Mitä on rakennesuunnittelu?

no viisi

Minulla on melko selkeä kuva siitä, mikä on arkkitehdin osuus omakotitalon suunnittelussa, mutta mihin rakennesuunnittelijan työ käytännössä kohdistuu? Perustuksiinko ja seiniinkö? Mitä hän oikeastaan tekee?

22

6377

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mahdollisimman turvallisesti

      ja säädöksiä noudatellen niitä arkkitehdin ja asiakkaan yhdessä kehittämiä hienouksia, niin että talokin pysyisi pystyssä.

    • se on.

      Eli miten mitoitetaan antura ja perustukset, mihin tulee maanpaineseinä ja miten rajuilla raudoituksilla, mihin kantavat seinät ja miten paksuina. Miten seinät kannattaa kattotuoleja ja katteen painon jne. Miten päin ontelolaatat ladotaan ja miten parvekkeet kiinnitetään. Sellaista mitä arkktehdin ei välttämättä tarvitse miettiä. Meillä kyllä arkkari jo otti nämä seikat valmiiksi huomioon ja helpotti rakennesuunnittelijan työtä.

      • todettiin ettei niitä voida

        alkuunkaan tehdä elävässä elämässä niin kuin arkkari oli ne ajatellut. Karvaita kokemuksia oikeasta elämästä.


      • taitamaton arkkari
        todettiin ettei niitä voida kirjoitti:

        alkuunkaan tehdä elävässä elämässä niin kuin arkkari oli ne ajatellut. Karvaita kokemuksia oikeasta elämästä.

        Meillä päinvastoin - rakennesuunnittelija kehui arkkarin pohjatyötä loistavaksi. Aika hyvin sanottu kun arkkitehti on nainen ja rak.suunnittelija raavas mies:)


      • arkkari kuulemassa?
        taitamaton arkkari kirjoitti:

        Meillä päinvastoin - rakennesuunnittelija kehui arkkarin pohjatyötä loistavaksi. Aika hyvin sanottu kun arkkitehti on nainen ja rak.suunnittelija raavas mies:)

        Jos kehui kun arkkitehti ei ollut kuulemassa niin varmaankin myös tarkoitti sitä. Jos taas arkkarin kuullen kehui niin taisi vaan kohteliaisuudesta ja piparin saanti mielessä.


      • ei ollut paikalla
        arkkari kuulemassa? kirjoitti:

        Jos kehui kun arkkitehti ei ollut kuulemassa niin varmaankin myös tarkoitti sitä. Jos taas arkkarin kuullen kehui niin taisi vaan kohteliaisuudesta ja piparin saanti mielessä.

        mutta me välitimme viestin perille. Myöhemmin asiasta kyllä juteltiin porukalla rakennuksen edetessä


      • Anonyymi
        todettiin ettei niitä voida kirjoitti:

        alkuunkaan tehdä elävässä elämässä niin kuin arkkari oli ne ajatellut. Karvaita kokemuksia oikeasta elämästä.

        Eroaako se arkkarin työ narkkarin toimista. Entäs sitten erkkari tai korkkari?


    • jäykkyyteen

      eli miten kattokipsilevyillä saadaan talo jäykäksi. Sama seinissä.

    • konnari, rakenne

      edellä mainitut kuuluvat kyllä rakennesuunnittelijan tehtäviin. Tässä lisää: vesi- ja kosteuseristysten suunnittelu, mahdolliset paloturvallisuuden tuomat vaatimukset. Esim. paloa eristävä seinä ja katto autotalli tms. tiloissa. Salaoja- ja radonkaasusuojauksen suunnittelu useimkin.

    • dkiiiiiiiiuuuu

      Suunnittelee talon kantavat rakenteet ja hyväksyttää ne rakennusvalvonnassa. Lisäksi vastaa siitä, että rakenteelliset määräykset ja ohjeet tulevat täytetyiksi (paloturvallisuus esim.).

    • rakennekuvia
      • se että

        Tehdään arkkitehdin idea mahdolliseksi...


      • olet asian
        se että kirjoitti:

        Tehdään arkkitehdin idea mahdolliseksi...

        ytimessä. Joskus homma jopa onnistuu ilman sen suurempaa väkivaltaa.


    • järjellä

      se on se sälli joka pitää huolen siitä, että talo sitten pysyy pystyssä kun se siihen on pykätty. Eli talon rakenteet, se minkä varaan kaikki rakentuu, on ihan varmasti mitä tärkein asia koko projektissa.

    • Anonyymi

      Up!
      Nykyään kun lähes kaikki rakennukset on kerrostaloja, rakennesuunnittelija toimii lähinnä piirtäjänä ja välillä myös laskee ja mitottaa rakenteita. Tosin ei kerrostaloissa ole laskemista, perus kerrostalo piirretään 3 kuukaudessa. Vain elementtisuunnittelija tekee surkeampaa työtä; liukuhihnalla samanalaisia elementtejä vuodesta toiseen. Rakennesuunnittelijan työ onkin pääsääntöisesti liukuhihnatyötä tosi surkealla palkalla. Suosittelen hakeutumista muihin töihin

    • Anonyymi

      Antaa kopioida nimensä jokapaikkaan.

