään..koira-ajokortti olisi loistava keksintö,jos sitä vielä voisi käytännössä toteuttaa..

    • oikeasti

      aio sellaista tehdä? Lävistyksestä ja reiän paranemisesta ( se voi tulehtuakin!)johtuva kipu on aivan turhaa kipua koiraparan kärsittäväksi, eikös vain. Ei koira ymmärrä näyttävänsä mitenkään rockilta vaan korviksesta olisi sille vain haittaa. Laita itsellesi huuli-, korva-, nenä-, kulmakarva-,napa ja nännilävistykset jos haluat, mutta anna koirasi olla aito eläin ja komia ihan omana itsenään.

    • jkvm

      Ensinnäkin.. sehän on koira! eläin! Ei ne tarvitse mitään koruja tai vaatteita ja vielä vähemmän lävistyksiä! "oishan se komiata kylillä kulkee korvarengaskoiran kans" mitä komeaa siinä on? SE ON KOIRA. Ja aina lenkille lähtiessä sitten pistäisit sille sen renkaan korvaan? järki käteen!
      Turhaa kärsimystä vaan koirallesi..

    • grrrrrh

      laittaisit sitte sen vain kun menette johonkin..
      Mistä voit tietää miten kipeä/tulehtunut/umpeutunut se on, kun koira ei sitä osaa ilmaista?
      Vai aiotko vaan survaista läpi vaikka olis jo ehtinytkin vähän umpeutua, koska koiranhan pitää näyttää komialta kun sen kanssa kuljetaan tuolla ihmisten ilmoilla?
      Minä ainakin vaihdan maisemaa heti jos näen ihmisen jolla on lävistelty koira.
      Kerran olen nähnyt ihan pienellä vauvalla korviksen, se tosin tapahtui amerikassa (ylläri??), mutta ei voi käsittää moista..
      Miksi pakottaa ilmaisukyvytön ihminen tai eläin johonkin sairaaseen rituaaliin vain jotta itsellä ois leuhka olo?

    • tapasko

      Hui kun nämä ovat kovin vihaisia täällä.. No osin ehkä aiheesta.

      Minäkin olen joskus ihan oikeasti miettiny että mustalla lyhytkarvaisella ja pystykorvaisella koiralla pieni kultainen korvarengas näyttäis tosi hienolta, mutta en todellakaan aio koiralle sellaista laittaa! [Kirjoittaisin tuon 'en todellakaan' isolla mutta kun se on huonoa nettikeskustelukäytöstä. En tiedä ovatko sulkumerkinnät.] Itsellä tuli vähän ongelmia oman korvalävistyksen kanssa eikä se ole kivaa.
      En suosittelisi laittamaan millekään eläimelle turhia lävistyksiä, nyt en ota kantaa lehmien korvamerkintöihin tms. juttuihin, en ole tutustunut aiheeseen niin paljon. Eläintä satuttavat koristeet miellyttää kuitenkin vain ihmistä, jos miellyttää.

      Mutta hauskaa yhteiseloa kaikille teille ja koirakavereillenne! Kyllä se on koolimpaa kun on hyvin koulutettu koira kuin hienosti lävistetty mutta ongelmallinen.. Ja ne ongelmatkinhan yleensä johtuu omistajasta. Mut ei välttämättä siitä lävistyksestä. No niin nyt meni ohi aiheen. Heippa.

      • ei muita olekka

        kuin vihaisia kaikenmuka tietäviä ihmisiä.


    • yes_rohkee_Suomalainen

      vaikka se on vain minun mielipide.

      Voisin tietenkin viisastella, jotta miks ei samalla lävistys, nenä-rengas, nilkkakoru, rannerengas ja jonkin " pikkurillinpään " amputointi ja lisäksi turkin värjäys vaikkapa vihreäksi hiusvärillä ja permanentti. Sitten tietenkin voisi osataa hauvelille bootsit, farkut ja oman mp-soittimenkin.

      No ei, luulenpa jotta heitit tuon ehdotuksesi ihan tahallasi provona, jotta saa ihmiset ottaman kantaa tai jotakin ja pysykööt se " ehdotus " sellaisena. ; )

    • mikään makeilukysymys

      Se on käytännön sanelema juttu. Ei voi laittaa missään nimessä.

      Vertailuksi otan kamppailulajit.
      Salilla ei sallita mitään koruja, koska ne aiheuttaa vammoja.
      Koirat "kamppailee" jatkuvasti, niille voi käyttää samaa sääntöä. Se on sellaista menoa niillä yksinkin leikkiessään, että ne korut on aika rankasti tiellä. Ne tarttuu ja repii sen korvan, siksi ne on kamppailulajeissa kielletty.
      Meidän koirat tunkee päätään ihan joka paikkaan. En voisi kuvitellakkaan, että voisin vahtia niitä sillä tarkkuudella. Enkä haluaisikaan. Saa ne elää normaalia elämää.
      Muuten ihan sama. Tosin en itse pitäisi siitä ulkonäöstä sitten. Se ei minusta komista koiraa. Mutta siinä suhteessahan se asia taitaa olla makuasia.

      • Rock Dog

        Juu emmä pahennusta aikonu aiheuttaa kysymykselläni.. Joo, saa Reggu olla ilman renkaita. Onhan se komia ilmanki! Ja voishan sitä semmostaki aatella että ei reikää laittas vaan semmonen rengas joka painamalla pysyy paikollaan.. Että irtoo jos tarttuu johonki, eikä silti vie koko korvaa mukanaan.


      • Edellinen
        Rock Dog kirjoitti:

        Juu emmä pahennusta aikonu aiheuttaa kysymykselläni.. Joo, saa Reggu olla ilman renkaita. Onhan se komia ilmanki! Ja voishan sitä semmostaki aatella että ei reikää laittas vaan semmonen rengas joka painamalla pysyy paikollaan.. Että irtoo jos tarttuu johonki, eikä silti vie koko korvaa mukanaan.

        käy. Eikö niitä ole tosiaan sellaisia "puristin"-malleja, joissa ei tarvita reikää. Irtoaa tarvittaessa. Meidän koirat ottaisi sen itse kyllä ehkä pois.
        Mun puolestani ne ( ei reikää vaativat mallit) sopii, jos koira tykkää niistä. Kokeile, niin näet. Kyllä se repii itse ne irti, jos ei tykkää.
        Jos ei revi, niin se tykkää niistä.


      • Korutonta kertomaa
        Edellinen kirjoitti:

        käy. Eikö niitä ole tosiaan sellaisia "puristin"-malleja, joissa ei tarvita reikää. Irtoaa tarvittaessa. Meidän koirat ottaisi sen itse kyllä ehkä pois.
        Mun puolestani ne ( ei reikää vaativat mallit) sopii, jos koira tykkää niistä. Kokeile, niin näet. Kyllä se repii itse ne irti, jos ei tykkää.
        Jos ei revi, niin se tykkää niistä.

        Ei eläin niin hullu ole, että tykkäisi koruista...
        Se on vain elukka.
        Jos härällä on rengas nokassa, ei se tarkoita, että se siitä tykkää.

        Hullua puhetta koirien korut ---tana.


    • Masi

      Kyllä teitä teini-idiootteja löytyy joka lähtöön!

      Minkä helkkarin takia koiralle pitäisi laittaa rengas korvaan?

      Sehän repeää kättelyssä irti lenkillä tai sitten koira repii itse korvansa rikki.

      Jos näen yhdenkin korvarenkaan koiralla missään niin se on samantien eläinsuojeluun ilmoitus.

    • mies22v

      voi jumalauta! sun kannattas mennä varmaa hoitoo! koira on eläin eikä mikää helvetin kahle kuningas!!! menee ihmisellä jo aika kehnosti jos pitää päteä tuolla tavalla!!!

    • Kanone

      Lävistykset on rumia, varsinkin huuli ja kulma koristeet. En vois ikinä seurustella naisen kanssa jonka päässä on kestofinni. Meni vähä aiheen ohi.
      Tiiätkö mikä olis tosi vinkeetä ja Gruuvia? Sensijaan että laitat sille korvarenkaan voisit laittaa sille tosi kinkyn kaulapannan, sit voisit taluttaa sitä niinku se olis sun slave ja bitch.

    • Rexa

      harrastaa eläinrääkkäystä, niin siitä vain!

    • Nimetön

      Vois se olla iha kiva mut suosittelen varoon et koiran korva ei repee jos korvis jää johonki kii...

    • stylist

      Joo laita ihmeessä ja vielä tatska takapuoleen kruunaa kaiken.

