vauvan syöminen "kohellusta"

äitikkä

Heippa!
Meillä pikkukeskosena syntynyt vauva.On nyt n.6kk.Olen ihmetellyt kun vauva syö usein niin hotkimalla että vetää maitoa ja velliä yhtenään ihan kunnolla henkeen.Muutenkin syöminen levotonta,pyörittää päätä kun yritän saada tuttipulloa suuhun,huitoo käsillään,jalat sätkii eli syöminen on kaikenkaikkiaan tosi levotonta,ei malta rauhoittua syömään.Liittyykö tämä keskosuudesta johtuviin "vaivoihin" vai onka vauvamme jotenkin ylivilkas tmv?
Muuten kehittynyt korjatun iän mukaisesti.

7

4512

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • quiro

   meillä kans koht 5kk vanha keskonen. tekee ihan samaa,varsinkin jos on kova nälkä.en kyl sitä osaa sanoa et mist johtuu,meillä se loppuu kun saa hieman maitoa masuun :)

  • olla...

   ihan normaalia.
   Tyttäreni syntyi ennen aikojaan, mutta oli iso.
   Muistan, että syöminen oli lusikastakin sitä, että itki heti, kun lusikan otti suusta ottaakseen lisää sosetta purkista. Sama tyttö hotki maidon pullosta niin, että oksensi hetken kuluttua kaaressa kaiken ulos.
   Ja ihan normaali nuori neiti on hänestä kasvanut.

  • ***

   Olisiko vauva vaan pelkästään nälkäinen. Kuvailemasi syönti on ollut minulle arkipäivää yhden erittäin hyvä syömäisen lapsen äitinä.

   Pulloruokinnassa oli apuna sellainen tuttipullon kehikko johon laitettiin pullopusseja sisälle ja maito siihen pussiin. Sitten kiinni. Kun vauva joi niin sen ei tarvinnut irroittaa otettaan sen ajaksi että pulloon pääsee ilmaa. Jos imuote piti irroittaa alkoi kauhea huitominen, hosuminen ja pullon hamuaminen.

   Sitten kun pullo oli vieressä ei tahtonut löytyä aikaa alkaa imeä vaan piti vinkua ja kiljua... Jollain aikaa annoin ruokaa noin 2 tunnin välein, jotta sain lapsen vähän rauhoittumaan. Kun vauvalla ei ollut enää niin iso nälkä, niin malttoi syödä vähän rauhallisemmin. Käytin maidon antamisessa niitä tuttiosia joista tuli paljon maitoa.

   Syönnin aloituksessa otin vauvan syliin aina niin että kädet ja jalat oli tiukasti "paketissa". Rauhoittui nopeammin syömään.

   Meillä tuo "vauva" on jo koululainen (2 lk) ja vieläkin touhua täynnä ja syö enemmän kuin minä. Tuttu lause on: Äiti mitä välipalaa on? Minulla on kauhea nälkä! Kouluruokailusta saattaa olla vain 2 tuntia.

  • Mammaksi_maaliskuussa_06

   oli ja on myös sama ja hän syntyi raskausviikolla 29 4. Tuollainen koheltaminen muussakin kuin vain syömisessä on kuulema melko tavallista keskosille, joilla olisi kiire tehdä montaa asiaa yhtäaikaa ja syödäkin pitäisi, että kasvaisi kunnolla :)

   Lastenlääkäri suositteli siskonpojalle toimintaterapiaa, mutta sitä ei paikkakunnallamme järjestetty. Vieläkin syömisen kanssa saa tapella enemmän tai vähemmän, mutta koheltaminen on jo jäänyt vähemmälle. Siskoni sai neuvoksi kaiken ylimääräisen aktivoinnin vähentämisen (ei hyppykiikkuja tms. riehumispelejä), jotta poika oppi keskittymään yhteen asiaan kerrallaan ja rauhoittumaan edes hetkeksi aloilleen.

   Kyllä se teilläkin helpottaa ennemmin tai myöhemmin :)

  • Kokemusta on

   Hosuminen syömistilanteissa tyypillistä keskosille. Pienillä keskosilla on usein nesterajoitus keuhko-ongelmien takia/ ennaltaehkäisemiseksi ja tämä tarkoittaa monesti sitä, että nälkä kurnii mahassa. Imeminen tuo myös vauvalle mielihyvää ja lohtua, joten keskosen ravinnon tarjonta on usein pienempi kuin kysyntä. Joskus tätä epäsuhtaa voi tasottaa huvitutin avulla. Toiset lapset ovat kärsimättömiä nälkäisenä ja se voi ilmetä hosumisena. Hosuminen ei aina ole haitaksi, mutta saattaa haitata syömistä tai hengitystä syömisen aikana.

