Heipä hei, kaikki( )tietävät! Tämä on varmaan ihan typerä kysymys, mutta kun nyt on paljon puhuttu siitä että haitallisia transrasvoja on erityisesti leivonnaisissa, tarkoittaako tämä siis sitä, että näitä transrasvoja on myös itsetehdyissä leivonnaisissa? Eli jos itse kotona pyöräytän vaikka kaakun tai piirakan, niin onko sekin sitten transrasvapommi? Entä mitä rasvaa minun kannattaa käyttää leivonnassa jotta saisin mahdollisimman vähän transrasvaa? Entä leivän päällä?
Osaisiko joku vielä kertoa esimerkkejä sellaisista makeisista joissa on vain vähän tai ei lainkaan transrasvaa? Entä onko kalanmaksaöljyssä (esim. Lysi) transrasvahappoja? Niin ja mielelläni haluaisin vastauksia vain sellaisilta ihmisiltä jotka oikeasti ovat perillä asiasta ;) Eli faktaa pöytään. Hyvää kevään jatkoa kaikille!
Transrasva-kysymys
12
7386
Vastaukset
- skäribo
leivot leivonnaisesi kasviöljyyn tai voihin. Joissakin leivontamargariineissa on transrasvoja. Kannattaa lukea tuoteselosteet tarkoin!
Kala- ja kasviöljyissä ei ole transrasvaa. Suomalaisissa voileipämargariineissa niitä ei ole, mutta toki paljon muita lisäaineita.
Vältä eineksiä, pakasteleivonnaisia ja -patonkeja, kevytjäätelöä sekä sipsejä, micropopcorneja jne. Näin toimien saat ainakin Suomessa ja suomalaisia elintarvikkeita syöden transrasvaa niin vähän (tai et ollenkaan), ettei sillä ole merkitystä. - hmg
Hei. Ei ole typerä kysymys, vaan asiallinen ja hyvä. Jos ei tiedä niin sitten pitää kysellä. Kysyit ensiksi että onko haitallisia transrasvoja itsetehdyissä leivonnaisissa. Vastaus: Riippuu mitä rasvaa käytät leipomisessa. Jos käytät voita niin siinä ei ole yhtään haitallisia transrasvoja. Voissa on kyllä transrasvoja, MUTTA, voin transrasvat ovat luonnollisia transrasvoja jotka muodostuvat lehmän pötsissä. Ne transrasvat jotka ovat haitallisia (mm. syöpää aiheuttavia tai edistäviä, sydän ja verisuonitautia edistäviä, hedelmättömyyttä aiheuttavia, jne.) ovat noita kasviöljyperäisiä transrasvoja, eli teollisia transrasvoja. Näitä haitallisia transseja muodostuu kun kasviöljyjä osittain kovetetaan. Täten jos jonkun tuotteen sisällysluettelossa lukee esim. "osittain kovetettu (kasviöljy/rasva)" niin se meinaa että siinä on transrasvaa. Eng. kielellä useimmiten sanotaan "partially hydrogenated" (osittain hydrogenoitu eli kovetettu). Tietävämmät sanovat että mm. kotimaiset leivontamargariinit sisältävät transrasvoja. Joten sellaisia ei pidä käyttää jos leipoo. Skäribo sanoi oikein että leivontamargariineissa on transseja. Tarkemmin sanottuna hän sanoi että joissakin. Minä uskon että useimmissa. MUTTA, leivontamargariinin paketissa ei välttämättä ollenkaan lue että siinä on transrasvoja. Koska vielä ei taida olla lain mukaan pakollista ilmoittaa onko jossain tuotteessa transrasvoja. Skäribo mainitsi myös joitakin tuotteita missä on transseja, muttei kaikkia varmaankaan maininnut, koska niitä on niin monessa eri valmisruoassa ja roskaruoassa. Joten jos haluat välttää näitä haitallisia transrasvoja sinun tulee oppia tulkitsemaan sisällysluettelojen termejä. Transrasvat ovat jopa pienissä määrin haitallisia soluille. Jos transrasvamolekyyli pääsee osaksi (mikä on mahdollista ja mikä tapahtuukin) solun kalvoa niin se mm. ei päästä soluun tärkeitä ravinteita, sekä estää haitallisia tai myrkyllisiä solu-aineenvaihdunnallisia aineita pääsemästä solusta pois. Jos tämä saa jatkua niin terveestä solusta voi tulla syöpäsolu jos sen DNA:han tulee sen luokan vahinkoa.
Kun leivot niin käytä voita rasvana, tai jotain kylmäpuristettua kasviöljyä joka ei sisällä runsaasti monityyd. rasvaa, esim. kookosöljy, neitsytoliiviöljy. Jos et paljon rasvaa tarvitse leivonnaiseen niin et ehkä halua leivontarasvaa lisätä melkein lainkaan, JOS käytät leipomisessa kananmunia. Munissahan on aika hyvin rasvaa (n. 10 g/100 g), ja niissä ei ole transrasvoja.