    • ajatelleet

      Laita vaan korvarengas ei siinä mitään ole ja älä
      välitä näistä sekopäistä kun ne ei ymmärrä kuiteskaa
      ite rääkkäävät koiria kun pesevät mukamas hienoilla shambboilla koiria ja ruiskuttavat parfyynia koiraan ja kaikenlaista lakkaa koiran turkille kun vievät näyttelyyn ja eivät tajuu et koirasta toi tuntuu rääkkäykseltä että siinä teille arvostelijat.
      Mun koiralla on ollu jo kaksi vuotta korvissa hienot renkaat ja eipä nuo ole vielä revenny.
      Olen vaan aatelleu et voiskohan koiralle laittaa kielikorun siis lävistyksen niin kuin ihmiselle ?

      • Rock Dog

        Ei sulla sattus kuvia olemaan sun koirasta netissä? Olis hienoo nähdä. Ja kylhän se kielikoruki saattas käydä, mulla on sellanen idea näissä koirain hoidossa että jos koira näyttää siltä että nyt sattuu, niin ottaa korut ja hiluvitkuttimet pois!


      • Koirien lakkaaminen esimerkiksi on näyttelyissä kiellettynä ollut jo jonkin aikaa. Jokaisen koiran saa ja pitää pestä oikealla sille sopivalla shamppoolla. Tässä sinulle näyttelysäännöt.
        KOIRANÄYTTELYSÄÄNNÖT

        Hyväksytty SKL-FKK:n valtuustossa 9.5.2002. Voimassa 1.1.2003.

        Myöhemmin tehdyt muutokset merkitty kursivoituina.

        1. YLEISTÄ 2

        2. OSALLISTUMISOIKEUS 2

        2.1. Terveysmääräykset 3

        3. ILMOITTAUTUMINEN 3

        4. ILMOITTAUTUMISEN PERUUTTAMINEN 3

        5. NÄYTTEILLEASETTAJAA KOSKEVIA MÄÄRÄYKSIÄ 4

        6. VASTUUVAKUUTUS 4

        7. ULKOMUOTOTUOMARIT 4

        8. KOIRIEN ARVOSTELU 4

        9. ARVOSTELUPERUSTEET 5

        9.1. Laatuarvostelu 5

        9.2. Kilpailuarvostelu 6

        10. ARVOSTELULUOKAT 6

        11. PALKINTOA OSOITTAVAT NAUHAT 8

        12. ARVOSTELUN MUUTTAMINEN 9

        13. MUUT OHJEET 9

        14. VALITUKSET 9


        1. YLEISTÄ
        Näitä sääntöjä noudatetaan Suomen Kennelliitto - Finska Kennelklubben ry:n (jäljempänä
        Kennelliitto) hyväksymissä koiranäyttelyissä. Ilmoittaessaan koiran näyttelyyn näytteilleasettaja
        sitoutuu noudattamaan näitä sääntöjä sekä näitä sääntöjä täydentäviä SKL:n
        näyttelynjärjestämisohjeita ja FCI:n ohjeita sekä suostuu siihen, että hänen
        ilmoittautumislomakkeessa antamansa henkilötiedot saa julkaista ja antaa ulkopuolisille.

        Näyttelystä on ilmoitettava vähintään kaksi kuukautta ennen sen toimeenpanemista Kennelliiton
        julkaisussa Koiramme - Våra Hundar.

        2. OSALLISTUMISOIKEUS
        Näyttelyyn saavat osallistua FCI:n tunnustaman maan kenneljärjestössä rekisteröidyt koirat, jotka
        on tunnistusmerkitty Kennelliiton hyväksymällä tavalla ja täyttävät voimassa olevat Kennelliiton
        hyväksymät terveysmääräykset.

        Muiden kuin Kennelliiton koirarekisteriin merkittyjen koirien näyttelyissä saamia tuloksia ei
        tallenneta Kennelliiton koirarekisteriin.

        Arvostelun aikana ei koiralla saa olla kuonokoppaa tai muuta vastaavaa hallintavälinettä.

        Näyttelyyn ei saa osallistua

        * sairas koira
        * uros, jolla ei ole normaalit kivekset
        (Poistettu: * selvästi kiimainen narttu; SKL-FKK valtuusto 23.11.2003, voimassa 1.1.2004 lähtien)

        * narttu, joka imettää tai jolla on pennut mukana
        * vaarallisen vihainen koira
        * koira, jolle on tehty jokin toimenpide rotumääritelmän mukaan viaksi katsottavan ominaisuuden
        korjaamiseksi
        * koira, jonka karvapeite on värjätty tai joka on trimmattu rotumääritelmän vastaisesti,
        pyrkimyksenä salata esim. pitkäkarvaisuutta tai todellista karvanlaatua
        * koiran karvapeitteen, kirsun ja ihon käsitteleminen sellaisilla aineilla, jotka vaikuttavat väriin,
        muotoon ja rakenteeseen on kielletty.
        * yleisen antidoping-säännön vastainen koira (liite 1)
        * Suomen lain vastaisesti typistetyt koirat

        Sääntöjen vastaisen menettelyn tutkimiseksi on näyttelytoimikunnan valtuuttamalla henkilöllä
        oikeus ottaa koirista tarvittavia näytteitä näyttelyn aikana tai viiden vuorokauden kuluessa näyttelyn
        päättymisestä.

        Näyttelyyn osallistumisoikeutta ei ole

        * ulkomuototuomarin tai kehätoimitsijan koiralla Kennelliiton yleisen jääviyssäännön mukaan
        (liite 2)
        * arvostelevan tuomarin omistamalla koiralla sinä päivänä, kun tuomari arvostelee näyttelyssä
        * tuomarikokelaan omistamalla koiralla siinä kehässä, missä hän toimii harjoitusarvostelijana
        2.1. Terveysmääräykset
        Näyttelyn eläinlääkäri voi tarkastaa koiria ja todetessaan koiran sairaaksi, hänellä on oikeus poistaa
        se näyttelystä. Eläinlääkäri voi myös ottaa koirista näytteitä näyttelyn aikana tai viiden vuorokauden
        kuluessa näyttelyn päättymisestä.

        3. ILMOITTAUTUMINEN
        Ilmoittautuminen on tehtävä Kennelliiton hyväksymällä lomakkeella, joka on maksuineen
        toimitettava näyttelytoimikunnalle ennen ilmoittautumisajan päättymistä. Sekä maksupäivän että
        kirjeen postileiman päiväyksen on oltava viimeistään ilmoittautumisajan päättymispäivä.

        Koira on ilmoitettava näyttelyyn sillä nimellä ja sen rotuisena, jolla se on rekisteröity. Se on
        ilmoitettava laatuarvosteluluokkaan, johon se on oikeutettu osallistumaan. Ilmoittautumisajan
        jälkeen koiran luokan voi muuttaa, vain mikäli koira on saavuttanut Suomen Muotovalion arvon
        (Esim. koiraa ei voi ilmoittaa käyttöluokkaan, ellei sillä ilmoittautumisajan päättymispäivään
        mennessä ole riittäviä koetuloksia, vaikka olisi odotettavissa, että koira saa ne ennen
        näyttelypäivää.)

        Jos koirasta on ilmoitettaessa annettu vääriä tietoja, koira voidaan sulkea näyttelystä ja mitätöidä
        sille jo mahdollisesti annetut tulokset.

        4. ILMOITTAUTUMISEN PERUUTTAMINEN
        Ilmoittautumismaksu palautetaan näytteilleasettajan niin halutessa, jos

        * näyttely peruutetaan
        * koira on ilmoittautumisen jälkeen sairastunut tai kuollut. Sairaudesta/kuolemasta on esitettävä
        kahden viikon sisällä näyttelyn päättymisestä eläinlääkärintodistus, joka saa olla päivätty enintään
        kaksi päivää näyttelyn jälkeen.
        * ilmoittautuminen peruutetaan tuomarimuutoksen vuoksi

        5. NÄYTTEILLEASETTAJAA KOSKEVIA MÄÄRÄYKSIÄ
        Näytteilleasettaja ei saa puhutella arvostelevaa tuomaria näyttelypaikalla ennen arvostelua eikä
        arvostelun aikana ilman pakottavaa syytä.

        Näytteilleasettaja ei saa häiritä eikä moittia tuomaria tai muuten käyttäytyä näyttelypaikalla
        sopimattomasti tai hyvän tavan vastaisesti.

        Näytteilleasettajan tulee huolehtia koiransa hyvinvoinnista ja hyvästä kohtelusta.

        Näyttelyn järjestävä yhdistys tai sen toimitsijat eivät vastaa niistä vahingoista, joita koira voi
        aiheuttaa näyttelyn aikana.

        6. VASTUUVAKUUTUS
        Näyttelynjärjestäjän pitää ottaa ryhmätapaturmavakuutus tuomareille ja kehätoimitsijoille sekä
        vastuuvakuutus, joka kattaa sen osan korvausvastuusta, joka näyttelyiden järjestämisestä voi syntyä
        yleisöä, toimihenkilöä tai ulkopuolista kohdanneesta henkilö- tai esinevahingosta.

