1v7kk ja ei puhu

Pilvenreuna

Poikamme on 1 vuosi ja 7 kuukautta ja hän ei puhu mitään, ei sanaakaan. Reilu vuoden ikäisenä hän sanoin noin 5-7 sanaa, mutta ne jäivät pois. Nyt hän sanoo vaan "ta" tai "ka", ei mitään sanoja. Pitäisikö tästä huolestua?? kuulo hänellä on tutkittu muista syistä ja siinä ei ole mitään vikaa. Ymmärrys hänellä on erittäin hyvä, ymmärtää melkein "kaiken" puheen, tekee käskyjen mukaan asioita yms. Onko muilla vastaavaa? Alkaa huolestuttaa...

10

5861

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • dfgds

      en itse vielä huolestuisi, joillakin voi kestää pitempään.

    • äityliini3

      Jos lapsesi ymmärtää puhetta, silloin en olisi vielä niin huolissani. Lapset kehittyvät eri tahtiin. Esim. oma 5-vuotiaani (poika) alkoi puhua vasta 2v 1kk:n iässä, puhe oikein puhkesi esiin. Tosin muutamia sanoja (mamma, anna jne) oli ennen sitä, mutta lähinnä omaa kieltä poika käytti. Esikoiseni (tyttö) taas puhui sujuvasti ja lähes täydellisesti useampisanaisia lauseita käyttäen jo 1v 8kk ikäisenä. Nuorimmainen (poika) on nyt 1v 4kk ja näyttää seuraavan kehityksessä isoveljeä. Sanoo anna. Sitten äiti tulkitsee että aakka on ankka ja aakka sanoo kaakkaakkaak... eli vaak vaak. Mutta on se puhe sieltä aina tullut, jossain vaiheessa

    • 4 lasta

      Meillä nuorimmainen ei puhunut vielä 2 vuotiaana oikeastaan sanaakaan, ymmärsi kyllä puheen. Olin asiasta huolissani ja neuvolasta sain lähetteen puheterapiaan. Asia oli ongelmallinen koska tyttö raivosi kun emme ymmärtäneet häntä. Tietysti osasimme tulkita useimmiten, mutta jos se ei ollut haluamista vaan joku asia esim. orava juoksi tien yli ja en nähnyt asiaa, eihän siitä kiinni saanut. Ja huuto oli mahtava.
      Aloimme käydä terapiasssa 2,5 vuoden iässä noin kaksi vuotta ja puhe alkoi kehittyä pikkuhiljaa. Oli viivästynyt puheenkehitys. Nyt 10v. ei mitään vaikeuksia moneen vuoteen. Verbaalisesti erittäin taitava.
      Jos asia haittaa niin kysele neuvolasta.

    • mape

      meillä samaa juttua eli ymmärtää ja kuulee, mutta ei puhu. lapsi alkoi puhua sitten liki kolmivuotiaana ja sitten sitä onkin piisannut vaivaksi asti. Tosin tuona mykkäkouluaikanakin tuli joskus sana tai jopa lausekkin kun oli todella tiukka tilanne, mutta ei esim koskaan pyytänyt mitään sanallisesti.

      Koulussa on sittemmin todettu että on oppimiseen vaikuttava kuullun jäsentelyn häiriö, mutta sen tutkiminen on mahdotonta pienellä lapsella ja ajan myötä ongelman haittavaikutus vähenee lapsen korvatessa toimintoa muilla alueilla. Tämä kuitenkin nyt jälkeenpäin selvinnyt yhdeksi mahdolliseksi syyksi puhumattomuuteen.

      Meillä ei oltu huolissaan koska lapsi kuuli ja ymmärsi puhetta normaalisti. Muutoinkin kehitys normaalia. Lisäksi puheen tiedettiin onnistuvan noiden kokeilujen takia joissa sanoi jotakin. Me kuten moni muukin varmasti lakkasimme nauramasta sille vitsille jossa kerrotaan kaverista jolla ei ollut sanottavaa ja siksi ei puhunut..

