Alppien lumitilanteesta

ski07

Osaako kukaan kertoa että missä vaiheessa talvea alppien lumitilanne on parhaimmillaan? Katselin aurinkomatkojen sivuilta lumiraportteja niin monessa paikassa ei ainakaan tällä hetkellä ollut kovin hyvä tilanne. Paraneeko vai huononeeko myöhemmin keväällä?

Suunnittelemme hiihtoreissua maaliskuun alkuun joko Itävaltaan tai Italiaan.

19

16499

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • assi78

      Tällä hetkellä lumitilanne on erittäin huono. Tällä viikolla pitäisi tosin tulla lisää lunta. Itävallassa on olut niin lämmin talvi, että se lumi, joka on aikaisemmin satanut, on sulanut suurimmaksi osaksi pois. Laskettelemaan pääsee isompiin keskuksiin, jotka sijaitsevat korkealla, mutta ainakin tähän mennessä paikalliset ova valitelleet että lumi siellä on ollut kovaa keinolunta.

    • tetka

      Kavimme tammikuun alussa Italiassa Passo del Tonalessa hiihtamassa. Kyla sijaitsee 1800 metrin korkeudessa ja lunta oli tosi vahan. Koko viikon aikana ei satanut yhtaan. Iltapaivisin lumi oli jo sellaista mossoa, ettei ollut enaa edes mukavaa hiihtaa. Toivottavasti kelit paranee! Hyvaa matkaa joka tapauksessa!

    • Jepjep toki

      Kannattaa lähtee Italiaan kylään nimelta Livingno.. itte ollu si nyt -04 vuodesta asti joka vuosi laskettelemassa ja muutenkin... Aivan mainio paikka!! Voisin vaikka muuttaa sinne, itse pidän meinaan niin paljon siitä paikasta.. Ihmiset ystävällisiä ymym.. Ja mä et on aivan huippuja!!

    • pallokala80

      Tänä vuonna käsittääkseni Alpeilla vallitsee aika poikkeuksellinen lumitilanne. Samalla tavalla siellä ollut lauha talvi kuin meillä täällä Suomessakin. Normaalisti siellä on tähän aikaa lunta vaikka kuinka. Oman kokemukseni mukaan paras laskettelukausi sielläpäin on helmikuussa, mutta etenkin maaliskuun alussakin vielä kelejä riittää. Huhtikuun alussa ne alkaa vähitellä kait lopettelemaan, riippuen millä korkeudella keskus sijaitsee. Oma kokemukseni pohjautuu Itävaltaan, mutta tuskin se Italian puolella kovin paljon eri on.

    • Ulpu79

      Lumitilanne on paikoin ollut hyvinkin huono, mm. maailman cupin osakilpailuja on jouduttu perumaan lukematon määrä.

      Kannattaa kuitenkin valita kylä, joka sijaitsee mahdollisimman korkealla. Sitten mieluiten (jos haluaa laskea mahd. paljon) sellainen paikka, jossa on mahdollisuus lumenpuutteen vuoksi matkata läheiselle jäätikölle. Harmin paikka, että tuulisella säällä useat jäätiköt ovat kiinni. MM. Aurinkomatkoilla on tarjota ainakin Itävallassa kohteeksi Sölden, jossa on jäätikköä tarjolla.

      Olin itse lähdössä Italiaan (Monte Rosa) ensi viikolla, mutta peruin matkan. Lähdenkin Sveitsiin. Kannattaa myös huomioida, että useimmissa "alppikylissä" eipä juuri muuta tekemistä ole kuin hiihto ja after ski. Itse valitsin paikan, jossa voi lumenpuutteen sattuessa tehdä muutakin, esim. uida, pelata tennistä....jne.

      Erittäin hyvää matkaa jokatapauksessa!

      • abrakaba

        ihan sama tuleeko sitä vai ei!!


    • Skimbapoju

      Ainakin tietyissä paikoissa!

      Tälläisenä talvena suosittelen tarkastelemaan kohteiden plussia vähän tarkemmin. Jos plussana on "lumivarma kohde", niin se on aikas turvallinen valinta.

      Tosin tuskin yksinään Aurinkomatkojen kohde on lumeton koko kautta, ovat kuitenkin valinneet vain sellaisia kohteita jotka ovat joko tarpeeksi korkealla tai muuten sopivasti korkeiden huippuejn kätkössä.

