Miten pitkään pahenee?

myopia

Olen käyttänyt silmälaseja 8 vuotiaasta lähtien, ikää on nyt 45 v. Näkö on huonontunut tasaisen varmasti koko ajan siten, että nyt vahvuudet ovat jo -13 ja -14. Silmälääkärit ovat aina vakuutelleet, että se huononeminen loppuu, mutta niin ei vain ole käynyt eikä kukaan ole osannut selittää, mistä myopian lisääntyminen näinkin korkealla iällä johtuu. Silmän ei ilmeisesti pitäisi enää kasvaa?? Onko muilla samanlaisia kokemuksia? Onko kohtalotovereita, jotka olisivat leikkauttaneet silmät näillä lukemilla? Omalta kohdaltani silmälääkäri ei ole sitä suositellut.

8

9096

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • J:L

      Olen saanut lasit samanikäisenä kuin sinä, mutta olen nyt 27v. ja miinuksia on siinä -11. kysyinkin silmälääkäriltä, että sokeudunko minä niin hän siihen naurahti, että laseilla saadaa korjattua, niin ei tämä sokeutta ole...Toisin sanoen ei vastannut kysymykseen... Miten pitkälle näkö saadaan korjattua laseilla? Näköni on heikentynyt pikku hiljaa aikuis iälläkin... Minäkin haluisin tietää mistä tämä näön heikkeneminen johtuu????

      • nayuta

        Olen 24 ja oikean silmän näkö on tasaantunut, mutta vasen vaan heikkenee koko ajan, ei vielä yhtä paljon kuin teillä kahdella, mutta ehkä sinne kohta mennään. :/ Olisihan se kiva tietää, että tasaantuuko tuonkin huononeminen joskus, vai mitä tapahtuu. Haluaisin laserleikkaukseen ja eroon silmälaseista edes osittain, mutta eihän se kannata, ennen kuin näkö tasaantuu. :/ Tiedän, ettei mulle "nollia" saada, mutta saisi edes nätimmät kehykset ja ei olisi niin sokea ilman silmälaseja, esim. uimahallissa. 7- vuotiaana sain silmälasit, yläasteelle kun menin, niin aloin käyttää koko ajan, sitä ennen vaan tunneilla.

        Eli ei mitään uutta tietoa täälläkään, mutta ette tosiaan ole ainoita.


    • silmäihminen

      Myopia voidaan jakaa eri luokkiin, joista yleisin lienee nk. kouluiän myopia (englanninkielisessä kirjallisuudessa usein "simple myopia"). Tässä likinäköistyminen jatkuu 20-30 ikävuoteen saakka, ja lopullinen taittovirhe pysyttelee yleensä alle -6.0 diopterin.

      Ikävämpi likitaitteisuuden muoto on degeneratiivinen patologinen myopia. Siinä silmämuna kasvaa epänormaalisti pituutta, ja likinäön kehittyminen ei välttämättä pääty koskaan. Patologinen myopia voi aiheuttaa huomattavan suurta likinäköisyyttä, aina -30.0:een asti. Patologisen myopian syyt ovat osittain hämärän pietossa, mutta perintötekijöillä ja sikiöaikana tapahtuneilla muutoksilla on osansa.

      Hyvin suureen likitaitteisuuteen liittyy mm. seuraavien näöntarkkuutta alentavien komplikaatioiden riski: lasiaisen tai verkkokalvon irtauma, pahanlaatuiset muutokset näköhermon päässä, ääreisverkkokalvon rappeuma, pigmenttiepiteelin oheneminen ja silmänpohjan verenkierron häiriöt (puhutaan pahanlaatuisesta myopiasta, myopia maligna). Näiden varalta voimakkasti likinäköisten tulisi tutkituttaa taittovirheen ja näöntarkkuuden lisäksi myös silmänpohjat säännöllisesti. Niin kauan kuin edellämainittuja muutoksia ei tapahdu tai ne saadaan hoidettua, voimakkaasti likitaitteinenkin voi saavuttaa lasikorjauksella normaalin näöntarkkuuden.

      Taittovirhekirurgisten toimenpiteiden edellytyksenä on stabiili myopia. Jos patologisesti myopisen silmän leikkaisi, likinäköistyminen jatkuisi leikkauksen jälkeenkin, eikä leikkaus myöskään poistaisi voimakkaaseen myopiaan liittyvien silmämuutosten riskiä.

      • myopia

        Jos kärsii tällaisesta degeneratiivisesta myopian muodosta, onko mitään tehtävissä näön heikentymisen hidastamiseksi? Ruokavalio, liikunta, elintavat yleensä, onko niillä mitään vaikutusta? Entä lähityöskentely, ilmanpaineen vaihtelut? Silmälääkäriltä en ole saanut vastauksia näihin. Onko siis vain odotettava, miten käy?


    • tappaus.....