        7. ULKOMUOTOTUOMARIT
        Arvostelijan on oltava Suomen Kennelliiton hyväksymä ulkomuototuomari.

        8. KOIRIEN ARVOSTELU
        Ulkomuototuomari antaa jokaisesta arvostelemastaan koirasta kirjallisen lausunnon Kennelliiton


        lomakkeella. Lomakkeen jäljennös annetaan näytteilleasettajalle.
        Tuomari voi niin harkitessaan hyväksyä vain Kennelliiton vahvistaman eläinlääkärintodistuksen ja
        huomioida sen arvostelussaan, jos koiralla on näyttelyarvosteluun vaikuttava vamma (esim.
        nikamavika hännässä tai hammaspuutos). Esitetystä todistuksesta on tehtävä merkintä
        arvostelulipukkeeseen.


        Tuomarin todettua, ettei uroksella ole normaalit kivekset, urosta ei arvostella.
        Koiraa ei saa häiritä sitä arvosteltaessa eikä pyrkiä huonontamaan sen kilpailumahdollisuuksia.
        Mikäli koiran esiintymistä koetetaan parantaa kehän sisä- tai ulkopuolella arvostelua häiritsevästi,


        on ulkomuototuomarilla tai kehätoimitsijalla oikeus puuttua asiaan.
        Arvostelusta myöhästynyt koira voi saada ainoastaan laatuarvostelun.
        Koira on esitettävä niissä kilpailuluokissa, joihin sillä on osallistumisoikeus, ellei näytteilleasettaja


        ole ilmoittanut arvostelukehään koiran poisjäämisestä.
        Näyttelytoimikunnalla on oikeus antaa koiralle lupa poistua ennen näyttelyn päättymistä.



        9. ARVOSTELUPERUSTEET
        Koirat arvostellaan luokittain näyttelysäännön mukaisessa järjestyksessä. Koirista annetaan
        kirjallinen laatuarvostelu ja laatumainintaa osoittava palkintonauha.

        9.1. Laatuarvostelu
        Laatuarvostelussa annetaan niin monta eri laatumainintaa, kuin koirien laatu edellyttää.

        Laatumaininnat:

        Tuomarin antaman laatuarvostelun tulee vastata seuraavia määritelmiä:

        ERINOMAINEN (sertifikaatin arvoinen) voidaan antaa koiralle, joka on hyvin lähellä
        rotumääritelmän ihannetta, joka esitetään erinomaisessa kunnossa, jolla on harmoninen,
        tasapainoinen luonne, joka on korkealuokkainen ja joka on olemukseltaan erinomainen. Sen
        ulkomuodolliset ansiot ovat suuret ja virheet vähäiset ja sen tulee omata sukupuolelleen tyypilliset
        piirteet.

        ERITTÄIN HYVÄ voidaan antaa koiralle, joka omaa rodulle tyypilliset piirteet, jolla on
        tasapainoinen rakenne, ja joka on hyvässä kunnossa. Muutama vähäinen virhe voidaan sallia, mutta
        ei rakenteellisia virheitä. Tämä laatumaininta voidaan antaa vain tasokkaalle koiralle.

        HYVÄ annetaan koiralle, joka on rodulleen tyypillinen, mutta sillä on selkeitä virheitä.

        TYYDYTTÄVÄ tulee antaa koiralle, joka vastaa rotuaan ilman yleisesti hyväksyttyjä rodun
        piirteitä, tai jonka fyysisessä kunnossa on toivomisen varaa.

        HYLÄTTY tulee antaa koiralle, joka ei rakenteeltaan vastaa rotumääritelmää, jonka käytös ei ole
        rotumääritelmän mukainen tai se on selvästi vihainen, jolla on kivespuutos, hammaspuutoksia tai
        poikkeavuutta purennassa tai leuoissa, jonka väritys tai karvapeite on puutteellinen tai joka osoittaa
        selvästi merkkejä albinismista. Tämä laatumaininta voidaan antaa myös koiralle, jolla on niin vähän
        rodun ominaispiirteitä, että se ei vaikuta terveeltä. Sen lisäksi se voidaan antaa koiralle, jolla on
        rotumääritelmän vastainen hylkäävä virhe.

        Koirat, joille ei voida antaa mitään edellä mainituista laatumaininnoista poistetaan kehästä
        maininnalla:

        EI VOIDA ARVOSTELLA
        Tämä maininta annetaan koiralle, joka ei liiku, hyppii jatkuvasti esittäjänsä ympärillä tai pyrkii ulos
        kehästä, jonka liikkeitä on mahdoton arvostella tai jos koira jatkuvasti välttelee tuomarin käsittelyä
        ja tekee mahdottomaksi tarkastaa purennan ja hampaat, rakenteen, hännän tai kivekset, tai jos on
        havaittavissa jälkiä toimenpiteistä tai käsittelystä, jotka näyttävät vilpin yritykseltä tai tuomarilla on
        syytä epäillä, että koiralla olevaa vikaa on korjailtu (esim. silmäluomia, korvia tai häntää). Syy,
        miksi koiraa ei voida arvostella on kirjattava arvosteluun.


        Joka luokassa neljä parasta koiraa sijoitetaan järjestykseen mikäli ne ovat saaneet laatuarvostelussa
        vähintään maininnan erittäin hyvä.

        9.2. Kilpailuarvostelu:
        Kilpailuarvostelussa tuomari sijoittaa luokittain erinomainen tai erittäin hyvä laatumaininnalla
        palkitut neljä (4) parasta koiraa paremmuusjärjestykseen. Nämä saavat merkinnän sijoituksesta
        arvosteluunsa sekä sitä osoittavan nauhan.

        10. ARVOSTELULUOKAT
        Koira voi kasvattajaluokkaa lukuun ottamatta kilpailla vain yhdessä laatuarvosteluluokassa, joka
        ilmoittajalla on mahdollisuus valita sääntöjen mukaan.

        Urokset ja nartut arvostellaan erikseen lukuun ottamatta rotunsa paras- ja kasvattajaluokkia,
        ryhmäkilpailuja ja Best in Show -kilpailua.

        Vain laatumaininnalla erinomainen palkitut koirat voivat kilpailla sertifikaatista tai CACIB’sta

        Koira voidaan ilmoittaa vain yhteen seuraavista luokista (a-g)

        a) Pentuluokka (PEK), kilpailuarvostelu koirille, jotka viimeistään näyttelyn alkamista edeltävänä
        päivänä täyttävät seitsemän kuukautta, mutta eivät ole täyttäneet yhdeksää kuukautta. Tuomari voi
        antaa kunniapalkinnon pennuille, jotka hän katsoo sen arvoisiksi.

        Paras kunniapalkinnon saanut uros- ja narttupentu osallistuu rotunsa paras pentu -kilpailuun.

        Pentuluokka on epävirallinen ja se järjestetään vain näyttelytoimikunnan niin halutessa.

        Best in Show pentu -kilpailu voidaan järjestää vain erikoisnäyttelyissä.

        b) Junioriluokka (JUN), laatuarvostelu koirille, jotka viimeistään näyttelyn alkamista edeltävänä
        päivänä täyttävät yhdeksän (9) kuukautta, mutta eivät ole täyttäneet kahdeksaatoista (18)
        kuukautta.

        c) Nuorten luokka (NUO), laatuarvostelu koirille, jotka viimeistään näyttelyn alkamista edeltävänä
        päivänä täyttävät viisitoista (15) kuukautta, mutta eivät ole täyttäneet kahtakymmentäneljää (24)
        kuukautta.

        d) Avoin luokka (AVO), laatuarvostelu koirille, jotka viimeistään näyttelyn alkamista edeltävänä
        päivänä täyttävät viisitoista (15) kuukautta. Luokassa ei ole yläikärajaa.

        e) Käyttöluokka (KÄY), laatuarvostelu koirille, jotka viimeistään näyttelyn alkamista edeltävänä
        päivänä täyttävät viisitoista (15) kuukautta.

        Kansainvälisissä näyttelyissä käyttöluokkaan voi ilmoittaa vain rodun, jonka FCI määrittelee
        käyttökoiraroduksi tai jolle FCI on erikseen antanut osallistumisoikeuden (SKL-FKK valtuusto
        27.11.2005) (liite 3, lista roduista).


        Näillä roduilla sekä kansainvälisissä että kansallisissa näyttelyissä osallistumiseen oikeuttava koetulos
        on vähintään Suomen tai kansainvälisen muotovalion arvoon vaadittava koetulos tai koetulokset.