   Tässä muutamia vinkkejä. Rauhoitu itse ja yritä pysyä rauhallisena. Rauhoita koko syömistilanne. Valitse mahdollisimman tylsä ympäristö, jossa ei esim. kirkkaanvärisiä verhoja tms. virikettä. Eli kaikki ylimääräiset ärsykkeet pois (ylimääräiset ihmiset pois, radio kiinni, lelut pois, joskus jopa oma puhe pois/minimiin jne.). Joskus jopa äidin tai isän puhe, ilmeily tai laulu haittaa keskosen syömistä, joten myös puhuminen minimiin. Älä kuitenkaan koskaan torju katsekontaktia, jos keskonen sitä hakee. Joskus hosuvan lapsen saa rauhoittumaan jos laittaa vauvan esim. kapaloon tai "kippuraan" vanhemman kainaloon. Nämä keinot voivat auttaa lasta keskittymään olennaiseen eli syömiseen.

   Syömistilanne ja rauhallinen vuorovaikutus on kaiken a ja o. Erilaisilla apuavälineillä, maidon sakeuttamisella ja syömisen tauottamisella voi myös saada apua syömisongelmiin.

  • ruB

   Meillä on myös keskosena syntynyt poika, nyt n.3kk, ja toisinaan syö juuri kuvailemallasi tavalla, kädet vispaa, jalat potkii, pää kääntyilee, ja joskus myös parkuu kurkku suorana, vaikka maitoa riittää. Monesti poika myös tarraa rintaan ensin kiinni niin kuin olisi kuolla nälkään ja parin imun jälkeen irroittaa kuitenkin otteensa ja itkee. Luin imetystukilistan sivuilta ns. rintaraivareista, ja sain selityksen näihin ihme 'kohtauksiin'. Kannattaa käydä katsomassa, osoite on www.imetystukilista.net.

   Olen itse tehnyt niin, että pidän pienen tauon, jotta vauva rauhoittuu, ja jatkan vähän ajan päästä uudestaan syöttöä.

   Toivottavasti keksit konstit rauhoittamiseen, tsemppiä!

   • tuli mieleen

    että jos antaisit lapselle useammin ruokaa...siis ettei nälkä kerkeä kasvamaan niin suureksi..ehkä sitten jaksaisi keskittyäkin siihen olennaiseen eli syömiseen...mutta oon oman lapsen kohdalla huomannu(vaikkei siis todellakaan ole samanlaisia hankaluuksia) että jos vaikka juttelen miehelle samaa aikaan paljonkin, niin alkaa ote syömisestä herpaantua ja lapsia osallistuu myös keskusteluun..mutta jos olen hissuksiin, niin syö todella hyvin..


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martina, Jasser ja kaik neljä tytärtä Järvisydämessä

   Sinne se Jasseri kiitää pitkin baanaa. Esko oli niin kiva, että antoi autonsa hälle. Noin toimii fiksu, avarakatseinen ex.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   328
   3111
  2. En minä alussa sua pitänyt kauniina

   Mutta nyt olet silmissäni maailman ihanin nainen. En edes käsitä, mitä tapahtui. Pikkuhiljaa muutuit silmissäni haluttavimmaksi naiseksi koko maailmas
   Tunteet
   80
   851
  3. Sairas Pride-Helsinki: Naiseksi pukeutunut mies lukee satuja lapsille kirjastossa

   Mies joka haluaa esiintyä naisena ihan vakavasti, ei ole normaali. Eikä tää nyt liity mitenkään mihinkään uskovaisuuteen. Eikä ole normaalia, että n
   Maailman menoa
   240
   834
  4. Stefu ei ole tänäkään viikonloppuna tyttärensä kanssa

   Onneksi tytöllä on hieno äiti joka kasvattaa ja huolehtii rakastavasti ja vastuullisesti.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   104
   816
  5. Sofia ei ole Järvisydämessä

   Kaunis ja laadukas lomanviettopaikka mutta valitettavasti Sofia ei löytänyt maksajaa lomalle. Mummotunneliin on tänäänkin tyydyttävä.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   141
   790
  6. Militantti pride -liike tarvitsee ulkoisia viholliskuvia

   Välistä kaltaiseni tavalliset hiljaiset ihmiset joudumme suu auki ihmettelemään pride- liikkeen agressiivista mellastamista. Oma seksuaalista suuntaut
   Luterilaisuus
   360
   746
  7. Mummoja un sulla näköjään

   Olet siirtynyt mummoihin
   Ikävä
   80
   730
  8. 46
   727
  9. Voisitko mies kirjoittaa

   Jotain kivaa ja siten että tunnistaisin itseni varmasti? Ei ilkeilyjä..
   Ikävä
   36
   695
  Aihe