      Itse olen ollut useana vuonna noin viikot 10 tai 11 alpeilla, sekä Italiassa että Itävallassa, sillon matkanjärjestäjien hinnat on halvemmat ja kelit yleensä paremmat.... kenties sitten hyvää tuuria. Mutta kyllä vko 11 on jo vähän riskialtista puuhaa, iltapäivällä 20 asteessa kyläänlaskut on aikas pehmeitä. Sensijaan yöllä on kuitenkin senverran ollut aina pakkasta näissä kohteissä missä itse olen käynyt että aamulla rinteet on unelmakunnossa.

      Lunta on siis ollut, muualla paitsi ei ihan kylien keskustassa.

      Tänävuonna Ranskaan, lumitiedotteen mukaan tällähetkellä on 1 m lunta ylähissiasemalla ja kylässä vähän vähemmän. Joten lunta on, mutta matkakohteen valinta vaatii hieman tietämystä ja aina on pieni riski mitä pitemmälle kevääseen mennään. Vko 8 lienee kuitenkin se optimaalisin, mutta matkanjärjestäjtä ja suomen koululaitoskin ovat sen huomanneet..... jos haluaa maksaa useamman sata euroa enemmän niin sillon sitten vaan!

      • koo1111

        Arvon laskettelijat ja aurinkomatkaajat,

        alpeilla on varmasti mahtavaa lasketella, mutta kannattaisko miettiä hieman. Mitä enemmän ihmiset lentää alpeille, sitä enemmän ilmasto entisestäänkin lämpenee. Siitä seuraa, että lumi sulaa aina vaan nopeammin. Sitten vaan valitetaan lisää ja lisää.

        Tällainen keskustelu saa minut voimaan pahoin!
        Aurinkomatkailu lisää aurinkomatkailua.


      • SkimbaPoju
        koo1111 kirjoitti:

        Arvon laskettelijat ja aurinkomatkaajat,

        alpeilla on varmasti mahtavaa lasketella, mutta kannattaisko miettiä hieman. Mitä enemmän ihmiset lentää alpeille, sitä enemmän ilmasto entisestäänkin lämpenee. Siitä seuraa, että lumi sulaa aina vaan nopeammin. Sitten vaan valitetaan lisää ja lisää.

        Tällainen keskustelu saa minut voimaan pahoin!
        Aurinkomatkailu lisää aurinkomatkailua.

        no samoin yksityisautoilu saastuttaa ja entäs autourheilu.

        Myös talojen lämmitys saastuttaa ja vaatii energiaa, joten ehdotan että muutetaan jokainen igluun asumaan, yhteen suureen koko kansa.

        Alpeille on sentään vaan lyhyt lento, ja saastuttaminen on huomattavasti vähempää kuin jos esim. lentäisin Thaimaaseen.

        En ihan ymmärrä mitä sinunlaisesi ihmiset sitten voivat harrastaa. Kun ei ole noita metsiäkään luotu tänne kehä kolmosen sisäpuolelle samoiltavaksi ihan miljoonaa hehtaaria.

        Huhhuh.


      • backflip
        SkimbaPoju kirjoitti:

        no samoin yksityisautoilu saastuttaa ja entäs autourheilu.

        Myös talojen lämmitys saastuttaa ja vaatii energiaa, joten ehdotan että muutetaan jokainen igluun asumaan, yhteen suureen koko kansa.

        Alpeille on sentään vaan lyhyt lento, ja saastuttaminen on huomattavasti vähempää kuin jos esim. lentäisin Thaimaaseen.

        En ihan ymmärrä mitä sinunlaisesi ihmiset sitten voivat harrastaa. Kun ei ole noita metsiäkään luotu tänne kehä kolmosen sisäpuolelle samoiltavaksi ihan miljoonaa hehtaaria.

        Huhhuh.

        Lentokoneet saastuttaa kyllä aika tehokkaasti eli linja-autollahan tuonne tulee taas suunnattua suolaisin hinnoin, mutta minkäs teet. Suomen rinteet kun vain tuntuvat niin pieniltä nyppylöiltä Alppien jälkeen. Hyvin tuntuu muuten lunta pukkaavan myrskyn jäljiltä keski-euroopassa.