        Poikkeuksena ovat alaskanmalamuutti, grönlanninkoira, samojedinkoira ja siperianhusky, joilta
        vaaditaan hyväksytty tulos rodunomaisesta kokeesta (SKL-FKK valtuusto 27.11.2005).

        Vinttikoirien osallistumisen ehtona käyttöluokkaan on voimassa oleva kilpailukirja. Lisäksi koiran
        on täytynyt osallistua kansainväliseen kilpailuun (CACIL) ja sen on oltava sijoittunut siinä
        parhaaseen puolikkaaseen osallistujamäärästä. Ilmoitettaessa vinttikoira käyttöluokkaan on kopio
        koiran kilpailukirjasta oheistettava näyttelytoimikunnalle.

        (SKL-FKK valtuusto 23.11.2003, voimassa 1.1.2004 lähtien).

        Kansallisissa näyttelyissä ne rodut, jotka voivat saavuttaa Suomessa käyttövalion arvon, mutta eivät
        kuulu FCI:n määrittelemiin käyttökoirarotuihin, voivat osallistua käyttö luokkaan saavutettuaan
        käyttövalion arvon.

        Poikkeuksena ovat alaskanmalamuutti, grönlanninkoira, samojedinkoira ja siperianhusky, joilta
        vaaditaan hyväksytty tulos rodunomaisesta kokeesta. (SKL-FKK valtuusto 27.11.2005)

        Luonnetestitulos ei oikeuta osallistumaan käyttöluokkaan.

        f) Valioluokka (VAL), laatuarvostelu koirille, jotka viimeistään näyttelyn alkamista edeltävänä
        päivänä täyttävät viisitoista (15) kuukautta ja ovat jonkin FCI:n tunnustaman kenneljärjestön tai
        kansainvälisiä muotovalioita. (FCI:n jäsenmaassa kansalliseen muotovalion arvoon vaaditaan
        vähintään kaksi muotovalion arvoon oikeuttavaa tulosta). Suomen muotovalio on ilmoitettava aina
        valioluokkaan, ellei koiralla ole oikeutta osallistua käyttö- tai veteraaniluokkaan.

        g) Veteraaniluokka (VET), laatuarvostelu koirille, jotka viimeistään näyttelyn alkamista edeltävänä
        päivänä täyttävät kahdeksan (8) vuotta.

        Rotunsa paras veteraani, joka on palkittu laatumaininnalla erinomainen, saa jatkaa edelleen
        kilpailemista Best in Show veteraanin arvosta.

        h) Paras uros-/paras narttuluokka. Tähän luokkaan ovat oikeutettuja osallistumaan koirat, jotka
        ovat sijoittuneet juniori-, nuorten-, avoin-, valio-, käyttö- tai veteraaniluokassa neljän parhaan
        joukkoon laatumaininnalla erinomainen.

        Tuomari voi antaa sertifikaatin parhaalle siihen oikeutetulle ja laatumaininnalla erinomainen
        palkitulle koiralle, jolla ei ole Suomen muotovalion arvoon oikeuttavia näyttelytuloksia.
        Varasertifikaatin voi saada toiseksi paras laatumaininnalla erinomainen palkittu koira, jolla ei ole
        Suomen muotovalion arvoon oikeuttavia näyttelytuloksia.

        Rotujärjestöt ja rotua harrastavat yhdistykset voivat niin halutessaan anoa päänäyttelyynsä
        mahdollisuuden useamman sertifikaatin antamiseen. Sertifikaatteja voidaan antaa yksi jokaista
        arvosteltua 20 koiraa (ei pentua) kohden, kuitenkin enintään kolme (3) kummallekin sukupuolelle.


        CACIBista voivat kilpailla vain koirat, jotka ovat saaneet laatumaininnan erinomainen
        kilpaillessaan nuortenluokassa, avoimessa luokassa, käyttöluokassa tai valioluokassa.

        Tuomari voi niin harkitessaan esittää CACIBia parhaaksi katsomalleen koiralle ja varaCACIBia
        toiseksi parhaaksi katsomalleen koiralle, joka on saanut laatumaininnan erinomainen

        Rodun parhaan valintaan osallistuvat paras uros ja paras narttu.

        Rotunsa paras koira osallistuu ryhmäkilpailuun.

        i) Kasvattajaluokka (KAS) on laatuarvostelu, jossa kasvattaja kilpailee neljän kasvattamansa saman
        rotuisen koiran muodostamalla ryhmällä. Koirien on oltava vähintään kahdesta eri yhdistelmästä ja
        niiden on oltava palkittuja laatumaininnalla erinomainen tai erittäin hyvä tässä näyttelyssä.

        Kasvattaja saa kilpailla yhdessä näyttelyssä vain yhdellä ryhmällä rotua kohti.

        Jos tuomari katsoo ryhmän olevan riittävän tasalaatuinen ja korkeatasoinen, hän voi antaa
        kunniapalkinnon.

        Kasvattajaluokan kilpailuarvostelu (KAK). Tuomari sijoittaa neljä (4) kasvattajaryhmää
        paremmuusjärjestykseen. Mikäli rodun paras ryhmä on saanut kunniapalkinnon, se osallistuu Best
        in Show -kasvattajaryhmän valintaan.

        j) Best in Show kasvattajaluokka (BIS-KAS). Rodun paras kunniapalkinnolla palkittu
        kasvattajaryhmä osallistuu näyttelyn parhaan kasvattajaryhmän valintaan. Tuomari sijoittaa neljä

        (4) parasta ryhmää paremmuusjärjestykseen.
        k) Best in Show veteraani -kilpailuun (BIS-VET) osallistuvat rotunsa parhaat veteraaniluokissa
        kilpailleet koirat. Tuomari sijoittaa neljä (4) parasta paremmuusjärjestykseen.

        l) Ryhmän paras -kilpailuun (RYP) osallistuvat rotunsa parhaat koirat roturyhmittäin. Tuomari
        sijoittaa neljä (4) parasta koiraa paremmuusjärjestykseen.

        m) Best in Show (BIS) valitaan ryhmien voittajista. Tuomari sijoittaa neljä (4) parasta koiraa
        paremmuusjärjestykseen.

        (SKL-FKK valtuusto 23.11.2003, voimassa 1.1.2004 lähtien).

        11. PALKINTOA OSOITTAVAT NAUHAT
        Laatuarvostelun tulos osoitetaan seuraavin värein:

        erinomainen vaaleanpunainen

        erittäin hyvä punainen

        hyvä sininen

        tyydyttävä keltainen

        hylkäävä harmaa

        ei voida arvostella ruskea


        Kilpailuarvostelun sijoitukset osoitetaan seuraavin värein:

        1. punainen
        2. sininen
        3. keltainen
        4. vihreä
        Näyttelyssä jaettavat palkintoruusukkeet:

        sertifikaatti sinivalkoinen
        varasertifikaatti vaaleansininen
        CACIB valkoinen
        vara-CACIB oranssi
        ROP punakeltainen
        VSP valkovihreä
        kunniapalkinto liila


        12. ARVOSTELUN MUUTTAMINEN
        Tuomari ei voi muuttaa koirasta antamaansa arvostelua, ellei ole sattunut järjestely- tai muuta siihen
        verrattavaa virhettä (esim. koira on arvosteltu luokassa, johon sillä ei ole ollut oikeutta osallistua).
        Muutos on suoritettava yhdessä näyttelytoimikunnan jäsenen kanssa.

        Mikäli kyseessä on merkintävirhe, joka voidaan tulosten perusteella oikaista, voidaan se tehdä myös
        Kennelliiton toimistossa tulosten tarkastuksen yhteydessä. Tuomarin arvostelusta ei voida valittaa,
        ellei tuomari ole toiminut näiden sääntöjen tai hyvän tavan vastaisesti.

        13. MUUT OHJEET
        Koiranäyttelysääntöjä täydentävät Kennelliiton hallituksen antamat koiranäyttelyiden
        järjestämisohjeet, ulkomuototuomareiden toimintaohjeet, Kennelliiton antamat muut säännöt ja
        ohjeet sekä sen käyttöönottamat FCI:n ohjeet.

        Kennelliiton hallitus voi pakottavista syistä rajoittaa näyttelyyn osallistumista tai antaa muita
        näyttelyn toimeenpanoa koskevia erikoismääräyksiä.

        14. VALITUKSET
        Valitukset tehdään Kennelliiton vahvistaman muutoksenhakumenettelyn mukaisesti. (liite 4)


      • onpas sääntöjä
        umalehtinen kirjoitti:

        Koirien lakkaaminen esimerkiksi on näyttelyissä kiellettynä ollut jo jonkin aikaa. Jokaisen koiran saa ja pitää pestä oikealla sille sopivalla shamppoolla. Tässä sinulle näyttelysäännöt.
        KOIRANÄYTTELYSÄÄNNÖT

        Hyväksytty SKL-FKK:n valtuustossa 9.5.2002. Voimassa 1.1.2003.

