1 vuotiaan Puheen kehityksestä

Marjoh

Onko teidän muiden vuoden ikäiset sanonu jo aivan selviä sanoja? Meillä neiti on 1v3kk ja sanoja tulee ainoastan haloo ja tiitti eli kiitti. Tutit ja sipsit ja mehut ja kaikki on vain yksinkertaisesti ti-ti-ti-ti. Olis mukava kuulla että kuinka muilla menee tän puheen kanssa...

14

1438

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kantapään alle

      8-kuisena tuli jo noin 12 sanaa ja selvästi ymmärsi kolmea kieltä, mutta kun lähti käveleen tukea pitkin, puhe loppui. Tulee vain äittä, (v)että ja (n)älkä. Muuten osoittelee ja kitisee koko ajan: ei auta, vaikka kuin ois ymmärtämättä, niin sanoja ei tule. Joskus sanoo itä (isä), mutta harvemmin ja mummon koiraa hokee väliin nimeltä. Tekee kyl muuten asiansa selväksi osoittelemalla ja näyttää rattaita ja ulkovaatteita,kun pitäs ulos päästä. Selvästi tajuaa 3 kieltä ja menee herättään isää, silittään leikkikoiraa, hakeen ulkovaatteita ku sanoo että lähetään... jne jne.

      Toki toi monikielisyys voi hidastaa puhetta sekin, mutta kyllä se kiire on enemmän nyt siel jalkojen alla. Räpsyttelee valoja (yltää, kun oikein varvistelee) ja viime viikolla oppi kiipeään, että hippulat vinkuu.

      • marjoh

        Meilläkin puhetta kyllä ymmärretään mainiosti. Sen unohdin kertoa. jus kun sanoo että mene hakemaan vaippa tai kengät niin hakee. Ja kun sanon että mwnnään pesulle niin menee suihkun lattialle äitiä odottamaan. Samoin kun sanon että nyt mennään nukkumaan niin sänkyyn kipittää eli tälläisiä perus asiota :) Sekin tuli aivan yhtäkkiä, aivan säikähti että miten hyvin puhetta ymmärtääkään :) Sanoja vain ei näy ei kuulu :(


      • taikina
        marjoh kirjoitti:

        Meilläkin puhetta kyllä ymmärretään mainiosti. Sen unohdin kertoa. jus kun sanoo että mene hakemaan vaippa tai kengät niin hakee. Ja kun sanon että mwnnään pesulle niin menee suihkun lattialle äitiä odottamaan. Samoin kun sanon että nyt mennään nukkumaan niin sänkyyn kipittää eli tälläisiä perus asiota :) Sekin tuli aivan yhtäkkiä, aivan säikähti että miten hyvin puhetta ymmärtääkään :) Sanoja vain ei näy ei kuulu :(

        tyttö meillä..hirveesti koittaa matkia kaikkea puhetta,mutta ei ole tullut kuin yksi "sana e-ei ja pyörittää päätään..kätevää ku komentaa itteesä,ei äidin tarvi;) Ja sitten sanoo aiii,samalla kun silittää koiraa:) Kyllä hää mommo(mummo) mamma papa(napa), taaka(koira=taiga) jne yrittää tapailla,mutta ei ihan vielä kieli taivu..Kyllä ne sanatkin sieltä ajan kanssa,kun miettii miten hirveesti lapsella on tuossa vaiheessa opittavaa,ei voi olettaakaan että kaikki taito tulisi rytinällä:) Siskon poika saman ikäinen ja sama tilanne..mei poika muistaakseni jo tuon ikäisenä osasi monia sanoja..lapset niin yksilöllisiä,niiku myö kaikki:)


    • 1,5-vuotiaan äiti

      Kertoo asiansa painokkaasti öh-öh, ja osoittelee sormellaan vaan. Joskus hokee, että "paapeeii", ja jotakin muita ihan omia juttuja. Ymmärtää kuitenkin hyvin. Sanoi aikaisemmin, alle vuoden iässä äiti, isi ja tutti, mutta nekin unohtuivat.

      Aikaisemmat lapsemme ovat puhuneet ihan eri lailla, mutta eiköhän se kohta ala tällä kuopuksellakin sujumaan tuo puhuminen. Siihen asti on aina hiukan arvailua ja tulkintaa tuon "öhhin" kanssa.

      • kans1.5v..

        meilläkin 11kk iässä oli muutamia sanoja mut ne on jääny.. nyt tulee pari "oikeeta" sanaa..


      • kehittyi nopsaan
        kans1.5v.. kirjoitti:

        meilläkin 11kk iässä oli muutamia sanoja mut ne on jääny.. nyt tulee pari "oikeeta" sanaa..

        Kaverin tyttö lähti 1,5-vuotiaana tarhaan ja puhui vain omaa kieltään. 5 kk myöhemmin tulivat käymään kylässä ja oli niin kovasti kalkattava tyttö ja hyvin ymmärsin.


