Laskettelutekniikka?

suksitunari

Vähän neuvoja tarttis aloitteleva laskettelija... Lasketellu oon jo jonkin verran, mutta taidot ei mitkään kummoset ole, olen ihan peruslaskija, tykkään mennä lähinnä punaisia rinteitä. Suksina mulla Atomicin SX7:t. Vielä en ole mäkeen päässyt tänä talvena, viime kaudelta jäi yksi asia pohdituttamaan.

Sukset ovat todella mainiot mun käyttöön, ekaa kautta käytössä viime talvena. Suksien pituus on oma pituus miinus 7 cm, monot n. 8 vuotta vanhat mitkä lie. Sitten menin huollattamaan sukset (voitelu kanttien hionta) ja laskemisesta tuli aivan kamalaa. Sukset ei enää tuntuneet kääntyvän ja kun kääntyivät, haukkasivat samalla inhottavasti. Kysymys kuuluukin: mitä mahdan tehdä väärin, että noin käy? Kun kantit kuluivat taas, alkoi laskukin sujua paremmin.

Paras tietysti mennä laskettelutunnille, mutta osaisko joku näin tekstin perusteella sanoa, mihin kannattaisi kiinnittää huomiota, jotta laskeminen sujuisi paremmin? Tekniikassa (tai siis sen puutteessa) jotain häikkää...

9

8784

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jannu.

      Uskoisin että suksen "paraneminen" ei johdu kantin kulumisesta, vaan siitä että totuit yksinkertaisesti niihin. Näin etäopetuksena lasemistekniikkaa on vaikea opettaa, paras neuvo lienee ottaa muutamia tekniikkatunteja opettajalta, vaikka olisikin jo muutaman vuoden laskenut.Toiseksi paras neuvo on ulkoiluttaa suksia mahdollisimman paljon, laskettelu on nimittäin haastava laji ja siinä ei kovin moni tule "täysinoppineeksi" .

    • ...

      Olisivatko voinneet unohtaa poistaa purseen pohjanpuolelta? Se aiheuttaa juuri kuvaamasi ongelman. Mihin kulmaan laittoivat kantit?
      Jollet ole hirveästi laskenut niin sivukulma 90 ja pohja 0.7 voisi olla hyvä. Jos taas haluat tiukemmin kääntyvän suksen niin 88/0.5 olisi ok.
      Kanttikulmilla on oikeasti merkitystä suksen laskettavuuteen

      • Skimbapoju

        Ei tuollaisilla neuvoilla aloittelija tee niinko yhtään mitään.

        Hyvä nhuoltoliikkeen pitää kyllä osata hommansa ilma että asiakas kertoo mihin kulmaa kantit pitää hioa.


      • ei ole haittaa
        Skimbapoju kirjoitti:

        Ei tuollaisilla neuvoilla aloittelija tee niinko yhtään mitään.

        Hyvä nhuoltoliikkeen pitää kyllä osata hommansa ilma että asiakas kertoo mihin kulmaa kantit pitää hioa.

        Niin juuri. Hyvä huoltoliike sen tietääkin mutta kun kaikki eivät ole hyviä niikuin itsekin seuraavissa viesteissä kirjoitat.


    • Skimbapoju

      Heip!

      Sulla on ensinnäkin tosi hyvät Atomicin sukset, joilla pääset nauttimaan laskettelun riemuista aika helposti. Suksesi on perusvakaa, Atomicin yleis-suksi. SX7 on yleisesti käytössä mm. alpeilla vuokrasuksena, joten se palvelee hyvin laajaa laskettelijakuntaa.

      Itse laskin ko. suksella viime talvena viikon italiassa, viikossa tuli noin 300 rinnekilometriä, joten voin sanoa vakaaalla rintaäänellä että suksesta ei laskettelunautinto sinulla jää kiinni.

      Omasta mielestäni ko. suksi ei ole itselleni ihan tarpeeksi jäykkä. Tosin hieman lajia harrastaneena kaipaakin vähän sukselta enemmän kuin aloitteluvaiheessa.