        Myöhemmin tehdyt muutokset merkitty kursivoituina.

        1. YLEISTÄ 2

        2. OSALLISTUMISOIKEUS 2

        2.1. Terveysmääräykset 3

        3. ILMOITTAUTUMINEN 3

        4. ILMOITTAUTUMISEN PERUUTTAMINEN 3

        5. NÄYTTEILLEASETTAJAA KOSKEVIA MÄÄRÄYKSIÄ 4

        6. VASTUUVAKUUTUS 4

        7. ULKOMUOTOTUOMARIT 4

        8. KOIRIEN ARVOSTELU 4

        9. ARVOSTELUPERUSTEET 5

        9.1. Laatuarvostelu 5

        9.2. Kilpailuarvostelu 6

        10. ARVOSTELULUOKAT 6

        11. PALKINTOA OSOITTAVAT NAUHAT 8

        12. ARVOSTELUN MUUTTAMINEN 9

        13. MUUT OHJEET 9

        14. VALITUKSET 9


        1. YLEISTÄ
        Näitä sääntöjä noudatetaan Suomen Kennelliitto - Finska Kennelklubben ry:n (jäljempänä
        Kennelliitto) hyväksymissä koiranäyttelyissä. Ilmoittaessaan koiran näyttelyyn näytteilleasettaja
        sitoutuu noudattamaan näitä sääntöjä sekä näitä sääntöjä täydentäviä SKL:n
        näyttelynjärjestämisohjeita ja FCI:n ohjeita sekä suostuu siihen, että hänen
        ilmoittautumislomakkeessa antamansa henkilötiedot saa julkaista ja antaa ulkopuolisille.

        Näyttelystä on ilmoitettava vähintään kaksi kuukautta ennen sen toimeenpanemista Kennelliiton
        julkaisussa Koiramme - Våra Hundar.

        2. OSALLISTUMISOIKEUS
        Näyttelyyn saavat osallistua FCI:n tunnustaman maan kenneljärjestössä rekisteröidyt koirat, jotka
        on tunnistusmerkitty Kennelliiton hyväksymällä tavalla ja täyttävät voimassa olevat Kennelliiton
        hyväksymät terveysmääräykset.

        Muiden kuin Kennelliiton koirarekisteriin merkittyjen koirien näyttelyissä saamia tuloksia ei
        tallenneta Kennelliiton koirarekisteriin.

        Arvostelun aikana ei koiralla saa olla kuonokoppaa tai muuta vastaavaa hallintavälinettä.

        Näyttelyyn ei saa osallistua

        * sairas koira
        * uros, jolla ei ole normaalit kivekset
        (Poistettu: * selvästi kiimainen narttu; SKL-FKK valtuusto 23.11.2003, voimassa 1.1.2004 lähtien)

        * narttu, joka imettää tai jolla on pennut mukana
        * vaarallisen vihainen koira
        * koira, jolle on tehty jokin toimenpide rotumääritelmän mukaan viaksi katsottavan ominaisuuden
        korjaamiseksi
        * koira, jonka karvapeite on värjätty tai joka on trimmattu rotumääritelmän vastaisesti,
        pyrkimyksenä salata esim. pitkäkarvaisuutta tai todellista karvanlaatua
        * koiran karvapeitteen, kirsun ja ihon käsitteleminen sellaisilla aineilla, jotka vaikuttavat väriin,
        muotoon ja rakenteeseen on kielletty.
        * yleisen antidoping-säännön vastainen koira (liite 1)
        * Suomen lain vastaisesti typistetyt koirat

        Sääntöjen vastaisen menettelyn tutkimiseksi on näyttelytoimikunnan valtuuttamalla henkilöllä
        oikeus ottaa koirista tarvittavia näytteitä näyttelyn aikana tai viiden vuorokauden kuluessa näyttelyn
        päättymisestä.

        Näyttelyyn osallistumisoikeutta ei ole

        * ulkomuototuomarin tai kehätoimitsijan koiralla Kennelliiton yleisen jääviyssäännön mukaan
        (liite 2)
        * arvostelevan tuomarin omistamalla koiralla sinä päivänä, kun tuomari arvostelee näyttelyssä
        * tuomarikokelaan omistamalla koiralla siinä kehässä, missä hän toimii harjoitusarvostelijana
        2.1. Terveysmääräykset
        Näyttelyn eläinlääkäri voi tarkastaa koiria ja todetessaan koiran sairaaksi, hänellä on oikeus poistaa
        se näyttelystä. Eläinlääkäri voi myös ottaa koirista näytteitä näyttelyn aikana tai viiden vuorokauden
        kuluessa näyttelyn päättymisestä.

        3. ILMOITTAUTUMINEN
        Ilmoittautuminen on tehtävä Kennelliiton hyväksymällä lomakkeella, joka on maksuineen
        toimitettava näyttelytoimikunnalle ennen ilmoittautumisajan päättymistä. Sekä maksupäivän että
        kirjeen postileiman päiväyksen on oltava viimeistään ilmoittautumisajan päättymispäivä.

        Koira on ilmoitettava näyttelyyn sillä nimellä ja sen rotuisena, jolla se on rekisteröity. Se on
        ilmoitettava laatuarvosteluluokkaan, johon se on oikeutettu osallistumaan. Ilmoittautumisajan
        jälkeen koiran luokan voi muuttaa, vain mikäli koira on saavuttanut Suomen Muotovalion arvon
        (Esim. koiraa ei voi ilmoittaa käyttöluokkaan, ellei sillä ilmoittautumisajan päättymispäivään
        mennessä ole riittäviä koetuloksia, vaikka olisi odotettavissa, että koira saa ne ennen
        näyttelypäivää.)

        Jos koirasta on ilmoitettaessa annettu vääriä tietoja, koira voidaan sulkea näyttelystä ja mitätöidä
        sille jo mahdollisesti annetut tulokset.

        4. ILMOITTAUTUMISEN PERUUTTAMINEN
        Ilmoittautumismaksu palautetaan näytteilleasettajan niin halutessa, jos

        * näyttely peruutetaan
        * koira on ilmoittautumisen jälkeen sairastunut tai kuollut. Sairaudesta/kuolemasta on esitettävä
        kahden viikon sisällä näyttelyn päättymisestä eläinlääkärintodistus, joka saa olla päivätty enintään
        kaksi päivää näyttelyn jälkeen.
        * ilmoittautuminen peruutetaan tuomarimuutoksen vuoksi

        5. NÄYTTEILLEASETTAJAA KOSKEVIA MÄÄRÄYKSIÄ
        Näytteilleasettaja ei saa puhutella arvostelevaa tuomaria näyttelypaikalla ennen arvostelua eikä
        arvostelun aikana ilman pakottavaa syytä.

        Näytteilleasettaja ei saa häiritä eikä moittia tuomaria tai muuten käyttäytyä näyttelypaikalla
        sopimattomasti tai hyvän tavan vastaisesti.

        Näytteilleasettajan tulee huolehtia koiransa hyvinvoinnista ja hyvästä kohtelusta.

        Näyttelyn järjestävä yhdistys tai sen toimitsijat eivät vastaa niistä vahingoista, joita koira voi
        aiheuttaa näyttelyn aikana.

        6. VASTUUVAKUUTUS
        Näyttelynjärjestäjän pitää ottaa ryhmätapaturmavakuutus tuomareille ja kehätoimitsijoille sekä
        vastuuvakuutus, joka kattaa sen osan korvausvastuusta, joka näyttelyiden järjestämisestä voi syntyä
        yleisöä, toimihenkilöä tai ulkopuolista kohdanneesta henkilö- tai esinevahingosta.

        7. ULKOMUOTOTUOMARIT
        Arvostelijan on oltava Suomen Kennelliiton hyväksymä ulkomuototuomari.

        8. KOIRIEN ARVOSTELU
        Ulkomuototuomari antaa jokaisesta arvostelemastaan koirasta kirjallisen lausunnon Kennelliiton


        lomakkeella. Lomakkeen jäljennös annetaan näytteilleasettajalle.
        Tuomari voi niin harkitessaan hyväksyä vain Kennelliiton vahvistaman eläinlääkärintodistuksen ja
        huomioida sen arvostelussaan, jos koiralla on näyttelyarvosteluun vaikuttava vamma (esim.
        nikamavika hännässä tai hammaspuutos). Esitetystä todistuksesta on tehtävä merkintä
        arvostelulipukkeeseen.