Jos käytät leivän päällä voita niin et saa transeja siitä. Mutta riippuen mitä leipää syöt niin siinä voi toki olla transeja jos on käytetty leivontamargariinia sen leivonnassa. Muu leipärasva missä ei ole transeja olisi esim. joku voi-kasviöljyseos kuten Enilett. Mutta terveysnäkökantista voi on terveellisempi vaihtoehto pitemmän päälle kuin joku voi-kasviöljysekoitus, koska voissa ei ole lisäaineita eikä alamittaista lämminpuristettua kasviöljyä. Lämminpuristettu kasviöljy on epäterveellinen öljy, koska siinä on mm. liuotinainejäämiä, ja laki sallii niitä. Kasvisöljyperäisiä levitteitä en missään nimessä suosittele, kuten Keiju, Flora. Jotkut sanovat ettei näissä ole transeja. Toiset sanovat että niissä voi olla pieniä määriä. Mutta vaikkei oliskaan transeja niin ovat luonnottomia läpikäyneensä kemiallisen valmistusprosessin takia.
Esimerkki makeisista joissa ei lainkaan transrasvaa olisi esim. jotkut tummat suklaat. Jos/kun ainoa rasva niissä on kaakaorasva tai kaakaovoi niin niissä ei ole transeja. Itse en suosittele makeisia kenellekään, mutta joitakin tummia suklaita voin suositella koska ne ovat jopa terveysvaikutteisia kun kohtuudella syö. Niissä on mm. runsaasti antioksidantteja. Tummalla suklaalla (tarkoittanee 70 prosenttia ja ylöspäin kaakaon ainesosia) on niin korkea ORAC (Oxygen Radical Absorption Capacity) arvo että se päihittää useimmat marjat ja vihannekset mennen tullen mitä antioksidanttipotentiaaliin tulee.
Hyvää kevättä itsellesi.- kaunis bodari poika
kookos oljy on myös hyvää ja terveellistä
- tinnix
kaunis bodari poika kirjoitti:
kookos oljy on myös hyvää ja terveellistä
Tietääkseni kookosrasvassa on paljon tyydyttynyttä rasvaa, vaikka kasvirasva onkin...
- Ekoprimaristi
Onko kiinteässä "paketissa, tiilessä" kookosrasvaa, transrasvaa, koska se on kovetettu?
- lukea
Tälle sivulle kasattu erilaisia artekkeleita
toisis ylinnä transrasvoista
http://sundqvist.blogspot.com/search/label/ravitsemus?max-results=20 - Leivontaan
Käytän leivontaan extra virgin oliiviöljyä. Kannattaa valita hyvälaatuinen oliiviöljy, esim. kreetalaiset ovat lähes kaikki huippulaatuisia, tosin niitä ei myydä Suomessa kuin parilta eri valmistajalta. Halpatuotteet ja useat Suomessa myytävät espanjalaiset sekä italialaiset öljyt ovat huonolaatuisia ja jopa pahan makuisia.
- hmg
Olet oikeassa. Itse olen kokenut että Kreikan suunnalta tulevat extra virgin öljyt ovat parhaimpia. Tällä hetkellä on Kyproslainen Cyprus Manor, ihan OK. Viimeksi oli Sitia, muistaakseni Kreetalainen, sekin OK. Ennen meillä oli usein italialaista tai espanjalaista, mutta ne ovat kyllä huonompia. Itse olen lähiaikoina ruvennut käyttää extra virgin oliiviöljyä leipomisessa. En ole huomannut mitään negatiivista maun suhteen. Kreikan extravirgin öljyt omaavat useimmiten tuota laatuöljylle ominaista kurkunpoltetta, joka käsittääkseni kielii siitä että siinä on runsaasti antioksidantteja.
- HelloDolly
....vastauksista! Tulipa paljon tietoa. Aion käyttää makeitten leivonnaisten valmistamisessa ihan perusvoita ja suolaisiin leivonnaisiin jotain juoksevaa virgino-öljyä, ehkä oliiviöljyä (koska mielestäni kylmäpuristettu rypsiöljy on liian kukkaisen makuista ja hajuista).
Kunpa Suomenkin elintarvikemarkkinoille tulisi lakisääteinen transrasvojen merkitsemispakko, olisi niin helppoa ja mukavaa...
No mutta eikun leipomaan!- Tesno
Kovat rasvat eivät taida vieläkään olla terveellisiä sydän- ja verisuonitautien kannalta. Tyydyttyneet rasvat lisäävät veren huonoa kolesterolia ja sen vähentämiseksi tulee saada päivittäisessä ruokavaliossa suhteessa enemmän tyydyttymättömiä rasvoja, mielellään monityydyttämättömiä.