    • Nimetön

      Länsi-alpit (ranska, italia, sveitsin länsiosat) ovat korkeimmat, siellä hiihdetään monissa paikoissa kesäisinkin, eli lunta kyllä riittää. Käy katsomassa esim alppimatkat.fi lumitiedote niin huomaat että esim zermatt, chamonix, cervinia, kaikissa lunta yli metri. Kun taas itävallassa, missä alpit on matalimmillaan on monissa paikoissa tällä hetkellä alle puoli metriä lunta. (tietty poikkeuksia löytyy, itävallassakin on muutama korkeampi paikka, mutta tämä on joka talvi sama suuntaus lumen määrissä kun vertaa länsi- ja itä-alppeja).

      Parhaat laskukelit Alpeilla on helmikuussa ja maaliskuun alkupuolella (jolloin on myös paikallisten hiihtolomat). Itse olen ollut länsipuolella laskemassa muutaman vuonna jopa huhtikuussa, ja rinteet ovat olleet ihan ok. Tänä talvena ei kyllä varmaankaan kannata jättää niin myöhäiseksi. Lisäbonuksena, maisemat esim Matterhornin ja Mont Blancin ympäristössä ovat alppien jylhimpiä ja mahtavimpia. Miinuksena, länsialpeillä on selkeästi kalliimpaa kuin esim itävallassa.

    • Ski07

      Kiitos kaikille vastauksista. Joka tapauksessa matka on varattu maaliskuun alussa Bad Gasteiniin. :) Maltan tuskin odottaa. Kerran olen alpeilla Saalbachissa käynyt ja oli kyllä kevyesti hauskin loma ikinä. Ei paljon enää aurinkorannat kiinnosta kun on alppihiihdon makuun päässyt...:)

    • Heidii_

      Oon menossa muutaman viikon päästä Italiaan, Dolomiiteille ja siellä on kuulemma kylässä 70 senttiä lunta... Kaks vuorokautta lunta satanut...
      Ja kyllähän niissä laskettelukeskuksissa lumitykit on päällä yötä päivää...

    • tietoa

      Tsekkaa www.snow-forecast.com
      Sieltä löytää tietoa säästä ja lumitilanteesta.

    • Ronja9

      Palasin itse Italian Dolomiiteilta vajaa kaksi viikkoa sitten ja lumitilanne oli vaihteleva.

      Osa rinteistä oli todella hyvässä kunnossa ja toiset taas...no, eivät niin hyvässä kunnossa. Tilanne huononi joka päivä, sillä ainakin Italiassa oli niin lämmintä, että lumen häviämisen huomasi päivittäin. Uusia rinteitä ei avattu, mutta auki olleita jouduttiin sulkemaan.

      Rinteiden pohjat olivat myös ilmeisen huonosti tehty tai sitten vain oli yksinkertaisesti liian lämmintä, sillä lämpimien päivien myötä rinteeseen nousi kiviä. Pari ensimmäistä päivää väisteltiin kiviä välillä painovoimaa uhmaten, mutta sitten totesimme, että ei auta, kiviä on niin paljon, ettei niitä kaikkia ole mahdollista väistää. Loppuviikosta väisteltiin vain nyrkin kokoiset ja muista mentiin surutta yli... Tuloksena niin tylsät kantit viiden päivän laskun jälkeen, että oli pakko viedä sukset huoltoon. Pohjien naarmuja ei edes jaksa enää laskea, mutta ei niistä onneksi olekaan pahemmin haittaa - elleivät naarmut ole liian syviä...

      Tänä vuonna lumitilanteesta ei kyllä pysty sanomaan yhtään mitään, säätilanne kun on koko Euroopassa hyvin poikkeuksellinen... Ikävä kyllä...

    • -atomic-

      Italian Champolucissa ja Cerviniassa oli vallan hyvä, joitakin paljaita kohtia toki löytyi, mutta pääosin kaikki rinteet auki. Muutama rinne oli Cerviniassa kiinni kovan tuulen takia parina päivänä, mutta lunta riitti aivan ylhäälle asti.

      • snoukkaaja_

        Onko joku käynyt jo Nixissä viime aikoina tai olisko joku siellä mahdollisesti nyt? Miltä näyttää lumen suhtee?


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      424
      1839
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      189
      1491
    3. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      109
      1411
    4. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      163
      1372
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      45
      1046
    6. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      980
    7. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      966
    8. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      119
      923
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      93
      900
    10. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      886
    Aihe