        Tuomarin todettua, ettei uroksella ole normaalit kivekset, urosta ei arvostella.
        Koiraa ei saa häiritä sitä arvosteltaessa eikä pyrkiä huonontamaan sen kilpailumahdollisuuksia.
        Mikäli koiran esiintymistä koetetaan parantaa kehän sisä- tai ulkopuolella arvostelua häiritsevästi,


        on ulkomuototuomarilla tai kehätoimitsijalla oikeus puuttua asiaan.
        Arvostelusta myöhästynyt koira voi saada ainoastaan laatuarvostelun.
        Koira on esitettävä niissä kilpailuluokissa, joihin sillä on osallistumisoikeus, ellei näytteilleasettaja


        ole ilmoittanut arvostelukehään koiran poisjäämisestä.
        Näyttelytoimikunnalla on oikeus antaa koiralle lupa poistua ennen näyttelyn päättymistä.



        9. ARVOSTELUPERUSTEET
        Koirat arvostellaan luokittain näyttelysäännön mukaisessa järjestyksessä. Koirista annetaan
        kirjallinen laatuarvostelu ja laatumainintaa osoittava palkintonauha.

        9.1. Laatuarvostelu
        Laatuarvostelussa annetaan niin monta eri laatumainintaa, kuin koirien laatu edellyttää.

        Laatumaininnat:

        Tuomarin antaman laatuarvostelun tulee vastata seuraavia määritelmiä:

        ERINOMAINEN (sertifikaatin arvoinen) voidaan antaa koiralle, joka on hyvin lähellä
        rotumääritelmän ihannetta, joka esitetään erinomaisessa kunnossa, jolla on harmoninen,
        tasapainoinen luonne, joka on korkealuokkainen ja joka on olemukseltaan erinomainen. Sen
        ulkomuodolliset ansiot ovat suuret ja virheet vähäiset ja sen tulee omata sukupuolelleen tyypilliset
        piirteet.

        ERITTÄIN HYVÄ voidaan antaa koiralle, joka omaa rodulle tyypilliset piirteet, jolla on
        tasapainoinen rakenne, ja joka on hyvässä kunnossa. Muutama vähäinen virhe voidaan sallia, mutta
        ei rakenteellisia virheitä. Tämä laatumaininta voidaan antaa vain tasokkaalle koiralle.

        HYVÄ annetaan koiralle, joka on rodulleen tyypillinen, mutta sillä on selkeitä virheitä.

        TYYDYTTÄVÄ tulee antaa koiralle, joka vastaa rotuaan ilman yleisesti hyväksyttyjä rodun
        piirteitä, tai jonka fyysisessä kunnossa on toivomisen varaa.

        HYLÄTTY tulee antaa koiralle, joka ei rakenteeltaan vastaa rotumääritelmää, jonka käytös ei ole
        rotumääritelmän mukainen tai se on selvästi vihainen, jolla on kivespuutos, hammaspuutoksia tai
        poikkeavuutta purennassa tai leuoissa, jonka väritys tai karvapeite on puutteellinen tai joka osoittaa
        selvästi merkkejä albinismista. Tämä laatumaininta voidaan antaa myös koiralle, jolla on niin vähän
        rodun ominaispiirteitä, että se ei vaikuta terveeltä. Sen lisäksi se voidaan antaa koiralle, jolla on
        rotumääritelmän vastainen hylkäävä virhe.

        Koirat, joille ei voida antaa mitään edellä mainituista laatumaininnoista poistetaan kehästä
        maininnalla:

        EI VOIDA ARVOSTELLA
        Tämä maininta annetaan koiralle, joka ei liiku, hyppii jatkuvasti esittäjänsä ympärillä tai pyrkii ulos
        kehästä, jonka liikkeitä on mahdoton arvostella tai jos koira jatkuvasti välttelee tuomarin käsittelyä
        ja tekee mahdottomaksi tarkastaa purennan ja hampaat, rakenteen, hännän tai kivekset, tai jos on
        havaittavissa jälkiä toimenpiteistä tai käsittelystä, jotka näyttävät vilpin yritykseltä tai tuomarilla on
        syytä epäillä, että koiralla olevaa vikaa on korjailtu (esim. silmäluomia, korvia tai häntää). Syy,
        miksi koiraa ei voida arvostella on kirjattava arvosteluun.


        Joka luokassa neljä parasta koiraa sijoitetaan järjestykseen mikäli ne ovat saaneet laatuarvostelussa
        vähintään maininnan erittäin hyvä.

        9.2. Kilpailuarvostelu:
        Kilpailuarvostelussa tuomari sijoittaa luokittain erinomainen tai erittäin hyvä laatumaininnalla
        palkitut neljä (4) parasta koiraa paremmuusjärjestykseen. Nämä saavat merkinnän sijoituksesta
        arvosteluunsa sekä sitä osoittavan nauhan.

        10. ARVOSTELULUOKAT
        Koira voi kasvattajaluokkaa lukuun ottamatta kilpailla vain yhdessä laatuarvosteluluokassa, joka
        ilmoittajalla on mahdollisuus valita sääntöjen mukaan.

        Urokset ja nartut arvostellaan erikseen lukuun ottamatta rotunsa paras- ja kasvattajaluokkia,
        ryhmäkilpailuja ja Best in Show -kilpailua.

        Vain laatumaininnalla erinomainen palkitut koirat voivat kilpailla sertifikaatista tai CACIB’sta

        Koira voidaan ilmoittaa vain yhteen seuraavista luokista (a-g)

        a) Pentuluokka (PEK), kilpailuarvostelu koirille, jotka viimeistään näyttelyn alkamista edeltävänä
        päivänä täyttävät seitsemän kuukautta, mutta eivät ole täyttäneet yhdeksää kuukautta. Tuomari voi
        antaa kunniapalkinnon pennuille, jotka hän katsoo sen arvoisiksi.

        Paras kunniapalkinnon saanut uros- ja narttupentu osallistuu rotunsa paras pentu -kilpailuun.

        Pentuluokka on epävirallinen ja se järjestetään vain näyttelytoimikunnan niin halutessa.

        Best in Show pentu -kilpailu voidaan järjestää vain erikoisnäyttelyissä.

        b) Junioriluokka (JUN), laatuarvostelu koirille, jotka viimeistään näyttelyn alkamista edeltävänä
        päivänä täyttävät yhdeksän (9) kuukautta, mutta eivät ole täyttäneet kahdeksaatoista (18)
        kuukautta.

        c) Nuorten luokka (NUO), laatuarvostelu koirille, jotka viimeistään näyttelyn alkamista edeltävänä
        päivänä täyttävät viisitoista (15) kuukautta, mutta eivät ole täyttäneet kahtakymmentäneljää (24)
        kuukautta.

        d) Avoin luokka (AVO), laatuarvostelu koirille, jotka viimeistään näyttelyn alkamista edeltävänä
        päivänä täyttävät viisitoista (15) kuukautta. Luokassa ei ole yläikärajaa.

        e) Käyttöluokka (KÄY), laatuarvostelu koirille, jotka viimeistään näyttelyn alkamista edeltävänä
        päivänä täyttävät viisitoista (15) kuukautta.

        Kansainvälisissä näyttelyissä käyttöluokkaan voi ilmoittaa vain rodun, jonka FCI määrittelee
        käyttökoiraroduksi tai jolle FCI on erikseen antanut osallistumisoikeuden (SKL-FKK valtuusto
        27.11.2005) (liite 3, lista roduista).


        Näillä roduilla sekä kansainvälisissä että kansallisissa näyttelyissä osallistumiseen oikeuttava koetulos
        on vähintään Suomen tai kansainvälisen muotovalion arvoon vaadittava koetulos tai koetulokset.

        Poikkeuksena ovat alaskanmalamuutti, grönlanninkoira, samojedinkoira ja siperianhusky, joilta
        vaaditaan hyväksytty tulos rodunomaisesta kokeesta (SKL-FKK valtuusto 27.11.2005).

        Vinttikoirien osallistumisen ehtona käyttöluokkaan on voimassa oleva kilpailukirja. Lisäksi koiran
        on täytynyt osallistua kansainväliseen kilpailuun (CACIL) ja sen on oltava sijoittunut siinä
        parhaaseen puolikkaaseen osallistujamäärästä. Ilmoitettaessa vinttikoira käyttöluokkaan on kopio
        koiran kilpailukirjasta oheistettava näyttelytoimikunnalle.

        (SKL-FKK valtuusto 23.11.2003, voimassa 1.1.2004 lähtien).

        Kansallisissa näyttelyissä ne rodut, jotka voivat saavuttaa Suomessa käyttövalion arvon, mutta eivät
        kuulu FCI:n määrittelemiin käyttökoirarotuihin, voivat osallistua käyttö luokkaan saavutettuaan
        käyttövalion arvon.