      Kanttien teroitus on hyvä juttu, mutta liian terävät kantin saattavat tosiaan tuntua kummilta aluksi, ihan johtuu siitä että olet tottunut laskemaan tylsillä kanteilla ja siten et uskalla luottaa teräviin kanntteihin. Laskeminen on aivan erilaista kun kantit puree kunnolla. Varsinkin jäällä sen huomaa.

      Laskettelutyylistä senverran, että opettele aluksi liovalla rinteellä päästämään suksi rohkeasti kantille, huomaat että nykysuki kulkee kun raiteilla. Rohkeasti vaan painat suksen leikkaamaan. Muutaman laskun jälkeen huomaat että homma loksahtaa paikalleen. Olen sitämieltä että välttämättä hiihtokoulusta ei ole sinulle mitään lisäarvoa, jos perusasiat on kunnossa.

      Mutta sitten vinkki. Kevään alessa on suurin osa monnoista -50 %, osta ihmeessä uudet monot, kerrot liikkeessä mitkä sukset sinulla on niin saat samantasoisen monon. Liian jäykkä monokaan ei ole hyvä, koska pian tulee hinku ostaa myös jäykemmät sukset.

      vinkki 2.

      Katso netistä vaikka www.skimbaaja.fi, sivulta missä järjestetään skimbaajan testikiertueita, rohkeasti sinne niin saat uusia vinkkejä ja saat kokeille miltä erilaiset sukset tuntuu.

      hoppas että tästä on jotain apua.

    • suksitunari

      Kiitos hyvistä vastauksista kaikille!

      Toi kulumisen "löytäminen" syyksi suksen käytökseen johtui oikeastaan siitä, että kävin näyttämässä suksihuollossa suksia huollon jälkeen, kun laskemisesta ei tuntunu tulevan mitään. Kantteja tylsytettiin tai siis hiottiin hiukan (ei paljoa) suksen kärjestä ja takaa, jolloin alkoi laskeminen taas sujua. Varmasti laskutekniikassakin on jotain vikaa, kun en saanut suksea taipumaan.

      Semmonen mietitytti jälkeen päin, että oliko kantit jotenkin erilaiset huollon jälkeen kuin tehtaalta tullessa (kai ne nyt terävät on tehtaalta lähtiessä?), koska ihan uusilla suksilla ei moisia ongelmia ollut, vasta huollon jälkeen.

      Muuten sukset ovat olleet mahtavat, huima parannus edellisiin aloitteiljan suksiin! Eipähän suksista pääse ominaisuudet loppumaan.

      • Skimba_poju

        Väittivät mulle urheilukaupassa että uusien suksien kantit ei välttämättä ole terotettu lopullista laskua varten, eli uudet sukset pitäs kuulemma aina voidella ja kantit terottaa.

        Kanttien terotuksessa on kuulemma hirveät erot! Moni haukkuu pienten laskettelurinteiden terotuskoneita aivan paskoix, kun taas esim Rukalla kuulemma homma toimii. En tiijä, itse terotan kantit vähän nihkeesti, pitäs varmaan terottaa useammin, joten ihan vaan kuulopuhetta.


    • alottelja

      TM kirjottaa nrossa 20/2005 että hiihtokeskuksissa 'vaanii vaara' kun menee kunnosteleen suksia. Perinteinen kivi-/nauhahiomakone tekee pahaa jälkeä, kääntyvyys häviää, suksi menee suoraan kuin raiteilla ja mihin milloinkin.

      Kunnon jälkeä saa keraamisilla kivillä: Levillä, Rukalla, Skiservice Hgissä, Intersport Puhos,

      (siis 2005)


      PS. mulle myytiin ekoiksi suksiksi Head ixrc 1000 -> comments anybody?

    • kokenut ammatti laskija

      voisi sanoa että jonkinlaista kokemusta on vastaan kysymyksiin mielellään omalla mäkitoimistolla ranskan alpeilla olenhan myös vetänyt omaa koulua kokeneille laskijoille

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      113
      8690
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2605
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      128
      2346
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1986
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1734
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      12
      1534
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1487
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1427
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1292
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      7
      1219
    Aihe