Ongelmallinen prosessi rasvoja kovetettaessa on tuo osittain kovettaminen. Silloin muodostuu transrasvoja noiden normaalien tyydyttyneiden rasvojen lisäksi. Tämä mainitaan tuoteselosteessa sanoilla "Osittain kovetettu kasvisrasva"
Jos osa juoksevasta rasvasta on kovetettu täydellisesti, ei muodostu transrasvoja. Tällaista rasvaa voidaan lisätä alkuperäiseen nestemäiseen rasvaan ja saadaan näin puolikovaa kasvismargariinia, jossa on suhteessa enemmän tyydyttymättömiä rasvoja kuin tyydyttyneitä. Tämä voidaan mainita tuoteselosteessa tai sitten ei.
Ongelma on juurikin informaation puute. Edes laajemmat tietopankit, esim. fineli.fi eivät anna luotettavaa tietoa lopputuotteen transrasvapitoisuuksista. Näin kuluttajaa voidaan kusta linssiin aika huolettomasti.
Kuumentaminen aiheuttanee transrasvojen muodostamista, mutta koska asiasta ei tarvitse raportoida, esim. perunalastut ovat finelin mukaan transrasvattomia. Itseä kiinnostaisi saada ihan mustaa valkoisella tuotteiden transrasvapitoisuuksista, koska tuossa selkeästi vaarannetaan ihmisten terveyttä salaamalla tietoa. - Ei mitään pilaa olen tosissani
Tesno kirjoitti:
Kovat rasvat eivät taida vieläkään olla terveellisiä sydän- ja verisuonitautien kannalta. Tyydyttyneet rasvat lisäävät veren huonoa kolesterolia ja sen vähentämiseksi tulee saada päivittäisessä ruokavaliossa suhteessa enemmän tyydyttymättömiä rasvoja, mielellään monityydyttämättömiä.
Ongelmallinen prosessi rasvoja kovetettaessa on tuo osittain kovettaminen. Silloin muodostuu transrasvoja noiden normaalien tyydyttyneiden rasvojen lisäksi. Tämä mainitaan tuoteselosteessa sanoilla "Osittain kovetettu kasvisrasva"
Jos osa juoksevasta rasvasta on kovetettu täydellisesti, ei muodostu transrasvoja. Tällaista rasvaa voidaan lisätä alkuperäiseen nestemäiseen rasvaan ja saadaan näin puolikovaa kasvismargariinia, jossa on suhteessa enemmän tyydyttymättömiä rasvoja kuin tyydyttyneitä. Tämä voidaan mainita tuoteselosteessa tai sitten ei.
Ongelma on juurikin informaation puute. Edes laajemmat tietopankit, esim. fineli.fi eivät anna luotettavaa tietoa lopputuotteen transrasvapitoisuuksista. Näin kuluttajaa voidaan kusta linssiin aika huolettomasti.
Kuumentaminen aiheuttanee transrasvojen muodostamista, mutta koska asiasta ei tarvitse raportoida, esim. perunalastut ovat finelin mukaan transrasvattomia. Itseä kiinnostaisi saada ihan mustaa valkoisella tuotteiden transrasvapitoisuuksista, koska tuossa selkeästi vaarannetaan ihmisten terveyttä salaamalla tietoa.tatoisin tietää onko Suomessa saatavissa jäätelöä jossa ei ole trans rasvaa. Ei sokeria. Kermaa saa olla. Ja hiilihygraatia ei. se sopisi hyvin ? Aktisonnin diettiin ?
Kun se olisi todella helppo hyvä laihlutus kuuri kun inhoan vihanekksia. - Tesno
Ei mitään pilaa olen tosissani kirjoitti:
tatoisin tietää onko Suomessa saatavissa jäätelöä jossa ei ole trans rasvaa. Ei sokeria. Kermaa saa olla. Ja hiilihygraatia ei. se sopisi hyvin ? Aktisonnin diettiin ?
Kun se olisi todella helppo hyvä laihlutus kuuri kun inhoan vihanekksia.Tuskin. Transrasvan määrissä on kylläkin vaihtelua ja kermajäätelöissä taitaa olla sitä suhteessa vähiten. Aina voit tietenkin tehdä itse jäätelösi.
Atkins-dieettiä ei taideta pitää kovinkaan terveellisenä. Vihannekset taas sisältävät paljon välttämättömiä ravintoaineita. Huono idea. Kannattaa keksiä tapoja saada niistä vihanneksista miellyttäviä.
Painonhallinnassa taas on olennaista lähinnä saadun energian määrä ja energian kulutus. Jos saa enemmän energiaa kuin kuluttaa, lihoo. Rasva ja proteiini sisältävät energiaa siinä missä sokeritkin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 2195973
Minun rakkaani.
Haluaisin käden mitan päähän sinusta. Silleen, että yltäisin koskettamaan, jos siltä tuntuu. Olen tosi huono puhumaan, m263744- 822587
- 392121
- 331902
- 451868
- 1071765
- 211656
- 271502
Tappajamanne kiinni
Herätys koko Mikkeli! Nyt tietoa kehiin, että saadaan tämä tappaja kiinni!331468