        Poikkeuksena ovat alaskanmalamuutti, grönlanninkoira, samojedinkoira ja siperianhusky, joilta
        vaaditaan hyväksytty tulos rodunomaisesta kokeesta. (SKL-FKK valtuusto 27.11.2005)

        Luonnetestitulos ei oikeuta osallistumaan käyttöluokkaan.

        f) Valioluokka (VAL), laatuarvostelu koirille, jotka viimeistään näyttelyn alkamista edeltävänä
        päivänä täyttävät viisitoista (15) kuukautta ja ovat jonkin FCI:n tunnustaman kenneljärjestön tai
        kansainvälisiä muotovalioita. (FCI:n jäsenmaassa kansalliseen muotovalion arvoon vaaditaan
        vähintään kaksi muotovalion arvoon oikeuttavaa tulosta). Suomen muotovalio on ilmoitettava aina
        valioluokkaan, ellei koiralla ole oikeutta osallistua käyttö- tai veteraaniluokkaan.

        g) Veteraaniluokka (VET), laatuarvostelu koirille, jotka viimeistään näyttelyn alkamista edeltävänä
        päivänä täyttävät kahdeksan (8) vuotta.

        Rotunsa paras veteraani, joka on palkittu laatumaininnalla erinomainen, saa jatkaa edelleen
        kilpailemista Best in Show veteraanin arvosta.

        h) Paras uros-/paras narttuluokka. Tähän luokkaan ovat oikeutettuja osallistumaan koirat, jotka
        ovat sijoittuneet juniori-, nuorten-, avoin-, valio-, käyttö- tai veteraaniluokassa neljän parhaan
        joukkoon laatumaininnalla erinomainen.

        Tuomari voi antaa sertifikaatin parhaalle siihen oikeutetulle ja laatumaininnalla erinomainen
        palkitulle koiralle, jolla ei ole Suomen muotovalion arvoon oikeuttavia näyttelytuloksia.
        Varasertifikaatin voi saada toiseksi paras laatumaininnalla erinomainen palkittu koira, jolla ei ole
        Suomen muotovalion arvoon oikeuttavia näyttelytuloksia.

        Rotujärjestöt ja rotua harrastavat yhdistykset voivat niin halutessaan anoa päänäyttelyynsä
        mahdollisuuden useamman sertifikaatin antamiseen. Sertifikaatteja voidaan antaa yksi jokaista
        arvosteltua 20 koiraa (ei pentua) kohden, kuitenkin enintään kolme (3) kummallekin sukupuolelle.


        CACIBista voivat kilpailla vain koirat, jotka ovat saaneet laatumaininnan erinomainen
        kilpaillessaan nuortenluokassa, avoimessa luokassa, käyttöluokassa tai valioluokassa.

        Tuomari voi niin harkitessaan esittää CACIBia parhaaksi katsomalleen koiralle ja varaCACIBia
        toiseksi parhaaksi katsomalleen koiralle, joka on saanut laatumaininnan erinomainen

        Rodun parhaan valintaan osallistuvat paras uros ja paras narttu.

        Rotunsa paras koira osallistuu ryhmäkilpailuun.

        i) Kasvattajaluokka (KAS) on laatuarvostelu, jossa kasvattaja kilpailee neljän kasvattamansa saman
        rotuisen koiran muodostamalla ryhmällä. Koirien on oltava vähintään kahdesta eri yhdistelmästä ja
        niiden on oltava palkittuja laatumaininnalla erinomainen tai erittäin hyvä tässä näyttelyssä.

        Kasvattaja saa kilpailla yhdessä näyttelyssä vain yhdellä ryhmällä rotua kohti.

        Jos tuomari katsoo ryhmän olevan riittävän tasalaatuinen ja korkeatasoinen, hän voi antaa
        kunniapalkinnon.

        Kasvattajaluokan kilpailuarvostelu (KAK). Tuomari sijoittaa neljä (4) kasvattajaryhmää
        paremmuusjärjestykseen. Mikäli rodun paras ryhmä on saanut kunniapalkinnon, se osallistuu Best
        in Show -kasvattajaryhmän valintaan.

        j) Best in Show kasvattajaluokka (BIS-KAS). Rodun paras kunniapalkinnolla palkittu
        kasvattajaryhmä osallistuu näyttelyn parhaan kasvattajaryhmän valintaan. Tuomari sijoittaa neljä

        (4) parasta ryhmää paremmuusjärjestykseen.
        k) Best in Show veteraani -kilpailuun (BIS-VET) osallistuvat rotunsa parhaat veteraaniluokissa
        kilpailleet koirat. Tuomari sijoittaa neljä (4) parasta paremmuusjärjestykseen.

        l) Ryhmän paras -kilpailuun (RYP) osallistuvat rotunsa parhaat koirat roturyhmittäin. Tuomari
        sijoittaa neljä (4) parasta koiraa paremmuusjärjestykseen.

        m) Best in Show (BIS) valitaan ryhmien voittajista. Tuomari sijoittaa neljä (4) parasta koiraa
        paremmuusjärjestykseen.

        (SKL-FKK valtuusto 23.11.2003, voimassa 1.1.2004 lähtien).

        11. PALKINTOA OSOITTAVAT NAUHAT
        Laatuarvostelun tulos osoitetaan seuraavin värein:

        erinomainen vaaleanpunainen

        erittäin hyvä punainen

        hyvä sininen

        tyydyttävä keltainen

        hylkäävä harmaa

        ei voida arvostella ruskea


        Kilpailuarvostelun sijoitukset osoitetaan seuraavin värein:

        1. punainen
        2. sininen
        3. keltainen
        4. vihreä
        Näyttelyssä jaettavat palkintoruusukkeet:

        sertifikaatti sinivalkoinen
        varasertifikaatti vaaleansininen
        CACIB valkoinen
        vara-CACIB oranssi
        ROP punakeltainen
        VSP valkovihreä
        kunniapalkinto liila


        12. ARVOSTELUN MUUTTAMINEN
        Tuomari ei voi muuttaa koirasta antamaansa arvostelua, ellei ole sattunut järjestely- tai muuta siihen
        verrattavaa virhettä (esim. koira on arvosteltu luokassa, johon sillä ei ole ollut oikeutta osallistua).
        Muutos on suoritettava yhdessä näyttelytoimikunnan jäsenen kanssa.

        Mikäli kyseessä on merkintävirhe, joka voidaan tulosten perusteella oikaista, voidaan se tehdä myös
        Kennelliiton toimistossa tulosten tarkastuksen yhteydessä. Tuomarin arvostelusta ei voida valittaa,
        ellei tuomari ole toiminut näiden sääntöjen tai hyvän tavan vastaisesti.

        13. MUUT OHJEET
        Koiranäyttelysääntöjä täydentävät Kennelliiton hallituksen antamat koiranäyttelyiden
        järjestämisohjeet, ulkomuototuomareiden toimintaohjeet, Kennelliiton antamat muut säännöt ja
        ohjeet sekä sen käyttöönottamat FCI:n ohjeet.

        Kennelliiton hallitus voi pakottavista syistä rajoittaa näyttelyyn osallistumista tai antaa muita
        näyttelyn toimeenpanoa koskevia erikoismääräyksiä.

        14. VALITUKSET
        Valitukset tehdään Kennelliiton vahvistaman muutoksenhakumenettelyn mukaisesti. (liite 4)

        Eikö tuo näyttely toiminta ole eläimen esineellistämistä... ?

        Kumpi tästä näyttelystä enemmän nauttii.. Omistaja vai lemmikki.


      • ja koirasta
        onpas sääntöjä kirjoitti:

        Eikö tuo näyttely toiminta ole eläimen esineellistämistä... ?

        Kumpi tästä näyttelystä enemmän nauttii.. Omistaja vai lemmikki.

        riippuen jotkut nauttivat paljon,toiset eivät yhtään.


      • huvahuva

        Joo, laita ihmeessä koiralles vielä kielikoru ja samalla voit laittaa ittelles kaulapannan ja taluttimen ja antaa sen koiralles, ko lähette ulos....


    • Sharih

      taidat olla vähän pipi päästäs...tai mistä se vähän siihen tuli...huoh..ei tollasilla ihmisillä pitäsi olla edes koiraa saatika muutakaa elukkaa jos edes mieleen tulee tollasta!

    • jutaa

      Ootko miettiny, sattuuko koiraa? Onko koira tarkotettu lävistettäväksi?! Että komiaa on kulkea kylällä korvarengaskoiran kanssa. Koira koristeena. Mulle on tarpeeksi komiaa kulkea mun normaalin, onnellisen ja rakastetun koiran kanssa. Täysin idioottimainen ajatus tollanen korvarengas. Mieti nyt vähän itsekin.