    • ollenkaan

      viivästynyt. Ihan normaali!

      On keksinyt rationaalisen keinon korvata sanat tavuilla. Todennäköisesti te vanhemmat ja muutkin hoitajat ymmärrätte jo näistä tavuista, mitä lapsi tarkoittaa.

      Jos kahden pintaan ei ala tavut yhtään muodostua sanoiksi, niin sitten voi vaikka neuvolassa katsella tilanntetta tai jos olette varakkaita tai on vakuutus, niin käydä jonkun spesialistin pakeilla.

      Mutta ainakin puoli vuotta (vähän enemmänkin ehkä) voitte ihan rauhassa odotella. Puhutte normikieltä lapselle, ei mitään "hauva, poppaa" -lässytyksiä, katselette kuvakirjoja, kerrotte lapselle mitä teille on tapahtunut päivän mittaan ja kyselette hänen tapahtumiaan reaaliaikaisesti, vaikkei vastaakaan.

      Siitä se puhe tulee, jos on terve poika, kuten varmasti on.

      • ei hätää!

        meillä samanikäinen neiti ja nyt viikon sisällä tullut n. 10 sanaa mitä käyttää. ennen vuotta oli pari sanaa ja ne jäi pois. 1.5v-2v on suurinta puheenkehityksen aikaa eli kyllä ne sieltä rupeaa tulemaan ja luulenpa että vauhdilla tuleekin!!!


    • yksi huolestunut

      Ihan sama homma meillä. Muutoinkin taidot ovat tulleet hitaanlaisesti, mm. ryömimään lähti vasta lähes kymmenkuisena. Yritän olla huolestumatta liikaa, mutta kuitenkin välillä asia mielessä pyörii. Lapsi on kuitenkin hyvin iloinen ja tyytyväinen. Ilmeillään viestii hyvin tehokkaasti, ja yleensä ymmärrän mitä hän haluaa. Sanoo vain Öh erilaisilla painotuksilla. Vauvana epäiltiin kuuloa, mutta mielestäni kuulee hyvin. Myöskin ymmärtää puhetta paljon. Vastaa kysyyksiin nyökkäämällä tai päätä puistamalla.

    • meilläkin

      Ymmärsin niin, että sanoja on ollut, mutta ne ovat jääneet pois?! Eli onko kehityksessä taantumaa? Miten lapsi toimii sosiaalisesti, näyttääkö tunteita, kuunteleeko, tuleeko katsekontaktiin? Ovatko muut taidot kehittyneet:liikkuminen jne?

      Luota itseesi poikasi äitinä: jos olet huolestunut, ota yhteyttä neuvolaan ja puhu asiasta.

    • eikä puhu

      meillä poika 1v 10kk:tta eikä puhu juuri yhtään. tuttia kyllä syö aika usein. meilläki poika sanoi alle viis sanaa n9kk:den iässä, sitte ne jäi pois ja nyt kun on tuttia syönyt vähemmän, niin on oppinu muutaman sanan lisää. nyt sanoja tulee 5-6 ja ymmärtää lähes kaiken mitä sanoo tai käskee tehdä.

    • yksilöllistä

      oltiin just neuvolassa ja terkkari ihmetteli, että mites se poika noin paljon jo puhuu (3 sanan lauseita) ja tarkisti vielä, että minkä ikäinen olikaan, nyt 1v 9kk. kuulemma pojilla puheenkehitys tulee jäljempänä mitä tytöillä. en tosin itse ollut koskaan miettinyt, puhuuko jo hyvin vai ei..
      jos ymmärtää jo puheen, niin sitten ei välttämättä huolta. kummityttö ei puhunut mitään alle 2vuotiaana mutta kun aloitti puhui heti jo lauseita.hän oli vaan säästellyt sanoja ;)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      106
      7598
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2832
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2422
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      116
      2139
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1809
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1563
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1426
    8. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1414
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1387
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1341
    Aihe