vetopöydän paikka

ruutiukko

ajatuksena rakentaa mahdollisimman lyhyt kärry ja rajana 3m aks väli veturintaka ja kärrynetuakselin välillä eikä vetopituus siis rajoita hommaa mitenkään, eli pöytä pitäis olla mahdollisimman takana, kuitenkin niin ettei akseli/telimassat veturissa ylity. silmämääräisesti 3aks takateli autoissa pöytä on n.20cm vetoakselin takana mutta väliteli vehkeissä näkyy olevan väliakselin päältä telin keskelle ja kaikkea siltä väliltä.eli kertokaas miten taakse sen pöydän voi siirtää

6

2652

Vastaukset

 • Käy katsastusasemalta kysymässä.Täältä saat mutuohjeita ja pettymys on suuri kun käyt katsastamassa.

 • mutta nyt olen kännissä,etten muista...
  auton keulasta(tai sitten perästä)mitattuna vetopöytän keskikohta täytyy olla tietyn mitan...
  se ompi laissa määrätty,mutta nyt olen syyntakeiton sitä mittaa sanomaan...

 • kysymyksesi oli vähän tulkinnan varainen ja myös minä kännissä.
  Mutta kun ajatellaan mittoja niin suurin sallittu kuorma-auton pituus 12 metriä siis vetopöytä voi olla n. 11,5m auton puskurista ja suurin sallittu puoliperä yhdistelmän pituus 16,5m siis jää tapista perään varaa n. 5m.
  Tällä ohjella tulee tosi hullu vehje joten eiköhän se siltasääntö ole kuitenkin ratkaiseva kun tiedät minkä kokonaispainon haluat.

  • kirjoitin kai epäselvästi,mutta yritämpä selvittää jutun juonta lisää. eli jos katsotaan vaikkapa 3 aks kippirekkaa joka on tehty 2aks veturille, on mitta tapista kärryn 1.akseliin n350cm. eli kun alle ajetaan 2aks. veturi jossa pöytä on 50cm akselin etupuolella jää akseliväliksi juuri lain vaatima 300cm ja kok painoa saa olla 42 ton. mutta jos alle työnnetäänkin 3aks.veturi jossa pöytä n120cm VIIMEISEN akselin etupuolella jääkin kärryn ja vetäjän akseleiden väliksi vain n.230cm ja silloinhan kokonais paino putoaa 40 tonniin. siltasääntöähän aletaan soveltaa vasta yli 44 ton. yhdistelmissä joten ainoa pituusmitta jota täytyy miettiä on kärryn ja vetäjän 300cm. väli. Eli asia jota alkujaan hain oli pöydän sijainti 3aks 26ton. veturissa siten että telille tulis täysi 19 ja eteen 7ton. ja vielä jotta vetokyky olisi paras mahdollinen jakautuisi telin massat vetävälle 11,5 ja nousevalle jäisi 7,5ton telin sisäistä painon jakoahan ilmajousisessa vehkeessä pystynee asiaa ymmärtävä säätämään?


  • ruutiukko kirjoitti:

   kirjoitin kai epäselvästi,mutta yritämpä selvittää jutun juonta lisää. eli jos katsotaan vaikkapa 3 aks kippirekkaa joka on tehty 2aks veturille, on mitta tapista kärryn 1.akseliin n350cm. eli kun alle ajetaan 2aks. veturi jossa pöytä on 50cm akselin etupuolella jää akseliväliksi juuri lain vaatima 300cm ja kok painoa saa olla 42 ton. mutta jos alle työnnetäänkin 3aks.veturi jossa pöytä n120cm VIIMEISEN akselin etupuolella jääkin kärryn ja vetäjän akseleiden väliksi vain n.230cm ja silloinhan kokonais paino putoaa 40 tonniin. siltasääntöähän aletaan soveltaa vasta yli 44 ton. yhdistelmissä joten ainoa pituusmitta jota täytyy miettiä on kärryn ja vetäjän 300cm. väli. Eli asia jota alkujaan hain oli pöydän sijainti 3aks 26ton. veturissa siten että telille tulis täysi 19 ja eteen 7ton. ja vielä jotta vetokyky olisi paras mahdollinen jakautuisi telin massat vetävälle 11,5 ja nousevalle jäisi 7,5ton telin sisäistä painon jakoahan ilmajousisessa vehkeessä pystynee asiaa ymmärtävä säätämään?

   Ei niitä telisuhteita ainakaan täydellä kuormalla voi muutella. Punnitseppa autosi etu ja takapää, jonka jälkeen suorita muutama yläasteella opetettu momenttilasku. Näin saat tarkimman lopputuloksen. Kokemukseni perusteella 3-akselinen rekkaveturi kannattanee mitoittaa täydelle etuakselimassalle ja takapää jättää hieman vajaaksi jos mahdollista. Tälläisen yhdistelmän voi saada risteyksissä jopa kääntymään.


 • Paras paikka vetopydälle on kaksiakselisessa veturissa taka-akselin päällä. Kolme-akselisessa vetoautossa optimaalinen paikka on taka-akselien välissä. Näin kääntyminen sujuu parhaalla mahdollisella tavalla.

  t. Oolofi-83

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Maisa menee naimisiin

  Seiska julkaisi että Maisa menee sittenkin naimisiin. Maisalla olisi nyt vauva ja olisi Jm kanssa naimisissa jos ei keskenmenoa olisi tullut . Olisiko
  175
  7380
 2. Toni Nieminen rakastui 7 lapsen yksinhuoltajaan

  ja muutti tämän taloon. https://www.seiska.fi/Uutiset/Jatti-tylysti-ex-vaimonsa-Toni-Nieminen-iski-seitseman-lapsen-yh-aidin-paparazzikuvat
  103
  6085
 3. KORONAVIRUS: 11 milj. asukkaan Wuhan eristetty!

  Kiina on keskeyttänyt Wuhanin kaupungista lähtevän liikenteen. Wuhanin epäillään olevan uuden tappavan koroaviruksen alkulähde. WHO:n mukaan 11 miljo
  Maailman menoa
  175
  3414
 4. Koronavirus saapunut Suomeen

  Se on Lapissa tuli kiinalaisten turistien mukana. Miten käy joulupukki turismin? Onko lappi eristettävä?
  Maailman menoa
  192
  2441
 5. Zoo aloittaa yt't

  Huonolta näyttää.N.20 työntekijää liikaa.Kylmää on kyyti.
  Ähtäri
  36
  662