      Itse kohta 41 vee ja viimeisin silmälääkärin mittaus osoitti noin -11 dpt voimakkuutta. Mulla on rillit olleet 10-vuotiaasta saakka, ekat lasit oli jo jotakin -3,5 dpt ja siitä vauhdilla heikkeni läpi lapsuuden ja murrosiän. Yli parikymppisenä heikkeneminen hidastui, epäilen osasyyksi sitä että aloitin tuolloin piilolinssien käytön ja se tuntui helpottavan osaltaan mm. silmäjännitystä ja rasitusta, varmaan osaltaan vaikutti. Nyt kun olen viimeiset 6 vuotta toiminut työssä missä 100 % työajasta luetaan tekstiä ja tuijotetaan päätettä, on näkö alkanut taas heikkenemään, viimeksi vuosi sitten piti vahvuutta lisätä -0,5 dpt ja en voi enää käyttää piilolinssejäkään kuivasilmäisyyden takia.

      Olen hieman saanut helpotusta pitämällä 10 v vanhoja heikompia rillejäni päässä töissä päätteen ääressä ja kotosalla oleillessa, helpottaa silmien jännittyneisyyttä (akkomodaatiospasmi), lisäksi tuntuu että Visomaxi-luontaistuote (mustikkavalmiste) on parantanut mm hämäränäköä. Olen käynyt säännöllisesti silmälääkärissä 2 v välein että silmänpohjat tutkitaan tarkkaan,meinaan verkkokalvo voi irtautua näissä vahvuuksissa jo fyysisen ponnistelun yhteydessä, ja diabeteksen puhkeamista pitää välttää mm ruokavaliolla ja liikunnalla.

      Eli mullakin on tuo ns patologinen likinäkö joka vissiin jatkuu kuolemaan asti. Pelkään päivää jolloin tarvitsee -20 dpt lasit, toivottavasti korjausleikkaukset ovat kehittyneet siihen mennessä.

      • myopia

        Ilmeisesti kaihileikkaustyylinen silmän linssin vaihto voisi olla yksi keino hoitaa vahvaa likinäköisyyttä samalla kun kaihi hoidetaan. Leikkaukseen liittyy tietysti aina omat riskinsä, mutta välillä näiden vahvojen silmälasienkin käyttö on sietämätöntä. Itselleni riittäisi, että saisi edes miedonnettua linssivahvuutta alle -5 tasolle, täydestä silmälasittomuudesta en edes haaveile.


    • Pia66

      Olen 40-vuotias nainen ja itselläni on likinäköisyyttä tällä hetkellä -19. Ensimmäiset lasini 3-vuotiaana olivat -7, ja murrosiästä alkaen lisää on tullut jatkuvasti, tällä hetkellä n. -0.25/vuosi. Likinäköisyys voi pahentua koko elämän ajan, mutta useimmiten silmän venyminen lakkaa keski-iän paikkeilla. Itselläni silmänpohjat ovat edelleen terveet eikä verkkokalvon repeämisiä tai muita muutoksia ole esiintynyt. Piilolaseilla ja jopa silmälaseilla näköni saadaan korjattua normaalille tasolle. On täysin yksilöllistä, miten paljon venytystä verkkokalvo kestää. Joillakin tulee vakavia muutoksia jo -10 paikkeilla, kun taas joidenkin silmä kestää jopa lähemmäs -30 likinäköisyyttä. Periaatteessa silmä voi siis kasvaa loputtomasti geneettisistä syistä, ja tällöin likinäön eteneminen ei pysähdy koskaan. Suurimmat riskit ovat verkkokalvon reauna-alueiden repeämiset (joita voidaan hoitaa laserilla), glaukoomariskin suureneminen (jota myös voidaan hoitaa) sekä hankalimpana ns. myooppinen makuladegeneraatio, jossa silmän keskeisen alueen eli tarkan näkemisen alueen kohdalla verkkokalvo alkaa irrota alustastaan johtaen hoitamattomana ja usein hoidosta huolimatta (fotodynaaminen terapia) näön menetykseen hyvinkin nopeasti. Myooppinen makuladegeneraatio muistuttaa silmän ikärappeuman kosteaa muotoa. Mutta suuriasteinenkin likinäköisyys voi siis lakata etenemästä koska tahansa, ja verkkokalvovaurioita ei välttämättä synny, vaikka likinäköisyys jatkuvasti etenisikin. Kaikki on kiinni geeneistä.

    • Jappe52

      Mulla on ikää yli 50. Nelikymppisenä vasemman kaihi oli jo niin invalidisoiva, että piti korjata. Samalla lähti -11 taittovirhe. Valitettavasti ilo oli lyhytaikainen. Lasiaiskalvo repesi ja jäi pysyvästi haittaamaan näkemistä. Likinäkö on lisääntynyt jopa 0.5-1 diopterin verran joka vuosi. Ikävin oire on silmän jatkuvasta venymisestä johtuva ryppy tarkan näkemisen alueella. Jokainen viiva on aaltoileva, ja jokainen kirjain pelkkää suttua. Silmälääkäri sanoo, että tätä ei voi auttaa.

      Sikäli mukava löytää palstalta kirjoituksenne, että saan selitystä ja kohtalotovereiden kommentteja. Mutta masentavahan tilanne on. Jos liikutte vielä täällä, olisi kiva kuulla lisää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6353
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4086
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2506
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1990
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1478
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1326
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1097
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1070
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1016
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      991
    Aihe