    • Anonyymi

      Rakennesuunnittelu tänä päivänä on käytännössä pelkkää piirtämistä ja kuvien muokkausta. Talojen yms rakentaminen on niin teollista ja kaikki vakioitua, että rakennesuunn. piirtelee liukuhihnalla kuvia paskalla palkalla. Ei kannata ainakaan siihen hommaan alkaa, hohto häviää nopeasti ja työ alkaa vituttamaan päivä päivältä enemmän.

    • Anonyymi

      Rakennesuunnittelijan työt ja vastuut riippuu mitä tekee. Korjausrakentamisessa esim suunnittelee mitä puretaan ja miten, miten se korjataan ja vielä siten ettei tarvitse korjata 5 vuoden päästä uudelleen. Infrassa rakennesuunnittelija suunnittelee esim miten silta ei painu tai maanpaineseinä romahda autotielle.

      Asuntopuolen tehtäviin onkin edellä jo pääpiirteissään vastattu. Eli valitettavasti rakennesuunnittelijan työ on hyvin pitkälti piirtämistä ja bulkkitavaraa. Uudispuoli on tuttua ja turvallista mutta myös työnä aika perseestä. Samanlaista työtä päivästä ja vuodesta toiseen.

    • Anonyymi

      Aika paljon täällä vastattukin mutta lisään oman vielä.

      Rakennesuunnittelijat toimivat nykyään pääsääntöisesti elementtisuunnittelijoina eli piirtävät/mallintavat suurimman osan työajasta. Itse rakennesuunnittelua, eli jäykistysjärjestelmän suunnittelu, kantavien rakenteiden suunnittelu, perustusten laskelmat yms on todellisuudessa n.10-15% ajasta. Toimistosta riippuen rakennesuunnittelijan työ voi olla pääsääntöisesti sitä, mitä suunnitteluassarit/piirtäjät tekevät. Monta taloa rakennetaan ja korjataan samoilla kuvilla, vain pieniä päivityksiä tarvitaan. Ihmisestä riippuen työ on helppoa nollat taulussa hommaa tai kärsimystä liukuhihnatyössä.

      Rakennesuunnittelijan koulutus on AMK/YAMK/DI pohjainen palkan ollessa taas paikasta riippuen 2600-3300€/kk. Projektipäälliköstä eteenpäin vähän paremmin. Rakenne -tai elementtisuunnittelijan työ on siis aidosti pienipalkkaista etenkin jos on koulutukseltaan DI. Insinöörin/dippainssin titteli ja arvostus on romahtanut oikeasti bussikuskin tasolle ja suurin osa pienipalkkaisia duunareita vailla mahdollisuuksia kehittyä työssään.

      Suunnittelutyö on hyvää kokemusta pohjalle jos aikoo esim virastoihin tms töihin. Ei sitä työtä jaksa kukaan kokl ikäänsä tehdä. Jos palkat olisi vaikka työmaainssin tasolla, helpottaisi sekin osaltaan. Vai ketä kiinnostaa tehdä kiireaikana 50h/viikko töitä palkan ollessa 2900? Itsekin joudun tekemään kahta työtä, että talous pysyy pystyssä. Menot ei ole kummoiset kun ei ole varaa tuhlailla mutta silti liian isot, kiitos inflaatio ja alati nousevien verojen. Palkat ei muuten sitten suunnitteluhommissa nouse kuin vaihtamalla työpaikkaa.

    • Anonyymi

      Ennemminkin pitäisi ihmetellä mitä se arkkitehti tekee, kun ei suunnittele varsinaisesti mitään.
      Suttailee vain paperille isolla pensselillä talon ulkonäköä.

      • Anonyymi

        Kyllä arkkitehti tekee ja paljon. Ehkä jonkun mielestä vain töhertelee paperille ilman ymmärrystä. Osa näitä onkin, mutta kyllä arkkitehdin "kynästä" riippuu moni asia. Ota selvää, mitä arkkitehti tekee äläkä mölise typeränä keskustelupalstoilla.


    • Anonyymi

      Rakennesuunnittelu on tänä päivänä pelkkää bulkkia. Talot on persoonattomia betonikasoja jotka rakennetaan lähestulkoon samoilla kuvilla. Vain pieniä muutoksia kuviin. Bulkista kertoo jo se, että tavan kerrostalo piirretään n. 3 kuukaudessa. Ei rakennesuunnittelija juuri eroa piirtäjästä/suunnitteluassistentista ja palkkakaan ei kauheasti parempi ole.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2142
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1694
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1511
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      36
      1495
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1435
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1407
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1341
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1260
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1239
    Aihe