    • äiti 10/2005

      meilläkin neidillä tuli ikää just 1 v 3 kk ja sanoo muutamia sanoja tällä hetkellä, osa on jäänyt pois käytöstä. Nyt sanoo äiti, heppa, pappa, kekkä (kenkä), kakka, kukka, kaakka (ankka tai hänen mielestään kaikki linnut). Aikaisemmin ollut isit sun muut käytössä mut ne on jääny johonkin unholaan. Ymmärtää kyllä puhetta ja käskyjä hyvin.

    • meillä

      meillä poika sanoi ensimmäisen ymmärrettävän sanan 9 kk:n ikäisenä. Sitten tuli totaalinen tauko. Kävelemään lähti 10 kk:n ikäisenä. Sitten 1v 3-4 kk:n iässä alkoi tapahtumaan... sanoja rupesi tulemaan ihan yhtäkkiä pilvin pimein. Siitä se puhe sitten lähti kehittymään hurjaa vauhtia. Nyt on ikää 1v 10kk ja puhuu kyllä jo loistavasti kaiken maailman asioita.

    • tinde3

      Meidän poika oppi kävelemään siinä 8 kk iässä, ja konttaamisen lopetti kokonaan synttäriviikolla. 13 kk iässä ymmärtää hienosti rutiinilauseita (otatko maitoa, mennään, vaippa, pyllynpesu, mummo, isi tulee, missä tavarat jne) ja vastaa kysymyksiin nyökkäämällä ja sanoo "oo". sanoja matkii paljon, en ole varma ymmärtääkö niitä täysin... Muodosti eilen ekan "lauseen" , joka oli "isi ei" ja osoitti ikkunaa. Tarkoitti siis että isi ei ole täällä :)

    • Eroja käsitteissä?

      Tarkoitatko, että vaikka poika käveli tuetta jo 8 kk iässä, hän silti konttasi 1-vuotiaaksi asti? :O

      "Meidän poika oppi kävelemään siinä 8 kk iässä, ja konttaamisen lopetti kokonaan synttäriviikolla."

      Meillä tyttö oppi kävelemään 10 kk:n iässä, eikä sen jälkeen enää kontannut, mutta toki tukien hän käveli jo 7 kk:n iässä (pitämällä kiinni huonekaluista ja seinistä).

    • kahden äiti

      Edellisiin viitaten:
      Meillä oppi tukea vasten kävelemään 7kk iässä (seiniin ja sohvaan tukien sekä taaperoa lykäten); tätä ennen konttasi.
      Ilman tukea oppi kävelemään 11kk ikäisenä, mutta edelleen (nyt hieman yli 12kk), konttaa mieluummin, jos on kiire johonkin. Eli kävellään ja kontataan yhtä aikaa.

      Eli voi ne lapset tehdä sitä yhtäkin aikaa...samoin oli esikoisen kanssa :)

      • Eroja käsitteissä?

        No, meillä ei kukaan lapsista ole kävelemään oppimisen jälkeen kontannut, jos on ollut johonkin kiire, vaan sitten he ovat juosseet.

        Olisiko niin, että jotkut vanhemmat ovat alttiimpia lukemaan ensimmäiset haparoivat askeleet jo kävelyksi? Jos lapsesi nyt 12 kk iässä edelleen konttaa, kun on kiire, niin yksioikoisesti voisi sanoa, että hän ei vielä ole oppinut kävelemään.

        Mutta ei tämä ole kilpailu. Lapsesi ehkä kavelee 1 v 2 kk iässä, mutta so what? :)


    • normaalia?

      Tutun 1,5 sanoo vaan Äh äh päh päh

    • Äitikin

      Meillä ihan kohta tyttö 1,5 vuotta. Sanoja on nyt tosi paljon, kymmeniä, mutta ne ovat ilmestyneet viimeisen kuukauden aikana. Eli tosi nopeasti ja tosiaan tuossa 1v4kk paikkeilla. Äiti-sanaa pihtasi tosi pitkään, ilmeisesti isi oli kivempi. ;) Sitten sekin yhtäkkiä tuli mukaan repertuaariin.

      Meillä siis ainakin on tuntunut tulevan kaikki tosi sykäyksittäin ja eihän sitä vielä huolta kannata kantaa, jos ei tässäkään vaiheessa kovin sanoja vielä tulisi. Olen itse kuullut hyvän nyrkkisäännön; 20 kuukautta vanhalla lapsella tulisi olla 20 sanaa. Ja tähän vielä ne yksilölliset erot päälle. :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      102
      7315
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      36
      2792
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      34
      2366
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      107
      2076
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      16
      1775
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      9
      1545
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1407
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1381
    9. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      35
      1343
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1324
    Aihe