    • tipo

      Jos se elukka ( s.o koira) välttämättä itse sitä haluaa, ja tietää mihin ryhtyy, niin voisi harkita, muuten ei.

      • mielipuolta

        Jos koira ite sitä pyytää niin sit, muute mee hoitoon, siis tä ko. koiran omistaja (eläintenpitokieltoon vaan )


    • m.j.h

      Ei voi olla totta... pitkäkarvaisten koirien vaatettaminenkin on talvella turhaa, mutta tämä nyt on jo kaiken huippu! Menee jo samaan kategoriaan, kuin subtv:n julkkisten koirien "ihmismäistäminen".

    • Prää

      Et taida paljoa koirastasi välittää kun tuollaista puhelet.

    • en tekis koirastani mitään hinttaria

      • Anonyymi

        Älykkäin kommentti koko internetin historiassa.


    • vikaa

      aloittajalle pitäisi laittaa pultti pään läpi korvasta-korvaan ja kiristää muttereilla todella tiukkaan.

    • olis...

      Jospas teettäisit ittelles kunnon viuhkahännän, olis varmaan koiralla komia fiilis kulkee sun kanssas kylillä..... ???????

    • kahden koiran omistaja

      miksi kiusata eläintä turhalla kivulla tyhmää edes ajatella sellaitaajattele jos itse jäisit korviksesta kiinni johonkin mikä kipu se olisi koira ei sitä ymmärrä

    • LouraMaria
      • tapasko

        Eipä näytä tuo korvis kovin hienolta koiralla, vaikka aiemmin kirjotin että vois olla hieno..mutta tuo onkin tappi eikä rengas. Oli miten oli, koira näyttää tuossa Doggy Piercing -kuvassa tosi surulliselta, korvat luimussa.. Voi raukka. Ja nuo tatuoinnit on minusta kyllä rumia.
        Tottahan se on että ei koira ymmärrä että "kauneuden tähden pitää kärsiä". Lävistyksessä on kuitenkin vaarana ainakin tulehdus ja repeäminen. Tuo kissalla oleva korvarengas kuvassa A sleeping cat näyttää minusta hienolta, mutta myös siltä että se vois pelottavan helposti revetä.. Ja aika monessa kuvassa lävistyksen/tatuoinnin alue näyttää jotenkin tulehtuneelta. Että enpä rei'ittäisi eläintä vaikka ois kuin hieno.

        Sitten semmonen juttu että olis kiva jos jokainen miettisi vähän pitempään mitä kirjottaa tänne vastaukseksi.. Vois käyttää sellaisia kuin argumentaatiokeinoja. :) Ja lisäksi aika usein näkee "ootsäh ullu!!!!!!!!11" -tyyppisiä lauseita.. Että jos vähän enemmän käytettäis aikaa vastauksen miettimiseen ja kirjottamiseen. Jos ei jaksa miettiä niin ei tarvii välttämättä vastatakaan.

        Kiitos LouraMaria että laitoit tuon linkin. :)


    • jauhaa

      sontaa!
      Tossa touhussa ei oo päätä eikä häntää! Ajattele ny jos koiirasi korvia kutittaa ja se innostuu niitä raapimaan...siinä on kuule äkkiä korvanlehti riekaleena kun koiran kynsi siihen tarttuu ja repäisee korun irti.

    • ninno

      Olen vähän sitä mieltä, että koira laitattaisi sen itse jos olisi tarkoitus että koiralla on korvis. Taitaa olla omistajan puolelta hieman huomion hakua koiran kustannuksella.Ajattele jos olisit itse esim mykkä tai liikuntakyvytön ja jos sun vanhemmat päättäisi että leikataas tolle meidän lapselle vaikka typistetyt korvat.
      En suosittele.

    • Nimetön

      koirasi korvarengas on mahd.senkun ostat ja varaat ajan eläinlääkärille,joka napsauttaa reiän korvikselle!Eikun vaan komeilemaan!

      • sinulle.

        sulle pitäis laittaa lyijynappi otsalohkoon.


    • Niskalaukaus

      Olen tiennyt että te koiraihmiset olette sekaisin,ja tuskin muuta elämää teillä onkaan,mutta sinä lienet alansa huippua...jos tosissas tätä rengasta tarkoitat...hakeudu hoitoon..

    • ----

      Ei millään pahalla mutta koska oot viimeksi tarkastuttanu aivojes toiminnon?? Kannattais...Korvamerkki on ihan eriasia koska se ei jää mihinkään kiinno koska se ei repsota. Ja minkälaisia koruja sillä käyttäisit? Omiasi?? Voi koira parkaa jos korvarenkaan joutuu ottamaan!

    • nannula

      ajattelet vain itseäsi kun mietit tällaisia asioita, se olisi vain sinun mielestä "makee" juttu, koirasi tuskin arvostaa korviksen laittoa. ei oo kovin luoonnollista, häh? Kaikkee sitä on ihminen valmis tekeen mitä keksii, välittämättä miltä se koirasta tuntuu. Sairasta sanon minä!

    • lartzu

      laittais koiralleni ikinä korvakorua. No laitetaanhan koirille korvemerkkejä, mutta jollakin kynällä numero, jotta koiran voi tunnistaa. Korvakorusta tuskin tietää kelle koira kuuluu.. Tuskin koiraa korvakoru haittaisi, mutta se koru on vain ulkonäköjuttu. Tuskin monikaan välittäisi, paitsi että ajattelevat onkohan toi tyyppi ihan pöpi..

    • minä vain

      Oletkohan vähän itsekäs, mieti ja katso peiliin, ja kun katsot sinne, kuuleletko sanat minä,minä minä,minä ja minun, minun juttuni jne.....HERÄÄ jätä eläimet rauhaan.

    • minä taas

      On pakko sanoa, että ärsyttää ihmisten ITSEKYYS, menkää itseenne, kun katsoin edel.olevia viest. ja sivua jossa kuvattu tatuointeja ,voi herranjastas sentää, en voi muuta kun nauraa, miten söpön tärkeetä touhua ui, ui.
      TEHKÄÄ ITSELLENNE IHAN MITÄ VAIN MUTTA JÄTTÄKÄÄ NÄÄ VIATTOMAT LUONTOKAPPALEET RAUHAAN Ja ÄÄLKÄÄ OTTAKO EDES NIITÄ.

    • ..kidutusta..

      ..koko touhu..

    • hakkaan

      minä hakkaan tota mun paska rakkia aina kun suututtaa kun se hyppii sohvalle kun on niin idiootti et ei tajuu kun sitä kieltää ja pitäähän mun johonkin patoutumani purkaa ja toi rakki on siihen omiaan nytkin sillä on kipsi jalassa kun väänsin siltä jalan poikki vitutus päissäni että pientä kipua se on jos renkaan laittaa kyllä meidän rakki kestää kovempaakin ja olen harkinnu et jos ton paskan kävis ampumassa ja panis turpeen alle mut akka ei anna vaikka mä inhoon noita paskan levittäjä koiria

    • koirankin pitää

      olla muodikas, laita sille oikein isot renkaat, niinkuin afrikkalaisilla, se olis coooool!

      No eivainenkaan, hölmöhä sä oisit!

    • omat koirat ei pure

      Just on saatu nuo muut ihmisten turhamaiisuudesta johtuvat hullutukset pois, siis korvien ja hantien typistys, niin ei nyt aleta uusia kidutuskeinoja koiraparoille keksimaan!

    • bug

      ihme ettei sen pikku fifi koiral ole sellast...
      koirat mitään karja eläimiä ole niiku jotku lehmät.
      ne lasketaa lemmikeiks

    • dirael-

      Heih...
      Ei koira ymmärrä sitä kauneus juttua. Voishan se olla ihan hienon näköinen itsestäsi, muttei koira kaipaa sellaista. Ehkä on oikeastikkin perempi olla laittamatta. Saattaa olla jopa vaarallinen, voi vaikka repeytyä pois tai aiheuttaa tulehdusta.

      Ihmisillä korus ymmärrän, mutta koirat eivät itse niitä halua niin ei niitä myöskään niille laiteta.

      Tunnistukseen tai muuhun tälläiseen ymmärtää ns. lävistykset, kuten sirut tai muut läpät, mutta ei muuten. Ei koirat sellaisia tarvitse.

      • meillekin

        Kerrankin hieno idea!
        Meidän koirulille sopisi sellainen kultainen nappi pikein hyvin. EI irtoaisikaan helposti. Ajatella miten se hämmästyttäisi ihmisiä.

        Hmmm. laittaisko ne sen tuolla koruliikkeessä?


    • Anonyymi

      Häppäriin myös renkaita!

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4975
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      31
      3154
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1817
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1770
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1635
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1491
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1253
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1247
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1227
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1207
    Aihe